Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Itt a Nagy Tavaszi Fáradtság-cikk!
  2015-03-23 23:57:34, hétfő
 
  Itt a Nagy Tavaszi Fáradtság-cikk!

A tavasz közeledtével éreznünk kellene, amint az ébredő természet feltölt energiával, mégis ezekben a kora tavaszi napokban sokan bágyadtak, aluszékonyak, az emberek fejfájásról, szédülésről, ingerlékenységről panaszkodnak.

A közeledő kikelet ellenére nyoma sincs a megújuló vállalkozó kedvnek, a végtagok ólomsúlyúak, a fej mintha vattával lenne kitömve, - egyszóval erőt vesz rajtunk a tavaszi fáradtság.

Minden kellemetlen tünete ellenére, a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem a szervezet normális reakciója, amikor is a téli üzemmódról tavaszira vált át. Ez az átállás azonban tovább emészti a tél során egyébként is megcsappant energiatartalékainkat.

Hormonok és az életmód szerepe

A fáradtságérzet kialakulását elsősorban a hormonháztartásunkban lezajló folyamatok okozzák, mégpedig az ,,alvási hormon", a melatonin, és a ,,boldogsághormon", a szerotonin szintjének szezonális ingadozása.

Télen, amikor a nappalok rövidebbek, és kevesebb napfényhez jut a szervezet, fokozódik a melatonin-képződés, és ezzel együtt megnő az alvásigény. A tavasz közeledtével a napok hosszabbodásával több fény éri szervezetünket, csökken a melatonin produkció, és ez átmeneti zavart okoz az alvás-ébrenlét bioritmusában.

A szerotonin képződését a fény fokozza. A tél hosszú szürkesége után jelentős szerotoninhiány alakul ki szervezetünkben, amely a tavaszi napsütés hatására, csak lassan és fokozatosan pótlódik. Az alacsony szerotoninszint depressziót, örömtelenséget okoz. A hormonok példáján láthatjuk, hogy a ,,téli időszámításra" beállított biológiai óránk csak nehézkesen képes átállni a tavaszi fényviszonyok diktálta gyorsabb ütemre. Ez igen fárasztó folyamat.

A tavaszi kimerültségért azonban nem csupán a hormonszintek változása a felelős, hanem a hideg hónapokban megszokott étrend is. A téli táplálkozás általában zsírban gazdag és kalóriadús, a nyárhoz viszonyítva kevesebb friss gyümölcsöt és zöldségfélét fogyasztunk, és így előbb utóbb ásványi só- és vitaminhiány alakul ki. A tavaszi fáradtság jelentkezése azonban nem végzetszerű, némi életmód változtatással megelőzhetjük, legalábbis jelentősen mérsékelhetjük tüneteit.

Mozogjunk minél többet a napfényes szabadban, friss levegőn

Sétáljunk, kocogjunk, fussunk, kerékpározzunk, ki-ki kedve, kora és vérmérséklete szerint. A rendszeres, képességeinkhez mért testmozgás nem csupán keringésünket, izmainkat, csontjainkat, immunrendszerünket erősíti, hanem a stresszválaszban részt vevő anyagok (noradrenalin, szerotonin) termelését is növeli. A testedzés során ópiátok (endorfin) is felszabadulnak, melyek jó közérzetet biztosítanak. Összességében, ezek a vegyületek enyhítik a depresszív tüneteket.






Változtassunk étkezési szokásainkon

Javasolt a napi többszöri, kisebb mennyiségű étkezés, így a szervezet energiaellátása egyenletes lesz, és a táplálék feldolgozása is kevesebb megterhelést jelent számára.

Fogyasszunk minél több gyümölcsöt, zöldségfélét, tejet és tejterméket. A bennük lévő vitaminok, ásványi sók, nyomelemek gazdagon pótolják mindazt, ami a télen elveszett. Különösen javasolt a joghúrt és a kefir, ezek könnyen emészthetők és nem okoznak étkezés utáni bágyadtságot. A tejsavó és író az idegrendszer számára (is) fontos anyagokat (triptofán, lecitin) tartalmaznak.

