|
2017-10-04 22:13:17, szerda
|
|
|
|
|
|
Csipkebogyó, hecsedli
A csipkebogyó piros színe szinte világít az őszi-téli bozótosban, harapjunk bele a szélébe, gyűjtsük, és készítsünk belőle teát, lekvárt, díszítsük vele otthonunkat, és gyógyítsuk vele a náthás, influenzás betegeket.
Mindenhol az országban
Hazánkban nem csak a hecsedli név terjedt el, de hívják a csipkebogyót csipkerózsának, kutyarózsának, ebrózsának, gyepűrózsának, csitkenyének, tüskefának, sőt - urambocsá - istenátkozatfának is. Erdőkben, tisztások szélén, napsütötte domboldalakon találhatunk országszerte csipkebogyót.
Az 1-3 centiméteres bogyók a vadrózsa termései, de nem igazi termések, áltermésnek hívjuk őket. Az áltermések kezdetben zöldek, majd narancssárgák, végül egészen sötétpirosak. A csipkebogyó belsejében szúrós szőrökkel borított magok vannak, ezektől meglehetősen macerás megszabadulni.
Őszi kirándulásokkor érdemes szedni csipkebogyót
A legegészségesebb
Köztudott, hogy C-vitamin tartalomban verhetetlen, az ezüstérmes a ribizke, de a dobogó csúcsán a csipkebogyó áll.
A C-vitamin kívül tartalmaz B- és E-vitaminokat, ásványi anyagokat, alma- és citromsavat, pektint, cukrot is.
Gyógyhatása már több ezer éve közismert. Csökkenti az influenzás panaszokat. Roborál, erősíti az immunrendszert, gátolja a meszesedést. A mellékvesék és máj működését is serkenti, sőt vesekő, vesehomok eltávolítására is használják. Sebeket, fertőzéseket is kezelhetünk csipkebogyóval. A gyenge csontozatúaknak, csontritkulásban szenvedőknek is nagyon ajánlott, mivel erősíti csontokat. A csipkebogyóból nyert olajat a kozmetikai ipar hasznosítja.
Dér csípte csipkebogyó
Csipkés italok
A csipkebogyótea igazi immunerősítő ital. Az összegyűjtött csipkebogyót feldaraboljuk, majd szárítjuk. Ha friss csipkebogyóból készítjük a teát, forrázás helyett áztassuk, de áztatás előtt vágjunk le belőle egy-egy kis darabot a száránál és fejénél, hogy kioldódhasson a hatóanyag. A csipkebogyótea élénkít, oltja a szomjúságot is.
Ha a csipkebogyóteát narancslével, mézzel keverjük össze, még egészségesebb italt kortyolhatunk hidegen vagy melegen egyaránt.
Készül a csipkebogyóból likőr, pálinka is, de erős, karakteres ízét nem kedveli mindenki.
Csipkebogyó tea
Ételek csipkebogyóból
Az igazi, hagyományos csipkebogyólekvárt kétszer főzik és kétszer passzírozzák, de vannak egyszerűbb receptek is. Sok helyen palacsintát is töltenek az érett csipkebogyóból készülő hecsedlilekvárral, de nagyon jól kiegészíti a vadételeket is.
A svédek kedvelt levese a csipkebogyóleves, ahogy ők hívják: a Nyponsoppa (ejtsd: niponszopa). Ehhez a szárított csipkebogyót hideg vízbe kell áztatni két órára, majd felforralni, turmixolni, szitán áttörni, és forró vízzel felengedni. Cukorral, fűszerekkel ízesíthető, manduladarabokkal, mandulás puszedlivel, tejszínhabbal tálalják. Sűrűbb formájában vaníliafagyival is nagyon finom.
Nagyon pepecselős a hecsedlilekvár készítse, de megéri, mert nagyon finom és nagyon egészséges
Amit még érdemes tudni
- Ne szedjünk csipkebogyót forgalmas és poros utak mentén.
- Leszedés után vágjuk le a szárát, és a fejét és tartsuk hűtőben.
- A Bibliában a lángoló, de el soha nem égő csipkebokor Mária jelképe, és Mózes elhivatottságát is szimbolizálja.
Gyömbéres csipkebogyólekvár
Hozzávalók kb. 4 db 2,5 dl-es üveghez:
80 dkg csipkebogyó
80 dkg zselírozó cukor
1 citrom leve
4 dkg frissen reszelt gyömbér
Elkészítés: A csipkebogyót megtisztítjuk, megmossuk, kettévágjuk, magjait kiszedjük. Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni.
Még egyszer megmossuk a csipkebogyót, lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Kb. 45 perc alatt puhára főzzük. A csipkebogyót a vízzel együtt egy szitán átpasszírozzuk (kb. 80 dkg gyümölcsmasszára van szükség).
