Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gergely Boriska: Itt volt és..
  2009-06-25 11:34:34, csütörtök
 
 
Tünemény suhant át Erdély felett

Ecsetvonások a magyar Baskircsev Mária portréjához

Szerkesztette: Erdélyi Lili/Ada
Szerkesztésért felelős: Benamy Sándor
Készült a Szegedi Nyomdában 1988-ban

"Az voltál-e, aki vagy?"
"Nem voltam az, aki vagyok, de mindig az akartam lenni és nem tudtam (Ti, bírái előtt, Kr.e.2700-ban.)

Művész volt...
Nemzedékek sorsa nemzetfölötti értelemben tudatosodik benne. Benedek Marcell

"Mindenütt Golgota van, ahol valaki új gondolatot mond ki." Heinrich Heine


Gergely Boriska: Itt volt és belehalt


A korabeli sajtóértékelések a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban és a Széchenyi Könyvtár Hírlaptárában részletesen olvashatók. Hogy egyet mégis ideiktattunk, azért tesszük, mert ez inkább emberi portré.

A nagyváradi nívójú tekintélyes napilap, a "Bácsmegyei Napló" főmunkatársnője, Gergely Boriska írónő, erdélyi körútján meg találkozhatott Nagy Karolával. Beszámolóját nekrológként kellett közölnie, a hagyaték "Itt voltam" című első kiadása (1934) alkalmából.

Talán én vagyok ezen a tájon az egyetlen, aki tanúságot tehetek róla, hogy "Itt volt". Hogy csakugyan itt volt, ezen a világon. Itt volt fiatalon és olyan gyönyörűségesen szépen, amilyen szépet nem sokat láttam. Nagy Karola itt volt és alig tudom elhinni, hogy már elment és elvitte magával azt a szépséget, amiről magáról érdemes írni. Ha valakit ilyen pazarul látott el a természet szépséggel, feleslegesnek látszik, hogy ezenfelül még lelkiekben is gazdag legyen. Ezt nem várja el tőle senki. Sőt, éppen az ellenkezőjét akarják. Hogy ne legyen más, csak szép. Szépasszony legyen.

Talán épp ez volt a tragikuma. Hogy több volt és több is akart lenni ennél. Nagy Karola, aki itt volt és elment, nem úgy ment el, mint ahogy elhervad a virág, mint ahogy a múlandósággal a szépség. A csak lelki szépek vigasztalására szolgálhat, hogy a múló életben csak a belső szépség maradandó. Nagy Karoláról, aki gyönyörű nő volt, ha nem lett volna a lelke is szép, ma már senki sem tudná, hogy - itt volt.

A Brassói Lapok szerkesztőségében ismertem meg. A Cenk lábánál egy nagyon öreg ház zegzugos udvarán bukkantam a szerkesztőség ajtajára, amelyen belépve, első ellentétként hatott rám az elém libegő nyúlánk, fehérruhás alak. Valami halványrózsaszínű, lebegő, kurta selyemkrepp röpködés utána. Szerkesztőségi szobákban ilyenekkel nem szoktam találkozni, szerkesztőségekben leginkább barátságtalan, gyomorbajos urakkal szoktam találkozni. Nem csoda, ha elámultam a csodás jelenségen.

Azután kiderült, hogy kérésemmel az ő reszortjába tartozom. Már tette is fejére kalapját és mentünk a Prefektúrára. A Prefektúrával szemben, a tér túlsó oldalán nagy embertömeg állt, valami ünnepség volt készülőben. Megálltunk a bejárat előtt és néztük, mi készül. Ekkor a tömegből kivált és a téren felénk közeledett egy aranyzsinóros, egyenruhás alak.

- A rendőrfőnök - mutatta be Karola és kezét egy királynő sem nyújthatta szebben kézcsókra.

- Megismertem messziről - mondta az egyenruhás, - gondoltam, talán engem keres.

Azután visszament, mi pedig beléptünk a kapun. A lépcsőkön néztem Karola lábát. Mozivásznon sem láttam még ehhez hasonlót. Mintha nem is lábak lettek volna. Fehér sirályok jutottak eszembe. Mialatt mentünk, megtudtam, hogy a szép lány - asszony.

