Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az advent a latin adventus
  2020-11-28 23:12:46, szombat
 
   
 


Az advent a latin adventus, vagyis eljövetel szóból származik.

A gallikán liturgiában eredetileg a vízkereszti (január 6.) felnőttkeresztelésre előkészítő négyhetes időszak volt ez. Az V. században a karácsony (december 25.) vált a jelentősebb ünneppé, s ezt előzte meg az advent először hathetes, majd Szent Szimpliciusz pápa (V. század) uralkodásától kezdve a mai négyhetes formája.

Az adventi időszak minden évben változik.
Csak a hossza. Az advent idejét a karácsony előtti négy vasárnap határozza meg. Az egyházi naptárban a hét vasárnappal kezdődik, így advent négy hete is a négy vasárnap után következik. Ebből adódóan a negyedik hét lehet egészen rövid

December 24. még az adventhez tartozik, vagy már karácsony?
December 24. az adventi idő utolsó napja. Ez még nem karácsony, de a sötétség beálltával fokozódik a várakozás, mert tudjuk, hogy ez az az éjszaka, amikor megszületik az Úr. A régebbi egyházfegyelem szerint ez még böjti nap volt, ezért hagyományos ételeink böjtösek ezen az éjszakán: hal, mákos guba stb. A várakozás az éjszakai misével ér véget, ahol meghalljuk az örömhírt: megszületett a Megváltó.

Miért éppen advent első vasárnapja lett az egyházi év kezdete?
A különféle naptárak más és más időpontra teszik az évkezdetet - ismerünk januári, márciusi polgári évkezdést is. Az advent pedig a megtestesüléssel kezd, illetve az arra való felkészülés időszakával. Az advent nem áll meg önmagában, ezért került a karácsonnyal együtt az év elejére.

Az adventi koszorú csak a XIX. században jelenik meg,

Advent csöndesebb időszak, kevesebb orgonaszólóval, kevesebb virágdíszítéssel, lila miseruhával és a hajnali szentmisékkel, a rorátékkal.

Advent harmadik vasárnapján a mise kezdőéneke (introitus) a Gaudete in Domino kezdetű, a filippiekhez írt levélből: ,,Örüljetek az Úrban mindig! (...) Az Úr közel van!" Túl vagyunk az advent felén, már ide látszik a karácsony. A liturgia ezt a miseruha színében is kifejezi, a szigorú liláról rózsaszínűre vált.

Itt már érdemes ráfordulnunk a célegyenesre: amit nem sikerült megtennünk, azt engedjük el, és már csak arra figyeljünk, ami igazán fontos.

A VII. században a karácsony előtti kilencedik napon kezdték az ó-antifónákat, és ekkor hajnali misét tartottak. A középkorban térségünkben már advent minden napján celebráltak kora reggeli misét.

A hajnal a várakozás és a reménykedés időszaka. A korán keléshez ugyanakkor szükség van önfegyelemre, az időbeosztásunkat is alávetjük Istennek, a várakozásnak. Nemcsak lelki, hanem testi is lesz így a készületünk.

A rorátémise térségünk szép hagyománya, Szabadon dönthetünk arról, hogy részt veszünk-e egy-egy rorátén. Nem a teljesítményről szól az advent. És fontos a felelősség is: a földműves ember számára a december nyugodt időszaknak számított, lehetősége volt a korai lefekvésre. A modern városi embernek azonban télen is ugyanúgy helyt kell állnia.
14. Adventi koszorút még azok is készítenek, akik talán nem is vallásosak. Csupán egy szokás ez, vagy van más jelentősége is?
A XIX. században egy német evangélikus lelkész készítette az első adventi koszorút, és mindennap eggyel több gyertyát gyújtott meg rajta. Ennek egyszerűsített változata terjedt el aztán: minden vasárnap gyújtunk egy-egy újabb gyertyát. A koszorú otthonainkba varázsolja a várakozást, a meghittséget, főleg, ha a család esténként le tud ülni mellé egy kis időre. A templomban persze nagy liturgikus műgonddal gyújtogatjuk a gyertyákat. A koszorú olyan kapocs, amely sem nem liturgikus, sem nem profán. Parali­tur­gikus. Összeköti otthonainkat a templomainkkal.

Gyakran látni alaposan feldíszített koszorúkat.
Számos plébánián az első adventi vasárnapot megelőző szombaton tartanak közös koszorúkészítést. Én is voltam ilyen alkalmakon. Érdekes látni, ahogyan mindenki a maga ízlése szerint készíti el a koszorút. Vannak lényeglátó mini­ma­listák és szertelenül örvendezők. Szép ez a sokféleség.

A négy vasárnapot jelzi a négy gyertya. Minden vasárnap eggyel többet gyújtunk meg: ahogy megyünk bele a sötétségbe, az egyre hosszabb éjszakákba, úgy nő a fény a koszorún. Végül pedig a karácsonyfa borítja fénybe a leghosszabb éjszakát.
Vannak, akik úgy tartják, hogy a katolikus hívő koszorúján három lila és egy rózsaszín gyertyának kell lennie.
Igen, a liturgikus színek is megjelenhetnek a gyertyákon, a lila és rózsaszínű miseruhákra utalva. De ez nem szabály, és nem érdemes leszólni azokat, akiknek négy lila vagy akár négy piros gyertyájuk van.

