Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyorsító tipp - szőlővel kapcsolatban:Bálint gazda hirlevele
  2015-07-01 13:55:14, szerda
 
   
  Hiába finom a csemegeszőlő, ha a kertben nem érik be. A megoldás, hogy a nyár folyamán gyorsíthatjuk a érést.

A szőlő a családi kiskertek és a hobbikertek egyik leggyakoribb növénye; ritkán találunk olyan kertet, amelyben ne lenne néhány sor szőlő, egy szőlőlugas, vagy a ház falára felfutatott szőlő. Ez a szép és hasznos növény egyidős a kultúrával; aligha van még egy olyan növény, amely olyan sokszor szerepelne a képzőművészetben, az irodalomban, a zenében, sőt az építőművészetben is, mint a szőlő! A legenda szerint az egykori Római Birodalom is csak addig terjeszkedett észak felé, ameddig a melegigényes szőlő is megtermett.

Világhódító útra indult a szőlő
Jóllehet a szőlő - a Déli sarkon kívül - minden kontinensen megtermelhető, mégis évezredeken át Európa volt a szőlő- és bortermelés központja. Ez a helyzet azonban az utóbbi 50 évben alapvetően megváltozott: hatalmas szőlőültetvények jöttek létre Kanadában, Dél-Afrikában, Dél-Amerikában, Új-Zélandon, Ausztráliában, tehát olyan országokban is, ahol a szőlőtermelés és a borfogyasztás korábban ismeretlen volt és jelenleg már a világ bortermésének nagyobb része ezekről a vidékekről származik.

Ezért volna szükséges, hogy hazánkban nagyobb figyelmet fordítsunk az étkezési szőlő termelésére annál is inkább, mert a friss és a tartósított szőlő egészségileg igen fontos gyümölcs, amely feldolgozva (gyümölcsléként) is igen értékes eleme lehet a táplálkozásunknak.

6 tipp, hogy beérjen a csemegeszőlő
A családi kiskertekben gyakran fordul elő, hogy a szőlőfürtök nem érnek be tökéletesen és az idei időjárás is azt vetíti előre, hogy erre ősszel is számítanunk kell! Mit tegyünk tehát annak érdekében, hogy az étkezési csemegeszőlők bogyói jól beérjenek?

#1 Ügyes fajtaváltás
A házi kertekben még ma is szívesen ültetik a hosszú tenyészidejű, későn beérő, régóta jól ismert fajtákat, holott a hazai nemesítők számos, kiváló minőséget termő, rövidebb tenyészidejű csemegeszőlő fajtát hoztak létre, amelyek egy része a betegségekkel szemben jobban ellenálló, tehát kevesebb permetezést igényel. Célszerű ezekből válogatva megújítani a kert szőlőit.

#2 Ne hagyjunk a metszéskor túl sok rügyet
Minél több termőrügyet hagyunk meg a tavaszi metszés idején, annál jobban terheljük a tőkét és ezzel késleltetjük a bogyók beérését.

#3 Csípjük vissza a fürtök csúcsát!
Ügyeljünk arra, hogy a szüret idejét gondosan határozzuk meg. Tudni kell azt, hogy a fürtökben a bogyók nem egy időben érnek meg: a legkorábban a fürt vállán levők lesznek érettek, a fürt csúcsán levők viszont jóval később lesznek édesek, ezért érdemes az ősz kezdetén a fürtök csúcsát visszavágni!

#4 Zöldmetszés szükséges júliusban
Nagyon fontos munka júliusban a hajtások visszavágása: a meddő és a sűrűn álló hajtásokat tőből távolítsuk el, a termő hajtásokat pedig úgy vágjuk vissza, hogy a legfelső fürt felett egy-két levél megmaradjon.

#5 Épp megfelelő levélmennyiség maradjon!
Általános szabály az, hogy egy kilogramm fürt beérleléséhez egy négyzetméter felületű lombra van a tőkének szüksége! Ezért a túlságosan sok lomb beárnyékolja a fürtöket, amelyek kevesebb napsugárhoz jutva nehezebben érnek be. Másrészt viszont a gombabetegségek fertőzése következtében beállott levélhullás csökkenti az asszimiláció mértékét és ennek következtében áll elő a késői cukrosodás.

#6 Időben hagyjuk abba a trágyázást!
Júliusban lehetőleg már ne használjunk nitrogéntartalmú műtrágyákat, mert ezek is elősegítik a vegetatív szervek - főként a levelek - növekedését, amely a tőkét árnyékosabbá teszi, tehát a fürtök érését késlelteti.