A gyümölcshúst elkeverjük a zselírozó cukorral (ugyanannyi cukrot vegyünk, ahány dkg a gyümölcspép). Hozzáadjuk a citromlevet és a gyömbért. Kevergetve felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk. A habját leszedjük. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, kb. 5 percre fejtetőre fordítjuk, és hűvös helyen tároljuk.
Csipkebogyós krémes
Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
10 evőkanál cukor
10 evőkanál liszt
5 evőkanál meleg víz
reszelt citromhéj
fél csomag sütőpor
A krémhez:
6 dl natúr csipkebogyólé
4 dl víz
2 csomag vaníliás pudingpor
8-10 evőkanál cukor
A tejszín habhoz:
5 dl tejszínhab
2 csomag habfixáló
2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgát a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a meleg vizet, és tovább keverjük. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a sütőporos liszttel felváltva a tojássárgához keverjük. Kivajazott, kilisztezett tepsiben (21*33 cm-es, magas falú) 180-200 fokon érdemes megsütni.
A csipkebogyólevet a vízzel feltesszük főni, majd a vaníliás pudingokat - feloldás után - belevegyítjük, felforraljuk, cukrozzuk és rövid hűlés után a piskótára öntjük és kihűtjük.
A tejszínhabot a habfixálóval és a vaníliás cukorral felverjük majd a kihűlt sütin egyenletesen elosztjuk.
A csipkebogyóért meg kell küzdeni: a tüskés vadrózsabokor nem adja egykönnyen magát...
SB Egészséges
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: csontritkulásban, gyümölcsmasszára, csipkebogyóleves, csipkebogyólevet, legegészségesebb, csontozatúaknak, csipkebogyóteát, vaníliafagyival, elhivatottságát, kirándulásokkor, hecsedlilekvár, csipkebogyóból, csipkebogyótea, csipkebogyóért, immunrendszert, csipkerózsának, átpasszírozzuk, eltávolítására, csipkebogyóval, szétválasztjuk, kortyolhatunk, feldaraboljuk, vadrózsabokor, kioldódhasson, egészségesebb, összegyűjtött, tojássárgához, megtisztítjuk, gyepűrózsának, csipkebogyólé, szimbolizálja, belevegyítjük, narancssárgák, domboldalakon, megszabadulni, tejszínhabbal, csipkebogyó piros, őszi-téli bozótosban, csipkebogyót csipkerózsának, vadrózsa termései, áltermések kezdetben, csipkebogyó belsejében, dobogó csúcsán, influenzás panaszokat, gyenge csontozatúaknak, csipkebogyóból nyert, kozmetikai ipar, csipkebogyótea igazi, összegyűjtött csipkebogyót, csipkebogyótea élénkít, csipkebogyóteát narancslével, csipkebogyóból likőr,
|
|
|
|
csipkebogyó piros, őszi-téli bozótosban, csipkebogyót csipkerózsának, vadrózsa termései, áltermések kezdetben, csipkebogyó belsejében, dobogó csúcsán, influenzás panaszokat, gyenge csontozatúaknak, csipkebogyóból nyert, kozmetikai ipar, csipkebogyótea igazi, összegyűjtött csipkebogyót, csipkebogyótea élénkít, csipkebogyóteát narancslével, csipkebogyóból likőr, érett csipkebogyóból, svédek kedvelt, szárított csipkebogyót, hecsedlilekvár készítse, csipkebogyót megtisztítjuk, üvegeket alaposan, vízzel együtt, szitán átpasszírozzuk, gyümölcshúst elkeverjük, zselírozó cukorral, habját leszedjük, tejszín habhoz, tojásokat szétválasztjuk, cukorral habosra, meleg vizet, fehérjéket kemény, sütőporos liszttel, tojássárgához keverjük, vízzel feltesszük, vaníliás pudingokat, piskótára öntjük, vaníliás cukorral, kihűlt sütin, tüskés vadrózsabokor, csontritkulásban, gyümölcsmasszára, csipkebogyóleves, csipkebogyólevet, legegészségesebb, csontozatúaknak, csipkebogyóteát, vaníliafagyival, elhivatottságát, kirándulásokkor, hecsedlilekvár, csipkebogyóból, csipkebogyótea, csipkebogyóért, immunrendszert, csipkerózsának, átpasszírozzuk, eltávolítására, csipkebogyóval, szétválasztjuk, kortyolhatunk, feldaraboljuk, vadrózsabokor, kioldódhasson, egészségesebb, összegyűjtött, tojássárgához, megtisztítjuk, gyepűrózsának, csipkebogyólé, szimbolizálja, belevegyítjük, narancssárgák, domboldalakon, megszabadulni, tejszínhabbal, kutyarózsának, meglehetősen, fertőzéseket, csipkebogyót, sötétpirosak, szenvedőknek, passzírozzák, kilisztezett, csipkebogyós, rotyogtatjuk, felforraljuk, tejszínhabot, egyenletesen, habfixálóval, gyümölcshúst, narancslével, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 3446
- e Hét: 8027
- e Hónap: 21932
- e Év: 151639
|
|
|