|
2018-05-30 23:53:37, szerda
|
|
|
|
|
|
Eper, a tavasz első csodája
Mindenki szereti, nem csak azért, mert finom, illatos, hanem talán azért is, mert a tavasz első gyümölcse. Friss, lédús, ízes. Legszívesebben kilószámra ennénk, csak úgy magában, vagy porcukorral meghintve, az édesszájúak tejszínhabbal. Ráadásul jótékonyan hat szervezetünkre, hiszen a C-vitaminban leggazdagabb gyümölcsök egyike (60 mg/100 g). Napi 15 dkg eper bőségesen fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét! Aki pedig epres költeményeket szeretne készíteni, most néhány különleges recepttel szolgálhatunk!
Eperbor
Hozzávalók:
1 kg érett eper,
2,5 l félszáraz fehérbor,
20 dkg cukor
Elkészítése: A megtisztított, megmosott és szárított epret törjük össze villával, adjuk hozzá a cukrot és a bort. Rázzuk össze, és hagyjuk egy napot állni. Ezután szűrjük le és töltsük üvegbe. Hűvös helyen tartva néhány napig fogyasztható.
Epres-grízes
Hozzávalók:
½ l tej,
20 dkg cukor,
12 dkg gríz,
5 dkg darált mandula,
4 tojásfehérje,
só,
az öntethez:
35 dkg eper,
15 dkg cukor,
1 kávéskanál citromlé
Elkészítése: Forraljuk fel a tejet, majd szórjuk bele a grízt állandó kevergetés mellett főzzük 10-15 percig. Adjuk hozzá a cukrot és egy csipet sót. Főzzük még néhány percig, majd húzzuk le a tűzről. Keverjük bele a darált mandulát és a felvert tojásfehérjéket, majd öntsük az egészet formába. Ezalatt a megmosott epret törjük alaposan össze, majd főzzük 3 percig a cukorral és a citromlével. A langyos gríztortát borítsuk ki, öntsük rá az eperszószt. Díszíthetjük néhány egész gyümölccsel is.
Francia eperkrém
Hozzávalók:
25 dkg eper,
10 dkg porcukor,
fél citrom leve,
2 dl tejszín,
2 evőkanál tej
Elkészítése: Turmixoljuk össze a megmosott epret, adjuk hozzá a tejet, a cukrot és a citrom levét. Verjük fel a tejszínt, és óvatosan keverjük a gyümölcspéphez. Hűtve tálaljuk. Díszíthetjük egész eprekkel.
Gyömbéres eperlekvár
Hozzávalók:
50 dkg eper,
50 dkg cukor,
friss gyömbér,
1 citrom
Elkészítése: A megmosott epret vágjuk félbe-negyedbe mérete szerint, locsoljuk meg a citrom levével, és keverjük hozzá a cukrot. Tegyük fel főni, és forrástól számítva még 15 percet hagyjuk rotyogni. Húzzuk le a tűzről, majd adjuk hozzá a lereszelt gyömbért (sokat vagy keveset - ízlésünknek megfelelően). Tegyük üvegekbe, dunsztoljuk ki, és legalább négy hetet várjunk, mielőtt a lekvárt megkóstolnánk!
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: tojásfehérjéket, gyümölcspéphez, legszívesebben, szervezetünkre, megtisztított, szolgálhatunk, költeményeket, tejszínhabbal, megkóstolnánk, fogyasztható, szükségletét, díszíthetjük, tojásfehérje, leggazdagabb, elkészítése, porcukorral, édesszájúak, turmixoljuk, dunsztoljuk, mindmegette, megfelelően, citromlével, ízlésünknek, gyümölccsel, jótékonyan, hozzávalók, kevergetés, kávéskanál, gyümölcsök, különleges, kilószámra, vitaminban, eperszószt, eperlekvár, gríztortát, szárított, tavasz első, édesszájúak tejszínhabbal, felnőtt napi, napot állni, grízt állandó, darált mandulát, felvert tojásfehérjéket, egészet formába, megmosott epret, langyos gríztortát, citrom levét, citrom levével, lereszelt gyömbért, lekvárt megkóstolnánk,
|
|
|
|
tavasz első, édesszájúak tejszínhabbal, felnőtt napi, napot állni, grízt állandó, darált mandulát, felvert tojásfehérjéket, egészet formába, megmosott epret, langyos gríztortát, citrom levét, citrom levével, lereszelt gyömbért, lekvárt megkóstolnánk, tojásfehérjéket, gyümölcspéphez, legszívesebben, szervezetünkre, megtisztított, szolgálhatunk, költeményeket, tejszínhabbal, megkóstolnánk, fogyasztható, szükségletét, díszíthetjük, tojásfehérje, leggazdagabb, elkészítése, porcukorral, édesszájúak, turmixoljuk, dunsztoljuk, mindmegette, megfelelően, citromlével, ízlésünknek, gyümölccsel, jótékonyan, hozzávalók, kevergetés, kávéskanál, gyümölcsök, különleges, kilószámra, vitaminban, eperszószt, eperlekvár, gríztortát, szárított, bőségesen, készíteni, megmosott, félszáraz, forraljuk, gyömbéres, recepttel, lereszelt, locsoljuk, forrástól, meghintve, gyümölcse, fehérbor, számítva, villával, rotyogni, porcukor, evőkanál, eperkrém, borítsuk, mindenki, öntethez, citromlé, keverjük, mandulát, cukorral, alaposan, legalább, üvegekbe, gyömbért, ráadásul, szeretne, tálaljuk, negyedbe, eprekkel, óvatosan, tejszínt, szerint, töltsük, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1099
- e Hét: 3313
- e Hónap: 17218
- e Év: 146925
|
|
|