A csemegeszőlők fürtjeinek tökéletes beérését már most és a következő hetekben kell elősegítenünk, mert tudott dolog, hogy a szőlő nem utóérő gyümölcs: leszüretelve és tárolva nem alakul ki a bogyókban több cukor, de megkezdődik a penészedés, a rothadás és a fonnyadás, amely jelentékenyen csökkenti a gyümölcs fogyasztási értékét.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Címkék: képzőművészetben, szőlőültetvények, építőművészetben, nitrogéntartalmú, gombabetegségek, levélmennyiség, gyümölcsléként, következtében, gyorsíthatjuk, csemegeszőlők, beérleléséhez, elősegítenünk, terjeszkedett, jelentékenyen, borfogyasztás, betegségekkel, megtermelhető, bortermésének, szőlőtermelés, ausztráliában, asszimiláció, egészségileg, csemegeszőlő, árnyékosabbá, visszavágása, melegigényes, kiskertekben, leszüretelve, késleltetjük, négyzetméter, tenyészidejű, megváltozott, beárnyékolja, leggyakoribb, permetezést, növekedését, nyár folyamán, családi kiskertek, hobbikertek egyik, olyan növény, legenda szerint, egykori Római, melegigényes szőlő, helyzet azonban, borfogyasztás korábban, világ bortermésének, vidékekről származik, étkezési szőlő, tartósított szőlő, családi kiskertekben, idei időjárás, étkezési csemegeszőlők, Római Birodalom,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Majthényi Flóra: Mi a haza?  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Ted Engstrőm gondolata  Minden jónak végeszakad egysze...  Amikor 5 éves voltam,  Facebookon kaptam  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Alvó cica  képre írva Március 15 -re emlé...  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Mély, puha álom - sárga féltés  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Egyet értesz?  Facebookon kaptam  " A gondolat is rezgés. Minél ...  képre írva Március 15 -re emlé...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A nemzet csak akkor...  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Isten áldja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem mindegy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Atyám !  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Nem mindegy  Facebookon kaptam  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Márciusi eső  Facebookon kaptam  Benned is ezerféle szín van  Isteni zsebkendők  Csörög a telefonom  Jóga férfiaknak  mindent a népért...  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Vágy, élet és sugár  Az élet  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  ...és mégis ráismersz  Facebookon kaptam  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Facebookon kaptam  A Mindenható Istenben bízva  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kezdet  Facebookon kaptam  Nyíljatok meg  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes...  Kezdet  A közszereplő  Házi botox  Rejtő Jenő versei  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Facebookon kaptam  Amikor 5 éves voltam,  Mindig tud adni ,  Facebookon kaptam  Mi a különbség  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Éljen a magyar szabadság!  A Mindenható Istenben bízva  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  A csonk és a facsemete  Nemzeti  Boldog ünnepeket kívánok minde... 
Bejegyzés Címkék
nyár folyamán, családi kiskertek, hobbikertek egyik, olyan növény, legenda szerint, egykori Római, melegigényes szőlő, helyzet azonban, borfogyasztás korábban, világ bortermésének, vidékekről származik, étkezési szőlő, tartósított szőlő, családi kiskertekben, idei időjárás, étkezési csemegeszőlők, házi kertekben, hosszú tenyészidejű, hazai nemesítők, betegségekkel szemben, kert szőlőit, tavaszi metszés, bogyók beérését, fürtök csúcsát, szüret idejét, időben érnek, fürt vállán, fürt csúcsán, hajtások visszavágása, sűrűn álló, termő hajtásokat, legfelső fürt, kilogramm fürt, négyzetméter felületű, tőkének szüksége, gombabetegségek fertőzése, asszimiláció mértékét, késői cukrosodás, vegetatív szervek, levelek &#8211, tőkét árnyékosabbá, fürtök érését, csemegeszőlők fürtjeinek, következő hetekben, bogyókban több, gyümölcs fogyasztási, képzőművészetben, szőlőültetvények, építőművészetben, nitrogéntartalmú, gombabetegségek, levélmennyiség, gyümölcsléként, következtében, gyorsíthatjuk, csemegeszőlők, beérleléséhez, elősegítenünk, terjeszkedett, jelentékenyen, borfogyasztás, betegségekkel, megtermelhető, bortermésének, szőlőtermelés, ausztráliában, asszimiláció, egészségileg, csemegeszőlő, árnyékosabbá, visszavágása, melegigényes, kiskertekben, leszüretelve, késleltetjük, négyzetméter, tenyészidejű, megváltozott, beárnyékolja, leggyakoribb, permetezést, növekedését, kontinensen, megkezdődik, országokban, napsugárhoz, megmaradjon, termelésére, évezredeken, fogyasztási, irodalomban, használjunk, műtrágyákat, levélhullás, hobbikertek, fajtaváltás, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 682
  • e Hét: 1332
  • e Hónap: 8325
  • e Év: 114099
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.