Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fájdalmas emlékezés I. - Száznegyvenkilencedik nap
  2019-06-30 19:21:25, vasárnap
 
   
  Nyolcvan éve, 1939. július elsejei hatállyal egyesítették Mosont és Magyaróvárt. A két település közelsége, lassú közeledése egymáshoz, a közös múlt a különbözőségek ellenére is előre vetítette ezt az adminisztratív lépést.
A korabeli sajtó az egyesítés gazdasági előnyeit emelte ki, s miután a képviselő-testületek rábólintottak a fúzióra, hirdette ki a belügyminiszter Mosonmagyaróvár létrejöttét.
A mindennapi életben nem igazán volt érezhető ez a ,,nagy esemény". Valójában egy logikus jogi procedúra volt, a korban nem volt ritka a települések fúziója. Olcsóbb lett a közigazgatás, közös fejlesztések indulhattak.
Moson és Magyaróvár a logikus lépés ellenére azonban nem nagyon hasonlított egymásra. Talán azért is maradt el az örömünnep, mert a közelség ellenére több ponton különbözött egymástól a két település. Még akkor is, ha mindkettőt megtépázták a történelem viharai.
És még csak a neheze ezután jött!
Moson kereskedőváros volt, nagyközség. Mezőgazdasági központ, hosszú udvarokkal, gabonatárolókkal, s a huszadik század elejére jelentős zsidó lakossággal, s ugyancsak szép számú német ajkú lakossal. A gabonakereskedők városa, iskolával, kisdedóvóval, ,,szállodákkal". Lakosai nem érintkeztek naponta a közeli Magyaróvárral, amely hivatalnokváros volt, akadémiájával, uradalmával, iskoláival, köztük a piarista gimnáziummal, amely a vármegye első középiskolája volt 1739-es alapítása óta.
Ritkaságszámba ment, ha magyaróvári legény Mosonból hozott feleséget, s ha mosoni Magyaróvárról.
Volt egyféle gőgös magatartás Magyaróvárott Mosonnal szemben.
Hisz Magyaróvár hosszú századokon át megyeszékhely volt, még akkor is, ha megyegyűlést ritkán tartottak itt, s mire felépült a megyeháza, s belakták azt, már a megye is megszűnt.
Az egyesített város polgármester Sattler János ügyvéd lett.
A korabeli sajtóból keveset tudunk meg róla. 1944 decemberében lett öngyilkos a magyaróvári temetőben. Valóban igaz lehet az a mondat, hogy nagy nyomás nehezedett rá, s hogy lehetett némi lelkiismeretfurdalása is. Hiszen szó nélkül végrehajtott mindent, amit az éppen aktuális politika rá rótt ki. De öt éves polgármesterkedése alatt a város nem lett jobb, egységesülése talán még távolabbra került, s zsidó lakosságát gettóba ,,tömöríttette", szó nélkül hagyott mindent, aláírt mindent.
Senkin meg sem próbált segíteni.
Nem menti föl, hogy ilyen volt a helyzet. Nem kell polgármesternek lenni minden körülmények között és minden áron.
Nehéz dolog ez. Nehéz embernek maradni. Sattler meg sem próbált.
Moson zsidó lakosságát kiirtották, a város hallgatása, és asszisztálása mellett. Még ki sem szálltak az Auschwitzbe robogó vagonokból halálra ítéltjei, már arról tárgyalt a képviselő-testület, hogy mi legyen a vagyonukkal.
Azóta sem követte meg a város őket, nincs egy botlókő sem. De van márványtábla a polgármester volt házán. S egy másik tábla a Fehér Ló előterében, mert a volt gettó faláról leszerelték a ,,lakók" annak idején, amikor emlékeztetőül fölrakták oda.
Ez is az egyesített város. Az elmaszatolt múlt városa.
S még egy adalék: amikor három kötetben elkészült 2016-17-ben a Mosoni zsidóság emlékezete című könyv, egyetlen példányt sem vásárolt a hivatalos város. De koszorúzza Sattler sírját öngyilkosságának évfordulóin. Hogy még nagyobb legyen a gyalázat.
Mosonmagyaróváron '45 első hónapjaiban föltorlódott minden, amit sodort az ár. S megszűnt a város város lenni. Akik maradtak, kapaszkodva a múlt roncsaiba, azok szebb jövőt reméltek.