Vegyünk magunkhoz a megszokottnál még több folyadékot. Ismert tény hogy testtömegünk 60%-a víz, ez az érték természetesen életkortól, testalkattól függően némileg változó. Az élő rendszerek nedvei közül a legfontosabb oldószer a víz, és sejtjeinknek szüksége van erre az oldószerre, hogy segítségével az anyagcsere során képződött salakanyagot kiválaszthassák magukból.

A téli hónapokban jelentős mennyiségű hulladékanyag halmozódik fel a szervezetben, és ennek eltávolításához több folyadékra van szükség. Tanácsos naponta legalább 1,5-2 liternyit inni, ásványvíz, gyümölcs- és zöldséglé formájában.






A reggeli váltózuhany felfrissít

A meleg, bágyasztó kádfürdőzés helyett zuhanyozzunk. A reggeli váltózuhany segítségével egész nap frissek maradhatunk. Kezdjük a zuhanyzást először kellemes hőmérsékletű vízzel, majd hűtsük folyamatosan, és ezt megismételhetjük háromszor, ügyelve arra, hogy a zuhanyozást hideg vízzel fejezzük be. Ez az egyszerűen kivitelezhető otthoni szaunázás serkenti a vérkeringést, alaposan megmasszírozza izmainkat, felkelti életkedvünket.

A test mellett ápoljuk lelkünket is

Gondolkozzunk pozitívan, legyen bennünk erős a hit, és az elkötelezettség a Jó iránt. Ne keltsünk, de kerüljük a felesleges konfliktusokat, viszont vállaljuk fel bátran a megoldásra váró problémáinkat. Az igaz emberi kapcsolatok segítenek a feszültség oldásában. Legyünk együtt többet családtagjainkkal, barátainkkal, és merítsünk erőt a felőlük áradó szeretetből. Szánjunk több időt kedvenc hobbinkra. Olvassunk könyveket, hallgassunk zenét, - a művészet befogadása lélekgyógyító. Végezetül ne feledjük: az ember a természet része, annak törvényei ránk is vonatkoznak. Hamarosan tavaszodik. Álljunk át hát mihamarabb a tavaszi időszámításra, újuljunk meg testileg-lelkileg, ébredjünk együtt a tavasszal.

(WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus)






A 10 legjobb tipp tavaszi fáradtság ellen

Mivel a tél során kevesebb napfényhez és élő növényi táplálékhoz jut a szervezet, megcsappannak vitaminraktárai, ezért is érezzük magunkat gyengébbnek. De hogyan győzzük le a fáradtságot és az álomkórt?

1. Tisztítsuk ki a szervezetet! A téli lakomák után a tavasz kiváló időszak emésztőrendszerünk méregtelenítésére. Nem kell drasztikus léböjtkúrába kezdenünk, de szánjunk a diétára legalább három napot.

2. Óvjuk a májat! A májat katángkóró- vagy benedekfűfőzettel is regenerálhatjuk. Ha nem szeretjük a gyógyteákat, válasszunk máriatövis-kivonatot tartalmazó kapszulát. Ha articsóka kerül a salátába, amit lenmagolajjal locsolunk meg, kész is a májvédő vacsora!

3. Koncentráljunk illóolajokkal! Ha muszáj dolgoznunk vagy koncentrálnunk, de semmi erőnk, igyunk egy nagy pohár vizet, szellőztessünk ki, és hívjuk segítségül az illóolajokat! A citrom, a borsmenta és az eukaliptusz olaját párologtatva azonnal felfrissülünk, a levendula illata pedig helyreállítja lelkünkben az egyensúlyt.

