Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A járványok elleni arany recept
  2021-02-19 12:24:07, péntek
 
   
 


Örökség az ősi Kínából: A járványok elleni arany recept

Az ókortól kezdve csapásokról és járványokról számolnak be, amelyek akkor léptek fel, amikor a társadalom erkölcse általánosan alacsony volt. Minden alkalommal volt közöttük néhány ember, aki ugyan ki volt téve a járványnak, de nem fertőződött meg. Hogyan volt ez lehetséges? Egy ősi történet az erényes magatartás erejéről és a gondolataink és tetteink befolyásáról segíthet rajtunk a nehéz időkben.
Az arany recept
Egyszer egy királyi szakács a visszavonulása után visszatért a szülővárosába. Mivel egész nap semmi tennivalója sem volt, úgy döntött, hogy felvesz néhány embert és nyit egy kocsmát.
Egy nap egy nagy járvány tört ki a környékben. Csak száz mérföld távolságra volt a fővárostól, és sok császári szakorvos érkezett a városba, hogy kezeléseket hajtson végre. De hosszú időn át nem tudták azonosítani a betegség okát, és a gyógyszerek semmilyen hatást sem mutattak. Amikor a járvány egyre súlyosabbá vált, és az emberek egymásután haltak meg, mindannyian félelemmel teltek el és pánikba estek.
Amikor az idős királyi szakács figyelemmel követte ezt a helyzetet, bezárta a kocsmáját, elzárta magát a külvilágtól és egész nap a házában rejtőzködött. Bár a házat gondosan leszigetelték, a betegség mégis behatolt a falakon keresztül és elérte őt.
Gyengélkedni kezdett, gyakran begörcsölt, szédülést érzett, hánynia kellett és a széklete véres volt.
A királyi szakács úgy érezte, hogy neki már nem sok ideje maradt. Felment a háza legfelső emeletére, és lenézett a városra. A múlt sietős és dolgos utcái most elhagyatottak voltak, miközben a járvány által sújtottak holttestei mindenütt az utcákon hevertek.
A férfi sírva sóhajtott fel: ,,Ó! Mit használ a hírnév és a nyereség? Ámbár híres királyi szakács vagyok, nem tudok ellenállni a járványnak. Tekintettel erre a bizonytalanságra ki tudja meghatározni a saját sorsát?"
A férfi arra gondolt, hogy valószínűleg hamarosan meghalna, és nem lenne értelme olyan sok pénzt, ruhát és ételt visszatartani. Jobb lenne, hogy a megfertőződött szegény embereknek adja a vagyontárgyait, és hozzásegítse őket egy jobb életminőséghez. Ezért elhatározta, hogy elajándékozza az összes vagyonát.
Az emberek őszinte gondolatait nem lehet arannyal ellensúlyozni
E gondolatoktól támogatva a királyi szakács úgy érezte, hogy a járványtól való félelme eltűnik. Az igazságosság érzése töltötte el a szívét, és egy belső erőt érzett. Újra kinyitotta a kocsmát, és bátor segítőivel minden nap kását főzetett a szegényeknek, és ruhákat osztogattatott a rászorulóknak. Azok számára is megtette a szükséges intézkedéseket, akik az utcán haltak meg és eltemettette őket.
Amikor sok más gazdag ember látta a királyi szakács jótetteit, felnéztek rá és példaképnek vették. Ők is felismerték, hogy esetleg meghalhatnának a járványtól, és jobb lenne értelmesebb módon kihasználni az időt. A járványtól való félelem eltűnt, és az elhagyatott utcák újra életre keltek.
Így segítették az emberek kölcsönösen egymást, és udvariasabbá és figyelmesebbé váltak. A város békésebbnek bizonyult, kevés erőszakkal vagy zaklatással. Egy hónappal később meglepetésére a királyi szakács megállapította, hogy a teste fokozatosan meggyógyult és a korábbi jó egészsége visszatért.
Egyik éjszaka álmában a királyi szakács egy taoistát látott egy darumadáron, aki feléje repült és azt mondta: ,,Itt egy értékes mennyei gyógyszer van. Az erényességed révén megszolgáltad azt. Vedd el, hogy megmenthesd a járvány áldozatait. Vedd el gyorsan!"
A gyógyszer megkapása után a királyi szakács azonnal felébredt az álmából. Amikor valóban meglátta a dobozt a gyógyírral a kezében, a királyi szakács megörült, és mély meghajlást végzett, hogy köszönetet mondjon a taoistának. A következő napon a mellékelt recept szerint feldolgozta a gyógyírt, és így elkészítette a halálos járvány ellenszerét. A hatás bámulatos volt és a betegek azonnal felépültek az ellenszer bevétele után.
A királyi konyhafőnök személyesen küldte el a gyógyírt a pekingi császári palotába. A hónapokon át tomboló járvány hamarosan véget ért a királyi szakács erénye révén. Miután a császár megtudta a gyógyszer eredetéről szóló történetet, megbánta a saját bűneit, és a halhatatlan taoista tiszteletére odaadással és tisztelettel öt írásjegyet írt, a következő jelentéssel:
,,A legértékesebb recept, amelyet nem lehet arannyal ellensúlyozni, az az erény."
Egy kínai népi bölcsesség szerint, amikor a Menny úgy dönt, hogy járványokat küld az emberi világba, öt járvány-hírnököt küldenek a Mennyből, hogy teljesítsék a kötelességüket. Bárhová is mennek, szenvedést okoznak.
Létezik egy kínai közmondás: Léteznek istenek, akik egy méterrel a fejünk fölött állnak; ha az ember gondol valamit, minden isten és gonosz szellem tudni fogja, mi ez a gondolat.
Csak ha visszatér az ember az erkölcshöz és a jósághoz, reménykedhet abban, hogy elkerüli a vészt és a jövő felé haladhat.


