Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Házi rétesek: meggyes, almás-mákos, túrós
  2017-01-31 23:49:49, kedd
 
   
  Házi rétesek: meggyes, almás-mákos, túrós

Hozzávalók

A tésztához:
25 dkg rétesliszt
25 dkg simaliszt
2 ek langyos zsír (általában kacsazsír)
1 db tojás
2 dl meleg víz
1 tk só
1 tk 10%-os ecet
2 db tojássárgája a kenéshez
A meggyes réteshez:
50 dkg magozott meggy vagy két üveg meggybefőtt
15 dkg barna nádcukor
1 tk őrölt fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
1-2 ek búzadara vagy morzsa
Az almás-mákos réteshez:
25 dkg darált mák
10 dkg barna nádcukor
3 db közepes alma
5 dkg mazsola
1,5 dl tej (vagy amennyit felvesz a mák)
1 ek búzadara
1/2 db biocitrom reszelt héja
A túrós réteshez:
50 dkg félzsíros túró
15 dkg barna nádcukor
1 db tojássárgája
3-4 ek tejföl (a túró szárazságához mérten)
5 dkg mazsola
1/2 db biocitrom reszelt héja
5 dkg vaj
1 csipet őrölt bio vanília őrlemény, vagy 1 cs vaníliás cukor
1 evőkanál búzadara


Elkészítés

A kétféle lisztet egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót, és hozzákeverjük az ecetet. A lisztet összemorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, és apránként a vizet. (A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.)
Összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. (Akkor jó, mikor fényes, hólyagos a tészta, és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához.) Ezután négyfelé vágjuk a tésztát, és megkenjük a kis bucikat olajjal, majd fél órára langyos helyre tesszük pihenni. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
A meggyes réteshez a meggy levét gyengéden kinyomkodjuk, de nem fosztjuk meg tőle teljesen. A cukorhoz hozzáadjuk a búzadarát vagy morzsát, a fahéjat és a szegfűszeget, majd az egészet elkeverjük a meggyel. Ha sok levet ereszt még a meggy, azt az edény alján hagyjuk.
Az almás-mákos réteshez a mákot felfőzzük a tejben a cukorral és a mazsolával. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, végül összekeverjük a reszelt almával. (A mák őrlésétől is függ, hogy mennyi tejet vesz fel: ha nagyon finomra van őrölve, több tej kell hozzá.) Az alma levét is csak akkor nyomjuk ki, ha túlságosan lédús.
A túrós réteshez a túrót villával összetörjük a vajjal és a tojássárgájával, majd hozzáadjuk a cukrot, annyi tejfölt, amennyitől krémes lesz,a mazsolát, a citromhéjat és a búzadarát. Az egészet jól elkeverjük, majd legalább 20 percig hagyjuk pihenni.
Amikor a tészta eleget pihent, egyenként kinyújtjuk. (Ha belenyomjuk az ujjunkat a tésztába, és ott marad a helye, akkor elég puha.) A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, belisztezzük, majd a tésztát a tenyerünkkel kilapítgatjuk, és elkezdjük kihúzni. A kezünket belisztezzük, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk alulról, amíg szinte átlátszóvá válik. (Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája.)
Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, vagy ollóval egyszerűen körbevágjuk. (Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat beledobálhatjuk a töltelék közé.) Hagyjuk kicsit megszikkadni, de nem szárítjuk túl sokáig, különben a feltekeréskor megtörik. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan megkenjük olvasztott zsírral. Mindegyik rúdnál így járunk el.
Amikor kihúztuk a tésztát, és elkészültünk a töltelékekkel, egyenként megtöltjük a réteseket. A két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük. A tetejét megkenjük a tojássárgájával, és egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Előmelegített sütőben 200 fokon, 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Amikor megsült, felszeleteljük, és a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.








