Belépés
sz719eszter.blog.xfree.hu
A megbocsátás az az illat, melyet az ibolya hint arra a cipősarokra, amely eltapossa őt. Mark Twain Szuromi Eszter
2016.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Agysejtek és öregedés
  2016-02-27 10:43:36, szombat
 
  AGY-AEROBIC

Napjainkban inkább a testedzésre koncentrálnak az emberek. Pedig az agytréning is fontos annak, aki nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is fiatal szeretne maradni.

Minden embernek 15 milliárd agysejtje van, annyi ,,elektromos kapcsolattal", mint amennyit ezer város birtokol. A fül 1600 különböző frekvenciát hall. Minden látóideg 800 ezer rostja több információt továbbít a 132 millió sejtből álló retináról, mint a világ legnagyobb komputer-rendszere.

A modern gerontológia két, feltűnést keltő felfedezést tett: az ember tovább fenn tudja tartani agyának képességét, mint ahogy eddig gondolták, és így szellemileg fiatal maradhat, egészen a késő öregkorig.

Mese, hogy a ,,szürke agysejtek" állandóan pusztulnak. A Hooper-Teresi amerikai tudóspáros rájött, hogy aki az agyát intenzíven használja, az megállítja az agysejtek ,,zsugorodását".

A használatban lévő sejtek és struktúrák megvastagodnak, mint az izmok. A következménye az, hogy okosabbak leszünk.

Eddig a tudósok azt hitték, hogy az idegsejtek felelősek az intelligenciáért. Most már tudják, hogy a gliasejtek (fehér agysejtek) is jelentősen befolyásolják a tulajdonképpeni információs és gondolkodási folyamatot.

Miért forradalmiak ezek a felismerések? Mert új, speciális tanulási programokkal kitolható az agy ,,elmeszesedése". A hetven éves szellemileg ugyanolyan fitt lehet, mint a negyven évesek.

Milyen a modern agy-aerobic?

Vera F. Birkenbihl Németország vezető agytrénere. Az elmúlt években ő látta el tanáccsal a BMW, a Siemens, a Henkel, a Sony és az IBM menedzsereit. Szerinte azoknak az embereknek, akik rossz emlékező tehetségükről panaszkodnak, nincs igazuk. Csak rosszul használják az emlékezetüket.

Az Alzheimer-betegeknek a kilencven százaléka az utóbbi tizenöt évben semmi jelentős, új dologgal nem foglalkozott. Mindig az azonos ,,adat-autópályát" használják az agyukban, ahelyett, hogy újakat építenének fel. A sejtek lassan elhalnak. Speciális technika révén azonban új adat-utakat lehet kiépíteni, és ezzel az agyat fiatalon tartani.

Tanulj képekben!

Ezzel a módszerrel fáradtság nélkül mindent meg lehet jegyezni, mert összeköti a bal agyféltekét (= nyelv, logika) és a jobb agyféltekét (= képek, érzelmek):

- Olvass tudatosan olyan cikkeket, amelyeket egyébként nem olvasnál el. Így új adatvonalakat építhetsz ki az agyadban.

- Használd tudatosan a testbeszédet, és próbálj olvasni mások gesztusaiból.

- Fordítsd meg a dolgokat: ha balkezes vagy, végezz bizonyos feladatokat jobb kézzel (vagy fordítva, jobbkezesként bal kézzel). Próbálj hátrafelé menni, és végezz olyan tornagyakorlatokat, ahol a jobb és bal kezed, illetve a jobb és bal lábad teljesen ellentétes mozdulatsort végez. Az agysejtjeid így aktivizálódnak.

- Gyakorold a képbeszédet. A hallott (olvasott) szöveget saját emlékeid, élményeid vagy fantáziád alapján jelenítsd meg, gondold végig, és így memorizáld. Amit így megjegyzel, azt soha többé nem fogod elfelejteni.

Hogyan edzheted még az agyadat?

Az agyműködés javítása időbe telik. A jó hír az, hogy számos könnyen elérhető módszerrel elősegítheted a javulást.

Az aerobic és bármilyen egyéb torna javítja az agyműködést. Napi 30 perc séta ötször egy héten stimulálja a BDNF (brain-derived neurotrophic factor) molekula-képződést. Ez a molekula felelős az új neuronok létrejöttéért.

Akkor is van megoldás, ha nincs időd (kedved) sétálni. A délutáni szundikálás is sokat segíthet. Matthew Walker, a pszichológia professzora és kollégái a Kaliforniai Egyetemről bebizonyították, hogy a délutáni alvás nem egyszerűen helyreállítja az agyműködésünket, de sokkal jobb teljesítményre vagyunk képesek alvás után, mint előtte. A kísérletben résztvevő diákok között minden esetben azok a diákok teljesítettek a jobban, akik 90 percet aludtak délután kettőtől azokkal szemben, akik nem aludtak. De még saját alvás előtti teljesítményüket is felülmúlták alvás után a diákok. Nem véletlenül hozott létre szieszta szobákat a dolgozóinak a Nike és a Google is.

Viszont akár alvás nélkül is javíthatunk az agyműködésünkön, ha egy kicsit pihentetjük az agyunkat. Néhány percre hagyjuk abba a munkát, és ne járassuk az agyunkat, csak engedjük szabadjára gondolatainkat: relaxáljunk! Ez a relaxációs üzemmód segíti a kreativitást.

