Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Adjátok vissza a gyökereimet!
  2008-11-30 08:35:44, vasárnap
 
   
  TIBORCA története IV. fejezet, 28. epizód

Adjátok vissza a gyökereimet! (2.)


A templom falára erősített vitrinbe kihelyezett információkból megtudtam, hogy éppen ügyeletet tartanak a parókián.

Benyitottam az ódon kapun. Bent, az udvaron körülnéztem és kerestem valamilyen útba igazítót. Baloldalt egy kis lépcső vezetett a gangos folyosóra. Bekopogtam és benyitottam az irodába.
Egy ifjú pap(gyakornok?) fogadta az üdvözlésem. Leküzdve zavaromat, belekezdtem a történetembe, hogy mit akarok tudni, és mi járatban vagyok tulajdonképpen.
A fiatalember a hátam mögé nézett és megkérdezte, hogy
- Segíthetek valamiben?
Éppen azt sorolom, akkor miért kérdez közbe? És miért néz a hátam mögé? Önkéntelenül megfordultam és Györgyit láttam közvetlen a nyomomban. Furcsa volt, hogy hallgatott és zavartan vigyorgott, mint az a kisgyerek, akit leskelődésen, vagy hallgatódzáson kapnak.
Annyira zavart a hallgatása, hogy kénytelen voltam bevallani:
- Ő, a testvérem és azért jöttünk, hogy...
Elismételtem, amit már nagy nehezen előzőleg elmondtam, csak most - Györgyi miatt - többes számban.
Tettem ezt annak ellenére, hogy nyilvánvaló volt, hogy ez az egész csak nekem fontos!
A fiatalember kikereste az 1952-es, halotti anyakönyvet. Fellapozva, megtalálta nagypapa temetésének dátumát.
- Meghalt: 1952. november 15-én, a halál oka: ,,szélütés" volt.
- Tehát, református temetése volt?
- Nyílván, ha bejegyezték a halotti anyakönyvbe!
Volt a kissé lekezelő válasz.
- Kérem, meg tudná nekem mondani, hogy a másik nagypapám mikor halt meg?
- Igen, ha meg tudná mondani, hogy körülbelül mikor halt meg a nagypapa?
Tanácstalanul néztem Györgyire, mert én bizony azt nem tudtam. Ő sem(?) tudta.
- Az 1930-as években, és Győri Benjáminnak hívták.
- Az olyan régen volt, hogy keresni sem érdemes. Talán, próbálja meg az Országos Levéltárban, vagy a Történeti Hivatalban.
- Azon már túl vagyok.
Szóltam el magam. ,,Csakhogy, az ottani kutatást engedélyeztetni kellene az állítólagos szüleimmel és testvéremmel. Ők, viszont halál biztos, hogy nem járulnának hozzá. Ezzel az erővel akár ők is elmondhatnák nekem, amit szeretnék tudni!" Amikor eddig jutottam gondolatban, nagyon hülyének éreztem magam.
Annyira nyilvánvaló volt, hogy Györgyi mindent tud, amit én itt kérdezgetek. De akkor miért nem osztja meg az információit velem, a ,,testvérével"?
Mint mindig, ha hülyét akartak belőlem csinálni, most is elkezdtem a ,,műveltségemmel" kompenzálni, vagyis: ellensúlyozni.
- Milyen szép a falon a fiait vérével tápláló pelikán képe! Szabad tudni, hogy ki festette?
- Hát, fogalmam sincs. Én nem rég vagyok itt és csak a nyári gyakorlatomat töltöm. A templomnak van egy múzeumnak berendezett része az Öreggimnázium épületében. Ott van kiállítva a többi festmény, melyeknek a stílusa megegyezik ezzel a képpel.
- Gyönyörű ez a szimbólum! Állítólag, a fiait saját vérével tápláló pelikán a görög mitológiában, az önfeláldozó anyaság szimbóluma. Hozzánk, római közvetítéssel került. Találtam is rá példát az esztergomi főszékesegyházi kincstár kiállított ,,Apostoli kereszt"-jén.
- A görög eredetről nem tudok, de az biztos, hogy a református keresztyén egyházban Krisztus Urunk érettünk való feláldozásának szimbóluma. Tessék utána nézni a Bibliában!
Ezt már elég kioktató hanghordozással mondta az ifjú pap. Én, azonban úgy tettem, mintha észre sem venném, hogy már kezd türelmetlen lenni. Nem hagytam abba a téma megbeszélését, míg mindent el nem mondok és mondatok róla!
- Megfigyeltem, hogy a református egyházközségek pecsétjén is - többnyire - ez szerepel. A népi táblafestők is előszeretettel alkalmazták ezt a motívumot. Ennek szép példáját láttam legutóbb a noszvaji református templom mennyezetének egyik tábláján.
- A népi művészethez nem értek, úgyhogy csak a bibliát tudom ajánlani olvasásra!
- Én, viszont tanulmányoztam a témát és elmondhatom, hogy a noszvaji képet ,,virágozó" asztalos mester érzelmi elkötelezettségét, a vérét ontó pelikánban jeleníti meg. Úgy, mint azok, akik a reformációs harcok idején vérüket hullatták és akár az életük árán is kiálltak hitük mellett. Ugyanis, az 1731-ben kiadott Carolina Resolutio (melyben Károly király, másfél-százados harc után megerősíti a protestánsok korlátozott vallásgyakorlását és kiépül mind a református, mind az evangélikus egyház területi szervezete) után három évvel, 1734-ben készült a noszvaji kép!

