Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fekete István - Augusztus
  2020-08-18 11:26:59, kedd
 
   
 


Fekete István - Augusztus

Poros utak felett álmos meleg. Lankadt akácok bóbiskolnak az utak mentén, valahol búg a cséplő, és a torony felett gólyák örvénylenek.

Tanítják a fiatalokat a hosszú útra.

Valamikor keselyűk kerenghettek így a csataterek vérpárás felhői felett, amikor már elszállt a kürtök rivalgása, és holló gubbasztott a zászlók törött nyelén.

De most békesség és csend ül az augusztusi tájon, csak a gólyamadár röpteti fiait a torony felett. Szikrázik a kereszt a messzeségben, és felette folyik a fárasztó torna, hogy a gólyanemzetség fiataljai fáradhatatlan szárnyakkal kelhessenek messze útra kisboldogasszony táján, amikor csendes, litániás ének zsong ki a templomból, és virágüzérek sóhajtják szomorú, halódó illatukat a kőkereszt omladozó párkányán.

Sárga tarlóban kolomp kondul, és lógó nyelvvel ballag a pumi. A juhásznak kétszer is kell mondani, ha tereltetni akar. Meleg van. A tarlókon apró kék virágok fakulnak, az utakon és legelőkön pedig sudár virágjában pompázik a királygyertya. Csupa ragyogás a határ, csupa útra készülő pompa.

Gerlék és örvösök szemezgetnek a vadmohar kihullott magján, és csapatosan rebbennek fel, ha árnyék suhan el felettük. A fecskék alacsonyan szállnak, és csak akkor vágódnak fel, ha megjelenik görbe szárnyú örök ellenségük, a kabasólyom. Szidják a fekete fejő hóhért, mely ritkán megy el üres kézzel. Hiába hajtják, hiába vagdosnak feléje. Karmai közt aléltan vergődik a kis idei fecskemadár, aztán elereszti szárnyait, és nem fecske már többé, csak - élelem.

Az augusztusi párában mindenütt madárrajok mozognak, mégis néma a határ. Nem búg a vadgalamb, nem kurrog a gerle, s az erdők tavaszi visszhangossága, fészket rejtő álmodozása oda van.
Ki törődik most a fészekkel? Nincs szükség rá. Buksi gébicsek ülnek körülötte, és levágnak néha az aszott fűszálak közé, ha szöcskék vetődnek arra.

A puszták körül már új kazlak nőttek. Friss szalmaszag leng a szérűkben, és a maggal megrakott szekér nehéz zökkenőkkel ballag a magtár felé.

Alkonyattal a por lehúzódik a völgyekbe. Vörösen hunyorog a nap, lángol a horizonton, és ilyenkor bíborba öltöznek a jegenyék.
A vidéki házak bolthajtásos, öreg pipázóiban az augusztusi délután árnyai járnak, és felkúsznak a fegyvertáblákra, melyek felett kitömött madarak néznek mérgesen az ablak felé, pedig jobb szeretnének lefelé, a puskákra vetni gyilkos pillantásokat, mert azok az okai, hogy nekik éveken át kell kiterjesztve tartani szárnyaikat, ami nagyon fárasztó lenne, ha a kitömő nem használt volna jóféle drótot...

A puskák ilyenkor még csak ásítoznak, és titkon odahallgatnak, hogy mit mondanak az urak, amikor tarokk közben szivarfüst foszlányozik a levegőben, és a kadarka nyomán csillogóvá válnak a gondolatok, mint az ősz végi napsugár, mely tüzet és szívet kölcsönzött a bornak, hogy derüljenek néha és megtalálják szívüket az emberek.
Ilyenkor tudódott ki az is, hogy az öreg Kirnert a fiú kapja meg ebben az évben, hiszen:

- Én is boldogult apámtól kaptam - mondta a házigazda -, szebb ajándékot úgysem adhatnék neki.
Az öreg Kirnert meghatotta a dicséret, de el is szomorította.
- Nem sok jót nézek ki a gyerekből - súgta a rátarti húszasnak -, múltkor úgy forgatta ezt a nyomorult flóbertot, mint a béres a lőcsöt. Hát csak engem fogjon meg olyan hányavetin: úgy pofon rúgom, hogy a Fiastyúkot meglátja fényes nappal!

