Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mágikus Szilveszter
  2015-12-31 14:15:18, csütörtök
 
   
  December 31. Mágikus Szilveszter

Az esztendő utolsó napja, Szilveszter, a néphit szerint mágikus erővel bír, és számos, az emberi életre, az állatállományra és a termés bőségére vonatkozó szokást, hiedelmet von maga köré.


KI LESZ A FÉRJEM?

A lányok gombócfőzéssel, ólomöntéssel tudakozódtak jövendőbelijük neve, foglalkozása után, vagy férfinadrágot rejtettek párnájuk alá, hogy megálmodják ki lesz a vőlegényük. Ha pedig sótlan pogácsát sütöttek, és azt az egész napi böjtölés után elfogyasztották, álmukban biztosan megjelent a várva várt igazi.

AZ ÉJFÉLI ZAJKELTÉS

Szilveszterkor fontos szerepe van az éjféli zajkeltésnek, amit manapság - főként a nagyobb városokban - a sokszor hajnalig tartó éktelen dudaszó, meg a hangos mulatozás helyettesít. Régen azért keltették a zajt, hogy mindenki felébredjen, és az újesztendőben szorgalmasan dolgozzon, másrészt, hogy a nyáj az újév beköszöntekor a másik oldalára forduljon. Ekkor ugyanis bízni lehetett az egészséges szaporulatban. Ezért aztán a nagyobb fiúk - vagy sok helyütt a falusi pásztor - végigjárták a házakat, és kolompolással, ostordurrogtatással riasztották fel a háziakat és az állatokat. Pálinkával, borral, süteménnyel kínálták, és különböző ajándékokkal jutalmazták meg őket.

SZILVESZTERI IDŐJÓSLÁS

Az időjóslás szerint a Szilveszter reggeli napsugár kevés bort hoz a jövő esztendőre. Az északi szél hideg, a déli pedig enyhe telet jósol. Ha ilyenkor szép, napfényes az idő, akkor jó esztendőre lehet számítani. Ha csillagos az ég: rövid tél várható, ha pedig piros a hajnal: hideg, szeles idő lesz. Ha a vízbe állított gyümölcsfaág kihajtott, kivirágzótt, bő gyümölcstermésre számíthatsz.

DOLOGTILTÁS, RÉTESSÜTÉS

Általában dologtiltó volt szilveszter, de a könnyebb házimunkát, a sütést, főzést el lehetett végezni. Fel kellett készülni az újévre, mert akkor tilos tüzet gyújtani, mosni, varrni, meszelni, a szemetet is csak kifele söpörve lehetett eltávolítani a házból, hogy ki ne seperjék a jövő évi szerencsét. Topolyán, Pacséron meg kellett sütni a nyújtott rétest, mert anélkül egyetlen szilveszterest sem múlhatott el. A rétesről ugyanis azt tartották, hogy az esztendő is úgy nyúlik, mint a rétes. Topolyán és másutt is a barátok társaságában fogyasztották el a disznófejből készült kocsonya után a rétest. A disznóhús fogyasztása is ajánlatos volt, mert a disznó az új esztendőbe túrja a szerencsét. Szórakozásképpen diót törtek, daloltak, citeráztak, kártyáztak.

Szilveszterkor visszaadnak minden kölcsönkért holmit, még az adósságot is igyekeznek rendezni. A haragosokkal is kibékülnek, hogy tisztán lépjenek az új esztendőbe.

 
 
1 komment , kategória:  Szép írások  
Címkék: szórakozásképpen, gyümölcstermésre, elfogyasztották, állatállományra, jövendőbelijük, szilveszterkor, szilveszterest, gombócfőzéssel, fogyasztották, férfinadrágot, újesztendőben, kolompolással, beköszöntekor, szaporulatban, zajkeltésnek, szilveszteri, ajándékokkal, szorgalmasan, ólomöntéssel, tudakozódtak, foglalkozása, gyümölcsfaág, eltávolítani, társaságában, disznófejből, haragosokkal, szilveszter, fogyasztása, kölcsönkért, visszaadnak, végigjárták, megálmodják, riasztották, süteménnyel, felébredjen, számíthatsz, esztendő utolsó, néphit szerint, emberi életre, termés bőségére, lányok gombócfőzéssel, egész napi, várva várt, éjféli zajkeltésnek, nagyobb városokban, sokszor hajnalig, hangos mulatozás, újesztendőben szorgalmasan, újév beköszöntekor, másik oldalára, egészséges szaporulatban, nagyobb fiúk, Mágikus Szilveszter, LESZ FÉRJEM, ÉJFÉLI ZAJKELTÉS, SZILVESZTERI IDŐJÓSLÁS,
Juhászné Szunyogh Mária (#1)   2015-12-31 14:26:43
Link -




