|
2016-11-10 22:58:17, csütörtök
|
|
|
A töltött káposzta 3 alapvető titka, amit sok háziasszony nem ismer!
Egy jó töltött káposzta minden magyar ember álma, nincs az az alkalom, amikor ne ennénk meg szívesen legalább egyet belőle. És valljuk be, talán minden háziasszony álma még az, hogy ő tudja készíteni a legjobb töltött káposztát. Ami után minden vendége, minden családtagja megnyalja mind a tíz ujját!
De hogyan készül a tökéletes töltött káposzta? Melyik a legjobb töltött káposzta recept - amikor annyi van belőle, ahány háztartás?
Ebben segítek most neked. Megmutatom neked, hogy mi az igazán jó töltött káposzta 3 titka. Ígérem, hogy ha elkészíted a töltött káposztát úgy, ahogy én ebben a receptben mutatom, akkor sikert fogsz a család és a barátok körében is!
Töltött káposzta recept
Ez a recept 8 db nagyméretű töltött káposztához elegendő.
A tööltött káposzta hozzávalói
Az igazán jó töltött káposzta első titka a hozzávalókban rejlik.
Ez egy ünnepi étel, aminek meg kell adni a módját. Még ha nem ünnepre készíted is, ne felejtsd el, hogy a töltött káposzta hagyományos karácsonyi, lakodalmas, disznótoros étel. Ezért ha tökéletes töltött káposztát szeretnél, akkor jó minőségű füstölt húst, szalonnát és kolbászt használj hozzá - hidd el, az eredmény megéri!
Én a hagyományos, füstölt hússal és savanyított káposztából főzött változatot készítem. De a töltött káposztának egészen más változatai is ismertek, a szabolcsi töltött káposzta pl. paradicsommal, édes káposztából készül. Amúgy ahány háztartás, annyi szokás. Én magam sem készítem mindig egyformán. Most azt a receptet írom le neked, amelyiket a vendégeim a legjobbnak szeretik, és ha valamilyen ünnepélyes alkalomra főzöm, semmit sem hagyok ki belőle.
1 kg savanyú káposzta
8 db savanyított vagy édes káposzta levél (a külső nagy levelek)
80 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
1 dl rizs (ha nincs mérőpoharad: kb. 1/3 bögre)
20 dkg nyers füstölt hús (lehet pl. tarja)
10 dkg füstölt szalonna
10 dkg füstölt paprikás kolbász
1 db tojás
1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
1 db csípős pirospaprika
2 tk. pirospaprika
2 dl tejföl
Fűszerek: só, bors, petrezselyem vagy kapor
Töltött káposzta elkészítése
A tökéletes töltött káposzta készítésének második titka az előkészítésben rejlik. Egy kis időt kell csak rászánni előző nap, és nem fogod megbánni!
Előző este beáztatod a füstölt húst. Másnap félig megfőzöd, és hagyod a levében kihűlni.
Ha édes káposzta levelekkel készíted, leforrázod őket, hogy a levél megpuhuljon és lehessen bele csomagolni (egyszerűbb, ha savanyított leveleket veszel, de valamivel drágább). Ha nagyon savanyú a káposzta, kicsit kimosod.
A rizst megpárolod - kétszer annyi víz kell hozzá.
A szalonna felét felszeleteled vékony szeletekre, a kolbászt és a füstölt húst is felvagdalod nagyobb darabokra. A szalonna másik felét felvágod kockákra.
A hagymát is apróra összevágod, a fokkhagyma gerezdeket szétzúzod.
A darált húst egy tálba teszed. A szalonna kockákat kicsit kiolvasztod, a felvágott hagymát megpárolod a zsírján és az egészet a húshoz adod.
Hozzáteszed a párolt rizst (többek között ezért a tökéletes töltött káposzta második titka a megfelelő előkészítés, mert nem lesz kemény, ha a rizst előre megpárolod), megsózod, megborsozod és hozzáadod a piros paprika felét.
Az egész tölteléket összekevered, közepébe lyukat készítesz, és beleütöd a tojást. Összekevered még egyszer, kézzel össze is gyúrod és 8 részre osztod a 8 darab töltött káposztához.
Egyik tenyeredbe teszel egy káposztalevelet, beleteszed az egy adag tölteléket. Becsomagolod a káposzta levelekbe, két szélét felhajtod és feltekered.
A töltött káposzta összeállításához első lépésként egy nagy lábos aljára berakod a savanyú káposzta felét.
Ráhelyezed a töltelékeket (vagyis a becsomagolt káposztákat), közben a kolbász és füstölt hús darabokat is belerakosgatod. Végül az egészet betakarod az aprókáposzta másik felével.
