|
2012-09-30 10:13:35, vasárnap
|
|
|
|
|
|
Az egészséges táplálkozás a vásárlással kezdődik
Figyeljen arra, hogy a megvásárolandó élelmiszer friss, kifogástalan minőségő legyen! Olvassa el a csomagoláson található feliratokat, energia- és tápanyag értékeket, összetételi adatokat, amelyek segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában!
Változatosság az élelmiszerekben és az ételek elkészítésében
A változatos, sokféle nyersanyagból kialakított étrend minden fontos tápanyagot megfelelő arányban biztosítani tud a szervezet számára és emellett örömforrást is jelent.
Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek
Bármilyen táplálék része lehet megfelelő mennyiségben és gyakorisággal a helyes étrendnek, a mértékletesség betartásával.
Nincsenek ,,jó" és ,,rossz" ételek, élelmiszerek, csak helyes vagy helytelen étrend van. Kedvenc ételei egyikéről sem kell lemondania, ha ügyel az elfogyasztott mennyiségre.
Fontos a helyes étkezési ritmus
Naponta 4-5-ször, de legalább 3-szor étkezzen, ha lehet, mindig hasonló időpontban. A napi szükséges táplálékmennyiséget arányosan ossza el az egyes étkezések között.
Teljes értékű gabonaféle az étrendben minden nap
Rendszeresen, minden nap fogyasszon valamilyen teljes értékű, rostban dús gabonafélét. Ide tartoznak a teljes őrlésű lisztből készült barna-, korpás-, magokkal dúsított kenyérfélék, pékáruk, a teljes gabonaszemet tartalmazó őrlemények, natúr gabonapelyhek, müzlik, zabkorpa, hajdina, köles stb.
Zöldség-, gyümölcsfogyasztás naponta többször, változatosan
Zöldségfélét és gyümölcsöt bőségesen fogyasszon, naponta összesen legalább 50 dkg mennyiségben. Legjobb, ha idény szerint frissen vagy mirelitként fogyasztja. Gazdag forrásai élelmi rostoknak, egyes vitaminoknak, ásványi anyagoknak, egyéb egészségvédő hatású biológiailag aktív anyagoknak. A gyümölcs, az aszalt gyümölcs önállóan is kiváló desszert lehet.
Tej , tejtermék fogyasztása minden nap
Fél liter sovány tej vagy azzal egyenértékű kefir, joghurt, sajt illetve tehéntúró naponta szerepeljen étrendjében, mert ezek jó forrásai értékes fehérjéknek és egyes vitaminoknak, ásványi anyagoknak.
Húsok, húskészítmények, halak az étrendben
Naponta szerepeljen sovány húsféle az étrendjében! Halat, különösen értékes zsírsav-összetételű tengeri halat hetente legalább 1-szer fogyasszon.
Mértékletesség az édességek, desszertek fogyasztásában
Az étkezések befejező fogásaként, mértéktartóan hetente legfeljebb 1-2 alkalommal fogyasszon, inkább kevesebb energiát-, zsírt-, ugyanakkor több értékes tápanyagot tartalmazó tej-, gyümölcsalapú fajtákat.
Fontos a zsiradékok mennyisége és minősége
Alacsonyabb zsírtartalmú élelmiszereket (tejtermékek, húsfélék) fogyasszon! Főzéshez-sütéshez használjon felváltva, többféle növényi olajat, abból is próbáljon kisebb mennyiséget!
A sófogyasztás mérséklése
Mellőzze az utólagos sózást, a magas sótartalmú élelmiszerek fogyasztását! Főzéskor a zöld és száraz fűszerek széles skálájának
változatos felhasználásával csökkenthető a sózás!
Elegendő folyadékbevitel - a szomjúság legjobban az ivóvízzel oltható
A napi 1,5-2 liternyi folyadék igényt csapvízzel, ásványvízzel, rostos gyümölcs- és zöldséglével, gyümölcsteával, tejjel fedezze. A koffein- és alkoholtartalmú italokból csak mértékkel fogyasszon, hiszen - többek között - a víz kiürülését is fokozzák a veséken keresztül.
