Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A pezsgő története
  2017-12-31 02:06:59, vasárnap
 
   
  A pezsgő története

Hautvillier apátsága a franciaországi Champagne megyében nem tartozik a különösebben értékes műemlékek közé. Hogy ma is sok turista keresi fel, annak oka elsősorban alkoholtörténeti múltja. Az apátság pincéjében készült először pezsgő, ami francia nevét a megyének köszönheti.

Vannak olyan - nem egészen megalapozatlan - feltételezések, hogy először Londonban készítettek tudatosan ,,gyöngyöző bort", de ha ez esetleg igaz is lenne, ahhoz alapanyagként feltétlenül champagne-i terméket használtak fel. A pezsgőgyártás mindenképpen Champagne-ban bontakozott ki, és onnan terjedt el az egész világon. S annyi biztos, hogy a pezsgő - ha úgy tetszik - felfedezése elválaszthatatlanul Dom Pérignon (1638-1715), az hautvillier-i bencés apátság szerzetesének nevéhez fűződik. Hogy a történet mennyire hiteles, az kérdéses. Mindenestre jól hangzik.







Pérignon atya, aki huszonkilenc éves korában lett az apátság pincemestere, karácsony közeledtével meg akarván lepni újborral rendtársait, felnyitott egy új, még erjedetlen cukrot tartalmazó borral megtöltött palackot, ami sokadmagával szüret óta hevert a pince mélyén, s belekóstolt, nem vall-e szégyent vele. Ahogy nyelte a gyöngyöző bort, csodát érzett és látott, s akkor hangzott el az a nevezetes mondat: ,,A csillagokat iszom."

Ki tudja, vajon élvezhette volna a gyöngyöző bort, ha az nem jól záró, hosszú dugóval ellátott, vastag falú angol palackban erjed. Így a pezsgő felfedezéséhez közvetve Sir R. Mansell angol tengernagynak is volt némi köze, akinek a hajóépítés védelmében sikerült kijárnia, hogy I. Jakab rendeletileg betiltsa az üvegolvasztó kemencék fával való fűtését. Így az üvegipar kénytelen volt széntüzelésre áttérni, s attól kezdve Angliában sötétzöld vagy fekete színű, vastag, nyomástűrő üvegpalackok készültek. Az hautvillier-i apátság pincéjében ilyenekben forrt a bor, s ami még fontosabb, Pérignon atya honosította meg a paratölgy kérgéből, a parafából készült dugó használatát, amivel akaratlanul megakadályozta, hogy a szén-dioxid kiszökjön a palackból.

Dom Pérignon szerzetestársainak is ízlett a gyöngyöző bor, aminek hamar híre ment. Olyannyira, hogy ettől kezdve ezt kínálták mint ,,koronázási bort" a reimsi székesegyházban tartott királyi koronázások alkalmával.




dom. Pierre Perignon

A pezsgő ,,feltalálásának" van persze tudományosabb magyarázata is. Bizonyos fajta pezsgőborok már a 16. században is léteztek Franciaországban. Különböző erjedésű borokat összeházasítottak, s ez a kevert bor palackokba töltve újabb erjedési folyamaton ment át.

Dom Pérignon atya - okulva az első tapasztalatból - már nem elégedett meg a parafa dugóval, hanem a palackokat agyaggal és zsineggel zárta le, s így mindenképpen megakadályozta, hogy a szén-dioxid elillanjon. Ezt az igazi titkot nem sikerült sokáig az apátság falai között tartani. Helyi borkereskedők, így Pommery et Greno, Moët et Chandon, Mercier, Cliquot már a 18. század derekától foglalkoztak pezsgőgyártással Reimsben, Épernayben, Châlons-sur-Marne-ban. Ezek a nevek ma is jól ismertek a pezsgőpiacon.

A pezsgőgyártásra szánt szőlőt gyengén sajtolják, a mustot alacsony hőfokon (18-22 fok) erjesztik. A házasítással jön létre az alapbor, a cuvée, amelynek összeállításában fontos szerepe van a borok érzékszervi bírálatának. Csak tiszta ízű, élénk savérzetű, üde borok házasíthatók.

