Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ringló, a szegény rokon
  2015-08-31 23:34:57, hétfő
 
   
  Ringló, a szegény rokon

A szilva nyári megjelenésével szinte egy időben a piacokon feltűnik a ringló is. A sárga, zöld vagy sötét héjú csonthéjas gyümölcs ázsiója közel nem olyan nagy, mint a szilváé, holott a ringlóból is igen finom desszertek készíthetőek.

A nyár végi kirándulások közben gyakorta találkozhatunk vadon termő, gyümölcstől roskadó ringlófákkal. Ezek a gyümölcsök éretlenül meglehetősen savanyúak, de érett állapotukban édesek és lédúsak. Igaz, az érettség egyetlen tesztje, ha megkóstoljuk a piros, zöld vagy sárga gömbölyű termést.





Apró, mézédes ringlók

A feltehetően kis-ázsiai eredetű ringló nevéhez különféle történetek, legendák kapcsolódnak. A francia Reine Claude (Claude királyné) típusú gyümölcs története szerint egy, a XV. században élt bretagne-i hercegnő, később I. Ferenc hitveseként ismert és a nép által szeretett Claude királyné tiszteletére keresztelték el az édeskés gyümölcsöt, amit a kor egyik leghíresebb botanikusa, Pierre Belon hozott keleti kutatóútjáról.

A ringló ezen elnevezése olyan elterjedt volt Európában, hogy az 1881-ben Dobos C. József által írt Magyar-Franczia szakácskönyvben a ringló Reine Claude néven szerepel. A gyümölcs felhasználási javaslata a cukorszirupban történő eltevés, illetve a friss gyümölcsös tészták között is szerepel egy Reine Claude lepény. Feltételezhetően a Reine Claude-ból elnémetesedett Ringlotte félrehallásából született a ringló szavunk is, ami ezt a gyümölcsfajtát fedi.





Lehet sárga, piros, lila vagy zöld is a ringló

Az örmény, török közvetítéssel Európába jutó ringló a kontinensről csak a 18. század környékén került át Angliába, ahol egy tévedésnek köszönhetően a Greengage nevet kapta. Történt ugyanis, hogy egy Párizsban tanuló angol pap, név szerint John Gage néhány fiatal Reine Claude fácskát küldött testvérének, Sir William Gage-nek. Csakhogy út közben a fákról eltűntek a címkék, így a kertész a küldő (és egyben az új tulajdonos után) Green Gages-nek nevezte el őket. A név a fákon és a gyümölcsökön is rajta ragadt, a mai napig ezen a néven ismert Angliában.





Piskótába, kevert tésztába is illik a ringló

A ringlóval nagyon jól helyettesíthető a szilva. Különféle süteményekben, pitékben remekül megállja a helyét. Lekvárokat, dzsemeket is érdemes belőle főzni, sőt akár fűszeres chutney-t is készíthetünk ringlóból. A ringlóval készített süteményeknél egy dologgal kell csupán számolni, hogy a gyümölcs igen lédús, így könnyedén eláztathatja a tésztát. Épp ezért a vele készített pitéknél, bedobós típusú süteményeknél erre mindig figyeljünk oda.

A ringlós édességek, sütemények fűszerezése megegyezik a szilváéval. Leggyakrabban fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük, de vaníliával, szerecsendióval, kardamommal, marcipánnal vagy esetleg egy kis likőrrel is megbolondítható. A szilva-mák házasságnak megfelelően a ringló is tökéletes partnere a máknak.

Magyar Elek méltán híres receptgyűjteményében, az 1939-ben megjelent Ínyes mester szakácskönyvében több ringlós recept is található, bár a süteményekben való felhasználás helyett inkább a ringló eltevésén van a hangsúly. A könyvben található kompót recept, Doboshoz hasonlóan feltűnik a cukorszirupban eltett ringló, illetve megtalálható még benne a ringlódzsem és a lekvár is.





Méltatlanul hanyagoljuk a ringlót: süteményekbe ugyanúgy használhatjuk, mint a szilvát

Őszi szelet ringlóra hangolva

Hozzávalók:
15 dkg vaj
50 dkg rétesliszt
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
2 tojás
13 dkg cukor
2 evőkanál tejföl
80 dkg ringló

Elkészítés: A hozzávalókból tésztát gyúrok. 2 részre szedem. Az egyik felét nyújtom, kikent, lisztezett tepsibe fektetem. Erre helyezem a negyedelt ringlót, amit utána alaposan megszórok fahéjas cukorral. A tészta másik felét is nyújtom, majd a cukros ringlóra fektetem. Felvert tojással megkenem, villával megszurkálom a tésztát. 190 fokon szép aranybarnára sütöm.





Vadon is megterem a kisebb fajta ringló

Ringlós-mákos pite

Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
7 tojás
7 dkg rétesliszt
20 dkg darált mák
1 csomag sütőpor
2 evőkanál rum
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt kardamom
1 narancs héja

Elkészítés: A tojások sárgáját habosra keverem a porcukorral és a vajjal. Belekeverem a rumot, majd a sütőporos liszt következik, a mák és a fűszerek. Homogénné keverem a tésztám, majd felverem a tojáshabot, és egy habverővel beleforgatom a tésztába. A zsírral kikent, rétesliszttel kiszórt tepsibe öntöm, és fél ringlókkal fedem. 180 fokra előmelegített sütőbe tolom, és tűpróbáig sütöm.