Ne csak egészségesen, hanem biztonságosan is
Legyen körültekintő az élelmiszerek vásárlása, felhasználása, elkészítése és helyes tárolása során, étrendje biztonsága érdekében.
Ideális étkezési körülmények
Ha lehet, mindig étkezzen nyugodt, kulturált körülmények között, kényelmesen, terített asztalnál, elegendő időt szánva az étkezésre! Étkezés közben más elfoglaltság - TV nézés, olvasás - ne vonja el a figyelmét, így elkerülhető a szükségesnél nagyobb mennyiségű étel elfogyasztása.
Forrás: OÉTI
|
|
|
0 komment
, kategória: Hasznos-ötletes |
|
Címkék: felhasználásával, alkoholtartalmú, folyadékbevitel, kiválasztásában, húskészítmények, élelmiszerekben, fogyasztásában, mértékletesség, élelmiszereket, elkészítésében, megvásárolandó, gyümölcsteával, változatosság, gabonapelyhek, nyersanyagból, felhasználása, biztonságosan, gyakorisággal, elfogyasztott, mértéktartóan, gyümölcsalapú, elfogyasztása, ásványvízzel, rendszeresen, betartásával, biológiailag, vitaminoknak, egészségvédő, élelmiszerek, kifogástalan, egészségesen, elfoglaltság, fogyasztását, mennyiségben, körültekintő, csomagoláson, egészséges táplálkozás, vásárlással kezdődik, megvásárolandó élelmiszer, csomagoláson található, élelmiszerek kiválasztásában, ételek elkészítésében, szervezet számára, helyes étrendnek, mértékletesség betartásával, elfogyasztott mennyiségre, helyes étkezési, napi szükséges, egyes étkezések, étrendben minden, teljes őrlésű, teljes gabonaszemet,
|
|
|
|
egészséges táplálkozás, vásárlással kezdődik, megvásárolandó élelmiszer, csomagoláson található, élelmiszerek kiválasztásában, ételek elkészítésében, szervezet számára, helyes étrendnek, mértékletesség betartásával, elfogyasztott mennyiségre, helyes étkezési, napi szükséges, egyes étkezések, étrendben minden, teljes őrlésű, teljes gabonaszemet, aszalt gyümölcs, étkezések befejező, zsiradékok mennyisége, sófogyasztás mérséklése, utólagos sózást, magas sótartalmú, szomjúság legjobban, ivóvízzel oltható, veséken keresztül, élelmiszerek vásárlása, szükségesnél nagyobb, felhasználásával, alkoholtartalmú, folyadékbevitel, kiválasztásában, húskészítmények, élelmiszerekben, fogyasztásában, mértékletesség, élelmiszereket, elkészítésében, megvásárolandó, gyümölcsteával, változatosság, gabonapelyhek, nyersanyagból, felhasználása, biztonságosan, gyakorisággal, elfogyasztott, mértéktartóan, gyümölcsalapú, elfogyasztása, ásványvízzel, rendszeresen, betartásával, biológiailag, vitaminoknak, egészségvédő, élelmiszerek, kifogástalan, egészségesen, elfoglaltság, fogyasztását, mennyiségben, körültekintő, csomagoláson, változatosan, zöldségfélét, zsírtartalmú, sófogyasztás, gabonaszemet, szükségesnél, csökkenthető, zöldséglével, étrendjében, mennyiségre, mennyiségek, gabonafélét, kenyérfélék, szerepeljen, fehérjéknek, kényelmesen, körülmények, mirelitként, fogyasztása, elkészítése, táplálkozás, egyenértékű, vásárlással, mennyiséget, alacsonyabb, kialakított, összetételi, elkerülhető, tejtermékek, biztosítani, feliratokat, , ,
|
|
|
|
2024. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
137 db bejegyzés |
e év: |
472 db bejegyzés |
Összes: |
49265 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1299
- e Hét: 6540
- e Hónap: 26402
- e Év: 202277
|
|
|