Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kalács minden mennyiségben
  2015-03-31 22:27:51, kedd
 
   
  Kalács minden mennyiségben

Húsvét közeledtével a sonka, a torma- és mustárkészletek beszerzése mellett felmerül a kérdés: mi kerüljön még az asztalra? Kenyér vagy kalács? S ha kalács, akkor bolti vagy házi? A mi válaszunk egyértelmű: házi kalácsot minden asztalra!

Mi is az a kalács?

Vajban és tojásban gazdag kenyérféle. Általában több cukrot tartalmaz, mint a kenyér, így ízre édeskés.

Az édes péksütemény már a római korban is ismert volt, de a mai kalácsnak - feltételezések szerint - a normandiai eredetű, helyi minőségi vajjal gazdagított tészta, illetve a zsidó háztartások ünnepi kenyere, a challah, más néven barchesz lehetett az őse. Ez utóbbi olyan hatással volt a környező nem zsidó lakosságra, hogy egész Európát meghódította a kalács. Manapság leginkább a franciáknál, a lengyeleknél, a magyaroknál és a kelet-európai országokban lehet a pékségekben kalácsra bukkanni.





Egész mákkal megszórva

A felsorolásból talán annyira nem látszik, de Magyarország élenjáró a kalácsfogyasztásban. Kalácsot leggyakrabban reggelihez, tízóraira vagy vacsorára eszünk. Egy jó kalács magában is tökéletes, de az élmény fokozható egy kis vajjal vagy házi lekvárral.

Olaszországban a karácsonyi panettone után húsvétkor is kalács kerül az asztalra. Ilyenkor a Colomba Pasquale (húsvéti galamb) nevű tejes, tojásban gazdag kalácsszerűséget sütik, amit általában citrushéjjal gazdagítanak, és jégcukorral, valamint mandulával szórnak meg.

Mit teszünk a kalácsba?

A tésztát magát sokszor kakaóporral szoktuk gazdagítani. Ilyenkor vagy az egész tésztát színezzük, vagy félbeszedjük, csak a feléhez adunk kakaóport, és a kétféle tésztacsíkokat fonjuk össze.

Bizonyos alapanyagokat akár magukban a tésztába is gyúrhatunk, de töltelékként is tökéletesen megállják a helyüket, ilyen a dió, a mák és a túró.

Ízesíthetjük citromhéjjal, narancshéjjal a tésztát, mehet bele egy rúd vanília kikapart belseje, mazsola, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg.





Fahéjjal, mazsolával is isteni

Ha gazdagabb tésztájú kalácsot szeretnénk, akkor a receptben szereplő tej mennyiségének a felét le lehet cserélni tejszínre, így kicsit tartalmasabb lesz a kalács.

Hogyan készítsük?

A kalácshoz a lisztet minden esetben érdemes átszitálni, egyrészt hátha lakik benne valaki... másrészt így sokkal több levegő kerül a lisztszemcsék közé, ezáltal a tésztánk is sokkal könnyedebb, légiesebb lesz. Ennek érdekében még egy kevés sikérrel (2 dkg/50 dkg liszt) is gazdagíthatjuk a lisztet. A foszlósság érdekében a fonás közben magukat a fonni kívánt szálakat is meg-meg kell csavarni. Így lesznek a tésztában azok a szép, hosszú levegőcsíkok.

S ami a legfontosabb: tegyünk egy csipet sót a tésztába, hogy kiemeljük az ízeket. S mivel ez fordítva is működik, így talán érthető, hogy miért olyan népszerű a kalács-sonka párosítás.





Szezámmaggal is finom a kalács

Milyen formában süssük?

Fonhatjuk, hajthatjuk, tekerhetjük, csigavonalban feltekerhetjük. Süthetjük sütőlapon, vagy akár kuglóf- vagy bármilyen más formában is. Lehet klasszikus kalács, készülhet belőle kontyos briós, de kiflinek - vagy bármilyen fantáziánk szülte formára - alakíthatjuk.

A kalácstésztából készülhet bukta, mákos vagy diós rúd, lepény és béles, mákos fityisz, sőt sok helyen - tévedésből - pacsnit is készítenek belőle. De lehet belőle kakaós csiga vagy mákos guba is...

Mivel kenjük le a kalácsot?

Elhabart tojással, csak tojássárgájával, tejjel vagy tejjel elkevert tojássárgájával, esetleg tejszínnel lehet lekenni a megkelt kalácsot. Ezután a sütőbe készülő tésztát érdemes megszórni darálatlan mákkal, szezámmaggal, esetleg jégcukorral.





A húsvét elmaradhatatlan étele a kalács

Létezik egészséges kalács?

Ellentmondásnak tűnik, de egy kis ügyességgel készíthetünk egészséges kalácsot. Lehet készíteni tojásmenteset, de akár a lisztet is lecserélhetjük tönkölylisztre, sőt a tejre érzékenyek nyugodtan készíthetik margarinnal is.

Diós csavart kalács

Hozzávalók:
38 dkg finomliszt
8 dkg vaj
1,25 dl langyos tej
5 dkg porcukor
1 tojás
2,5 dkg friss élesztő
csipet só
1 evőkanál vaníliás cukor

Elkészítés: A cukrot a tejhez adom, majd ebbe belemorzsolom az élesztőt, hagyom felfutni. A lisztet és a vajat kimérem, hozzáöntöm a felfutott élesztőt, a tojást, picit sózom, és vaníliás cukorral ízesítem. A tésztát alaposan átdolgozom vagy kézzel, vagy gépi segítség igénybevételével. Amikor már jó, akkor lisztezett tálba teszem, konyharuhával letakarom, és jó fél órát hagyom kelni. Ezután vékonyan lisztezett deszkára borítom, és téglalap alakúra kinyújtom. Fél üvegnyi (10 dkg) diólekvárral megkenem. Többet is kibír, de már ettől a mennyiségtől is kellemes íze és árnyalt belseje lesz.
Szorosan feltekerem, majd a tésztakígyómat félbevágom, és a két felet összecsavarom. Sütőpapíros tepsire fektetem, és hagyom 20 percet kelni, lehetőleg meleg helyen. Ezután tejjel lekenem, és 190 fokon megsütöm.
Ízletes, napokig friss tészta.