Forrás: Történetek az ősi Kínából
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Címkék: bizonytalanságra, osztogattatott, életminőséghez, megállapította, megfertőződött, intézkedéseket, visszavonulása, vagyontárgyait, kötelességüket, meghalhatnának, elajándékozza, visszatartani, gondolatoktól, szülővárosába, megszolgáltad, ellensúlyozni, meglepetésére, figyelmesebbé, rászorulóknak, legértékesebb, leszigetelték, elhagyatottak, eltemettette, gondolataink, udvariasabbá, befolyásáról, erényességed, szegényeknek, igazságosság, elkészítette, tisztelettel, gyengélkedni, rejtőzködött, reménykedhet, tiszteletére, járványokról, járványok elleni, ókortól kezdve, társadalom erkölcse, erényes magatartás, nehéz időkben, arany recept, királyi szakács, visszavonulása után, nagy járvány, betegség okát, gyógyszerek semmilyen, járvány egyre, emberek egymásután, idős királyi, házában rejtőzködött, házat gondosan,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Dóró Sándor: Embernek maradni  Somlyó Zoltán - Orgonával  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Jázmin  József Attila - Kopogtatás nél...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Pitypang szökőkút  Bornyi Veronika haiku verse  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Hogyan válunk hűségesekké?  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Jázmin  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  különleges  Előfordul, hogy  képre írva  Az ember  Pitypang szökőkút  Isten hűségének mértéke  Pitypang szökőkút  képre írva  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Segíts neki dicsérni Téged  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos mondta  Erdei gyöngyvirág  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Különleges  Egy tavasz  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Megígért békesség  Bársony székben  Bársony székben  Robert Merle tollából  Egy párkányon  Jó éjszakát  Töröld le  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Vannak emberek  Pitypang szökőkút  Eduardo Sacheri gondolata  Szép estét  Robin Wight pitypang szobra  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Bársony székben  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  ajándék, mellyel meglepem  Megígért békesség  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  IGEN így  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Jázmin  Jázmin  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanmese  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  képre írva 
Bejegyzés Címkék
járványok elleni, ókortól kezdve, társadalom erkölcse, erényes magatartás, nehéz időkben, arany recept, királyi szakács, visszavonulása után, nagy járvány, betegség okát, gyógyszerek semmilyen, járvány egyre, emberek egymásután, idős királyi, házában rejtőzködött, házat gondosan, betegség mégis, falakon keresztül, széklete véres, háza legfelső, múlt sietős, járvány által, utcákon hevertek, férfi sírva, saját sorsát, férfi arra, megfertőződött szegény, jobb életminőséghez, összes vagyonát, emberek őszinte, járványtól való, igazságosság érzése, belső erőt, szükséges intézkedéseket, utcán haltak, elhagyatott utcák, emberek kölcsönösen, város békésebbnek, hónappal később, teste fokozatosan, taoistát látott, értékes mennyei, erényességed révén, járvány áldozatait, gyógyszer megkapása, következő napon, mellékelt recept, halálos járvány, hatás bámulatos, betegek azonnal, ellenszer bevétele, királyi konyhafőnök, pekingi császári, császár megtudta, gyógyszer eredetéről, saját bűneit, halhatatlan taoista, következő jelentéssel, legértékesebb recept, kínai népi, emberi világba, kínai közmondás, fejünk fölött, ember gondol, jövő felé, bizonytalanságra, osztogattatott, életminőséghez, megállapította, megfertőződött, intézkedéseket, visszavonulása, vagyontárgyait, kötelességüket, meghalhatnának, elajándékozza, visszatartani, gondolatoktól, szülővárosába, megszolgáltad, ellensúlyozni, meglepetésére, figyelmesebbé, rászorulóknak, legértékesebb, leszigetelték, elhagyatottak, eltemettette, gondolataink, udvariasabbá, befolyásáról, erényességed, szegényeknek, igazságosság, elkészítette, tisztelettel, gyengélkedni, rejtőzködött, reménykedhet, tiszteletére, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 865 db bejegyzés
Összes: 10005 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 366
  • e Hét: 883
  • e Hónap: 4633
  • e Év: 73553
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.