Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
"Gyűlölöm a világot..."
  2009-07-06 09:14:25, hétfő
 
   
 
S. Miklósnak és S. Gergelynek

Kozmosz Könyvek
Egyetemi Nyomda 1985.
Felelős vezető: Sümeghy Zoltán
(Ezt a könyvet 1995-ben kezdték ismételni, mely folyamatosan történt az ötvenes évektől tisztuló beat-hippi-punkrációsoknál, az egészségügy és szociális hálózat változtatásával. A borítón a Beat szó kékkel írva két kottasor mögé, mintha láthatatlan világbeliek lennének, mint ahogyan vallják is, hogy reinkarnálódtak, újjászületnek a zsidók minden időben, a Hippi zölddel már belegabalyodva a két kottasorba, a Punk vörössel szétszaggatta a zenei vonalakat. Az Időjelek fekete keresztes egyházait jelentik pártfogóik. Betegségük: skizophrenia.)


"Gyűlölöm a világot, mert gyűlöletre méltó."
Punk 2. Filozófiai közelítés

A hippimozgalom szétszórt kiscsoportokból állt, de a csoportok és az egyedek világképe egységesnek volt mondható. Ha punkról beszélünk, a továbbiakban két eltérő tipusra kell gondolnunk. Egyfelől adva van a punkfalka, életvitelének olyan körülményei között, amelyeket fentebb részleteztünk. Másfelől minden ország punkmozgalma létrehozta az értelmiségi társutasokat, a punkfilozófia mozgatóit.

Az amerikai szociológia bennszülött punknak mondja az első, intellektuel punknak, vagy díszpunknak a második tipust. A díszpunk általában valamivel idősebb, mint a bennszülött punk. Legalább középiskolát, de többnyire főiskolát végzett, vagy végez, igaz, általában megszakítással, vagy megszakításokkal. A díszpunk nem a napi gönceiben hál pincében, padláson, parkpadon, vagy külön szobája van a szülői házban, vagy önálló bérleménye, vetett ágyban alszik, rendszeresen táplálkozik, naponta használja a fürdőszobát. Életmódjának egyik fele a hagyományos polgári keretek között zajlik, életvitele meglehetősen szillárd anyagi alapra épül, részint szülői támogatásban részesül, részint eltartja önmagát. A díszpunkok nem kis hányada az intézményessé lett punkzene műhelyeiben keresi meg pénzét, szövegíróként, zeneszerzőként, intellektuális tanácsadóként, menedzserként.

Mi volt előbb? A bennszülött punkok társadalmon kívüli létállapota, falkasokasága, vagy a punkideológia, punkfilozófia? Melyik határozta meg a másikat?

Ennek az alapvető kérdésnek a megválaszolásához jelen pillanatban, 1983-ban még túl keveset tudunkk a punkmozgalomról. Ezt az alapvető kérdést függőben kell hagynunk.

Bizonyos ellenben, hogy a díszpunk - akár dalszöveget, akár újságcikket, vagy folyóirattanulmányt ír, akár csupán rokonszenvező társutasként terjeszti a punk világképet - képes megfogalmazni azt, ami a bennszülött punk csupán tőmondatokat kilökő, összetett mondatok alakítására képtelen szájából elképzelhetetlen.

Részletek Arthur L. Gowancz átfogó igényű tanulmányából - 1980-ban - a tanulmányát fogalmazta. Arthur L. Gowancz huszonyolc éves volt. Státusa szerint felerészt a Columbia Egyetem szociológia- pszichológia szakos hallgatója, felerészt gyakorló díszpunk.

"Társadalmi mozgalom nincs társadalmi eszme nélkül, ugyanígy semmilyen eszme nem remélhet részsiekrt sem, ha nincs mögötte, körülötte valamilyen reális hatalmú társadalmi réteg. Az utóbbi évtizedek ifjúsági mozgalmai azért nem értek el reális eredményt, s azért tűntek el az időben, mert ezt az alapvető szempontot figyelmen kívül hagyták. Ma már csak savanyúan mosolygunk a hippik jámbor birkanyáján, a kisebbség önpéldamutatását bégette, hogy majd abból tanulni fog a világ. A világnak esze ágában sem volt tanulnia, a világ megölte, vagy megbolondította, vagy árulásra késztette a hippiket, a legjobb esetben az Óperenciás-tenger szélére kergette őket, vagy egészen egyszerűen: öreg kispolgárt fabrikált belőlük...