A kis húszas kajánul és diszkréten ásított.
- Attól a negyed kiló portól rúghatsz is, bátyám... Csodálom, hogy rosszul nem leszel tőle...
- De lövök is, öcsém! Lövök is! Még ma is. Láthattad. Mint a ménkű. Ha zörögnek is a csontjaim...
- Csend legyen odafent! - mordult mérgesen egy rozsdás elöltöltő, melynek kétujjnyi torka papírvékonyra volt már kilőve. - Ki mer itt öregségről szólni? Jövő héten kimegyünk gazdámmal, az alispánnal fogolyra. Egy marék por, egy kis csepű, két marék aprógöbecs, megint egy kis csepű. Jól leverve. Felszáll a fogoly, mint a felhő, közibük vágom a göbecset... aztán már csak szedni kell e tömérdek madarat. Így szoktuk ezt mi. Én meg az alispán. Mindenütt minket néztek. Mondta is a királyi fiskus a gazdámnak:

,,Válassz a négyesemből egy szürkét, Pista, odaadom a puskádért."
,,Nem válok én ettől meg, amíg élek!"- mondta az alispán. Hát nem is váltunk. De már régen nem láttam. Persze temérdek a dolga. Követválasztások...nagy diéták... nem ér rá. Talán a jövő héten mégiscsak elmegyünk fogolyra... Addig meg csak aludjatok odafent.
Az öreg Kirner integetett a kis húszasnak, hogy ne szóljon közbe. Még kikottyantaná, hogy az alispán fehér kezeit rég összetették már a díszes mentecsat felett, s azok a kemény kezek nem fognak már időtlen időkig mást, mint egy búcsújárta rózsafüzért...
Így aztán csend lett az öreg szobában, hol az emlékek alkonyodó árnyékában tétován megáll az idő.

A jegenyéken verebek csiripelik esti mondanivalójukat, és búcsúztatják a napot, mely véres világot vet az öreg ház ablakaira, mintha fáklyák lobognának bent, kivont kardú, merev hajdúk között, kik utoljára vigyáznak gazdájukra, az alispánra...
Aztán elhamvadnak a tüzes ablakszemek, s a nap lehúzza magát a kukoricás mögé, mely rejtelmesen súg-búg, ha az est arra száll apró szelek nyomán, melyek az erdő hűvöséből jöttek. A tarlókra ilyenkor kibaktat a nyúl, kisurrannak a foglyok, s a barázdában sietve oson a róka.
Valahol még dohog, búg a gép, valahol meg dalolnak.
Túl a dombon feketén hallgat az erdő. Lomb se rezdül, ág se hajlik, a tunya melegre némaság kapaszkodik, és már rég felragyogtak a csillagok az ég örökös végtelenségében, amikor elpattanik egy-egy gally, és halkan törik az avar valamely legelőre vagy vízre igyekvő vad lábai alatt. Halk neszek szöszmötölnek az éjszaka fekete takarója alatt. Megállnak néha, hallgatóznak, és újból megindul a zörgés.
Egyforma, szabályos léptekkel jön az őz, összefolyó iramban a róka, és a baktató huppanásokkal a nyúl. Az erős törés szarvast jelent, és ha koca jön malacaival: mintha gereblyét húznának a levelesen. A malacnépség nagy igyekezettel megy a kukorica felé, és megfeledkezik a köteles óvatosságról. Egy-egy nyikkanás azonban azt bizonyítja, hogy az öreg emse oldalba csípte a rendetlenkedőt. Utána csend. Aztán újból megindul a soklábú gereblye.

Az erdőszélen megint elcsendesedik a család, s aztán már csak azt hallani, amikor itt is, ott is roppan a kukorica.

Hűsül az est. A csillagok még szebben ragyognak, a Tejút selyme kifehéredett a mindenség boltozatán, és titkos hívogatások, messze hangzó madárkiáltások szólnak a levegőben. Néha szárnyak suhognak a fel-fellobbanó tüzek felett.

Augusztus van. A nappal még tündöklő és forró, a természet terített asztalán még nyüzsög az élet és eleség, de a vándormadár már megindult a messze évezredes út jeltelen országútjain.
A természet örök naptárlapjain bizonyára fel van jegyezve, mikor kell indulni a fecskének, mikor a gólyának és mikor a többieknek. Eljön az idő: mennek. Most még csak a legkorábbiak utaznak, a legóvatosabbak, és ijedten libbennek magasabbra, ha alattuk az őrtüzek lobbot vetnek, és durran a puska.

A suttogó, lopakodó neszek most már befelé húzódnak az erdőbe.
Elmúlt éjfél.
Az öreg emse jóllakottan vezeti vissza fiait a sűrűbe, aztán már csend van a kukoricásban.

Ködök kelnek a völgyek alján, ónos harmat száll a sás levelére. A keleti ég alján világos csík mutatja, hogy egy éjszaka megint lehullt az idő soha vissza nem forduló kerekéről. Álmosan kiált a hajnalban ébredő csóka, és hangjában - amint az végigvág az alvó erdőn - benne van, hogy közelget immár a nyár végi utak foltos ruhájában is ragyogó vándora, a furulyaszavú szeptember.