Csigás kalácsmuffin

Hozzávalók:
1 dl tejföl
0,5 dl joghurt
1 tojás
2 dkg friss élesztő
30 dkg finomliszt
1 evőkanál sikér
1 csipet só
7 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál holland kakaópor

Elkészítés: A kalácstésztát a szokott módon (lásd előző recept) elkészítem, ám a pihentetés előtt a homogén tésztát kettészedem, és az egyik adaghoz hozzáadom a kis vízzel elkevert kakaóport. A tésztákat ezután pihenni hagyom.

A pihentetés után a natúr tésztát hosszúkás téglalapra nyújtom, így járok el a szerecsen verzióval is. A kettőt egymásra fektetem, felsodrom, és 2-3 ujjnyi széles karikákra metélem. A kikent muffinforma kelyheibe elfektetem a csigákat, picit hagyom őket kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép barnára sütöm.

WM

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: igénybevételével, kalácsszerűséget, mustárkészletek, elmaradhatatlan, tojássárgájával, ellentmondásnak, kalácstésztából, feltételezések, feltekerhetjük, gazdagíthatjuk, tönkölylisztre, olaszországban, lecserélhetjük, tésztacsíkokat, tésztakígyómat, konyharuhával, felsorolásból, kalácstésztát, tojásmenteset, mennyiségének, lisztszemcsék, alapanyagokat, leggyakrabban, összecsavarom, belemorzsolom, előmelegített, narancshéjjal, csigavonalban, citrushéjjal, mennyiségben, lengyeleknél, készíthetünk, tartalmasabb, magyarország, töltelékként, meghódította, édes péksütemény, római korban, normandiai eredetű, zsidó háztartások, kelet-európai országokban, pékségekben kalácsra, felsorolásból talán, élmény fokozható, karácsonyi panettone, tésztát magát, egész tésztát, feléhez adunk, kétféle tésztacsíkokat, receptben szereplő, lisztet minden, lisztszemcsék közé, Colomba Pasquale,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nem számIt  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png kislány  Mindig jusson idő nevetni  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó cicák  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Png nő  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Alázat  Adakozás  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Reggel van  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szívem tiéd  Reménység és erő Krisztustól e...  Ágai Ágnes – Csendélet  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagyi telefonál  Reggel van  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png csokor  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Julian Brass gondolata  Hogy lehet megtartani  Mindig jusson idő nevetni  Alázat  Irgalom és ítélet  Mindig jusson idő nevetni  Erdőn  Nem számIt  Png kutya  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Albert Einsteinről  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Nem tudhatod  Png virág  Szívem tiéd  Png csokor  Facebookon kaptam  Png telefon  Minden harmadik...  Radikális szeretet  Garai Gábor - Takarítás  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Idő  Szabolcska Mihály – Ákác...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Png ház  Julian Brass gondolata  Csak a fogyatkozás látható  Minden harmadik...  Fehér virág  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Soha ne kedvezz...  Makszim Gorkij gondolata  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Lóhere  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Lóhere  Leonardo da Vinci gondolata  Albert Einstein gondolata  Kövesd a cowboyt!  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szép estét  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
édes péksütemény, római korban, normandiai eredetű, zsidó háztartások, kelet-európai országokban, pékségekben kalácsra, felsorolásból talán, élmény fokozható, karácsonyi panettone, tésztát magát, egész tésztát, feléhez adunk, kétféle tésztacsíkokat, receptben szereplő, lisztet minden, lisztszemcsék közé, kevés sikérrel, foszlósság érdekében, fonás közben, fonni kívánt, tésztában azok, kalács-sonka párosítás, kalácstésztából készülhet, megkelt kalácsot, sütőbe készülő, húsvét elmaradhatatlan, tejre érzékenyek, tejhez adom, vajat kimérem, felfutott élesztőt, tésztát alaposan, tésztakígyómat félbevágom, szokott módon, pihentetés előtt, homogén tésztát, egyik adaghoz, tésztákat ezután, pihentetés után, natúr tésztát, szerecsen verzióval, kettőt egymásra, kikent muffinforma, igénybevételével, kalácsszerűséget, mustárkészletek, elmaradhatatlan, tojássárgájával, ellentmondásnak, kalácstésztából, feltételezések, feltekerhetjük, gazdagíthatjuk, tönkölylisztre, olaszországban, lecserélhetjük, tésztacsíkokat, tésztakígyómat, konyharuhával, felsorolásból, kalácstésztát, tojásmenteset, mennyiségének, lisztszemcsék, alapanyagokat, leggyakrabban, összecsavarom, belemorzsolom, előmelegített, narancshéjjal, csigavonalban, citrushéjjal, mennyiségben, lengyeleknél, készíthetünk, tartalmasabb, magyarország, töltelékként, meghódította, szezámmaggal, közeledtével, alakíthatjuk, félbeszedjük, gazdagítanak, mennyiségtől, ízesíthetjük, diólekvárral, legfontosabb, kalácsmuffin, levegőcsíkok, citromhéjjal, sütőpapíros, margarinnal, készíthetik, péksütemény, országokban, ügyességgel, muffinforma, kettészedem, tekerhetjük, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3446
  • e Hét: 8027
  • e Hónap: 21932
  • e Év: 151639
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.