Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Emese álma
  2008-12-29 13:58:53, hétfő
 
   
  HŐSÖK ÉS KIRÁLYOK
Mesék, mondák a magyarság történetéből

Emese álma

Valamikor réges-régen élt a kék vizű tó mellett, a magyarok régi hazájában egy öregember. Ögyek (Ügek) volt a neve, a feleségét pedig Emesének hívták.
Egyszer Emese elaludt a sátrában, és igen szépet álmodott.

Azt álmodta, hogy leszállott fejére egy turulmadár, a csőrével megérintette szépen, gyöngéden az ajkát; s abban a pillanatban ezüstpatak eredt meg Emese kebléből, de olyan szép patak, hogy gyönyörűség volt nézni. Az ezüstpatak folyt... folyt... nőttön-nőtt, ide-oda kígyózott, s végre valóságos folyam lett belőle. Mind arra folyt, merre a nap nyugszik le...

Ezt álmodta Emese.
Egy öreg, fehér szakállú ember eljött Ögyekhez, (Ügekhez), mintha csak az Isten küldötte volna. Emese elmondotta az álmát, s kérte, hogy fejtse meg neki, mit jelent.

Hát az öregember nagyon csodálatos dolgokat mondott.
- Azt jelenti az álmod, édes leányom - mondotta a bölcs öregember - hogy neked egy fiacskád fog születni, s az fölkerekedik a magyarokkal, s mint az ezüstpatak, megy napnyugat felé. Azért megy, hogy új hazát keressen a magyaroknak. Az új haza szebb lesz, mint ez a mostani. A patakból folyam lett, úgy álmodtad, leányom; a kis magyar seregből pedig, mire az új hazába ér a fiad, erős, nagy nemzet lesz... Áldjon meg az isten téged ezért a szép álomért!...

Emese csaknem sírt örömében, amint ezeket a szavakat hallotta.
És az öregember igazat mondott. Emesének fia született, s ezt a fiút elnevezték Álmosnak. Szép, bátor fiú volt, erős vitéz lett belőle, s mikor férfiúkort ért el, összegyűjtöte a magyarokat, és ezt mondta nekik:
- Halljátok, magyarok! Minket a jó Isten nem arra teremtett, hogy örökké csak halásszunk és vadásszunk. Mi erősek vagyunk, nekünk van kardunk, nyilunk, van paripánk, és van bátorság a szívünkben. Induljunk el új hazát karesni. Ne féljünk senkitől!
Addig megyünk napnyugat felé, amíg a legeslegszebb országot megtaláljuk. Ott
szépen megtelepedünk, s jaja annak, aki reánk támad!
Tetszett ez a beszéd a magyar vitézeknek. Százan, de ezren is kiáltozták:
- Vezess, Álmos, te légy a mi vezérünk!

Így történt, nem másképp, hogy a magyarok lóra ültek, s elindultak a kék vizű tó partjától nyugat felé. Új hazát akartak keresni, s az új hazában hősök akartak lenni.
Ha a kis ezüstpatakból nagy folyam lett, miért ne lehetne a magyarokból majd híres, nagy nemzet?

Álmos vezette őket országokon át, hol erős várak és városok, büszke királyok és fejedelmek voltak. A büszke királyok kicsúfolták a magyarokat, meg is támadták, hogy visszakergessék őket oda, ahonnan jöttek. Csakhogy nem kergették ám vissza!
Erős legények voltak a magyarok, s a büszke királyok elvesztek a csatákban, a magyarok pedig nem foglalták el az országukat, hanem mentek tovább napnyugat felé, hogy még szebb országot, a legeslegszebbet keressék meg.

Évek teltek, évek múltak. Álmos haja is megfehéredett, de az új hazát még nem találták meg.
- Addig nem halok meg, amíg azt a szép hazát nem látom! - mondotta Álmos.

Volt pedig Álmosnak egy hős fia. Árpádnak hívták. Ebben a fiúban telt Álmosnak a legnagyobb gyönyörűsége. Mert Árpád szép, erős, bátor és egyenes lelkű fiú volt. A csatában mindig elöl harcolt, akire lesújtott a kardjával, az többé nem kelt fel a földről. Szerették is Árpádot a magyarok.