Körülnézek a világban, a hátam mögé nézek, arra az időre, amit tapasztalatilag megéltem, ezért általánosítani képes vagyok, s mindaz, amit látok: megvetésre méltó és gyűlöletes. Ennek a világnak a technikai alkatrészei egyre tökéletesebbek, de mi változott Krisztus urunk születése óta, mi változott a kőbaltás őseink óta? A lényegét illetően mondhatni semmi. Megváltozott az ember alapvető hajlama arra, hogy több és jobb fegyverrel megölje, vagy leigázza embertársait? Hunyjuk le a szemünket, bökjünk találomra a világtérképre, s akárhová ér el az ujjunk, Afganisztántól Salvadorig, Kambodzsától Libanonig, azt kell mondanunk: természetesen nem! A Bibliában - hogy a legnyilvánvalóbb irodalmi forrásra hivatkozzam - az olvasható, hogy Isten előtt minden ember egyenlő. Lehet, hogy a Biblia apokrif szerzői helyesen tolmácsolták Isten nézetét, ámde az emberi egyenlőséget illetően ma elegendő, ha öt percet sétálunk a mai világ bármely pontján, s szemügyre vesszük embertársainkat...

Visszagondolva ifjúkorom nemes és felzaklató olvasmányaira, csupáncsak viszolygást érzek. Émelygő szánakozást talán, ha újra lapozom a nagyszívű Rousseau eszmefuttatását az emberek közti egyenlőtlenség okairól, s ezek eltüntetési lehetőségeiről. Undorodom az ártatlan fiatalságom mestereitől, a fonnyadt Marcusétól, azelborult Sartre-tól. Becsaptak, fogatlan oroszlánok voltak már akkor is, amikor rabul ejtettek a végeérhetetlen fecsegésükkel és nem vettük észre, hogy csak bőgni tudnak, harapni nem. A marginális csoportok mint az új hatalom gócpontjai? A kínai vörösgárdisták mint a világ minden bajának és igazságtalanságának véget vető társadalmi rohamosztagosok! Ezek az öregurak, odahaza a könyveik között, félig már vakok, járni is alig tudtak a visszeres lábukon, de igazsághirdetőnek képzelték magukat. Nehezemre esik, de egyre inkább megértem Hitler szándékát, amikor utasítást adott a mételyező könyvek elégetésére.

Van-e tehát reménye az emberiségnek? Nem kis töprengés után azt kell mondanom: nem, nincs. Gondolkodási hiba lenne azt állítani - ahogy ezt annyian és annyiszor mondták a hatvanas évek illuzionistái közül-, hogy a világ javítható, megváltoztatható, csak össze kell fognunk és a jobbik eszünkre kell hallgatnunk. Úgy gondolom, Nietzshének volt igaza, aki azt mondta: "a magányos és csoportos emberi ész önmagában kevés, az emberi értelem mit sem ér tényleges hatalom nélkül..."


Nem véletlenül választottuk Arthur L. Govancz tanulmányainak részleteit. Rangosabb szöveget ismerünk, de jellegzetesebb fogalmazványt nem az úgynevezett punkfilozófia tárgyköréből. Úgynevezett filozófiát kell mondanunk, hiszen a bennszüött punk primitív gondolatvilága sosem jelenik meg tételes megfogalmazásban. Arthur L. Gowancz a nevesebb díszpunkok sorában is kivételesen messzire megy az általánosításban. Hogy azonban mennyire közös eszmék alakítják a punk különféle rétegeinek egységes ideológiáját, bizonyítja a botrányosságig nevezetes Clash együttes találomra kiválasztott dalszövegrészlete:

Erőszakos leszek, ha átvágnak,
csendes leszek, ha elkábítom magam.
Ne alkalmazkodj a törvényekhez.
A törvényeket nem neked, hanem a hülyéknek írták.
Te is hülye vagy, ha ezt nem tudod,
te inkább csalj, ha élni akarsz.

Két szövegrész. Arthur L. Gowancz emelkedett filozófiai gondolatmenete. És a Clash szövegírójának - a műfaj szükségleteihez alkalmazkodó - primitív dalszövege. De a kétféle közlés nem idegen egymástól. Mindkettő azt hirdeti, hogy a világ idegen és ellenséges. Ezért a világot - ahol és amennyiben csak lehet - elutasítani, gyűlölni, becsapni, rombolni és pusztítani kell.
 
