Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tudta a titkot
  2021-02-09 22:54:56, kedd
 
 


Tudta a titkot - 128 éve született a tihanyi levendula atyja

1893. február 9-én született a tihanyi levendula meghonosítója, Dr. Bittera Gyula gyógynövénykutató, vegyészmérnök, az első magyar illóolajgyáros. aki meghonosította a tihanyi levendulát, majd világhírűvé tette azt. Ezáltal olyan örökséget hagyott ránk, amely halhatatlanná tette. Bittera Gyula álma az volt, hogy Magyarország illóolaj- és gyógynövény nagyhatalom legyen. Minden egyes nap ezért dolgozott óriási hittel.
A Bittera Gyula Alapítványt 2016-ban hozták létre, a levendula tihanyi meghonosítójának emlékére, tiszteletérére, hogy szellemi örökségét következetesen, célorientáltan feltárják és bemutathassák. Elsődleges céljuk, hogy példaértékű munkásságát elismertessék és álmait tovább álmodják. Sikerült elérniük azt is, hogy 2021-ben már egy köztér is viselheti dr. Bittera Gyula nevét Tihanyban.

A hazai levendulatermesztés és illóoljakészítés mestere
Bittera Gyula már a 1920-as évek elején felismerte az illóolaj-növények hazai termesztésének és feldolgozásának jelentőségét, a magyar klíma-, valamint talajviszonyok alkalmasságát az ipari növények e fontos csoportjának művelésére. Azon kevesek közé tartozott, aki előre látta az illóolaj növények termesztésének időszerűségét, így sikerült a magyar földből kihozni azokat az értékeket, melyek hasznosítására addig legfeljebb csak elméleti szakemberek gondoltak.
Úgy gondolta, hogy a hazai illóolajipar létjogosultságát és külföldi elismerését csak úgy lehet biztosítani, ha itthon is sikerül világszínvonalú termékeket előállítani, és ezzel stabil export lehetőségeket biztosítani.
Illóoljagyárat is létrehozott
1919-ben a Magyar Általános Hitelbankkal együttműködve létrehozta az első magyar illóolajgyárat, Kaposvári Illóolajgyár néven. Gyógy- és iparnövényekből nyert illóolaj előkészítésével és exportálásával foglalkozott a cég. Ezeket az olajokat főként saját telepein termelt vagy vadon termő gyógy- és ipari növények feldolgozásával nyerték ki, de jelentős mennyiségben vásárolt is fel növényeket, és készített illóolajat gyárában. 1936-ra már annyira sokat fejlődött Bittera Gyula saját vállalkozása, hogy megvette Budapesten a Hungária krt. 77. szám alatti üzemépületet, és önálló céget bejegyezve, működését ott folytatta. 1936-tól budapesti gyárának és számos mezőgazdasági termőtelepnek és feldolgozóüzemnek irányítója és szervező szakembere, európai szintű szaktekintéllyé vált. Illóolajok előállítása mellett foglalkozott illatos és gyógyászati célokat szolgáló növényi kivonatok készítésével is.
Vállalatában egészen 1949. december 28-ig dolgozott, amikor azt államosították, így mint Bittera Gyula Illóolaj és Vegyészeti Gyár megszűnt, és a ,,nemzeti vállalatok cégjegyzékébe" került.

Külföldi kutatómunkát végzett, Franciaországból hozott levendulamagot
Külföldi szakmai útjain tanulmányozta az egyes speciális termesztési körülményeket és feldolgozási módokat is. Külföldről nemesített növényegyedeket ill. vetőmagokat hozatott be, így pl: borsosmenta magot Angliából, Mitchamből, levendulamagot Franciaországból, köménymagot Hollandiából szerzett be. Mint az első magyar illóolajgyár igazgatója, majd saját vállalatának szakembere, számos mezőgazdasági termőtelepet és feldolgozó üzemet létesített. E feladat megvalósítása érdekében szoros kapcsolatot teremtett a Gyógynövénykísérleti Intézettel, a magyarországi bencés szerzetesrend termelési szakembereivel, állami gazdaságokkal valamint a magántermelőkkel is.

Megálmodta a Tihanyi levendulamezőket
Bittera Gyulát utazásai során főleg a levendulatermesztés érdekelte. Amikor a dél-franciaországi levendula ültetvényeket meglátogatta, melyek a Földközi-tenger partvidékének lankáin terülnek el, önkéntelenül is a Balaton vidékére gondolt. Megfigyelte, hogy a levendula növények az ottani lejtős, mediterrán klímájú domboldalakon virágoznak a legjobban. Talajvizsgálatokat végzett az ország több pontján, és végül Tihany mellett döntött. A Csúcs-hegy napsütötte oldalán a klíma, a talajviszonyok és napsütéses órák száma is ideális telepítési helynek bizonyult. Az 1920-as évek elején dr. Bittera Gyula a nagyhírű francia Vilmorintől vásárolta azokat a levendula magokat, melyeket aztán Budakalászon előneveltek, hogy végül eljussanak a tihanyi földbe, ahol kíváló minőségű termést hoztak.

Mitől vált a tihanyi levendula világhírűvé?
Ernest Guenther, aki cége megbízásából 1937-ben Föld körüli utazásra indult, hogy felmérje az illóolajok birodalmát, tapasztalatait The Essential Oils (Az illóolajok) című könyvsorozatban jelentette meg. Ebben részletesen leírja, amit a világ körüli útján megtudott az illóolajokról, tudományos alapokra helyezve színes tapasztalatait. Ír az ,,illóolaj-világ" történetéről, biológiai eredetéről, az illóolajok kémiai összetevőiről, botanikai és földrajzi eredetükről, a specifikus termelési módszerekről, és a desztillációs- és felhasználási módokról. A könyvsorozat annyira részletesen dolgozta fel az illóolajok témáját, hogy még ma is alapműnek számít a téma szakirodalmában.