Nagy László - Adjon az Isten

Adjon az Isten
szerencsét,
szerelmet, forró
kemencét,
üres vékámba
gabonát,
árva kezembe
parolát,
lámpámba lángot,
ne kelljen
korán az ágyra hevernem,
kérdésre választ
ő küldjön,
hogy hitem széjjel
ne dűljön,
adjon az Isten
fényeket,
temetők helyett
életet -
nekem a kérés
nagy szégyen,
adjon úgyis, ha
nem kérem.

Link -




Garai Gábor -

Jókedvet adj.....................



Jókedvet adj, és semmi mást, Uram!
A többivel megbirkózom magam.
Akkor a többi nem is érdekel,
szerencse, balsors, kudarc vagy siker.
Hadd mosolyogjak gondon és bajon,
nem kell más, csak ez az egy oltalom,
még magányom kiváltsága se kell,
sorsot cserélek, bárhol, bárkivel,
ha jókedvemből, önként tehetem;
s fölszabadít újra a fegyelem,
ha értelmét tudom és vállalom,
s nem páncélzat, de szárny a vállamon.
S hogy a holnap se legyen csupa gond,
de kezdődő és folytatódó bolond
kaland, mi egyszer véget ér ugyan -
ahhoz is csak jókedvet adj , Uram.

1978.

Link

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK! - Marika
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Reggel van  Minden harmadik...  Idő  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam Krisztinától  Mi lenne ha  Fekete-erdő desszert  Akarat  Egy hatékony szolga  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Akarat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szívem  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png férfi  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Ágai Ágnes – Csendélet  Png csokor  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Adakozás  Png kislány  Németh László tollából  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Elköszönt  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Krisztinától  Png nő  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Lóhere  A boldog családok mind hasonló...  Albert Einstein gondolata  A boldog családok mind hasonló...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Örülök, hogy látlak!  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png férfi  Egy bizonyos határt  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Alázat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Erdőn  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Gonosz démon-álarc  Png csokor  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Elköszönt  képre írva  Varga János Veniam - Fontos sz...  Lóhere  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A boldog családok mind hasonló...  Ágai Ágnes – Csendélet  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Kerüld el az evangélium örömén...  Png kislány  Soha ne kedvezz...  Alázat  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat! 
Bejegyzés Címkék
esztendő utolsó, néphit szerint, emberi életre, termés bőségére, lányok gombócfőzéssel, egész napi, várva várt, éjféli zajkeltésnek, nagyobb városokban, sokszor hajnalig, hangos mulatozás, újesztendőben szorgalmasan, újév beköszöntekor, másik oldalára, egészséges szaporulatban, nagyobb fiúk, falusi pásztor, időjóslás szerint, jövő esztendőre, északi szél, déli pedig, vízbe állított, könnyebb házimunkát, nyújtott rétest, rétesről ugyanis, barátok társaságában, disznófejből készült, disznóhús fogyasztása, szórakozásképpen, gyümölcstermésre, elfogyasztották, állatállományra, jövendőbelijük, szilveszterkor, szilveszterest, gombócfőzéssel, fogyasztották, férfinadrágot, újesztendőben, kolompolással, beköszöntekor, szaporulatban, zajkeltésnek, szilveszteri, ajándékokkal, szorgalmasan, ólomöntéssel, tudakozódtak, foglalkozása, gyümölcsfaág, eltávolítani, társaságában, disznófejből, haragosokkal, szilveszter, fogyasztása, kölcsönkért, visszaadnak, végigjárták, megálmodják, riasztották, süteménnyel, felébredjen, számíthatsz, dologtiltás, kivirágzótt, jutalmazták, helyettesít, igyekeznek, egészséges, kártyáztak, városokban, esztendőbe, esztendőre, házimunkát, rétessütés, dologtiltó, szerencsét, pálinkával, kibékülnek, citeráztak, vőlegényük, forduljon, mulatozás, különböző, időjóslás, hiedelmet, vonatkozó, általában, ajánlatos, disznóhús, tartották, múlhatott, dolgozzon, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1723
  • e Hét: 8444
  • e Hónap: 24844
  • e Év: 146717
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.