|
2017-01-31 23:49:49, kedd
|
|
|
|
|
|
Házi rétesek: meggyes, almás-mákos, túrós
Hozzávalók
A tésztához:
25 dkg rétesliszt
25 dkg simaliszt
2 ek langyos zsír (általában kacsazsír)
1 db tojás
2 dl meleg víz
1 tk só
1 tk 10%-os ecet
2 db tojássárgája a kenéshez
A meggyes réteshez:
50 dkg magozott meggy vagy két üveg meggybefőtt
15 dkg barna nádcukor
1 tk őrölt fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
1-2 ek búzadara vagy morzsa
Az almás-mákos réteshez:
25 dkg darált mák
10 dkg barna nádcukor
3 db közepes alma
5 dkg mazsola
1,5 dl tej (vagy amennyit felvesz a mák)
1 ek búzadara
1/2 db biocitrom reszelt héja
A túrós réteshez:
50 dkg félzsíros túró
15 dkg barna nádcukor
1 db tojássárgája
3-4 ek tejföl (a túró szárazságához mérten)
5 dkg mazsola
1/2 db biocitrom reszelt héja
5 dkg vaj
1 csipet őrölt bio vanília őrlemény, vagy 1 cs vaníliás cukor
1 evőkanál búzadara
Elkészítés
A kétféle lisztet egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót, és hozzákeverjük az ecetet. A lisztet összemorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, és apránként a vizet. (A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.)
Összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. (Akkor jó, mikor fényes, hólyagos a tészta, és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához.) Ezután négyfelé vágjuk a tésztát, és megkenjük a kis bucikat olajjal, majd fél órára langyos helyre tesszük pihenni. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
A meggyes réteshez a meggy levét gyengéden kinyomkodjuk, de nem fosztjuk meg tőle teljesen. A cukorhoz hozzáadjuk a búzadarát vagy morzsát, a fahéjat és a szegfűszeget, majd az egészet elkeverjük a meggyel. Ha sok levet ereszt még a meggy, azt az edény alján hagyjuk.
Az almás-mákos réteshez a mákot felfőzzük a tejben a cukorral és a mazsolával. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, végül összekeverjük a reszelt almával. (A mák őrlésétől is függ, hogy mennyi tejet vesz fel: ha nagyon finomra van őrölve, több tej kell hozzá.) Az alma levét is csak akkor nyomjuk ki, ha túlságosan lédús.
A túrós réteshez a túrót villával összetörjük a vajjal és a tojássárgájával, majd hozzáadjuk a cukrot, annyi tejfölt, amennyitől krémes lesz,a mazsolát, a citromhéjat és a búzadarát. Az egészet jól elkeverjük, majd legalább 20 percig hagyjuk pihenni.
Amikor a tészta eleget pihent, egyenként kinyújtjuk. (Ha belenyomjuk az ujjunkat a tésztába, és ott marad a helye, akkor elég puha.) A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, belisztezzük, majd a tésztát a tenyerünkkel kilapítgatjuk, és elkezdjük kihúzni. A kezünket belisztezzük, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk alulról, amíg szinte átlátszóvá válik. (Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája.)
Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, vagy ollóval egyszerűen körbevágjuk. (Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat beledobálhatjuk a töltelék közé.) Hagyjuk kicsit megszikkadni, de nem szárítjuk túl sokáig, különben a feltekeréskor megtörik. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan megkenjük olvasztott zsírral. Mindegyik rúdnál így járunk el.
Amikor kihúztuk a tésztát, és elkészültünk a töltelékekkel, egyenként megtöltjük a réteseket. A két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük. A tetejét megkenjük a tojássárgájával, és egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Előmelegített sütőben 200 fokon, 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Amikor megsült, felszeleteljük, és a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.
Megjegyzés
A magyar konyha egyik tradicionális édessége a házi rétes.