Tetejére jön a plusz ízesítés, amitől még kitűnőbb lesz a töltött káposzta. Beleteszed a babérlevelet és a csípős paprikát (ha nem szeretitek, nem kötelező), ráteszed a szalonna szeleteket, rászórod a pirospaprika másik felét.
Valamelyik oldalán beleöntöd a füstölt hús levét (előtte megkóstolod, ha nagyon sós, felhígítod). 2-3 ujjnyi legyen a folyadék a tetején. A töltött káposzta főzésre kész.
Az egészet lefedve felteszed párolódni. Ha a lé elpárologna, közben vízzel pótolod. És ez az igazán finom töltött káposzta elkészítésének harmadik titka. Fontos, hogy a végén ne maradjon sok lé a lábosban. A töltött káposzta akkor igazán jó, ha a főzés végén kevés lé marad alatta. Amikor a hús megpuhult és a szalonna elolvadt, kész az étel.
A töltött káposzta tálalása
Egy nagyobb tálra kiszeded az aprókáposztát, rárakod a töltött káposztákat, a füstölt húst és a kolbászt, tejföllel és petrezselyemmel (vagy kaporral) díszíted.
Megteheted, hogy szalonnából többet veszel, 8 szeletet bevagdalsz és megsütöd. Nagyon jól mutatnak majd ezek a szalonnából készült “kakastarélyok" a töltött káposzta tetején.
Tejfölt külön is adsz hozzá. Ne feledkezz el arról, hogy van, akinek a töltött káposzta csak kenyérrel ehető.
A töltött káposzta tárolása
A töltött káposzta jól tárolható, hűtőszekrényben néhány napig, sőt egy hétig is eláll. Arra figyelj, hogy ne a tejföllel együtt tedd el, mert úgy könnyebben romlik.
Töltött káposzta képek: saját felvételek
Forrás - Háztartás Ma facebook oldala
és http://www.mindenegybenblog.hu
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vegyes receptek |
|
Címkék: összeállításához, mindenegybenblog, petrezselyemmel, káposztalevelet, hűtőszekrényben, előkészítésben, elkészítésének, belerakosgatod, aprókáposztát, felszeleteled, hozzávalókban, kakastarélyok, paradicsommal, pirospaprika, töltelékeket, babérlevelet, aprókáposzta, készítésének, petrezselyem, összekevered, becsomagolod, savanyított, szalonnából, hagyományos, káposztákat, elpárologna, káposztából, disznótoros, káposztához, megborsozod, előkészítés, felvagdalod, kiolvasztod, hozzáteszed, megpuhuljon, megkóstolod, töltött káposzta, legjobb töltött, tökéletes töltött, töltött káposztát, receptben mutatom, barátok körében, tööltött káposzta, hozzávalókban rejlik, ünnepi étel, eredmény megéri, töltött káposztának, szabolcsi töltött, receptet írom, legjobbnak szeretik, külső nagy, előkészítésben rejlik, Háztartás Ma,
|
|
|
|
töltött káposzta, legjobb töltött, tökéletes töltött, töltött káposztát, receptben mutatom, barátok körében, tööltött káposzta, hozzávalókban rejlik, ünnepi étel, eredmény megéri, töltött káposztának, szabolcsi töltött, receptet írom, legjobbnak szeretik, külső nagy, előkészítésben rejlik, füstölt húst, levében kihűlni, levél megpuhuljon, rizst megpárolod, szalonna felét, szalonna másik, fokkhagyma gerezdeket, darált húst, tálba teszed, szalonna kockákat, felvágott hagymát, húshoz adod, párolt rizst, megfelelő előkészítés, rizst előre, piros paprika, egész tölteléket, káposzta levelekbe, nagy lábos, savanyú káposzta, becsomagolt káposztákat, egészet betakarod, aprókáposzta másik, plusz ízesítés, csípős paprikát, szalonna szeleteket, pirospaprika másik, egészet lefedve, igazán finom, főzés végén, szalonna elolvadt, nagyobb tálra, töltött káposztákat, szalonnából készült, tejföllel együtt, összeállításához, mindenegybenblog, petrezselyemmel, káposztalevelet, hűtőszekrényben, előkészítésben, elkészítésének, belerakosgatod, aprókáposztát, felszeleteled, hozzávalókban, kakastarélyok, paradicsommal, pirospaprika, töltelékeket, babérlevelet, aprókáposzta, készítésének, petrezselyem, összekevered, becsomagolod, savanyított, szalonnából, hagyományos, káposztákat, elpárologna, káposztából, disznótoros, káposztához, megborsozod, előkészítés, felvagdalod, kiolvasztod, hozzáteszed, megpuhuljon, megkóstolod, mérőpoharad, családtagja, elkészítése, becsomagolt, káposztának, , ,
|
|
|
|
2024. Március
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 678
- e Hét: 3483
- e Hónap: 11749
- e Év: 128402
|
|
|