Jelenleg nincs böjti előírás, de a visszafogottság, a csend, a több ima és lelki olvasmány mind ajánlott. Fontos azonban, hogy tiszta szívvel várakozhassunk: minél előbb éljünk a bűnbocsánat szentségével!
Bármiről lemondhatunk. A lényeg, hogy a test alapvető vágya, igénye helyett az előzetes elhatározás győzzön. A vállalásunk lehet bizonyos ételekről, italokról vagy a szórakozásról való lemondás, a korai kelés - a fontos az erkölcsi győzelem
Az irgalmasság cselekedeteivel is fel tudunk készülni a karácsonyra?
Igen.
Az advent az újrakezdés ideje is. Hogyan tudjuk tartósabbá tenni az adventben még bennünk lévő jó szándékot?
Vezessünk lelki naplót elhatározásainkról, vágyainkról, meglátásaikról, érzéseinkről, jó ötleteinkről (ez utóbbiakat a Szentlélek adja). Olvassuk át és folytassuk januárban!

A családi körbe vagy inkább a plébánia körébe való az adventi készülődés?
A kereszténység huszonnégy órás vállalkozás. Mindenütt ugyanazt éljük, mindig az adott közösséghez, helyhez, időhöz hangolva.

Adventben egyszerre várjuk Krisztus születését és második eljövetelét. Az egyik örömet, a másik sokakból félelmet vált ki. Hogyan lehet ezt a kettőt összeegyeztetni?
A félelem jogos: összedől a világ. Az öröm már a hité: mindez a minket szeretetből teremtő és üdvözíteni akaró Isten tenyerén történik.




























 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: virágdíszítéssel, megtestesüléssel, koszorúkészítést, időbeosztásunkat, teljesítményről, cselekedeteivel, visszafogottság, összeegyeztetni, várakozhassunk, megjelenhetnek, orgonaszólóval, egyházfegyelem, meglátásaikról, egyszerűsített, templomainkkal, szórakozásról, uralkodásától, szentmisékkel, kereszténység, gyújtogatjuk, otthonainkat, feldíszített, megszületett, filippiekhez, karácsonnyal, ráfordulnunk, szimpliciusz, várakozásnak, otthonainkba, szentségével, önfegyelemre, meghittséget, célegyenesre, ötleteinkről, érzéseinkről, lemondhatunk, latin adventus, gallikán liturgiában, jelentősebb ünneppé, advent először, adventi időszak, advent idejét, karácsony előtti, egyházi naptárban, négy vasárnap, adventhez tartozik, sötétség beálltával, régebbi egyházfegyelem, éjszakai misével, különféle naptárak, évkezdetet –, advent pedig, Szent Szimpliciusz,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Hazára minden embernek szükség...  Png fotel  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Csak a fogyatkozás látható  Varga János Veniam - Fontos sz...  Minden harmadik...  Tavaszi kép  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  A sors  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png kislány  Még csak most kezdődik a nap  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Jónás Tamás – Végtelen b...  A boldog családok mind hasonló...  Akarat  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  s immár én is felragyogva, ért...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Hiányzik  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Jó éjszakát  Png cica  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png kislány  Facebookon kaptam  Alázat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam Krisztinától  Varga János Veniam - Fontos sz...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A boldog családok mind hasonló...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Szép estét  210 éve született a SZÓZAT meg...  Kerüld el az evangélium örömén...  Akarat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Régi emberek, akikre máig büsz...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png ház  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Egy hatékony szolga  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
latin adventus, gallikán liturgiában, jelentősebb ünneppé, advent először, adventi időszak, advent idejét, karácsony előtti, egyházi naptárban, négy vasárnap, adventhez tartozik, sötétség beálltával, régebbi egyházfegyelem, éjszakai misével, különféle naptárak, évkezdetet &#8211, advent pedig, megtestesüléssel kezd, arra való, karácsonnyal együtt, adventi koszorú, hajnali szentmisékkel, mise kezdőéneke, advent felén, miseruha színében, szigorú liláról, középkorban térségünkben, reménykedés időszaka, korán keléshez, rorátémise térségünk, teljesítményről szól, földműves ember, december nyugodt, korai lefekvésre, modern városi, német evangélikus, első adventi, koszorú otthonainkba, család esténként, templomban persze, koszorú olyan, maga ízlése, négy vasárnapot, négy gyertya, egyre hosszabb, karácsonyfa borítja, leghosszabb éjszakát, katolikus hívő, rózsaszín gyertyának, liturgikus színek, bűnbocsánat szentségével, test alapvető, előzetes elhatározás, vállalásunk lehet, szórakozásról való, korai kelés, erkölcsi győzelem, irgalmasság cselekedeteivel, újrakezdés ideje, családi körbe, plébánia körébe, adventi készülődés, kereszténység huszonnégy, adott közösséghez, egyik örömet, másik sokakból, kettőt összeegyeztetni, félelem jogos, minket szeretetből, virágdíszítéssel, megtestesüléssel, koszorúkészítést, időbeosztásunkat, teljesítményről, cselekedeteivel, visszafogottság, összeegyeztetni, várakozhassunk, megjelenhetnek, orgonaszólóval, egyházfegyelem, meglátásaikról, egyszerűsített, templomainkkal, szórakozásról, uralkodásától, szentmisékkel, kereszténység, gyújtogatjuk, otthonainkat, feldíszített, megszületett, filippiekhez, karácsonnyal, ráfordulnunk, szimpliciusz, várakozásnak, otthonainkba, szentségével, önfegyelemre, meghittséget, célegyenesre, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 131 db bejegyzés
e év: 580 db bejegyzés
Összes: 9036 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1048
  • e Hét: 3219
  • e Hónap: 12241
  • e Év: 80006
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.