4. Élénkítsük fel a nyirokkeringést! Északon úgy tartják, a szaunázás kis mértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer. Ha egészséges a szervezet, erősíti az immunrendszert, felpezsdíti a vérkeringést. Aki nem bírja a forróságot, próbálja ki az infraszaunát. Míg a finn szaunában a verejték 97 százaléka víz, az infraszaunában távozó izzadság 20 százalékát a szervezetben felgyülemlett koleszterin, tejsav, zsírfelesleg és különféle nehézfémek teszik ki. Szintén fokozza a nyirokkeringést, ha átdörzsöljük a testünket luffaszivaccsal, vagy ha egy kevés édeskömény-, boróka-, gyömbér- illetve rozmaringolajat jojoba-bázisolajba cseppentünk, és azzal masszírozzuk át a bőrt minden fürdés után. De vigyázzunk: ha homeopátiás kezelés alatt állunk, az illóolajok segítségéről le kell mondanunk.

5. Ropogtassunk csírákat! Az enzimdús csíra valóságos vitaminbomba, feltölti energiával a szervezetet. Próbáljuk ki az otthoni csíráztatást, így a szendvicsre és a salátára mindennap friss “feltét" kerülhet.

6. Kocogjunk a napsütésben! Mivel télen kevesebb napfény ér minket, a szervezetünkben D-vitamin-hiány alakulhat ki. A pótlás legjobb módja, ha kihasználjuk a kora tavaszi napsütést, és a lehető legtöbb időt töltjük a szabadban. A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy a mozgás segít, ha fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat. Jobban járunk a tempós sétával vagy a kocogással, mint a kőkemény edzéssel: egy tanulmány ugyanis rávilágított, hogy a könnyed testmozgás ilyen szempontból jóval hatékonyabb, mint a nagy erőkifejtés. Ráadásul segít, hogy este könnyebben álomba merüljünk, és másnapra jobban kipihenjük magunkat.

7. Pótoljuk a vasat és a cinket! Bizonyos nyomelemek hiánya esetén is erőtlennek, kedvetlennek érezhetjük magunkat. Ha nem szűnik a fáradtság, érdemes vérvizsgálat alapján megnézni, nem csappantak-e meg szervezetünk nyomelem-tartalékai. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, energiát ad, fokozza a koncentrációt. Szinte képtelenség túladagolni, mert csak óriási mennyiségben (kb. 10 000mg/nap) káros. Egy kutatás szerint rendszeres szedése még a szénhidrát utáni sóvárgást is segít megfékezni.

8. Ne tároljuk a zöldséget, gyümölcsöt! Ha a zöldségek és gyümölcsök hetekig állnak a hűtőben, veszítenek vitamintartalmukból. Vásároljunk friss retket, snidlinget, póré- és újhagymát, vagy vegyünk elő céklát, savanyú káposztát a kamrából.

9. Nassoljunk egészséges falatokat! Ha édességre vágyunk, rágcsáljunk aszalt fügét, datolyát, olajos magvakat, vagy csepegtessünk mézet teljes kiőrlésű gabonából készült kekszre.

10. Nyerjünk energiát a reggelivel! Tartalmas és egészséges reggelit készíthetünk, ha vízben vagy tejben megfőzünk egy adag zabkását. A zab idegerősítő, szorongásoldó. Szórjunk rá fahéjat, mely szintén hangulatjavító, élénkítő hatású. Gyógyír a fáradtságra: reszeljünk le egy almát, egy répát és egy kevés zellergumót, facsarjunk rá friss narancs- vagy citromlevet, és fogyasszuk el éhgyomorra.






Melyik vitamin hiánya okozza a tavaszi fáradtságot?

