Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Figyelmeztetés lenne,?
  2020-05-07 23:29:33, csütörtök
 
 


Feláldozzuk-e az öregeket a gazdaság újraindításáért?
Egyre több országban hangzik el a kérdés, amely az emberiség kultúrtörténetében is állandóan felbukkant.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja a hárommilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, több mint kétszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.

Egyre kevesebb az új fertőzött, a járvány elleni védekezés új szakaszára készülnek a britek
Már 73 ezren haltak meg az Egyesült Államokban a járvány miatt
A legkevésbé a magyarok bíznak az egészségügyben az uniós országok közül
Az Egyesült Államokban Dan Patrick 70 éves texasi alkormányzó már március végén kirobbantotta a vitát, miután a Fox News televízióban kifejtette: szívesen lemond az életéről, hogy megmentse a gazdaságot az unokáinak, és szerinte ezt megteszi a többi amerikai nagyszülő is. Tennessee államban pedig a lezárások feloldásáért tüntetők transzparenseken is követelték, hogy a gyengék áldozzák fel magukat a gazdaság helyreállításáért.

Az öregek feláldozása a közösség életben maradásáért a folklórban megőrződött hagyományok szerint nem példa nélküli a történelemben. Az e heti HVG idéz számos ehhez kapcsolódó mondát Ázsiától az Amazonasig, az aztékoktól az eszkimókig.

Magyar nyelvű területekről csak Erdélyből ismertek történetek az idősek halálba küldéséről. A néprajztudósok még az 1980-as években is gyűjtöttek olyan meséket, amelyekben szerepel például a szent bot motívuma, ezzel verték agyon a mesélők szerint az öregeket. ,,A szembat? Az valamika a régi üdőkben igaz vót. Azé vót, hogy nem vót mit egyenek. Elérte a hatvan esztendőt, elég vót neki. Kellett az élelem a fiatalaknak" - mondta például egy Maros megyei, magyarózdi adatközlő. Ezzel a történettel kezdődik a mese, majd úgy folytatódik, hogy az elpusztítandó öreget elrejtik, majd a közösség az ő tanácsa nyomán lesz úrrá az éhínségen.

Szépirodalmi feldolgozások születtek abból az erdélyi hagyományból, hogy a hasznot hajtani képtelen, de élelmet fogyasztó öreg a torjai büdös barlangban veszejti el magát. Először Nyírő József írt belőle novellát Kopjafák című, 1933-ban megjelent könyvében, majd a brassói születésű Sánta Ferenc választotta első novellájának témájául. A Sokan voltunk című, tömör, szikáran megfogalmazott Sánta-novella kifejezetten az élelmiszer-szűkösségre vezeti vissza a nagyapa önkéntes halálát, hiszen már harmadik hónapja éheztünk, s két hete csak egyszer ettünk egy nap Ennek pedig az a következménye, hogy ,,ilyen éhségben minden száj számít. Minél több van belőle, annál nagyobb a baj. Mi pedig voltunk elegen. A gyermek elbeszélő szerint a nagyapa halálát ,,apám akarta, anyám is hagyta, hacsak nem ők küldték.

Az Egyesült Államokban a fiatalok még csak a baby boom generációról, azaz az 1950-es években születettekről mondanának le. Nem túl ízlésesen például a Covid-19-járványt boomer removernek nevezték el, amit talán öregszállítónak lehet magyarítani a hullaszállító analógiájára. Pedig Dino Buzzati novellájából tudható, hogy mindenki hamar, szinte észrevétlenül elérheti a veszélyes életkort.

