Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Június havi névnapi szófejtő
  2009-05-30 06:36:35, szombat
 
   
 

Június,

Rák, avagy Szent István hava




Tünde júniusi legelső napon ünnepli névnapját. A Tündérek nevével rokon.
1558 kislány kapta 1967-ben a Tünde nevet, másfél százada egyetlenegy volt: Vörösmarty Mihály költői szépségű mesejátékában, a Csongor és Tündében - bár a Tünde már 1571-ben feltűnik személynévként.

Gyergyei verses széphistóriája a XVI. Században, Erdélyben keletkezett.
Gyergyei mások szerint Gergei, vagy Görgei - Albert lehetett. Historia Argius nevű király-firól és egy tündér szűz-leányról, ebből a tündér szóból alkotta meg Vörösmarty képzelete Csongor úrfi mellett párjának nevét a színpadon.
A tündérlét régi nyelvben azt jelentette: kísértet, szellemalak. A boszorkányok mellett voltak a szépasszonyok is bűbájos jelentésseel, a XIX. Században már bájos fiatal lányka jelentésben is használta nagy regényírónk, Kemény Zsigmond.
A zsoltáríró Szenci Molnár Albert 1604-ben a magyar-latin szótárban még így is előfordul: Portentum, Magus, Praestigiator, azaz szörny, csodalény, tünemény, szemfényvesztő, az, aki kénye, kedve szerint különféle alakot tud ölteni, vagyis aki alakoskodni tud .Már a XVI. században Erdélyt a tündér szerencséjű kis ország-nak nevezték, tündérország, varázslatosan szép ország későbbi fejleménye is.

László, amelyet június 27-re tettek (Lackó) szláv eredetű, Vladiszláv név, annyit jelentetett: hatalom, dicsőség. Árpád-házi magyar szentek között a legnépszerűbb volt a szentek között.
Szent Lászlót a váradi (nagyváradi) székesegyházban helyezték örök-nyugalomra, mégpedig a néphit szerint a ma is meglevő - bocskai várából híres nagykereki község onnan kapta a nevét, hogy mikor koporsóját Váradra szállították, az itteni templom dombjára éjjeli pihenésre megállított halottasszekér nagy kerekei maguktól megindultak a város felé...
Ereklyéit a győri székesegyházban őrzött Szent László-hermában helyeztek el, amely a középkori ötvösművészetünk remeke, s egy közös magyar-amerikai filmtörténetben, az Aranyfejben is főszerepet kapott.
A magyar szólásmonda szerint: ,,Az isten is János.


A júnusi férfineveket Leventével kellene kezdeni, mert a kereszténység fölvétele előtt szokásban volt őseinknél.
Biborban született Konstantin császár 950-ben írt De adminiszrando imperio ( a birodalom kormányzásáról) c. munkájában Árpád vezér fia ezt a nevet viselte (nála Liuntika alakban fordul elő), jelentése a lesz ige levő igenevéből fejthető meg: létező, levő, aki van.
A nyelvjárásokban élt egy lente atyafi, rokon jelentésben. A katona dalia jelentésű Levente, amely a XVI. Század óta bukkan fel nyelvünkben, s Zrinyit is használja - nem azonos ezzel a személynévvel, a közszó végső jelentésű végső forrása: szabad, független, ill. katona, kalandor jelentésű perzsa lavand, s hozzánk szerb-horvátból került, oszmán-török közvetítéssel. Árpád fiának neveként akár a dalia értelemben vessszük: régi nevünket, szavunkat újítjuk föl. Leventék júniusban háromszhor is megtarthatják névnapjukat: 18-án, 24-én és 28-án. 1967-ben

Vazult Ady Endre Új verseinek előhangjából ismerjük.
Történelmünkben Vazul (Vászol) István király unokatestvérének, Taksony fejedelem unokája volt, akit, mivel a fülébe ólmot öntetett, hogy az uralkodásra alkalmatlan legyen.
Ez a Vazul a szláv Vaszil átvétele, az pedig a görög Bazilból eredt, amely a királyi jelentésű Basilius származéka. Vazul származéka a Veszprém megyei Vászoly helység neve, s Bazilból, annak Basilius formájából pedig a Bazsó családnév lett.