Franciaországban törvény szabályozza a pezsgőgyártáshoz felhasználható borok fajtáját, a készítés módját. A lényeg az összetétel: 72 százalék Pinot noir és Pinot meunier, 28 százalék Chardonnay. Ezek a fajták érnek be a kissé már északias éghajlaton. És döntő a talaj minősége. Az egykori tengerfenéken kialakult meszes talaj jól tartja a meleget ezen a hűvös vidéken.






A pezsgőkészítés fokozatosan tökéletesedett. A 19. század elejére kialakult a klasszikusnak nevezett (champagne-i) módszer. Eszerint a több fajta házasításával készült alapbort a szükséges tisztító kezelések után többnyire fél évig érlelik parafa dugóval, vaskapoccsal lezárt palackokban a második erjesztéshez.

Magyarországon Hubert J. E. alapította 1825-ben Pozsonyban az első pezsgőgyárat. A Hubert pezsgő a Pesten 1842-ben rendezett első magyar iparkiállításon elnyerte a legjobb magyar pezsgő díját, majd a párizsi világkiállításon első díjat kapott. Pesten 1852-ben indult meg a gyártás a Hölle Márton alapította Józsefvárosi Pezsgőgyárban. A 19. század nyolcvanas éveiben alakult ki a budafoki pezsgőgyártási központ. Az ottani római kori település nevét, Promontort a pezsgő tette ismertté. Budafokon az első gyárat Törley József alapította, aki francia-német levelezőként, majd mint cégvezető egy reimsi pezsgőgyárban ismerkedett meg a pezsgőkészítéssel. 1882-ben francia szakemberekkel indította el üzemét Budafokon, s termelése az első világháború végén elérte a kétmillió palackot. Budafok azért is alkalmas volt pezsgőkészítésre, mert abban az időben a környéken még jelentős volt a szőlőtermelés, s a sziklába vájt hatalmas pincék, a főváros szomszédsága, a jó szállítási feltételek kedvező termelési és értékesítési lehetőséget teremtettek. S amikor 1887-ben Budafok elnyerte ,,A borok és pezsgők nemzetközi városa" címet, az már nemcsak annak volt köszönhető, hogy Törley a pezsgőgyár mellett borpárlatgyárat is létesített, de a konkurenciának is. Az a két francia szakember, Louis és César François, akik beindították a Törley-gyárat, 1886-ban önállósodtak, s a François cég a Törleyvel együtt, illetőleg azzal versengve öregbítette bel- és külföldi piacokon a magyar pezsgő jó hírét.




Az első világháború után az ország tizenegy gyárából négy működött Budafokon. A legtöbb pezsgőt termelő gyár a budafoki Törley és François mellett a pécsi Dittke és a tatai Esterházy volt.

A ma már világszerte elterjedt pezsgők egyvalamiben egységesek, a színük, cukortartalmuk alapján történő csoportosításban. Színük szerint fehér, rózsaszín (rozé) és vörös pezsgőket különböztetünk meg, cukortartalmuk alapján ismerünk különlegesen száraz (brut), száraz (sec, dry), félszáraz (demi sec, medium dry), félédes (demi doux, semi sweet) és édes (doux, sweet) pezsgőket. Valamennyinek megkülönböztetett szerepe van az étvágycsinálásban, a gasztronómiai finomságok élvezetének fokozásában.





Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Címkék: pezsgőgyártáshoz, pezsgőgyártással, franciaországban, alkoholtörténeti, csoportosításban, összeállításában, pezsgőkészítésre, világkiállításon, székesegyházban, borpárlatgyárat, iparkiállításon, pezsgőgyártásra, tapasztalatból, pezsgőkészítés, különböztetünk, cukortartalmuk, tökéletesedett, konkurenciának, megakadályozta, feltalálásának, feltételezések, magyarországon, pezsgőgyártási, megalapozatlan, franciaországi, felfedezéséhez, szakemberekkel, felhasználható, klasszikusnak, gasztronómiai, pezsgőgyártás, alapanyagként, tengernagynak, házasításával, szőlőtermelés, széntüzelésre, pezsgő története, franciaországi Champagne, különösebben értékes, apátság pincéjében, megyének köszönheti, pezsgőgyártás mindenképpen, egész világon, hautvillier-i bencés, történet mennyire, apátság pincemestere, pince mélyén, gyöngyöző bort, csillagokat iszom, pezsgő felfedezéséhez, hajóépítés védelmében, üvegolvasztó kemencék, Pierre Perignon, Magyarországon Hubert, Hölle Márton, Józsefvárosi Pezsgőgyárban, Törley József, César François,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Julian Brass gondolata  Paul David Tripp Április 21  Akarat  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Alázat  Png kislány  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Alázat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Alázat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Ágai Ágnes – Csendélet  Egy bizonyos határt  Szívem tiéd  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Alázat  Hogy lehet megtartani  Garai Gábor - Takarítás  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Garai Gábor - Takarítás  Png nő  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  George Gordon Lord Byron: Inez...  Reménység és erő Krisztustól e...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Png telefon  Adakozás  Kellemes délutánt kívánok  Leonardo da Vinci gondolata  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png virág  Nagyon különös  Png lepke  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Őrizkednünk kell...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Rátalálsz  Png telefon  Nem tudhatod  Popper Péter szavai  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png cica  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Png virág  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png cica  Facebookon kaptam Annuska bar...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Adakozás  Png csokor  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
pezsgő története, franciaországi Champagne, különösebben értékes, apátság pincéjében, megyének köszönheti, pezsgőgyártás mindenképpen, egész világon, hautvillier-i bencés, történet mennyire, apátság pincemestere, pince mélyén, gyöngyöző bort, csillagokat iszom, pezsgő felfedezéséhez, hajóépítés védelmében, üvegolvasztó kemencék, üvegipar kénytelen, hautvillier-i apátság, paratölgy kérgéből, parafából készült, szén-dioxid kiszökjön, reimsi székesegyházban, első tapasztalatból, parafa dugóval, palackokat agyaggal, szén-dioxid elillanjon, igazi titkot, apátság falai, pezsgőgyártásra szánt, mustot alacsony, borok érzékszervi, pezsgőgyártáshoz felhasználható, készítés módját, fajták érnek, talaj minősége, egykori tengerfenéken, meleget ezen, hűvös vidéken, pezsgőkészítés fokozatosan, klasszikusnak nevezett, több fajta, szükséges tisztító, második erjesztéshez, első pezsgőgyárat, legjobb magyar, párizsi világkiállításon, budafoki pezsgőgyártási, ottani római, pezsgő tette, első gyárat, reimsi pezsgőgyárban, első világháború, kétmillió palackot, sziklába vájt, főváros szomszédsága, pezsgőgyár mellett, magyar pezsgő, ország tizenegy, legtöbb pezsgőt, budafoki Törley, pécsi Dittke, tatai Esterházy, gasztronómiai finomságok, pezsgőgyártáshoz, pezsgőgyártással, franciaországban, alkoholtörténeti, csoportosításban, összeállításában, pezsgőkészítésre, világkiállításon, székesegyházban, borpárlatgyárat, iparkiállításon, pezsgőgyártásra, tapasztalatból, pezsgőkészítés, különböztetünk, cukortartalmuk, tökéletesedett, konkurenciának, megakadályozta, feltalálásának, feltételezések, magyarországon, pezsgőgyártási, megalapozatlan, franciaországi, felfedezéséhez, szakemberekkel, felhasználható, klasszikusnak, gasztronómiai, pezsgőgyártás, alapanyagként, tengernagynak, házasításával, szőlőtermelés, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2711
  • e Hét: 7292
  • e Hónap: 21197
  • e Év: 150904
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.