Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az iskolakertek születése
  2015-05-08 22:21:36, péntek
 
   
  Az iskolakertek születése




Hol születnek ezek a kis, zöld golyócskák, mama? A konzervdobozban? - kérdezte a négy éves Krisztina, miközben szorgalmasan kanalazta a vasárnapi ebéd zöldborsó levesét...

És a kérdés nem volt indokolatlan, mert a kisleány nem látott borsónövényt se a budai villakertekben, se a Nyíregyházán lakó nagymama felé autózva az út melletti táblákon. Lehet, hogy a papája se tudta volna megmondani neki, ha éppen egy borsóval bevetett tábla mellett haladtak el!






Külföldön járva és gyerekekkel beszélgetve gyakran voltam kénytelen megállapítani, hogy sokkal jobban ismerik a növényeket, az állatokat, a hegyeket, a patakokat - és általában a természetet - mint (tisztelet a kivételnek!) a mi gyerekeink és unokáink. Megkérdeztem ottani pedagógusokat, akik egyhangúlag azt állították, hogy ebben nagy érdemei vannak az iskolakerteknek. Próbáltam visszaemlékezni diákkori élményeimre és megelevenedtek előttem a természetrajz órák az akkor még "elemi iskolának" nevezett általános iskolámban, ahol a tanító néni gyakran felszólította az osztályt, hogy hozzanak magukkal az otthoni kertből valami növényt, magot vagy palántát, esetleg egy cserép virágot. És a tanterem ablakában mindig állt néhány cserép virág, a falakat pedig díszítették futónövények.

Arra pedig már részletesebben emlékszem, hogy a gyöngyösi gimnázium udvarának egy részét iskolakert foglalta el, ahol Bauer Ede tanár úr szorgalmasan gyűjtötte a közeli Mátra hegység jellegzetes flóra elemeit és mindazokat a növényeket, amelyekről tanultunk, illetve amelyeket a környéken termesztettek. Én is ott ismertem meg a gyógy-és fűszernövények többségét és még ma is emlékszem rá, hogy melyik parcella melyik sarkában állott egy lestyánbokor!

Ezért örülök mindig, ha arról hallok, hogy virágzik, gazdagodik a tarnabodi Tanoda mellett létesített iskolakert és remélem, hogy országszerte ismét lesznek ilyen "élő taneszközök". Mert nem is olyan régen - néhány évtizeddel ezelőtt - még a tanintézmények működési szabályzatában írták elő a tankertek létesítésének kötelezettségét, aminek következtében a városi és a falusi általános és középiskolák mellett voltak iskolakertek. Sajnos, az utóbbi időben megritkultak az iskolakertek: talán kevesebb lett a hely és kevesebb lett a pedagógusok ideje is. Nagy kár, mert ezzel kevesebb lett egy tartósan megőrizhető gyerekkori emlék az emberek életében!






Az kétségtelen, hogy iskolakertet telepíteni, de különösen fenntartani nem jelentéktelen feladat! De nem is megoldhatatlan. Nagyon fontos, hogy a kert az iskola területén vagy hozzá igen közel legyen azért, hogy a tanóra egy részét ott lehessen tartani, vagy onnan lehessen valamilyen szemléltető eszközt behozni. A kert megtervezésébe és kivitelezésébe bizonyára nem lesz nehéz feladat bevonni a szülői munkaközösség tagjait, akik munkával és anyaggal segíthetnek a szép és hasznos feladat megvalósításában.

A terület talaját célszerű igen gondosan előkészíteni, hiszen a legtöbb növény a tápanyagokkal jól ellátott, morzsalékos talajon érzi jól magát. Nagy előny, ha a kert öntözhető is! A kertet 1-2 négyzetméteres parcellákra ajánlatos osztani úgy, hogy minden oldalról jól megközelíthetőek legyenek, ami a növények ápolását és a pedagógusi munkát is zavartalanná, kellemessé és eredményessé teszi.

Ahogy a kertészek szokták mondani: egy kert soha sincs teljesen készen és egy kertész soha sem elégedett! Ez a szabály érvényes az iskolakertekre is, amelyeknek a telepítését a legismertebb és a leggyakoribb növényekkel szokták elkezdeni és ezek az évek folyamán, gyarapodnak, az iskolák között "cserekereskedelem" alakul ki, gyakran az a gond, hogy egy új növény csak akkor fér el a kertben, ha egy régit elajándékozunk. A fejlesztés pedig szinte határtalan: lehet sziklakertet építeni, tavat, mocsarat létesíteni, lugast nevelni és semmiképpen se szabad megfeledkezni a madárvédelemről, az etetők, az itatók a fészekodvak kihelyezéséről.