Barnabás apostol Bibliai Ószövetségben mint Szent Márk evangélista rokona fordul elő, aki eredetileg József volt, Ciprus szigetéről származott, s az apostoloktól kapta a Barnabás nevet. A név jelentése: vigasztalás fia, első eleme a fiú jelentésű arameus bar volt.

Bertalanban ugyanez a fiú bar fordul elő, Bertalan Bartholomeus alakjában is. Rövidebb alakja a Barna június 11-én ünnepel.
Balla, Balló, Bacsó, Borbás, Barla - mind Barnabásból ered.

Sámson június 27-i neve illik ide, azt jelenti: nap, napocska, napsütés
Nagy erejű ószövetségű hős volt az, aki a Biblia szerint az oroszlánt puszta kézzel széttépte, egy szamár állkapcsával levert ezer filiszteust, s akinek a monda szerint hajában volt az ereje, amiért is felesége, Delila ezt titkon kitudva, az ellenséggel összejátszva, levágatta. Így került Sámson rabszolgasorsba, míg haja megnövén, ellenségeire döntötte a tanácsházat.
Nógrád megyében Sámsonháza, továbbá Békéssámson, Hajdúsámson....helyneveink bizonyítják.

Konrád június 1-én ünnepel, becéző alakja, a Kunó már germán eredetű.
Konrád összetett név, mint a germán nevek általában, első elemében a jelentése merész, mai kühn, második elemének a tanács a jelentésű Rát ismerhető fel. A magyarság már I. István korában megismerhette II. Konrád német-római császár nevéről. Mint vezetéknév gyakori nálunk, keresztnévkkéént 1967-ben hárman kapták, Kunó alakját a két világháború közötti korszak egyik külügyminisztgere, Klebelsberg Kunó tette ismertté. A Kunó mellett a Kondár másik becéző alakja a Kunz. Kuncz nálunk is családnév, a Fekete kolostor szerzője Erdélyben is ezt viselte, Kuncz Aladár-ként.

Lipót július 22-i jelentésben rokon Konráddal, eredetibb formájában Leopold. Ez a germán Liutbald egyik változata, s azt jelenti: merész a népben, a hadseregben. A Leopoldok névnapja november 15-én van.

Medárd június 8-án germán, német eredetű, azt jelenti: hatalmas + erős.
Szeged mellett Algyő öregasszonyai a kakast fürösztik Medárd napon, hogy zápor legyen, ha ezen a napon nem esik, negyven napig szárazság lesz.


Alajos június 21-én ünnepel, semmi köze a Lajoshoz, bár mindkettő germán eredetű. Míg Lajos a germán Hlodwihs származéka, azt jelenti: hírnév + háború, az Alajos a germán Alwis - később Alois - fejleménye, s az értelme: egész + bölcs.
1876-ban 16-an kapták az Alajost, 1636-ban Lajost keresznévnek.

Arnold június 18-án tartja névnapját, 1967-ben 9 kisfiúnak választották ezt a nevet szüleik. Germán eredetű, Arwald elemeinek jelentése: sas + uralkodó.

Izolda június 13-ra esik, Richard Wagner operája tette nevezetessé.
Kelta eredetű, de a vas jelentésű germán isan - mai Eisen - főnév a tevékenykedni, intézkedni jelentésű waltan - walten - ige hatására módosult. Kardos menyecske a jelentése. A Trisztán és Izoldában, középkori lovagi történetében a becsületvédő kardnak sokkal nemesebb szerep jutott. Nálunk a halhatatlan szerelem jelképes alakja.

Trisztánt 1967-ben senki sem választotta, így az Izoldák pár nélkül maradtak, ők 15-en kapták ezt a nevet. Trisztán régebbi, Terestén változatának viselői sem álltak az Izoldák elé lovagi szolgálataikkal. Trisztán a kelta Tristram névből alakult a latin tristis szomorú szó hatására, nálunk vezetéknevekben fordul elő a Terestyén.

Gyárfás főként családnév ma már, görögből latinosított Gervasius a jelentése: idős, öreg férfi. A Gyárfást

Antigoné június 13-i név, jelentése: nemzetsége által kíváló, kiemelkedő.
A másik Szophoklész-i hősnőnek, Élektrának neve azt jelenti: borostyánkő. Május 26-án van a névnapja. 2-en kapták a latin eredetű Jusztuszt, belőle képzett Jusztint. Női párja a június 6-i

Grácia latin eredetű, jelentése: igen vonzó: szeretetreméltóság.