A házi rétest nem könnyű elkészíteni, de egyszer mindenkinek ki kell próbálnia ezt a tradicionális magyar desszertet. Ha egyszer ráérzünk a technikájára, onnantól kezdve már gyerekjáték. Az biztos, hogy eleinte sok türelem és kitartás kell hozzá, de megéri a fáradozást, mert a végeredmény minden képzeletet túlszárnyal.
Az a jó töltelék, amelyik egy kissé “tocsogós", tehát van nedvességtartalma. Ha úgy érezzük, hogy a rétesünk egy kissé szárazabbra sikerült, akkor megjegyezzük, hogy legközelebb kevesebb búzadarát teszünk bele, vagy több levet hagyunk a gyümölcsben, vagy több tejfölt adunk a túróhoz, több tejet adunk a mákhoz, a mandulához, stb.
veruss74
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
Címkék: tojássárgájával, beledobálhatjuk, összemorzsoljuk, felszeleteljük, lecsipegetjük, tradicionális, feltekeréskor, összekeverjük, előmelegített, töltelékekkel, kilapítgatjuk, szárazságához, hozzákeverjük, összegyúrjuk, tenyerünkkel, segítségével, tojássárgája, megjegyezzük, megtöltenénk, belisztezzük, elkészültünk, egyenletesen, szegfűszeget, technikájára, kinyomkodjuk, töltelékeket, megszikkadni, sütőpapírral, kézfejünkkel, bezsírozzuk, citromhéjat, kidolgozzuk, mennyiségét, elkészítjük, összetörjük, belenyomjuk, meggyes réteshez, almás-mákos réteshez, túrós réteshez, túró szárazságához, kétféle lisztet, tálba szitáljuk, meleg vízben, lisztet összemorzsoljuk, liszt minősége, tészta pihen, meggy levét, cukorhoz hozzáadjuk, búzadarát vagy, egészet elkeverjük, edény alján, mákot felfőzzük,
|
|
|
|
meggyes réteshez, almás-mákos réteshez, túrós réteshez, túró szárazságához, kétféle lisztet, tálba szitáljuk, meleg vízben, lisztet összemorzsoljuk, liszt minősége, tészta pihen, meggy levét, cukorhoz hozzáadjuk, búzadarát vagy, egészet elkeverjük, edény alján, mákot felfőzzük, reszelt citromhéjat, reszelt almával, alma levét, túrót villával, tészta eleget, asztalra teszünk, tiszta abroszt, tenyerünkkel kilapítgatjuk, kezünket belisztezzük, tészta tetejét, abrosz mintája, megmaradt vastagabb, darabokat beledobálhatjuk, töltelék közé, feltekeréskor megtörik, terítő segítségével, tetejét megkenjük, szilikonos sütőpapírral, tetejét porcukorral, magyar konyha, házi rétes, házi rétest, tradicionális magyar, végeredmény minden, kissé “, kissé szárazabbra, tojássárgájával, beledobálhatjuk, összemorzsoljuk, felszeleteljük, lecsipegetjük, tradicionális, feltekeréskor, összekeverjük, előmelegített, töltelékekkel, kilapítgatjuk, szárazságához, hozzákeverjük, összegyúrjuk, tenyerünkkel, segítségével, tojássárgája, megjegyezzük, megtöltenénk, belisztezzük, elkészültünk, egyenletesen, szegfűszeget, technikájára, kinyomkodjuk, töltelékeket, megszikkadni, sütőpapírral, kézfejünkkel, bezsírozzuk, citromhéjat, kidolgozzuk, mennyiségét, elkészítjük, összetörjük, belenyomjuk, körbevágjuk, végeredmény, gyerekjáték, meggybefőtt, elkészíteni, túlszárnyal, szárazabbra, mindmegette, gyümölcsben, legközelebb, porcukorral, mindenkinek, töltelékünk, feltekerjük, szaftosabb, kevesebbet, olvasztott, megtöltjük, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 378
- e Hét: 4892
- e Hónap: 9930
- e Év: 139637
|
|
|