Forrás: Facebook, Fekete István rajongói oldala
 
 
0 komment , kategória:   Fekete István  
Címkék: mondanivalójukat, követválasztások, kisboldogasszony, visszhangossága, fegyvertáblákra, végtelenségében, madárkiáltások, rendetlenkedőt, legóvatosabbak, gólyanemzetség, papírvékonyra, elcsendesedik, szöszmötölnek, fáradhatatlan, pillantásokat, odahallgatnak, királygyertya, naptárlapjain, huppanásokkal, megfeledkezik, kikottyantaná, furulyaszavú, kerenghettek, hallgatóznak, messzeségben, igyekezettel, bolthajtásos, búcsúztatják, legkorábbiak, szomorította, kifehéredett, felragyogtak, szemezgetnek, foszlányozik, kukoricásban, országútjain, utak mentén, torony felett, hosszú útra, csataterek vérpárás, kürtök rivalgása, zászlók törött, augusztusi tájon, gólyamadár röpteti, fárasztó torna, gólyanemzetség fiataljai, kőkereszt omladozó, juhásznak kétszer, tarlókon apró, vadmohar kihullott, fecskék alacsonyan, fekete fejő, Fekete István,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ne kapaszkodj magasabbra,  Varga János Veniam - Fontos sz...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Leonardo da Vinci gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Ami embereknek lehetetlen, az...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Krisztinától  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Png nő  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Szép estét kedves látogatóimna...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Png kutya  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szép estét  Facebookon kaptam  Png fotel  Alázat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Hogy lehet megtartani  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Régi emberek, akikre máig büsz...  képre írva  Julian Brass gondolata  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Nagyi telefonál  Makszim Gorkij gondolata  Alázat  Örülök, hogy látlak!  Idő  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Tanuld meg ezt a versemet  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Nagyon különös  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Erdőn  Png csokor  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Bertolt Brecht -től idézet  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Szabolcska Mihály – Ákác...  Alázat  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Zilahy Lajos gondolata  Png telefon  A sors  Facebookon kaptam  Nem számIt  Jó éjszakát  Boldog születésnapot a ma ünne...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  A jó emberek mindig szépek mar...  Szép álmokat!  Nagyi telefonál  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szép estét kedves látogatóimna...  Julian Brass gondolata  Akik bántanak téged  George Byron - Ahogy itt jár -...  Akarat  A boldog családok mind hasonló...  Aki nem dolgozik, ne is egyék 
Bejegyzés Címkék
utak mentén, torony felett, hosszú útra, csataterek vérpárás, kürtök rivalgása, zászlók törött, augusztusi tájon, gólyamadár röpteti, fárasztó torna, gólyanemzetség fiataljai, kőkereszt omladozó, juhásznak kétszer, tarlókon apró, vadmohar kihullott, fecskék alacsonyan, fekete fejő, augusztusi párában, erdők tavaszi, aszott fűszálak, puszták körül, maggal megrakott, magtár felé, vidéki házak, augusztusi délután, ablak felé, puskákra vetni, puskák ilyenkor, kadarka nyomán, öreg Kirnert, gyerekből &#8211, rátarti húszasnak, nyomorult flóbertot, negyed kiló, rozsdás elöltöltő, alispánnal fogolyra, királyi fiskus, jövő héten, öreg Kirner, alispán fehér, díszes mentecsat, kemény kezek, búcsújárta rózsafüzért&#8230, öreg szobában, emlékek alkonyodó, jegenyéken verebek, tüzes ablakszemek, kukoricás mögé, erdő hűvöséből, tarlókra ilyenkor, barázdában sietve, dombon feketén, tunya melegre, avar valamely, éjszaka fekete, baktató huppanásokkal, erős törés, malacnépség nagy, kukorica felé, köteles óvatosságról, öreg emse, soklábú gereblye, erdőszélen megint, mindenség boltozatán, fel-fellobbanó tüzek, természet terített, messze évezredes, természet örök, legkorábbiak utaznak, őrtüzek lobbot, völgyek alján, éjszaka megint, hajnalban ébredő, alvó erdőn, nyár végi, furulyaszavú szeptember, mondanivalójukat, követválasztások, kisboldogasszony, visszhangossága, fegyvertáblákra, végtelenségében, madárkiáltások, rendetlenkedőt, legóvatosabbak, gólyanemzetség, papírvékonyra, elcsendesedik, szöszmötölnek, fáradhatatlan, pillantásokat, odahallgatnak, királygyertya, naptárlapjain, huppanásokkal, megfeledkezik, kikottyantaná, furulyaszavú, kerenghettek, hallgatóznak, messzeségben, igyekezettel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 243 db bejegyzés
e év: 962 db bejegyzés
Összes: 10102 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1259
  • e Hét: 5075
  • e Hónap: 14661
  • e Év: 83581
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.