A vitaminok nélkülözhetetlen funkciókat töltenek be a szervezetben, többek között felelnek az immunrendszer működéséért, a szem egészségéért, a sejtek regenerálódásáért, a véralvadásért, a csontok és a fogak tartósságáért. Van olyan vitamin, amely több mint száz feladatot lát el. Ezért, ha a szervezet nem jut hozzájuk kellő mennyiséghez, hiánytünetek jelentkeznek - olvasható aMagyar Dietetikusok Szövetségének (MDOSZ) legfrissebb hírlevelében.
Vitaminhiányhoz az elégtelen táplálkozás vezet, azonban bizonyos máj- és bélbetegségek is előidézhetik a hiányt, főként a feszívódási és az emésztési zavarok. Vannak vitaminok, amelyek bőségesen raktározódnak a szervezetben, és az elégtelen bevitel csak hosszú idő után vezet hiánytünetekhez. Ilyenek a zsírban oldódó vitaminok (az A-, a D-, az E- és a K-vitamin). Velük szemben a vízben oldódó vitaminok (a C-vitamin, a B-csoport vitaminjai) a vizelettel ürülnek, ezért naponta elegendő mennyiséget kell bevinni belőlük, hogy ne lépjenek fel a hiánytünetek.

Milyen tüneteket okoz az egyes vitaminok hiánya?

A-vitamin: A napi szükséges mennyiség egyharmadát vesszük fel kész vitaminként (retinolként) - elsősorban májból, tojásból, vajból -, a többi elővitamin, elsősorban béta-karotin formájában jut a szervezetbe. Az A-vitamin hámvédő vitamin és a szem éleslátásáért is felel. Hiányában a szaruhártya hiperkeratózis nevű betegsége, valamint farkasvakság lép fel, és a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége is csökken.

D-vitamin: Ez a vitamin akkor képződik, amikor a bőrt UVB-sugarak érik, ezért naponta legalább 15 perces szabadban tartózkodás ajánlott fedetlen fejjel és karral. Október végétől a napsütéses tavasz beköszöntéig azonban nem jut a bőr elegendő UVB-sugárzáshoz, ezért D-vitamin-pótlásra van szükség. A szervezet D-vitamin-előállító képessége a korral csökken, ezért időseknél különösen fontos a pótlása, mivel a csontozat egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen. Vitaminhiányt figyeltek meg a policisztás petefészek szindrómában szenvedő nőknél is.

E-vitamin: Antioxidáns hatású zsíroldékony vitamin, amely az öregedés folyamatát és első jeleit is késlelteti. Egészséges emberben, kellően változatos étrend, növényi olajok fogyasztása mellett E-vitamin hiány nem fordul elő. Hiányával zsírfelszívódási zavar esetében kell számolni, ilyenkor a vörösvérsejtek élettartama csökken. Az E-vitamin védi az immunrendszert például a cigarettafüstből származó méreganyagok ellen, továbbá jótékonyan hat a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór lefolyására is.






K-vitamin: Többek között a véralvadást előidéző fehérjék képződéséhez nélkülözhetetlen. A béltraktus baktériumai képesek ezt a vitamint előállítani, a napi szükséges K-vitamin-mennyiség 80 százalékát ezek a baktériumok szintetizálják. A táplálékkal vesszük föl a maradék 20 százalékot, elsősorban sötétzöld levelű zöldségekkel. K-vitamin-hiány egészséges bélrendszer esetében szinte kizárt.
B1-, B2-vitamin és niacin (B3): A megfelelő energiafelhasználást segítik és a szem, a bőr és az idegrendszer épségéért is felelnek. A B1-vitamin a szénhidrát anyagcsere szabályozásában vesz részt. A B2-vitamin hiánya bőr- és nyálkahártya-tüneteket okoz. A niacin legismertebb hiánybetegsége a pellagra.

B6-vitamin: Az aminosavak és az esszenciális zsírsavak anyagcseréjében van fontos feladata. Egy felmérés szerint a nők fele nem jut hozzá a napi ajánlott mennyiségű B6-vitaminhoz. Már kisebb mértékű hiánya is növeli a szervezetben a homocisztein szintet, ami a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát növeli. Súlyos B6-vitamin-hiány tüneteként bőrbetegségek jelennek meg, jellemzően dermatitisz és akné. Az idegrendszerre is hatással van, ezért a bőrtünetek előtt álmatlanságot, depressziót és esetenként görcsrohamokat lehet megfigyelni.