Mikor Álmos már kiöregedett a harcból, Árpádot tették meg vezérnek.
Fölemelték őt a pajzsukra, és körülhordozták. A hét főember között úgy tették őt a legfőbb emberré.
Előhoztak egy aranyserleget, s azt egy kőoltárra tették. Aztán a főemberek karddal meghasították a karjukat, a kiömlő piros vért belecsorgatták az aranyserlegbe mind a heten. A hetedik pedig maga Árpád volt.
Szólott ekkor a legöregebb a vezérek körül:
- Ebben az aranyserlegben összekeveredett a vérünk, s ebből a vérből egy cseppet iszunk, és megesküszünk, hogy hűséges vitézei leszünk Árpádnak, a mi fejedelmünknek. Szót fogadunk neki, s amerre visz, oda megyünk mind. ...
És a hét magyar vezér egy-egy cseppet ivott az aranyserlegből, aztán megesküdött a magyarok Istenére, hogy Árpádnak hűséges vitézei lesznek.

Így indult el Árpád, hogy azt az új hazát, amelyet Álmos hiába keresett, megtalálja, abbizony, hogy megtalálja és elfoglalja.
(Gaál Mózes)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: visszakergessék, legeslegszebbet, összekeveredett, fejedelmünknek, körülhordozták, aranyserlegből, aranyserlegben, belecsorgatták, összegyűjtöte, megfehéredett, meghasították, aranyserleget, legeslegszebb, megtelepedünk, aranyserlegbe, ezüstpatakból, gyönyörűsége, történetéből, megérintette, megesküszünk, fölkerekedik, gyönyörűség, kicsúfolták, pillanatban, kiöregedett, megtaláljuk, magyaroknak, megesküdött, magyarokkal, magyarokból, ezüstpatak, vadásszunk, halásszunk, országukat, turulmadár, országokon, magyarság történetéből, magyarok régi, feleségét pedig, csőrével megérintette, pillanatban ezüstpatak, ezüstpatak folyt…, öregember nagyon, bölcs öregember, patakból folyam, isten téged, szép álomért, szavakat hallotta, öregember igazat, fiút elnevezték, legeslegszebb országot, magyar vitézeknek, HŐSÖK ÉS KIRÁLYOK, Egyszer Emese, Mert Árpád, Mikor Álmos, Gaál Mózes,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png cica  Akarat  Alázat  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  A másik dolog,  képre írva  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Alázat  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Alázat  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Paul David Tripp Április 20  Ágai Ágnes – Csendélet  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png csokor  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Png virág  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  képre írva  Reggel van  Szívem  Szép álmokat!  Akarat  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Hogy lehet megtartani  Gonosz démon-álarc  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Adakozás  Facebookon kaptam  Szívem  Png telefon  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam  Akarat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Popper Péter szavai  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Az engedelmesség miért nem vál...  Akarat  Idő  Mi lenne ha  Szép álmokat!  Egy maradéktalanul uralt világ  Png lepke  Nem tudhatod  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nagyi telefonál 
Bejegyzés Címkék
magyarság történetéből, magyarok régi, feleségét pedig, csőrével megérintette, pillanatban ezüstpatak, ezüstpatak folyt&#8230, öregember nagyon, bölcs öregember, patakból folyam, isten téged, szép álomért, szavakat hallotta, öregember igazat, fiút elnevezték, legeslegszebb országot, magyar vitézeknek, magyarok lóra, magyarokból majd, büszke királyok, magyarok pedig, legeslegszebbet keressék, szép hazát, fiúban telt, legnagyobb gyönyörűsége, csatában mindig, legfőbb emberré, kőoltárra tették, főemberek karddal, kiömlő piros, aranyserlegbe mind, hetedik pedig, vezérek körül, aranyserlegben összekeveredett, cseppet iszunk, magyarok Istenére, visszakergessék, legeslegszebbet, összekeveredett, fejedelmünknek, körülhordozták, aranyserlegből, aranyserlegben, belecsorgatták, összegyűjtöte, megfehéredett, meghasították, aranyserleget, legeslegszebb, megtelepedünk, aranyserlegbe, ezüstpatakból, gyönyörűsége, történetéből, megérintette, megesküszünk, fölkerekedik, gyönyörűség, kicsúfolták, pillanatban, kiöregedett, megtaláljuk, magyaroknak, megesküdött, magyarokkal, magyarokból, ezüstpatak, vadásszunk, halásszunk, országukat, turulmadár, országokon, vitézeknek, elindultak, magyarokat, leszállott, fejedelmek, szívünkben, férfiúkort, kiáltozták, elnevezték, elmondotta, csodálatos, megtalálja, legöregebb, fölemelték, elfoglalja, legnagyobb, partjától, hazájában, főemberek, kígyózott, kőoltárra, öregember, napnyugat, teremtett, induljunk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 468
  • e Hét: 2178
  • e Hónap: 10782
  • e Év: 46723
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.