A szerző a könyvében szerencsésnek vallja magát, hogy korának kiemelkedő kémikusaival és szakembereivel dolgozhatott együtt. Magyarországról Bittera Gyulával jó munkakapcsolatot ápolt, és illóolajtermelő munkájáról hosszú cikkekben értekezett. A magyarországi levenduláról szóló írásában annak összehasonlító analitikája alapján megállapította, hogy a tihanyi levendula legfontosabb értékjellemzője a linalil-acetát tartalom tekintetében a franciát is felülmúlta. A többi értékjellemző (alkohololdhatóság, refrakció, forgatás, illat stb.) szintén kiváló eredmény mellett tanuskodtak. E tanulmány a magyar (tihanyi) levendulát világhírűvé tette.


Fotó: Bittera Gyula




Link Részlet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: meghonosítójának, magántermelőkkel, franciaországból, levendulamezőket, illóoljakészítés, létjogosultságát, munkakapcsolatot, magyarországról, előkészítésével, feldolgozásának, illóolajtermelő, iparnövényekből, szakirodalmában, értékjellemzője, világszínvonalú, könyvsorozatban, feldolgozásával, növényegyedeket, szaktekintéllyé, termesztésének, exportálásával, illóolajgyárat, államosították, összehasonlító, talajviszonyok, következetesen, célorientáltan, szakembereivel, megállapította, tiszteletérére, illóoljagyárat, hasznosítására, tapasztalatait, franciaországi, levendulamagot, meghonosította, tihanyi levendula, első magyar, tihanyi levendulát, levendula tihanyi, 1920-as évek, illóolaj-növények hazai, magyar klíma-, ipari növények, illóolaj növények, magyar földből, hazai illóolajipar, olajokat főként, egyes speciális, magyarországi bencés, levendula növények, ottani lejtős, Bittera Gyula, Bittera Gyula Alapítványt, Magyar Általános Hitelbankkal, Kaposvári Illóolajgyár, Bittera Gyula Illóolaj, Vegyészeti Gyár, Gyógynövénykísérleti Intézettel, Bittera Gyulát, Ernest Guenther, Essential Oils, Magyarországról Bittera Gyulával,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  40 felett  Önmaga ellenére  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  A hagyma antibakteriális hatás...  Megígért békesség  képre írva  Segíts neki dicsérni Téged  Márai Sándor tollából  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Otthon  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jó éjszakát  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Pitypang szökőkút  Nagy és kis csodák  József Attila - Kopogtatás nél...  Egy párkányon  képre írva  Vito Giaquinto gondolata  Töröld le  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Tanmese  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Szeretem ujjad karcsuságait,  képre írva  A felvilágosodás...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Esterházy Péterre emlékezünk  Hogyan válunk hűségesekké?  Hamvas Béla  Pitypang szökőkút  Dóró Sándor: Embernek maradni  Jázmin  Szeretem ujjad karcsuságait,  Szép estét kedves látogatóimna...  Tanácsok egy pszichológustól  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  James Allen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Otthon  Robert Merle tollából  Jó éjszakát  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Szép estét kedves látogatóimna...  Somlyó Zoltán - Orgonával  A pitypang legendája  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Zilahy Lajos gondolata  képre írva  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
tihanyi levendula, első magyar, tihanyi levendulát, levendula tihanyi, 1920-as évek, illóolaj-növények hazai, magyar klíma-, ipari növények, illóolaj növények, magyar földből, hazai illóolajipar, olajokat főként, egyes speciális, magyarországi bencés, levendula növények, ottani lejtős, ország több, nagyhírű francia, levendula magokat, tihanyi földbe, illóolajok birodalmát, világ körüli, illóolajok kémiai, specifikus termelési, könyvsorozat annyira, illóolajok témáját, téma szakirodalmában, könyvében szerencsésnek, magyarországi levenduláról, linalil-acetát tartalom, többi értékjellemző, meghonosítójának, magántermelőkkel, franciaországból, levendulamezőket, illóoljakészítés, létjogosultságát, munkakapcsolatot, magyarországról, előkészítésével, feldolgozásának, illóolajtermelő, iparnövényekből, szakirodalmában, értékjellemzője, világszínvonalú, könyvsorozatban, feldolgozásával, növényegyedeket, szaktekintéllyé, termesztésének, exportálásával, illóolajgyárat, államosították, összehasonlító, talajviszonyok, következetesen, célorientáltan, szakembereivel, megállapította, tiszteletérére, illóoljagyárat, hasznosítására, tapasztalatait, franciaországi, levendulamagot, meghonosította, illóolajgyáros, elismertessék, időszerűségét, illóolajokról, felhasználási, bemutathassák, összetevőiről, lehetőségeket, desztillációs, alkalmasságát, együttműködve, szerencsésnek, domboldalakon, tanulmányozta, értékjellemző, cégjegyzékébe, megvalósítása, körülményeket, gazdaságokkal, szerzetesrend, meghonosítója, magyarországi, vegyészmérnök, ültetvényeket, halhatatlanná, mezőgazdasági, partvidékének, termőtelepnek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 92 db bejegyzés
e év: 541 db bejegyzés
Összes: 8997 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 392
  • e Hét: 5024
  • e Hónap: 8118
  • e Év: 75883
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.