B12-vitamin: Az egyetlen B-vitamin, amit a szervezet hosszabb ideig képes tárolni, főleg a májban. Megfelelő mennyiségű gyomorsav szükséges ahhoz, hogy a táplálékkal felvett fehérjékből szabaddá váljon a vitamin, ezért hiányához vezethet a csökkent gyomorsavtermelés. Ilyenkor fáradtság, depresszió, idegkárosodás okozta zsibbadás és bizsergés jelentkezhet a végtagokon. Felszívódását nehezíthetik a bél gyulladásos betegségei (mint a Crohn-betegség és a colitis), a köszvény, illetve az alkoholizmus. A szív- és érrendszeri megbetegedések és a sclerosis multiplex prevenciójában is jó eredményeket lehet vele elérni.

Biotin (H-vitamin vagy B7-vitamin): Hiányában étvágytalanság, bőrelváltozások, vérszegénység, érzészavar és koleszterinszint-emelkedés jelentkezhet.

Pantoténsav (B5-vitamin): A pantoténsav többek között a haj színét és a növekedését befolyásolja. Hiánya hasfájást, hányingert, álmatlanságot, gyengeséget és érzészavart eredményezhet.

C-vitamin: Manapság C-vitamin-hiány nagyon ritkán fordul elő. Napi 10 mg-nál kevesebb C-vitamin a skorbut, 50 mg-nál kevesebb pedig a szívbetegségek és a szürke hályog kialakulásának kockázatát növeli. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását, ezért vashiány esetén mindig C-vitaminnal együtt kell pótolni a vasat.

Mik a legjobb természetes vitaminforrások?

A zsírban oldódó vitaminok főként a tejben és a tejtermékekben, tojásban, halakban és növényi olajokban találhatók meg. A tőkehalmáj nagyon gazdag D-vitaminban. K-vitaminban gazdag a szója és a sötétzöld levelű zöldségek. A búzacsíra, a teljes kiőrlésű gabonák, a mandula, a dió és a mogyoró gazdag E- és B6-vitaminban. Az állati eredetű élelmiszerek B12-, B6-vitamin és biotintartalma jelentős. C-vitaminban gazdag a citrusféléken kívül a kivi, a brokkoli, a karfiol, a karalábé, a sóska és a paradicsom.

A tavaszi fáradtságot leggyakrabban a télen jelentősen lecsökkent D- és C-vitamin-szint okozza, ha a téli borús időben nem gondoskodtunk a plusz bevitelről - áll az MDOSZ hírlevelében.

Forrás:http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/10388/tavaszi-faradtsag ; http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_10_legjob b_tipp_tavaszi_faradtsag_ellen/20110304092155 és http://www.origo.hu/egeszseg/20120330-melyik-vitamin-hianya-okozza-a-tavaszi-fara dtsagot.html