És az se nagy baj, ha akad egy tarkára festett kerti törpe, amely a kert egyik kiemelkedő pontjára állítva, éjjel és nappal vigyázza a kert rendjét és sértetlenségét. Még nevet is lehet adni neki!
A Bornemissza Gimnázium az első
Bálint gazda kellemes humorral mintegy másfél órán át konzultált iskola területén létesítendő tankertről az igazgatóval, több pedagógussal és kivitelezőkkel. Személyes élményei alapján elmondta, hogy ma már sok gyermek nem tudja, hogy a borsót nem gépek gyártják, a tarhonyát pedig nem termesztik, ezért nagy szükség van az ilyen iskolakertekre, ahol a tanulók megismerkedhetnek a növényekkel, azok termesztési módszereivel. Bálint gazda lenyűgözően beszélt - többek között - a kaporról, a növénytársulásokról, a karcsú orsós gyümölcsfákról és az emelt ágyás előnyeiről. Bálint György megosztott egy történetet vendéglátóinak arról, hogy egyik barátja súlyos betegségből való felépülésében milyen szerepet játszott egy, a teraszán magaságyásba telepített kiskert. A beszélgetésen szóba került a kertnek, a kertészkedésnek, a földművelésnek az Ó- és Újszövetségben betöltött szerepe is. Bálint György elvállaltaa tervezett tankert védnökségét és megtekintette az iskola udvarát, ahol azonnal javaslatot is tett a kivitelezés pontos helyszínére és több konkrét szakmai tanácsot adott. A kertben a tervek szerint idén tavasztól ültethetik és gondozhatják majd a növényeket a Bornemiszások. Az iskolakert kivitelezője a Nádland Kft.

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Bálint gazda  
Címkék: megvalósításában, megközelíthetőek, kötelezettségét, madárvédelemről, konzervdobozban, kertészkedésnek, iskolakerteknek, visszaemlékezni, megoldhatatlan, kivitelezésébe, szabályzatában, megelevenedtek, részletesebben, fűszernövények, tanintézmények, iskolakertekre, újszövetségben, földművelésnek, gyümölcsfákról, vendéglátóinak, kivitelezőkkel, villakertekben, elajándékozunk, kihelyezéséről, sértetlenségét, négyzetméteres, megtervezésébe, beszélgetésen, következtében, termesztettek, megtekintette, felépülésében, bornemiszások, létesítésének, tápanyagokkal, megfeledkezni, iskolakertek születése, négy éves, vasárnapi ebéd, budai villakertekben, borsóval bevetett, patakokat –, természetet –, természetrajz órák, tanító néni, otthoni kertből, cserép virágot, tanterem ablakában, falakat pedig, gyöngyösi gimnázium, részét iskolakert, közeli Mátra, Bauer Ede, Bornemissza Gimnázium, Bálint György, Nádland Kft,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Spenót fasírttal  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Magamnak  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Sok ember olyan, mint a kaméle...  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam Krisztinától  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Vidámság  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  "Ez egy csoda"  Eduardo Sacheri gondolata  Nevelőszülőkhöz adták,  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Reményik Sándor: Pierrot &...  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  40 felett  Van néhány kérdés, amin gondol...  Egy párkányon  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Robin Wight pitypang szobra  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  József Attila - Kopogtatás nél...  Minden tavaszból őrizz..  Magyar költészet napja  Szép estét kedves látogatóimn...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  képre írva  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Robert Merle tollából  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Borzasztó  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  különleges  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
iskolakertek születése, négy éves, vasárnapi ebéd, budai villakertekben, borsóval bevetett, patakokat &#8211, természetet &#8211, természetrajz órák, tanító néni, otthoni kertből, cserép virágot, tanterem ablakában, falakat pedig, gyöngyösi gimnázium, részét iskolakert, közeli Mátra, környéken termesztettek, gyógy-és fűszernövények, tarnabodi Tanoda, tanintézmények működési, tankertek létesítésének, falusi általános, utóbbi időben, pedagógusok ideje, tartósan megőrizhető, emberek életében, iskola területén, kert megtervezésébe, szülői munkaközösség, terület talaját, legtöbb növény, kert öntözhető, növények ápolását, pedagógusi munkát, kertészek szokták, kert soha, kertész soha, szabály érvényes, leggyakoribb növényekkel, évek folyamán, iskolák között, régit elajándékozunk, fejlesztés pedig, fészekodvak kihelyezéséről, tarkára festett, kert egyik, kert rendjét, tarhonyát pedig, ilyen iskolakertekre, tanulók megismerkedhetnek, karcsú orsós, emelt ágyás, történetet vendéglátóinak, teraszán magaságyásba, beszélgetésen szóba, iskola udvarát, kivitelezés pontos, tervek szerint, iskolakert kivitelezője, megvalósításában, megközelíthetőek, kötelezettségét, madárvédelemről, konzervdobozban, kertészkedésnek, iskolakerteknek, visszaemlékezni, megoldhatatlan, kivitelezésébe, szabályzatában, megelevenedtek, részletesebben, fűszernövények, tanintézmények, iskolakertekre, újszövetségben, földművelésnek, gyümölcsfákról, vendéglátóinak, kivitelezőkkel, villakertekben, elajándékozunk, kihelyezéséről, sértetlenségét, négyzetméteres, megtervezésébe, beszélgetésen, következtében, termesztettek, megtekintette, felépülésében, bornemiszások, létesítésének, tápanyagokkal, megfeledkezni, megállapítani, munkaközösség, pedagógusokat, felszólította, természetrajz, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 341
  • e Hét: 1116
  • e Hónap: 6154
  • e Év: 135861
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.