Egy sor irodaszobán mentünk keresztül. A tisztviselők rendre felugrottak kézcsókra, ajtótól ajtóig kísértek mély bókkal. Útlevélügyem természetesen a legnagyobb udvariassággal intéződött el és láttam, hogy jó a szerkesztőnek, jó a poros, unalmas akták intézőinek, hogy Karola itt van.

Hamar összemelegedtünk. Most úgy érzem, kissé egyoldallú volt az áradó vonzalom, amit ez a különös lótuszvirágszerű asszony talán minden művészlélek iránt érzett. Úgy beszélt hozám, mint aki alig várta jöttömet, hogy mindent elmondhasson. Ma már azt is tudom, hogy akkor éppen olyan lelkiállapotban volt, amikor áldás egy messziről jött rokonlélek, kinek felelőtlenül lehet mindent elmondani. Csakhogy én, mire Brassóig jutottam, már csordultig voltam élményekkel és szellemi kimerültségem akkortájt érte el tetőfokág. Így csupán csak olyan foszlányként maradtak meg bennem egyes mondatai, mint emlékezem a libegő selyemkreppre, vagy a sárga trikóruhára, amely úgy tapadt hozzá, mint ahogy nem felejtettem el kezét, amivel a csészét ajkához vitte. Szemem, agyam, mnt valami muzsikán, elpirhent a kezén, az ajkán, a külső adottságai természetessé tették vágyát a színpad, a siker, a dicsőség felé és magam is úgy fogtam fel, hogy az élettel szemben mindez természetes követelése, ami el fog érkezni.

Csak akkor döbbentem meg, amikor arról beszélt, hogy - boldogtalan. Ezt a kijelentését nem tudtam valószínűsíteni mindentverő szépsége láttán. Mint ahogy egészen boldogtalan nem is volt. Nem lehetett. Nem hagyták. Akit állandóan vágyó férfitekintetek perzselnek, az a legmagárahagyatottabb pillanatokban sem érezheti a végzetes egyedülvalóságot. Csak az időlegeset talán. Naplójegyzetei mgánypanaszaiban is inkább a türelmetlen sóvárgás észlelhető. Apró férfivágyakat, amelyek nem elégíthetik és amelyeket ki nem elégíthet, egy hatalmas egységben szerette volna egyszerre szerette volna magábaszippantani. Mind egyszerre kapni, egyszerre érezni. Mint az egészen nagy művészek, az egészen nagy művésznők. A legnagyobb kéj sóvárgása ez. A tömegszerelem birtoklásának vágya. Ezt a központosított szerelmet sóvárogta ez a nagyon szép testű lélek. Ez a nagyon szép testű test. Ezzel a külső és belső adottsággal joga is volt hozzá.

Darabjait, jegyzeteit úgylátszik aközben írta, mialatt várta a nagy beteljesülést. Nem lehet pontosan tudni: a test, vagy a lélek volt-e szomjasabb. A beteljesülés azért volt talán sikerre, pénzre beállítva, hogy közben megadhassa a szépséghez a keretet. A fürdőszoba, a toalett-asztal, ruhák és az a rengeteg apró minden, amit a szépség megkövetel.

És közben mennyit bukdácsolt szegény. Minden akart lenni. Dolgozó ember, szerelmes nő, jó gyermek, türelmes élettárs, intellektuel. És dolgozott, élte az életét szerkesztőségben, titkos találkozásokban, hitvesi ágyban, családi keretben, könyvek habzsolásában. Közben moziba ment és templomba ment, egyáltalán az egész élete a legfonákabb közjáték, kicsit gyáva, kicsit ügyetlen, a szexuális gátlásnélküliségnek és a szóval való bátorságnak korántsem jutott el a csúcsáig.

Nagy Karola élete és halála figyelmeztető arra, hogy talán az a legfontosabb, ami velünk "közben" történik. Mert, lám, a könyve lett kozmikus életében a jelzőlámpás, hogy - itt volt.
 
