|
2015-05-29 07:22:48, péntek
|
|
|
|
|
|
Hogy igazán élvezhessünk egy jó whiskyt, az íze mellett meg kell figyelnünk a színét, elmerülnünk az illatában, aromáiban és a lecsengésében is.
Hogyan kóstoljunk whiskyt?
Szín
Emelje fel a poharat semleges, lehetőleg fehér háttér előtt. A színe utal a whisky korára és a hordó típusára, amelyben érlelődött. Az érlelés előtt álló, úgynevezett new spirit színtelen, akár a víz. Idővel azonban, miután éveket tölt a hordóban érlelődve, egyre sötétebbé válik, köszönhetően annak ahogy párolog, valamint folyamatosan ki-be áramlik a hordó faanyagába és kölcsönhatásba lép vele.
Illat
Az összes érzékszervünk közül az orrunk a legérzékenyebb, legkifinomultabb, valamint legérzelmesebb - az illatok emlékeket hívnak elő, sok esetben akár a gyerekkorunkból is. Az orr kifinomult szerszám, segítségével illatok és aromák ezreit is meg tudunk különböztetni. Egy kifiomult szaglás akár milliószoros higítású aromákat érzékelhet, míg a nyelvünk csak 4 különböző ízt ismer fel: édeset, sósat, keserűt és savanyút.
Íz
A whisky ízének megismerséhez vegyen egy keveset a szájába, forgassa meg, és vizsgálja meg a textúráját: krémes? Száraz? Olajos? Próbálja megfogalmazni az ízeket, amiket érez. Az alkohol elrejheti a whisky ízeit, ha egy kis vizet ad hozzá, az felhigítja az italt, és előhozza a benne található ízeket és aromákat. Egy exotherm reakciónak köszönhetően a karakter felszabadul, és a whisky felfedi magát. A masterblenderek is 20%-os alkoholtartalmúvá higítják a párlatokat az ízleléshez.
Lecsengés
Az egyik dolog, amit nagyon sokan megjegyeznek a whiskyvel kapcsolatban az, ahogy az íze a kóstolás után még sokáig megmarad: ez az utóíz vagy lecsengés. Az lecsengést hosszúságával jellemezzük, lehet hosszú, közepesen hosszú vagy rövid. Az igazán nagyszerű whiskyk hosszan tartó, egyenletes lecsengéssel rendelkeznek, melynek során az ízük minden kiemelkedő jegye sokáig élvezhető.
|
|
|
0 komment
, kategória: Munka |
|
Címkék: legkifinomultabb, masterblenderek, gyerekkorunkból, legérzelmesebb, kölcsönhatásba, legérzékenyebb, megismerséhez, megfogalmazni, különböztetni, hosszúságával, lecsengésében, érzékszervünk, köszönhetően, folyamatosan, segítségével, milliószoros, lecsengéssel, kapcsolatban, rendelkeznek, élvezhessünk, megjegyeznek, jellemezzük, elmerülnünk, felszabadul, úgynevezett, faanyagába, figyelnünk, kifinomult, egyenletes, érlelődött, kiemelkedő, lecsengést, érzékelhet, kóstoljunk, párlatokat, ízleléshez, poharat semleges, színe utal, whisky korára, hordó típusára, érlelés előtt, hordóban érlelődve, hordó faanyagába, összes érzékszervünk, illatok emlékeket, kifiomult szaglás, nyelvünk csak, whisky ízének, alkohol elrejheti, whisky ízeit, benne található, exotherm reakciónak,
|
|
|
|
poharat semleges, színe utal, whisky korára, hordó típusára, érlelés előtt, hordóban érlelődve, hordó faanyagába, összes érzékszervünk, illatok emlékeket, kifiomult szaglás, nyelvünk csak, whisky ízének, alkohol elrejheti, whisky ízeit, benne található, exotherm reakciónak, karakter felszabadul, whisky felfedi, egyik dolog, whiskyvel kapcsolatban, kóstolás után, utóíz vagy, lecsengést hosszúságával, igazán nagyszerű, ízük minden, legkifinomultabb, masterblenderek, gyerekkorunkból, legérzelmesebb, kölcsönhatásba, legérzékenyebb, megismerséhez, megfogalmazni, különböztetni, hosszúságával, lecsengésében, érzékszervünk, köszönhetően, folyamatosan, segítségével, milliószoros, lecsengéssel, kapcsolatban, rendelkeznek, élvezhessünk, megjegyeznek, jellemezzük, elmerülnünk, felszabadul, úgynevezett, faanyagába, figyelnünk, kifinomult, egyenletes, érlelődött, kiemelkedő, lecsengést, érzékelhet, kóstoljunk, párlatokat, ízleléshez, reakciónak, felhigítja, textúráját, kifiomult, whiskyvel, lecsengés, élvezhető, sötétebbé, vizsgálja, érlelődve, nagyszerű, emlékeket, található, elrejheti, közepesen, különböző, lehetőleg, színtelen, aromáiban, illatában, típusára, amelyben, aromákat, higítják, karakter, valamint, előhozza, semleges, nyelvünk, higítású, savanyút, szerszám, próbálja, forgassa, kóstolás, exotherm, megmarad, , ,
|
|
|
|
2024. Március
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
69029 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1362
- e Hét: 6660
- e Hónap: 32539
- e Év: 222174
|
|
|