Forrás: http://tudnodkell.info

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Címkék: nélkülözhetetlen, stresszválaszban, megismételhetjük, cigarettafüstből, hosszabbodásával, zsírfelszívódási, koleszterinszint, regenerálhatjuk, nyirokkeringést, eltávolításához, luffaszivaccsal, anyagcseréjében, szervezetünkben, rozmaringolajat, vitaminraktárai, vitaminhiányhoz, szabályozásában, vitaminforrások, energiaellátása, bőrelváltozások, képességeinkhez, elkötelezettség, szerotoninhiány, kiválaszthassák, szerotoninszint, boldogsághormon, hiánytünetekhez, fáradtságérzet, hiánybetegsége, szintetizálják, konfliktusokat, görcsrohamokat, felszabadulnak, étvágytalanság, kimerültségért, kialakulásának, tavasz közeledtével, ébredő természet, kora tavaszi, emberek fejfájásról, közeledő kikelet, megújuló vállalkozó, végtagok ólomsúlyúak, tavaszi fáradtság, szervezet normális, téli üzemmódról, átállás azonban, életmód szerepe, fáradtságérzet kialakulását, szerotonin szintjének, nappalok rövidebbek, napok hosszabbodásával, Nagy Tavaszi Fáradtság-cikk, Nagy László, Dietetikusok Szövetségének, Súlyos B6-vitamin-hiány, Manapság C-vitamin-hiány,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Borzasztó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  különleges  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Jó nap volt  Szívek  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Az ember  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Esterházy Péterre emlékezünk  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Különleges  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  39 ígéret  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Paul David Tripp Április 14  Töröld le  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Jan Twardowski - Siessünk  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Az ember emlékekből áll  Szabó T. Anna - Pitypang  Esterházy Péterre emlékezünk  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Egyszerű  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Robin Wight pitypang szobra  Tavaszi este  József Attila – Keresek ...  ajándék, mellyel meglepem  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Esterházy Péterre emlékezünk  Emlékezz  A sorsod  Alvó cica  Segíts neki dicsérni Téged  Töröld le  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Sík Sándor - Ha jő a perc  Magyar költészet napja  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Jan Twardowski - Siessünk  Alvó cicák  Jó éjszakát  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam Krisztinától 
Bejegyzés Címkék
tavasz közeledtével, ébredő természet, kora tavaszi, emberek fejfájásról, közeledő kikelet, megújuló vállalkozó, végtagok ólomsúlyúak, tavaszi fáradtság, szervezet normális, téli üzemmódról, átállás azonban, életmód szerepe, fáradtságérzet kialakulását, szerotonin szintjének, nappalok rövidebbek, napok hosszabbodásával, melatonin produkció, alvás-ébrenlét bioritmusában, szerotonin képződését, fény fokozza, tavaszi napsütés, alacsony szerotoninszint, hormonok példáján, tavaszi fényviszonyok, tavaszi kimerültségért, hormonszintek változása, hideg hónapokban, téli táplálkozás, nyárhoz viszonyítva, napfényes szabadban, stresszválaszban részt, testedzés során, vegyületek enyhítik, depresszív tüneteket, napi többszöri, szervezet energiaellátása, táplálék feldolgozása, bennük lévő, télen elveszett, idegrendszer számára, érték természetesen, legfontosabb oldószer, anyagcsere során, téli hónapokban, reggeli váltózuhany, zuhanyzást először, zuhanyozást hideg, egyszerűen kivitelezhető, test mellett, felesleges konfliktusokat, megoldásra váró, igaz emberi, feszültség oldásában, felőlük áradó, művészet befogadása, természet része, tavaszi időszámításra, téli lakomák, tavasz kiváló, diétára legalább, májat katángkóró-, májvédő vacsora, nagy pohár, eukaliptusz olaját, levendula illata, finn szaunában, infraszaunában távozó, szervezetben felgyülemlett, testünket luffaszivaccsal, kevés édeskömény-, bőrt minden, illóolajok segítségéről, enzimdús csíra, otthoni csíráztatást, salátára mindennap, szervezetünkben D-vitamin-hiány, pótlás legjobb, lehető legtöbb, legújabb kutatások, mozgás segít, tempós sétával, kőkemény edzéssel, tanulmány ugyanis, könnyed testmozgás, nagy erőkifejtés, kutatás szerint, szénhidrát utáni, adag zabkását, kevés zellergumót, tavaszi fáradtságot, vitaminok nélkülözhetetlen, immunrendszer működéséért, szem egészségéért, sejtek regenerálódásáért, fogak tartósságáért, elégtelen táplálkozás, emésztési zavarok, elégtelen bevitel, zsírban oldódó, vízben oldódó, vizelettel ürülnek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2287
  • e Hét: 6801
  • e Hónap: 11839
  • e Év: 141546
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.