 
0 komment , kategória:  A Nagy Karola-rejtély  
Címkék: összemelegedtünk, mgánypanaszaiban, szerkesztőségben, lótuszvirágszerű, egyedülvalóságot, sajtóértékelések, férfitekintetek, főmunkatársnője, gyönyörűségesen, valószínűsíteni, lelkiállapotban, találkozásokban, szerkesztőségi, vigasztalására, központosított, találkozhatott, udvariassággal, naplójegyzetei, szerkesztésért, természetesen, aranyzsinóros, beteljesülést, prefektúrával, szerkesztőség, kimerültségem, figyelmeztető, habzsolásában, selyemkreppre, feleslegesnek, szerkesztőnek, múlandósággal, nemzetfölötti, szerkesztette, birtoklásának, férfivágyakat, hírlaptárában, magyar Baskircsev, akartam lenni, korabeli sajtóértékelések, budapesti Petőfi, nagyváradi nívójú, természet szépséggel, csak lelki, múló életben, belső szépség, nagyon öreg, szerkesztőség ajtajára, elém libegő, csodás jelenségen, bejárat előtt, tömegből kivált, téren felénk, Gergely Boriska, Baskircsev Mária, Erdélyi Lili, Benamy Sándor, Szegedi Nyomdában, Benedek Marcell, Mindenütt Golgota, Heinrich Heine, Petőfi Irodalmi Múzeumban, Széchenyi Könyvtár Hírlaptárában, Bácsmegyei Napló, Nagy Karolával, Nagy Karola, Nagy Karoláról, Brassói Lapok,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy bizonyos határt  Segítsük barátainkat, hogy meg...  210 éve született a SZÓZAT meg...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Kaffka_Margit  Png rózsa csokor  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Tanuld meg ezt a versemet  A boldog családok mind hasonló...  Neked tudnod kell  Elköszönt  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Csak a fogyatkozás látható  Mi lenne ha  Reménység és erő Krisztustól e...  Neked tudnod kell  Akarat  Jó éjszakát  Nem számIt  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Akarat  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem tudhatod  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Hogy lehet megtartani  Mi lenne ha  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  A jó emberek mindig szépek mar...  Hogy lehet megtartani  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szabolcska Mihály – Ákác...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szép álmokat!  Neked tudnod kell  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A sors  George Gordon Lord Byron: Inez...  Alázat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Ágai Ágnes – Csendélet  Szép estét kedves látogatóimna...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Alázat  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png kutya  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  A Megváltó szolgálatában  Nem számIt  Ágai Ágnes – Csendélet  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ne kapaszkodj magasabbra,  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  A sors  Albert Einstein gondolata  Neked tudnod kell 
Bejegyzés Címkék
magyar Baskircsev, akartam lenni, korabeli sajtóértékelések, budapesti Petőfi, nagyváradi nívójú, természet szépséggel, csak lelki, múló életben, belső szépség, nagyon öreg, szerkesztőség ajtajára, elém libegő, csodás jelenségen, bejárat előtt, tömegből kivált, téren felénk, lépcsőkön néztem, szép lány, tisztviselők rendre, legnagyobb udvariassággal, áradó vonzalom, különös lótuszvirágszerű, messziről jött, libegő selyemkreppre, sárga trikóruhára, csészét ajkához, külső adottságai, dicsőség felé, élettel szemben, végzetes egyedülvalóságot, időlegeset talán, türelmetlen sóvárgás, hatalmas egységben, egészen nagy, tömegszerelem birtoklásának, központosított szerelmet, nagyon szép, nagy beteljesülést, lélek volt-e, beteljesülés azért, szépség megkövetel, életét szerkesztőségben, egész élete, legfonákabb közjáték, szóval való, könyve lett, összemelegedtünk, mgánypanaszaiban, szerkesztőségben, lótuszvirágszerű, egyedülvalóságot, sajtóértékelések, férfitekintetek, főmunkatársnője, gyönyörűségesen, valószínűsíteni, lelkiállapotban, találkozásokban, szerkesztőségi, vigasztalására, központosított, találkozhatott, udvariassággal, naplójegyzetei, szerkesztésért, természetesen, aranyzsinóros, beteljesülést, prefektúrával, szerkesztőség, kimerültségem, figyelmeztető, habzsolásában, selyemkreppre, feleslegesnek, szerkesztőnek, múlandósággal, nemzetfölötti, szerkesztette, birtoklásának, férfivágyakat, hírlaptárában, barátságtalan, természetessé, tömegszerelem, pillanatokban, foszlányként, felelőtlenül, beszámolóját, nekrológként, elmondhasson, kijelentését, ecsetvonások, beteljesülés, intellektuel, ellenkezőjét, prefektúrára, ideiktattunk, tisztviselők, legfontosabb, útlevélügyem, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1762
  • e Hét: 4084
  • e Hónap: 10325
  • e Év: 62591
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.