A novellában a 40 év felettieket üldöző és pusztító kegyetlen bandavezér, Régora kénytelen volt maga is szembenézni az idő gyors múlásával. Futott, futott, ahogy csak bírt, ahogy az erejéből tellett. De nem sok tellett az erejéből. Mily végtelennek, soha el nem múlónak tetszett az ifjúság, ez a hetyke és kegyetlen életszakasz. S egyetlen éjszaka el tudta hamvasztani. Semmi nem maradt belőle, semmi. Most ő volt az öreg. Rá került a sor.
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Címkék: transzparenseken, cikksorozatunkat, újraindításáért, öregszállítónak, megfogalmazott, megfertőzöttek, koronavírussal, egészségügyben, néprajztudósok, születettekről, hullaszállító, elpusztítandó, feldolgozások, észrevétlenül, kirobbantotta, következménye, történelemben, szépirodalmi, hagyományból, feloldásáért, novellájának, kifejezetten, televízióban, novellájából, analógiájára, tájékoztatni, kétszázezren, generációról, területekről, hárommilliót, világjárvány, felettieket, feláldozzuk, folytatódik, hamvasztani, szűkösségre, gazdaság újraindításáért, koronavírussal megfertőzöttek, betegség miatt, járvány gazdasági, járvány elleni, járvány miatt, magyarok bíznak, uniós országok, többi amerikai, lezárások feloldásáért, gyengék áldozzák, gazdaság helyreállításáért, öregek feláldozása, közösség életben, folklórban megőrződött, idősek halálba, Egyesült Államokban, Egyesült Államokban Dan Patrick, Először Nyírő József, Sánta Ferenc, Pedig Dino Buzzati,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Adakozás  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Png férfi  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Őrizkednünk kell...  Png csokor  Facebookon kaptam  Png kislány  Egy lelki imádság  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Jó éjszakát  Alázat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Albert Einsteinről  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nem méltó hozzád  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png cica  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Reménység és erő Krisztustól e...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png nő  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Soha ne kedvezz...  Alázat  Png kislány  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nem tudhatod  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sose bánj semmit  Akarat  Png rózsa csokor  Éretlen vers  Hazára minden embernek szükség...  Hogy lehet megtartani  Nagyi telefonál  Elköszönt  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Szép álmokat!  A kételkedés kezelése  Alázat  Alázat  A másik dolog,  Akarat  Fekete István - Akác  Szép estét  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  A másik dolog,  Png csokor  Hiányzik  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Mi lenne ha  Idő  Tanuld meg ezt a versemet  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon különös  69 éve hunyt el Albert Einstei... 
Bejegyzés Címkék
gazdaság újraindításáért, koronavírussal megfertőzöttek, betegség miatt, járvány gazdasági, járvány elleni, járvány miatt, magyarok bíznak, uniós országok, többi amerikai, lezárások feloldásáért, gyengék áldozzák, gazdaság helyreállításáért, öregek feláldozása, közösség életben, folklórban megőrződött, idősek halálba, 1980-as években, mesélők szerint, régi üdőkben, hatvan esztendőt, történettel kezdődik, elpusztítandó öreget, erdélyi hagyományból, hasznot hajtani, torjai büdös, brassói születésű, nagyapa önkéntes, gyermek elbeszélő, nagyapa halálát, baby boom, 1950-es években, hullaszállító analógiájára, veszélyes életkort, erejéből tellett, transzparenseken, cikksorozatunkat, újraindításáért, öregszállítónak, megfogalmazott, megfertőzöttek, koronavírussal, egészségügyben, néprajztudósok, születettekről, hullaszállító, elpusztítandó, feldolgozások, észrevétlenül, kirobbantotta, következménye, történelemben, szépirodalmi, hagyományból, feloldásáért, novellájának, kifejezetten, televízióban, novellájából, analógiájára, tájékoztatni, kétszázezren, generációról, területekről, hárommilliót, világjárvány, felettieket, feláldozzuk, folytatódik, hamvasztani, szűkösségre, fiatalaknak, szembenézni, választotta, alkormányzó, koronavírus, történettel, olvasóinkat, életszakasz, végtelennek, magyarítani, megőrződött, hagyományok, feláldozása, maradásáért, államokban, eszkimókig, aztékoktól, legkevésbé, kapcsolódó, amazonasig, magyarózdi, kifejtette, removernek, történetek, követelték, küldéséről, gyűjtöttek, folklórban, amelyekben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 122 db bejegyzés
e év: 571 db bejegyzés
Összes: 9027 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 260
  • e Hét: 1211
  • e Hónap: 10233
  • e Év: 77998
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.