Márk latin eredettel bír, Júdeában volt szokás, hogy a héber név mellé egy latint is felvettek.

Johanna héber eredetű, Római szokás szerint Marcus Johannes héberből lett Márkus, jelenlegi vezetéknév. Rövid alakja: Márk a német Marquard név rövidülése, ebben az esetben jelentése: határerdő határvidék védője.


Marcella eggyel maradt el Marcell mögött.

Villőt senki sem kapta, jelentése: igen szép, a telet kiűző tavasztündér.
Népszokásban van a Nyitra megyei Zoborvidék villőzés-ének köszöntő dala. Virágvasárnapján éneklik még ma is Zobor-vidék magyar falvaiban házról házra járva járva földíszített villőággal kosárba gyűjtvén az adományokat: főként tojásokat.
A Villő nyelvünkben Villi alakban a múlt században tűnt fel, a Villik táncáról Trencsény és több más szomszéd Vármegyékben ma is mesél a köznép.
Szintén Tündének rokon név, tündér jelentéssel bír e név.

Fatima június 4-én van, arab eredetű név, első ismert viselője Mohamed próféta legkedvesebb lánya volt, akit a mohamedámok a próféta utódai ősanyjaként tisztelnek. A római katolikus Fatime személynév a portugál zarándokhely, Fatima község nevéből keletkezett.



Szentivánéji gyöngyharmat, avagy Ivánok, Jánosok, Margitok és Margaréták:

Iván, azaz János - írta Arany János. Iván János ikertestvére, alakváltozata.
Jovan nem más, mint Iván, vagy János szerb változata.
A mai juhász is előfordult régi nyelvben Ihász alakban.
Oroszok nemzeti hőse Iván is ezt viselte az amerikai Joeval szemben, mely szintén a bibliai József név becéző alakja.
Az Ivánok június 24-én tartják a névnapjukat, míg a Jánosok a téli napforduló táján. 4420 Jánossal szemben 1967-ben 74 Iván állt szemben.
Szent Iván napi mulatság német nevén: Johannes.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
A nyomdászok János ünnepélye is zöldben folyik június 24-én (ők Gutenberg Jánosra hivatkoznak). Volt Budapesten egy híres söröző, Gambrinusz, ennek nevében is a János van elrejtve, annak németalföldi alakja, a Jan.
A spanyol Don Juan, a sevillai Juan úr nevében valóban a bibliai Johanán rejtőzik. Don Jankó a megfelelője. A női szíveket hódító híres lovag alakja jól is illik ide a Szent Iván napi tűzugráshoz.
Arany János fordítása a híres Szentiván-éji álom. Angol eredetiben ez áll: Midsummer Night's Dream, vagyis Nyárközép-álom.


Margit júniusi névnappala tisztaságot jelképező margarétához, Margit-virághoz illik, a virág neve: gyöngy, igaz gyöngy jelentésű görög margaréta származéka, ez pedig a babiloni mar galliti - a tenger leánya kifejezésre vezethető vissza. A margaréta tehát szó szerint gyöngyvirágot jelentett, majd ebből lett Margit. 1967-ben ezren kapták a Margit nevet, nem kapták sem a Gyöngyvirágot, sem a Margarétát - olasz Margherita származéka -, sem a Margót, Grétát, Grétit, Gitta nevet 2 kislány kapta.
A margaréta (Chrysanthemum) nemcsak margaréta, hanem a Katalin-virág nevét is viseli, van ahol Katarózsának, vagy százszorszépnek, ökörszemvirágnak, papgavallérnak hívják, sőt néhol Szent János füve a neve.


MTV 1987.
 