Ringlós pite

Hozzávalók:
1 kg ringló
50 dkg vaj
70 dkg finomliszt
4 tojás sárgája
csipet só
8 evőkanál víz

Elkészítés: A vajat a liszttel és a sóval elmorzsolom, a sárgájával és a vízzel tésztává gyúrom, majd egy órára a hűtőbe teszem. A ringlót kimagozom, a fahéjas cukrot bekeverem. Egy nagy tepsibe belesimítom a tésztám kinyújtott felét. Picit megszórom zsemlemorzsával, gömbölyű részükre fektetem a fél ringlókat, alaposan megszórom őket a fahéjas cukorral, majd a tészta másik felét is nyújtom, és befedem vele a ringlókat. Egy elhabart tojással megkenem, húsvillával alaposan meglyuggatom, majd 200 fokos előmelegített sütőbe dugom. Nagyjából egy óra alatt szép aranybarnára sütöm.





Húsosabb, nagyobb szemű ringlófajta

WM

Forás: Mindmegette.hu -- Gyümölcs
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: szakácskönyvében, feltételezhetően, szerecsendióval, félrehallásából, zsemlemorzsával, szakácskönyvben, helyettesíthető, megbolondítható, elnémetesedett, cukorszirupban, gyümölcsfajtát, találkozhatunk, megjelenésével, rétesliszttel, hozzávalókból, leggyakrabban, süteményekben, kutatóútjáról, süteményeknél, használhatjuk, közvetítéssel, előmelegített, szegfűszeggel, felhasználási, felhasználás, ringlófákkal, meglehetősen, állapotukban, megkóstoljuk, eláztathatja, gyümölcsökön, kontinensről, köszönhetően, beleforgatom, készíthetünk, aranybarnára, szegény rokon, szilva nyári, piacokon feltűnik, nyár végi, gyümölcsök éretlenül, érettség egyetlen, feltehetően kis-ázsiai, francia Reine, édeskés gyümölcsöt, ringló ezen, 1881-ben Dobos, ringló Reine, gyümölcs felhasználási, cukorszirupban történő, friss gyümölcsös, ringló szavunk, Reine Claude, Pierre Belon, Dobos, Reine Claude-ból, John Gage, William Gage-nek, Green Gages-nek, Magyar Elek,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A másik dolog,  Png kutya  Hiányzik  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Örülök, hogy látlak!  Png cica  Ágai Ágnes – Csendélet  képre írva  Png csokor  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nevem  Facebookon kaptam  Hiányzik  Akik bántanak téged  Png csokor  Alvó cicák  Éretlen vers  Nem tudhatod  Próbálj meg ...  A boldog családok mind hasonló...  Fekete-erdő desszert  Minden harmadik...  Makszim Gorkij gondolata  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Png kislány  Png csokor  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Fehér virág  A televizió nem a kultúrát kép...  Kövesd a cowboyt!  Nagyon különös  Szép álmokat!  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png kutya  A boldog családok mind hasonló...  Őrizkednünk kell...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Jó éjszakát  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szép estét kedves látogatóimna...  A másik dolog,  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Adakozás  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szép napot kívánok  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Minden harmadik...  Hazára minden embernek szükség...  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Adakozás  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png cica  Szép álmokat!  Irgalom és ítélet  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte... 
Bejegyzés Címkék
szegény rokon, szilva nyári, piacokon feltűnik, nyár végi, gyümölcsök éretlenül, érettség egyetlen, feltehetően kis-ázsiai, francia Reine, édeskés gyümölcsöt, ringló ezen, 1881-ben Dobos, ringló Reine, gyümölcs felhasználási, cukorszirupban történő, friss gyümölcsös, ringló szavunk, gyümölcsfajtát fedi, kontinensről csak, tévedésnek köszönhetően, fákról eltűntek, néven ismert, ringlóval nagyon, ringlóval készített, dologgal kell, gyümölcs igen, vele készített, ringlós édességek, szilva-mák házasságnak, 1939-ben megjelent, süteményekben való, ringló eltevésén, könyvben található, cukorszirupban eltett, hozzávalókból tésztát, egyik felét, negyedelt ringlót, tészta másik, cukros ringlóra, kisebb fajta, tojások sárgáját, sütőporos liszt, habverővel beleforgatom, zsírral kikent, sóval elmorzsolom, vízzel tésztává, hűtőbe teszem, ringlót kimagozom, fahéjas cukrot, nagy tepsibe, tésztám kinyújtott, fahéjas cukorral, elhabart tojással, szakácskönyvében, feltételezhetően, szerecsendióval, félrehallásából, zsemlemorzsával, szakácskönyvben, helyettesíthető, megbolondítható, elnémetesedett, cukorszirupban, gyümölcsfajtát, találkozhatunk, megjelenésével, rétesliszttel, hozzávalókból, leggyakrabban, süteményekben, kutatóútjáról, süteményeknél, használhatjuk, közvetítéssel, előmelegített, szegfűszeggel, felhasználási, felhasználás, ringlófákkal, meglehetősen, állapotukban, megkóstoljuk, eláztathatja, gyümölcsökön, kontinensről, köszönhetően, beleforgatom, készíthetünk, aranybarnára, tiszteletére, megszurkálom, kirándulások, kapcsolódnak, keresztelték, meglyuggatom, süteményekbe, készíthetőek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4686
  • e Hét: 9267
  • e Hónap: 23172
  • e Év: 152879
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.