Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Adjátok vissza a gyökereimet!
  2008-11-30 08:27:49, vasárnap
 
   
  TIBORCA története IV. fejezet, 25. epizód

A lelketlenség évtizedei után


Talán, ez a sok rossz tapasztalat is magyarázatul szolgálhat arra, hogy - nő létemre - miért ,,ártottam bele" magamat a politikai életbe.

Ezen szomorú tapasztalataimat és a Bokros-csomag nevezetű kormányzati- gazdasági megszigorítások miatti kétségbe-esésemet megírtam Filó Katalin egyetemi tanárnak, az MDF alapító tagjának.
Ettől fogva, minden olyan rendezvényre kaptam meghívót, melyet a Haza és Haladás-, valamint a Lakitelek Alapítvány szervezett.
Évekig éltem a lehetőséggel és elmondhatom, hogy sok, tartalmas előadásnak, programnak lehettem a részese.

Filó Katalin, a Magyar nők első világkonferenciáját, először 1996. okt. 21-ére és 22-ére hívta össze, a Magyarok Világszövetsége székházába. Mint nagycsaládos édesanya, az oktatási szekció ülésein vettem részt. Ezen, a következő nyilatkozatot fogalmaztuk meg:

,,Mi, a Magyar nők világkonferenciája oktatási szekciójának résztvevői: a nemzet szellemi, erkölcsi, fizikai állapotáról, társadalmi- és gazdasági helyzetéről tanácskozva - arra a meggyőződésre jutottunk, hogy csak a földrajzi, nemzedéki, társadalmi különbségek fölött együttműködő magyarság nyerheti el méltó helyét a XXI. század népei között. Nyilvánvalóvá vált, hogy - itt és most: egy nemzet vívja élet-halál harcát; hogy nem volt még az emberiség történelmében olyan korszak, melyben a nőnek annyi szerepnek, társadalmi elvárásnak kellett megfelelnie, mint az elmúlt ötven évben- napjainkig. Soha vissza nem térő alkalom nyílhat arra, hogy úgy rendezzük be társadalmunkat, hogy az utódokról való gondoskodás, mint megmaradásunk záloga, a legfontosabb tényező legyen!"

,,Csak", az ezen szekcióban tanácskozók közül, negyvenketten írtuk a nyilatkozatot alá. Felemelő érzés járta át a lelkemet!

Ezzel az érzéssel mentem haza mindkét nap. Otthon aztán, bekapcsoltam a tévét és meglepve tapasztaltam, hogy egyik híradóban sem tettek említést arról a konferenciáról, amelyről azt hittem, hogy majd ,,megváltjuk" a világot!

Ekkor már anya összeszegecselt csípőcsontokkal feküdt az ágyában. Nem is ettől volt olyan szomorú számomra, hogy beteg, hanem attól a szellemi leépültségtől, amiben teltek a mindennapjai!
Hiába próbáltam vele ezekről a - számomra felemelő - történésekről beszélni, mert csak a mindennapi vegetációjával kapcsolatos történések jutottak el a tudatáig.

Lányom még nem heverte ki azt a lelki sérülést, amit a főiskoláról való eltávolítása miatt kapott! Olyan kiábrándult volt, hogy hallani sem akart az én lelkesedésemről semmilyen politikai, kulturális- oktatási szervezkedés kapcsán!

Még évekig az volt az érzésem, egy-egy ilyen rendezvény után - hazaérve Pesterzsébetre - mintha egy másik világba, egy ,,Vörös Zónába" tévedtem volna!

Pedig, csodálatos érzés volt találkozni a világ minden tájáról összesereglett lányokkal, asszonyokkal!

Volt ott a határon túli magyarok lakta területekről, Kanadától Ausztráliáig, Kecskeméttől Pécsig, Soprontól Nyíregyházáig, mindenféle foglalkozású és hitvallású női személy.

Ott hallottam először Jókai Anna írót. A női léthez kapcsolódó sorskérdésekről beszélt olyan szuggesztíven, hogy elsírtam magam.

Ott ismertem meg Sz. Fehér Violát, aki az árvák túlcsorduló szeretet-képességével és szeretet-éhségével - szép versekbe öntve mondja el érzéseit.

Ott ismertem meg Törley Mária szobrászművészt és műveinek egy részét. Szép (női)-szoboralakjai a szeretet-szépség közvetítői. (Ott tudtam meg róla, hogy a híres Törley pezsgő-gyáros dédunokája.)

Ott ismertem meg a Csillagszemű népi- gyermek-táncegyüttes vezetőjét. Az ötgyermekes családanya karcsún-szőkén olyan óvodákról mesélt, ahol a népi tánc hozzá tartozik a kicsinyek mindennapos tevékenységéhez. És, hogy ezzel, még mi mindent sajátítanak el gyermekkorban! Például, megtanulják a fiúk és lányok közti különbséget és azt a viselkedést, ami előkészítője lehet a későbbi egészséges párkapcsolat kialakításában.


Rajtuk kívül még számos, nagyszerű asszonyt ismerhettem meg! Például, egy kecskeméti vendéglátós asszonyt, aki a színpadon, mikrofonba mondhatta vallomását életéről, munkájáról, hazaszeretetéről. Soha nem felejtem el egy mondatát:

,,Úgy kelek fel minden reggel és látok munkához, mintha a haza sorsa múlna rajtam..."