Annyira belemerültem a témába, észre sem vettem, hogy a ,,testvérem" kiment közben. Éppen akkor nyitott be - már kintről, hogy megnézze, mit csinálok ennyi ideig - amikor lehajoltam a táskámhoz. Elővettem egy példányt a legutóbbi főiskolai, záróvizsgára készített esztétikai dolgozatomból és átadtam a szemlátomást megszeppent papnak. Ezt követően magabiztosan nyújtottam neki a kezemet. Szívélyes kézfogással elbúcsúztunk egymástól.

Feltűnt, hogy ,,testvérem" még csak nem is köszönt, annyira rám figyelt, miközben kijöttünk a parókiáról.
Kezdtem magamra találni. Már nem szorongtam. Szinte vidám hangulatban indultunk el a polgármesteri hivatal felé.

Közben elmeséltem Györgyinek azt a küzdelmünket, amit a katolikus egyházban vívtunk azért, hogy megkereszteljenek minket. Minden mondat után tartottam egy kis szünetet, hogy hátha mond valamit. Ő, bizony megtartotta a véleményét magának. Csak nézett rám, kikerekedett szemekkel. Még most sem tudom, hogy min csodálkozott?
A polgármesteri hivatal elé érve egy még ódonabb, még nagyobb, két-szárnyú, kovácsoltvas-veretes kapuval találtuk szembe magunkat. Szerencsére, nem volt zárva.
Lenyomva a míves, kovácsoltvas kilincset, akadály nélkül bemehettünk rajta.

Olyan széles, boltozatos bejáraton folytathattuk utunkat, ahol régen, még lovas hintóval- vagy szekérrel is be lehetett hajtani a belső udvarra.

Balkéz-felől volt a portásfülke, ahol érdeklődésünkre elmondta egy kedves hölgy ,,ő"-s tájszólással, hogy melyik lépcsőn, melyik folyosón, hanyas szobában találhatjuk meg az anyakönyvi hivatal irodáját.

Repesett a szívem az örömtől, míg hallgattam a portást. Muzsika volt fülemnek minden szava. Felidézte bennem gyermekkoromat és azokat, akik olyan szeretettel szóltak hozzám ezen a nyelven, ahogy azóta sem, soha senki!
-,,Ha már csak ezt átélhettem is, megérte idejönni!" - gondoltam magamban. De, mondani semmit nem mondtam, mert ,,húgom" már célirányosan elindult és nekem mennem kellett utána.
Vagyis, inkább csak - emlékeimben elmerülve - botorkáltam utána.

,,Húgom" már az anyakönyvvezető hölggyel tárgyalt, amikor visszazökkentem a mába. Örömömre volt, hogy készségesen kinyitotta és elénk tette az anyakönyveket, melyek az ősök adatait tárolták.
Győri Benjáminnal kapcsolatos adatokhoz csak úgy juthattunk hozzá, hogy a hölgynek le kellett mennie az archívumot tároló pincébe érte.
Ő, ezt is megtette a kedvünkért. Mi, addig leültünk a folyosón. Kényelmes fotelokban megpihenve várakoztunk. Nem emlékszem, hogy beszélgettünk-e közben.

Meglepett, hogy Győri Benjámin már 1930-ban, anya nyolc éves korában meghalt. A halál oka májzsugor volt.

A hazafelé úton sem volt kedvem csevegni. Olyan dolgavégezetlen érzéssel tértem haza, mint aki semmit nem tudott elintézni.
Csak információ morzsákat tudtam meg.
Ezek azonban, legalább okot adtak a kérdezősködésre.

