|
2016-09-07 19:25:48, szerda
|
|
|
|
|
|
Sülve, főve, sülve-főve: így lesz tökéletes a szilvalekvár!
A szilvát sokféleképp tartósíthatjuk, a savanyúnak eltett gyümölcs mellett készíthetünk fűszeres chutney-kat, vagy lekvárt. Ám a lekvár elkészítésénél is több lehetőségünk van.
A szilvalekvárt főzhetjük, süthetjük vagy akár kombinálhatjuk is ezt a két módszert.
A főzéssel készített szilvalekvár általában több cukort tartalmaz, színe élénkebb, állaga krémesebb, lágyabb.
A sütéssel készített lekvárok jelentős részében nincs hozzáadott cukor, csupán az érett gyümölcs édessége és a benne lévő cukor sütéskor keletkező extra aromája adja édeskés ízét. A sütött szilvalekvár színe sötétebb, állaga sokkal sűrűbb, mint a főzött lekvároké.
A főtt, majd sütött lekvárok esetében a két módszer jó tulajdonságai adódnak össze. A kevésbé édes, talán még kissé éretlen szemeknek jó tesz a főzés és a cukor, majd a szilvalekvártól elvárt sűrűséget a sütés adja meg, így a végeredmény édes és megáll benne a kanál.
A szilvát készíthetjük úgy is, hogy először sütőbe tesszük az alapanyagot, majd az édes és már puha masszát cukorral felfőzzük. Ebben az esetben a sütésnek köszönhetően megúszható az első forrásig való kevergetés, kevesebb munkával készül el a lekvár.
Fűszerezés
A szilvalekvár könnyedén és jól fűszerezhető. A klasszikus édes fűszerek (szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, vanília) mellett szegfűborssal, kardamommal is ízesíthető, karakterét megadhatjuk különféle zöld fűszerekkel is, illetve csokoládéval, marcipánnal, kandírozott narancs- vagy citromhéjjal is gazdagíthatjuk.
A lekvárhoz adhatunk egy kevés alkoholt is, vörösborral, rummal vagy épp egy kevés ginnel megbolondíthatjuk a lekvárunkat. Nem feltétlen muszáj az egész adagot egy íznek megfelelően hangolni, ha időnk és energiánk engedi, nyugodtan készítsünk egyszerre többféle ízesítésű lekvárt is.
Csak minőségi alapanyagból!
Arra ügyeljünk, hogy mindig hibátlan gyümölcsből dolgozzunk, tiszta, morzsamentes konyhába és ne felejtsük el kidunsztolni a lekvárjainkat, hogy minél tovább élvezhessük a nyár végi ízeket.
WESSELY MÁRTA - Gyümölcs
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek - befőzés, mélyhűtés |
|
Címkék: szilvalekvártól, kombinálhatjuk, tartósíthatjuk, gazdagíthatjuk, elkészítésénél, lekvárjainkat, szilvalekvárt, szegfűborssal, tulajdonságai, alapanyagból, szilvalekvár, kidunsztolni, fűszerezhető, szerecsendió, csokoládéval, citromhéjjal, köszönhetően, lehetőségünk, készíthetjük, készíthetünk, morzsamentes, lekvárunkat, sokféleképp, kardamommal, vörösborral, megadhatjuk, kandírozott, végeredmény, fűszerekkel, mindmegette, megfelelően, élvezhessük, marcipánnal, gyümölcsből, alapanyagot, karakterét, szilvát sokféleképp, savanyúnak eltett, lekvár elkészítésénél, szilvalekvárt főzhetjük, főzéssel készített, sütéssel készített, érett gyümölcs, benne lévő, sütött szilvalekvár, főzött lekvároké, kevésbé édes, szilvalekvártól elvárt, sütés adja, végeredmény édes, szilvát készíthetjük, sütésnek köszönhetően, WESSELY MÁRTA,
|
|
|
|
szilvát sokféleképp, savanyúnak eltett, lekvár elkészítésénél, szilvalekvárt főzhetjük, főzéssel készített, sütéssel készített, érett gyümölcs, benne lévő, sütött szilvalekvár, főzött lekvároké, kevésbé édes, szilvalekvártól elvárt, sütés adja, végeredmény édes, szilvát készíthetjük, sütésnek köszönhetően, első forrásig, szilvalekvár könnyedén, lekvárhoz adhatunk, kevés alkoholt, kevés ginnel, egész adagot, íznek megfelelően, nyár végi, szilvalekvártól, kombinálhatjuk, tartósíthatjuk, gazdagíthatjuk, elkészítésénél, lekvárjainkat, szilvalekvárt, szegfűborssal, tulajdonságai, alapanyagból, szilvalekvár, kidunsztolni, fűszerezhető, szerecsendió, csokoládéval, citromhéjjal, köszönhetően, lehetőségünk, készíthetjük, készíthetünk, morzsamentes, lekvárunkat, sokféleképp, kardamommal, vörösborral, megadhatjuk, kandírozott, végeredmény, fűszerekkel, mindmegette, megfelelően, élvezhessük, marcipánnal, gyümölcsből, alapanyagot, karakterét, fűszerezés, hozzáadott, megúszható, kevergetés, szegfűszeg, ízesíthető, dolgozzunk, klasszikus, készítsünk, savanyúnak, sűrűséget, készített, lekvároké, keletkező, könnyedén, szemeknek, felfőzzük, különféle, krémesebb, nyugodtan, főzhetjük, süthetjük, feltétlen, egyszerre, ízesítésű, tökéletes, felejtsük, ügyeljünk, energiánk, lekvárhoz, általában, tartalmaz, sütésnek, fűszeres, jelentős, forrásig, gyümölcs, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1968
- e Hét: 6482
- e Hónap: 11520
- e Év: 141227
|
|
|