 
0 komment , kategória:  Névnapok eredete, versek  
Címkék: unokatestvérének, keresztnévkkéént, ötvösművészetünk, virágvasárnapján, ökörszemvirágnak, nyelvjárásokban, filmtörténetben, vezetéknevekben, székesegyházban, százszorszépnek, rabszolgasorsba, történelmünkben, szolgálataikkal, kormányzásáról, szemfényvesztő, széphistóriája, személynévként, papgavallérnak, halottasszekér, szépasszonyok, legnépszerűbb, megismerhette, ószövetségben, alakváltozata, tevékenykedni, közvetítéssel, gyöngyvirágot, megtarthatják, személynévvel, öregasszonyai, varázslatosan, chrysanthemum, mesejátékában, kereszténység, adminiszrando, praestigiator, tündér szűz-leányról, tündér szóból, tündérlét régi, boszorkányok mellett, zsoltáríró Szenci, magyar-latin szótárban, tündér szerencséjű, legnépszerűbb volt, szentek között, néphit szerint, itteni templom, város felé…, győri székesegyházban, középkori ötvösművészetünk, közös magyar-amerikai, magyar szólásmonda, Szent István, Vörösmarty Mihály, Historia Argius, Kemény Zsigmond, Szenci Molnár Albert, Szent Lászlót, Szent László-hermában, Vazult Ady Endre Új, Történelmünkben Vazul, Bibliai Ószövetségben, Szent Márk, Bertalan Bartholomeus, Klebelsberg Kunó, Kuncz Aladár-ként, Richard Wagner, Marcus Johannes, Szintén Tündének, Arany János, Iván János, Szent Iván, Gutenberg Jánosra, Volt Budapesten, Midsummer Night’, Szent János,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Walter Chrysler mondta  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Nem kell hozzá fürdőruhás  jó reggelt  James Allen  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Jázmin  Robert Merle tollából  A pitypang legendája  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  A sorsod  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam Krisztinától  Csend  Facebookon kaptam  Tanmese  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Egy barátság története  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Alvó cica  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Hamvas Béla  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  40 felett  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  "Ez egy csoda"  A hagyma antibakteriális hatás...  Az ember  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Anyák napjára  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Tanmese  Magamnak  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Szívek  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  James Allen  Emlékezz  képre írva  Facebookon kaptam  Az ember  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Szívek  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Bársony székben  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn... 
Bejegyzés Címkék
tündér szűz-leányról, tündér szóból, tündérlét régi, boszorkányok mellett, zsoltáríró Szenci, magyar-latin szótárban, tündér szerencséjű, legnépszerűbb volt, szentek között, néphit szerint, itteni templom, város felé&#8230, győri székesegyházban, középkori ötvösművészetünk, közös magyar-amerikai, magyar szólásmonda, júnusi férfineveket, kereszténység fölvétele, birodalom kormányzásáról, nevet viselte, lente atyafi, katona dalia, közszó végső, dalia értelemben, fülébe ólmot, uralkodásra alkalmatlan, szláv Vaszil, görög Bazilból, királyi jelentésű, apostoloktól kapta, oroszlánt puszta, szamár állkapcsával, monda szerint, ellenséggel összejátszva, germán nevek, jelentése merész, germán Liutbald, kakast fürösztik, germán Hlodwihs, germán Alwis, nevet szüleik, becsületvédő kardnak, halhatatlan szerelem, kelta Tristram, latin tristis, másik Szophoklész-i, latin eredetű, német Marquard, esetben jelentése, telet kiűző, múlt században, próféta utódai, római katolikus, portugál zarándokhely, amerikai Joeval, bibliai József, téli napforduló, nyomdászok János, híres söröző, sevillai Juan, bibliai Johanán, híres Szentiván-éji, virág neve, tenger leánya, margaréta tehát, unokatestvérének, keresztnévkkéént, ötvösművészetünk, virágvasárnapján, ökörszemvirágnak, nyelvjárásokban, filmtörténetben, vezetéknevekben, székesegyházban, százszorszépnek, rabszolgasorsba, történelmünkben, szolgálataikkal, kormányzásáról, szemfényvesztő, széphistóriája, személynévként, papgavallérnak, halottasszekér, szépasszonyok, legnépszerűbb, megismerhette, ószövetségben, alakváltozata, tevékenykedni, közvetítéssel, gyöngyvirágot, megtarthatják, személynévvel, öregasszonyai, varázslatosan, chrysanthemum, mesejátékában, kereszténység, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 49 db bejegyzés
Összes: 7245 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 520
  • e Hét: 3452
  • e Hónap: 5811
  • e Év: 58077
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.