De nem jött szebb jövő (folyt.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: öngyilkosságának, gabonatárolókkal, gabonakereskedők, polgármesternek, belügyminiszter, hivatalnokváros, mosonmagyaróvár, adminisztratív, különbözőségek, kereskedőváros, ritkaságszámba, emlékeztetőül, rábólintottak, asszisztálása, magyaróvárott, magyaróvárral, mezőgazdasági, akadémiájával, középiskolája, magyaróvárról, megyeszékhely, egységesülése, márványtábla, polgármester, közigazgatás, kisdedóvóval, fejlesztések, egyesítették, szállodákkal, végrehajtott, decemberében, gimnáziummal, tömöríttette, megyegyűlést, föltorlódott, hónapjaiban, közös múlt, különbözőségek ellenére, adminisztratív lépést, korabeli sajtó, egyesítés gazdasági, belügyminiszter Mosonmagyaróvár, mindennapi életben, logikus jogi, települések fúziója, logikus lépés, közelség ellenére, történelem viharai, neheze ezután, huszadik század, gabonakereskedők városa, közeli Magyaróvárral, Magyaróvárott Mosonnal, Hisz Magyaróvár, Sattler János, Fehér Ló,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam  Egyet értesz?  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszról álmodom,  Nagy László - Szerelem emléke  Keresd azt a valakit,...  Ne engedd el kezem!  Alvó cica  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Facebookon kaptam  Szeretettel  Szép estét  Facebookon kaptam  Atyám !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  mindent a népért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Esti kép  A gyász  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Ez a miénk!  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Esti kép  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  mindent a népért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szabó Norbert – Szabadsá...  Boldog ünnepeket kívánok minde...  A Mindenható Istenben bízva  Facebookon kaptam  Magyarország ilyen hely.  Könnyáztatta asszonysorsok  Nem mindegy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rőzsehordó nő szobra  Rőzsehordó nő szobra  Rőzsehordó nő szobra  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Keresd azt a valakit,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Törött csészék  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Facebookon kaptam  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Szent Pio atya!  A közszereplő  Hernádkak  Éljen a magyar szabadság!  Rochefoucauld - a bölcs  Esti kép  Tavaszról álmodom,  Csörög a telefonom  Facebookon kaptam  Hernádkak  A Mindenható Istenben bízva  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Jó éjszakát  William Shakespeare-től idéze...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szabó Norbert – Szabadsá...  Éljen a magyar szabadság!  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  A magukat nyílt és őszinte emb...  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Hernádkak  A szív és a cselekvés egységes...  Síró nő  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam  Egyet értesz?  Ibolya  Rochefoucauld - a bölcs  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15. a ... 
Bejegyzés Címkék
közös múlt, különbözőségek ellenére, adminisztratív lépést, korabeli sajtó, egyesítés gazdasági, belügyminiszter Mosonmagyaróvár, mindennapi életben, logikus jogi, települések fúziója, logikus lépés, közelség ellenére, történelem viharai, neheze ezután, huszadik század, gabonakereskedők városa, közeli Magyaróvárral, piarista gimnáziummal, vármegye első, egyesített város, korabeli sajtóból, magyaróvári temetőben, éppen aktuális, város hallgatása, város őket, polgármester volt, másik tábla, volt gettó, elmaszatolt múlt, hivatalos város, város város, múlt roncsaiba, öngyilkosságának, gabonatárolókkal, gabonakereskedők, polgármesternek, belügyminiszter, hivatalnokváros, mosonmagyaróvár, adminisztratív, különbözőségek, kereskedőváros, ritkaságszámba, emlékeztetőül, rábólintottak, asszisztálása, magyaróvárott, magyaróvárral, mezőgazdasági, akadémiájával, középiskolája, magyaróvárról, megyeszékhely, egységesülése, márványtábla, polgármester, közigazgatás, kisdedóvóval, fejlesztések, egyesítették, szállodákkal, végrehajtott, decemberében, gimnáziummal, tömöríttette, megyegyűlést, föltorlódott, hónapjaiban, különbözött, létrejöttét, magyaróvári, auschwitzbe, magyaróvárt, körülmények, települések, évfordulóin, érintkeztek, indulhattak, leszerelték, megtépázták, elmaszatolt, vagyonukkal, uradalmával, hasonlított, lakossággal, kapaszkodva, századokon, magyaróvár, közeledése, magatartás, távolabbra, nehezedett, egyesített, lakosságát, testületek, koszorúzza, vagonokból, előterében, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 35 db bejegyzés
Összes: 3554 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 21
  • e Hét: 350
  • e Hónap: 12634
  • e Év: 44299
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.