Ha erre sincs időd, serkentsd az agyműködésed egy adag koffeinnel. A koffein ugyan nem hat a kreativitásra, de élesebbé teszi az agyunkat, mert növeli a neuronok közötti aktivitást, ami eredményesebb tanulást biztosít.

A nyelvtanulás is nagyban hozzájárul agyunk karbantartásához. Miközben az agyunknak folyamatosan választania kell a két nyelv szavai közül, a problémamegoldó képességünk is fejlődik, illetve a figyelem fókuszálása is könnyebben megy majd.

Tehát azért, hogy okosabb - és így fiatalosabb - legyél, a következőket kell tenned: memória-gyakorlatok koffeinnel serkentve, szundikálással és aerobic gyakorlatokkal keresztezve, de a figyelem javítását elősegítő számítógépes tréningek alkalmazását, valamint a nyelvtanulást se hagyd ki a repertoárból, és biztos lehetsz a sikerben!

Köszönöm szépen Ani!



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: karbantartásához, teljesítményüket, intelligenciáért, agyműködésünket, tulajdonképpeni, problémamegoldó, agyműködésünkön, bebizonyították, aktivizálódnak, szundikálással, gyakorlatokkal, gondolatainkat, teljesítményre, megvastagodnak, emlékezetüket, nyelvtanulást, tehetségükről, befolyásolják, elmeszesedése, következménye, adatvonalakat, elősegítheted, eredményesebb, kreativitásra, jobbkezesként, létrejöttéért, koncentrálnak, teljesítettek, helyreállítja, pszichológia, agyműködésed, kreativitást, használatban, gerontológia, alkalmazását, számítógépes, testedzésre koncentrálnak, világ legnagyobb, modern gerontológia, ember tovább, késő öregkorig, agyát intenzíven, agysejtek „, használatban lévő, idegsejtek felelősek, tulajdonképpeni információs, hetven éves, negyven évesek, modern agy-aerobic, elmúlt években, kilencven százaléka, utóbbi tizenöt, Vera, Birkenbihl Németország, Matthew Walker, Kaliforniai Egyetemről,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nagyi telefonál  Minden harmadik...  Alvó cicák  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Nagyon különös  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó éjszakát  Zilahy Lajos gondolata  Png lepke  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Reggel van  Nagyon különös  A boldog családok mind hasonló...  Ágai Ágnes – Csendélet  Hogy lehet megtartani  Németh László tollából  Esti kép  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Krisztinától  A televizió nem a kultúrát kép...  Adakozás  Adakozás  Elköszönt  George Gordon Lord Byron: Inez...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Png fotel  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Paul David Tripp Április 19  Png lepke  Fekete István - Akác  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png csokor  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hiányzik  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  A sors  Png telefon  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Esti kép  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Png férfi  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szívem  képre írva  Hazára minden embernek szükség...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Alázat  Png ház  Hiányzik  Akik bántanak téged  Őrizkednünk kell...  Reggel van  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Hazára minden embernek szükség...  Nagyon különös  Png kislány  Ami embereknek lehetetlen, az...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Bounty krémes 
Bejegyzés Címkék
testedzésre koncentrálnak, világ legnagyobb, modern gerontológia, ember tovább, késő öregkorig, agyát intenzíven, agysejtek &#8222, használatban lévő, idegsejtek felelősek, tulajdonképpeni információs, hetven éves, negyven évesek, modern agy-aerobic, elmúlt években, kilencven százaléka, utóbbi tizenöt, azonos &#8222, sejtek lassan, agyat fiatalon, módszerrel fáradtság, jobb agyféltekét, agyműködés javítása, héten stimulálja, molekula felelős, délutáni szundikálás, pszichológia professzora, délutáni alvás, kísérletben résztvevő, diákok teljesítettek, kicsit pihentetjük, relaxációs üzemmód, adag koffeinnel, koffein ugyan, neuronok közötti, agyunknak folyamatosan, problémamegoldó képességünk, figyelem fókuszálása, következőket kell, figyelem javítását, karbantartásához, teljesítményüket, intelligenciáért, agyműködésünket, tulajdonképpeni, problémamegoldó, agyműködésünkön, bebizonyították, aktivizálódnak, szundikálással, gyakorlatokkal, gondolatainkat, teljesítményre, megvastagodnak, emlékezetüket, nyelvtanulást, tehetségükről, befolyásolják, elmeszesedése, következménye, adatvonalakat, elősegítheted, eredményesebb, kreativitásra, jobbkezesként, létrejöttéért, koncentrálnak, teljesítettek, helyreállítja, pszichológia, agyműködésed, kreativitást, használatban, gerontológia, alkalmazását, számítógépes, zsugorodását, neurotrophic, felismerések, foglalkozott, mozdulatsort, repertoárból, testbeszédet, nyelvtanulás, panaszkodnak, menedzsereit, forradalmiak, gesztusaiból, programokkal, következőket, gondolkodási, folyamatosan, kapcsolattal, képességünk, képbeszédet, elfelejteni, szellemileg, fiatalosabb, németország, fókuszálása, keresztezve, agysejtjeid, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18436 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 91
  • e Hét: 555
  • e Hónap: 9090
  • e Év: 56683
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.