(folyt. köv.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: főszékesegyházi, visszazökkentem, érdeklődésünkre, hanghordozással, kérdezősködésre, anyakönyvvezető, engedélyeztetni, dolgavégezetlen, gyermekkoromat, egyházközségek, feláldozásának, hallgatódzáson, műveltségemmel, előszeretettel, tanulmányoztam, tulajdonképpen, információkból, közvetítéssel, öreggimnázium, dolgozatomból, polgármesteri, beszélgettünk, anyakönyveket, gyakorlatomat, ellensúlyozni, folytathattuk, mennyezetének, megbeszélését, tanácstalanul, történetembe, tájszólással, belemerültem, testvéremmel, önkéntelenül, csodálkozott, küzdelmünket, templom falára, ódon kapun, udvaron körülnéztem, gangos folyosóra, hátam mögé, egész csak, fiatalember kikereste, halotti anyakönyvbe, kissé lekezelő, másik nagypapám, ottani kutatást, állítólagos szüleimmel, erővel akár, információit velem, fiait vérével, nyári gyakorlatomat, Győri Benjáminnak, Országos Levéltárban, Történeti Hivatalban, Krisztus Urunk, Carolina Resolutio, Győri Benjáminnal, Győri Benjámin,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Ágai Ágnes – Csendélet  Adakozás  Paul David Tripp Április 20  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Png ház  A Megváltó szolgálatában  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Tavaszi kép  Png virág  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Bounty krémes  Albert Einstein gondolata  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Krisztinától  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Egy lelki imádság  Próbálj meg ...  A kételkedés kezelése  Próbálj meg ...  Paul David Tripp Április 20  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos gondolata  Png virág  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Makszim Gorkij gondolata  Adakozás  Szép napot kívánok  Png csokor  Paul David Tripp Április 21  Alázat  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Reggel van  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Egy maradéktalanul uralt világ  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Krisztinától  Adakozás  A boldog családok mind hasonló...  Őrizkednünk kell...  Kerüld el az evangélium örömén...  Png rózsa csokor  Zilahy Lajos gondolata  Szép álmokat!  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Erdőn  Png nő  Facebookon kaptam Annuska bar...  Kellemes délutánt kívánok  Régi emberek, akikre máig büsz...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Kövesd a cowboyt!  Reggel van  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Idő  Png telefon  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Nem tudhatod 
Bejegyzés Címkék
templom falára, ódon kapun, udvaron körülnéztem, gangos folyosóra, hátam mögé, egész csak, fiatalember kikereste, halotti anyakönyvbe, kissé lekezelő, másik nagypapám, ottani kutatást, állítólagos szüleimmel, erővel akár, információit velem, fiait vérével, nyári gyakorlatomat, múzeumnak berendezett, többi festmény, stílusa megegyezik, fiait saját, görög mitológiában, önfeláldozó anyaság, esztergomi főszékesegyházi, református keresztyén, téma megbeszélését, református egyházközségek, népi táblafestők, noszvaji református, bibliát tudom, noszvaji képet, vérét ontó, reformációs harcok, életük árán, 1731-ben kiadott, protestánsok korlátozott, evangélikus egyház, legutóbbi főiskolai, szemlátomást megszeppent, polgármesteri hivatal, katolikus egyházban, véleményét magának, belső udvarra, kedves hölgy, anyakönyvi hivatal, anyakönyvvezető hölggyel, ősök adatait, archívumot tároló, hazafelé úton, főszékesegyházi, visszazökkentem, érdeklődésünkre, hanghordozással, kérdezősködésre, anyakönyvvezető, engedélyeztetni, dolgavégezetlen, gyermekkoromat, egyházközségek, feláldozásának, hallgatódzáson, műveltségemmel, előszeretettel, tanulmányoztam, tulajdonképpen, információkból, közvetítéssel, öreggimnázium, dolgozatomból, polgármesteri, beszélgettünk, anyakönyveket, gyakorlatomat, ellensúlyozni, folytathattuk, mennyezetének, megbeszélését, tanácstalanul, történetembe, tájszólással, belemerültem, testvéremmel, önkéntelenül, csodálkozott, küzdelmünket, megfigyeltem, szemlátomást, kovácsoltvas, protestánsok, leskelődésen, információit, elmondhatnák, megfordultam, célirányosan, záróvizsgára, elismételtem, elbúcsúztunk, magabiztosan, kikerekedett, mitológiában, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 307
  • e Hét: 584
  • e Hónap: 9188
  • e Év: 45129
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.