Megjegyzés

A magyar konyha egyik tradicionális édessége a házi rétes.
A házi rétest nem könnyű elkészíteni, de egyszer mindenkinek ki kell próbálnia ezt a tradicionális magyar desszertet. Ha egyszer ráérzünk a technikájára, onnantól kezdve már gyerekjáték. Az biztos, hogy eleinte sok türelem és kitartás kell hozzá, de megéri a fáradozást, mert a végeredmény minden képzeletet túlszárnyal.
Az a jó töltelék, amelyik egy kissé “tocsogós", tehát van nedvességtartalma. Ha úgy érezzük, hogy a rétesünk egy kissé szárazabbra sikerült, akkor megjegyezzük, hogy legközelebb kevesebb búzadarát teszünk bele, vagy több levet hagyunk a gyümölcsben, vagy több tejfölt adunk a túróhoz, több tejet adunk a mákhoz, a mandulához, stb.
veruss74

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Címkék: tojássárgájával, beledobálhatjuk, összemorzsoljuk, felszeleteljük, lecsipegetjük, tradicionális, feltekeréskor, összekeverjük, előmelegített, töltelékekkel, kilapítgatjuk, szárazságához, hozzákeverjük, összegyúrjuk, tenyerünkkel, segítségével, tojássárgája, megjegyezzük, megtöltenénk, belisztezzük, elkészültünk, egyenletesen, szegfűszeget, technikájára, kinyomkodjuk, töltelékeket, megszikkadni, sütőpapírral, kézfejünkkel, bezsírozzuk, citromhéjat, kidolgozzuk, mennyiségét, elkészítjük, összetörjük, belenyomjuk, meggyes réteshez, almás-mákos réteshez, túrós réteshez, túró szárazságához, kétféle lisztet, tálba szitáljuk, meleg vízben, lisztet összemorzsoljuk, liszt minősége, tészta pihen, meggy levét, cukorhoz hozzáadjuk, búzadarát vagy, egészet elkeverjük, edény alján, mákot felfőzzük,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A pitypang legendája  Szép estét  Zilahy Lajos mondta  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy barátság története  Töröld le  Egy gondolat  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  képre írva  Alvó kislány  Jánosházy György: Fogd a kezem  Pitypang szökőkút  A felvilágosodás...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Gebhardt Nóra versei II.  képre írva  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Ott van  Facebookon kaptam  Jázmin  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Minden tavaszból őrizz..  Tanácsok egy pszichológustól  Paul Éluard - És egy mosoly  képre írva  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Emlékezz  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Egyszerű  Esterházy Péterre emlékezünk  Bársony székben  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Magamnak  A felvilágosodás...  József Attila - Kopogtatás nél...  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szép estét kedves látogatóimna...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  39 ígéret  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Reményik Sándor: Pierrot &...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Otthon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Paul David Tripp Április 13  különleges  "Ez egy csoda"  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  40 felett  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Paul David Tripp Április 15  képre írva  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Egy gondolat  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Előfordul, hogy 
Bejegyzés Címkék
meggyes réteshez, almás-mákos réteshez, túrós réteshez, túró szárazságához, kétféle lisztet, tálba szitáljuk, meleg vízben, lisztet összemorzsoljuk, liszt minősége, tészta pihen, meggy levét, cukorhoz hozzáadjuk, búzadarát vagy, egészet elkeverjük, edény alján, mákot felfőzzük, reszelt citromhéjat, reszelt almával, alma levét, túrót villával, tészta eleget, asztalra teszünk, tiszta abroszt, tenyerünkkel kilapítgatjuk, kezünket belisztezzük, tészta tetejét, abrosz mintája, megmaradt vastagabb, darabokat beledobálhatjuk, töltelék közé, feltekeréskor megtörik, terítő segítségével, tetejét megkenjük, szilikonos sütőpapírral, tetejét porcukorral, magyar konyha, házi rétes, házi rétest, tradicionális magyar, végeredmény minden, kissé &#8220, kissé szárazabbra, tojássárgájával, beledobálhatjuk, összemorzsoljuk, felszeleteljük, lecsipegetjük, tradicionális, feltekeréskor, összekeverjük, előmelegített, töltelékekkel, kilapítgatjuk, szárazságához, hozzákeverjük, összegyúrjuk, tenyerünkkel, segítségével, tojássárgája, megjegyezzük, megtöltenénk, belisztezzük, elkészültünk, egyenletesen, szegfűszeget, technikájára, kinyomkodjuk, töltelékeket, megszikkadni, sütőpapírral, kézfejünkkel, bezsírozzuk, citromhéjat, kidolgozzuk, mennyiségét, elkészítjük, összetörjük, belenyomjuk, körbevágjuk, végeredmény, gyerekjáték, meggybefőtt, elkészíteni, túlszárnyal, szárazabbra, mindmegette, gyümölcsben, legközelebb, porcukorral, mindenkinek, töltelékünk, feltekerjük, szaftosabb, kevesebbet, olvasztott, megtöltjük, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 378
  • e Hét: 4892
  • e Hónap: 9930
  • e Év: 139637
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.