A Magyar Nők Világfórumát még egy-két alkalommal megrendezték, de hogy még a helyi MDF-esek sem voltak kíváncsiak az ott történtekre, azon gondolkoztam, hogy kilépek a helyi szervezetből.
Azután, hogy a lakiteleki ,,Kistelepülések tanítóinak országos találkozója"-ra minden évben kaptam meghívót, letettem erről a szándékomról.

Az ott elhangzottak és tapasztaltak visszaadták azt a hitemet, hogy még élnek e hazában olyan emberek, akik hisznek Istenben, Hazában és a Család megtartó erejében!
Hisznek abban, hogy kitartó munkával okos fiakat, leányokat nevelhetnek önmaguk, családjuk örömére, boldogságára és a haza javára!

(folyt. köv.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tapasztalataimat, hazaszeretetéről, lelkesedésemről, sorskérdésekről, csípőcsontokkal, tevékenységéhez, megszigorítások, világszövetsége, összeszegecselt, szobrászművészt, társadalmunkat, konferenciáról, vegetációjával, pesterzsébetre, összesereglett, kialakításában, kistelepülések, történésekről, nyilatkozatot, negyvenketten, történelmében, meggyőződésre, nyilvánvalóvá, megmaradásunk, leépültségtől, szuggesztíven, nyíregyházáig, szoboralakjai, gyermekkorban, foglalkozású, legfontosabb, szándékomról, képességével, táncegyüttes, tapasztaltak, boldogságára, lelketlenség évtizedei, politikai életbe, oktatási szekció, következő nyilatkozatot, nemzet szellemi, meggyőződésre jutottunk, nemzet vívja, emberiség történelmében, nőnek annyi, elmúlt ötven, utódokról való, legfontosabb tényező, ezen szekcióban, érzéssel mentem, szellemi leépültségtől, mindennapi vegetációjával, Filó Katalin, Lakitelek Alapítvány, Magyarok Világszövetsége, Vörös Zónába”, Kanadától Ausztráliáig, Kecskeméttől Pécsig, Soprontól Nyíregyházáig, Jókai Anna, Fehér Violát, Törley Mária, Magyar Nők Világfórumát,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Albert Einsteinről  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Annuska bar...  Egy maradéktalanul uralt világ  Rátalálsz  Akarat  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Julian Brass gondolata  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Alázat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Leonardo da Vinci gondolata  A másik dolog,  Fehér virág  George Byron - Ahogy itt jár -...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Soha ne kedvezz...  Szívem tiéd  Paul David Tripp Április 21  Ami embereknek lehetetlen, az...  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Akarat  Adakozás  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Esti kép  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Png férfi  Akarat  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Sose bánj semmit  Szívem  Reménység és erő Krisztustól e...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Alázat  Facebookon kaptam  Nem számIt  Akarat  Png kutya  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy bizonyos határt  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Nevem  A kételkedés kezelése  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Paul David Tripp Április 20  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A televizió nem a kultúrát kép...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Neked tudnod kell  Jó éjszakát  Png férfi 
Bejegyzés Címkék
lelketlenség évtizedei, politikai életbe, oktatási szekció, következő nyilatkozatot, nemzet szellemi, meggyőződésre jutottunk, nemzet vívja, emberiség történelmében, nőnek annyi, elmúlt ötven, utódokról való, legfontosabb tényező, ezen szekcióban, érzéssel mentem, szellemi leépültségtől, mindennapi vegetációjával, lelki sérülést, főiskoláról való, másik világba, világ minden, határon túli, árvák túlcsorduló, szeretet-szépség közvetítői, híres Törley, ötgyermekes családanya, népi tánc, kicsinyek mindennapos, későbbi egészséges, kecskeméti vendéglátós, haza sorsa, helyi MDF-esek, helyi szervezetből, lakiteleki &#8222, haza javára, tapasztalataimat, hazaszeretetéről, lelkesedésemről, sorskérdésekről, csípőcsontokkal, tevékenységéhez, megszigorítások, világszövetsége, összeszegecselt, szobrászművészt, társadalmunkat, konferenciáról, vegetációjával, pesterzsébetre, összesereglett, kialakításában, kistelepülések, történésekről, nyilatkozatot, negyvenketten, történelmében, meggyőződésre, nyilvánvalóvá, megmaradásunk, leépültségtől, szuggesztíven, nyíregyházáig, szoboralakjai, gyermekkorban, foglalkozású, legfontosabb, szándékomról, képességével, táncegyüttes, tapasztaltak, boldogságára, nagycsaládos, elhangzottak, szekciójának, együttműködő, bekapcsoltam, területekről, világfórumát, szervezkedés, párkapcsolat, lehetőséggel, előkészítője, ausztráliáig, mindennapjai, kecskeméttől, tapasztaltam, szervezetből, gondolkoztam, csillagszemű, megrendezték, asszonyokkal, eltávolítása, rendezvényre, lelketlenség, magyarázatul, kapcsolatos, mindennapos, sajátítanak, fogalmaztuk, ötgyermekes, kormányzati, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1092
  • e Hét: 2802
  • e Hónap: 11406
  • e Év: 47347
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.