 
0 komment , kategória:  Beat, Hippi, Punk, Rock  
Címkék: önpéldamutatását, legnyilvánvalóbb, megszakításokkal, megváltoztatható, általánosításban, megfogalmazásban, elképzelhetetlen, reinkarnálódtak, változtatásával, punkmozgalomról, kiscsoportokból, embertársainkat, szükségleteihez, rohamosztagosok, eszmefuttatását, punkrációsoknál, megbolondította, tapasztalatilag, visszagondolva, afganisztántól, intellektuális, tanulmányainak, gondolatmenete, gondolatvilága, belegabalyodva, botrányosságig, tökéletesebbek, zeneszerzőként, általánosítani, jellegzetesebb, megszakítással, egyenlőtlenség, lehetőségeiről, végeérhetetlen, szövegírójának, vörösgárdisták, könyvet 1995-ben, ötvenes évektől, zsidók minden, zenei vonalakat, hippimozgalom szétszórt, egyedek világképe, értelmiségi társutasokat, punkfilozófia mozgatóit, amerikai szociológia, második tipust, díszpunk általában, bennszülött punk, napi gönceiben, szülői házban, hagyományos polgári, intézményessé lett, Kozmosz Könyvek, Egyetemi Nyomda, Sümeghy Zoltán, Részletek Arthur, Arthur, Columbia Egyetem, Afganisztántól Salvadorig, Kambodzsától Libanonig,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy tavasz  Zilahy Lajos gondolata  Egy tavasz  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztina b...  Hamvas Béla  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vidámság  Emlékezz  Mindent de mindent visszakap  Ott van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sorsod  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Szabó T. Anna - Pitypang  Szép estét kedves látogatóimna...  Vito Giaquinto gondolata  József Attila – Keresek ...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  IGEN így  Azért kaptad  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  A sorsod  Alvó cica  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Ady Endre - Mindegy átka  Vito Giaquinto gondolata  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Tanácsok egy pszichológustól  Ady Endre - Mindegy átka  Tavaszi este  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Müller Péter tollából  Erdei gyöngyvirág  Szabó T. Anna - Pitypang  Baranyi Ferenc - N i n c s  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Paul David Tripp Április 13  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  jó reggelt  Facebookon kaptam  Szívek  Jó nap volt  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Szép estét  Esterházy Péterre emlékezünk  Önmaga ellenére  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Erdei gyöngyvirág  képre írva  Jó nap volt  Jázmin  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Egyszerű 
Bejegyzés Címkék
könyvet 1995-ben, ötvenes évektől, zsidók minden, zenei vonalakat, hippimozgalom szétszórt, egyedek világképe, értelmiségi társutasokat, punkfilozófia mozgatóit, amerikai szociológia, második tipust, díszpunk általában, bennszülött punk, napi gönceiben, szülői házban, hagyományos polgári, intézményessé lett, bennszülött punkok, alapvető kérdésnek, megválaszolásához jelen, alapvető kérdést, punk világképet, tanulmányát fogalmazta, utóbbi évtizedek, alapvető szempontot, hippik jámbor, kisebbség önpéldamutatását, világnak esze, világ megölte, legjobb esetben, hátam mögé, technikai alkatrészei, kőbaltás őseink, lényegét illetően, ember alapvető, legnyilvánvalóbb irodalmi, emberi egyenlőséget, emberek közti, ártatlan fiatalságom, fonnyadt Marcusétól, marginális csoportok, kínai vörösgárdisták, világ minden, könyveik között, visszeres lábukon, mételyező könyvek, hatvanas évek, világ javítható, jobbik eszünkre, emberi értelem, úgynevezett punkfilozófia, bennszüött punk, nevesebb díszpunkok, punk különféle, botrányosságig nevezetes, hülyéknek írták, műfaj szükségleteihez, kétféle közlés, világ idegen, önpéldamutatását, legnyilvánvalóbb, megszakításokkal, megváltoztatható, általánosításban, megfogalmazásban, elképzelhetetlen, reinkarnálódtak, változtatásával, punkmozgalomról, kiscsoportokból, embertársainkat, szükségleteihez, rohamosztagosok, eszmefuttatását, punkrációsoknál, megbolondította, tapasztalatilag, visszagondolva, afganisztántól, intellektuális, tanulmányainak, gondolatmenete, gondolatvilága, belegabalyodva, botrányosságig, tökéletesebbek, zeneszerzőként, általánosítani, jellegzetesebb, megszakítással, egyenlőtlenség, lehetőségeiről, végeérhetetlen, szövegírójának, vörösgárdisták, szétszaggatta, fogalmazványt, falkasokasága, punkideológia, punkfilozófia, hippimozgalom, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 8 db bejegyzés
e év: 48 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 112
  • e Hét: 1999
  • e Hónap: 4358
  • e Év: 56624
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.