Belépés
dandej.blog.xfree.hu
Isten szeret! Jézus él! Jézus Krisztus, Isten Fia! Grád Károlyné
1952.12.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Susanna Wesley
  2008-03-29 13:04:09, szombat
 
  Egy Anya, Aki Változást Hozott

Samuel Wesley mélységes ámulattal így írt gyermekeinek: "Tudjátok, hogy a legjobb édesanyák egyikének vagytok adósai ... mindenek előtt az egészséges és édes anyai tanácsért és bölcsességért, amelyet gyakran nektek adott, hogy féljétek Istent..."

Susanna Wesley elég sokáig élt ahhoz, hogy lássa munkájának gyümölcseit; halála előtt két hónappal, 1742. júliusában, még láthatta fiát, Johnt, amint az angliai Epworth városában, a területen valaha is látott legnagyobb tömegnek, az ébredésről prédikál. John és Charles virágzó szolgálata nemzedékekre volt hatással, hogy Krisztus evangéliumáért jöjjenek.

Sikerük azonban olyan áldás volt, amelyről Susanna nem tudta Isten vajon megengedi-e, hogy még életében élvezze; boldogságába fájdalmas emlékek keveredtek. Tizenkilenc gyermeknek adott életet, közülük kilenc még gyermekkorában meghalt - beleértve két kettős ikret. Az egyiket egy szobalány fojtotta meg, egy másik pedig balesetben vesztette életét.

Susanna szembekerült a gyermekorában tanult Istenbe vetett hitének próbáival. huszonöt gyermek közül ő volt a legfiatalabb, 1669-ben született Dr. Samuel Annesley családjába, aki egy ismert és erőteljes misszionárius volt.

Szülei kegyes, fáradhatatlan munkások voltak, akik kellemes otthont teremtettek. Apja dolgozószobája a szellemi tevékenység központja volt, ahol az akkori idő sok híres férfija vitatkozott az aktuális kérdéseken.

A fiatal Susanna, aki nagyon szeretett tanulni mindig figyelmesen hallgatott. Lehetősége nyílt a tanulásra, amely az akkoriban csak kevés nő számára adatott meg, ő pedig a lehető legjobban kihasználta az alkalmat. Okos elméje szivacsként itta magába édesapja tanításait.

Susanna szeretettel emlékezett azokra napokra, főleg az Úrban való növekedésére. Egy levélben így írt: "Elmondom milyen szabályt figyeltem meg fiatal koromban, amikor gyerekes időtöltésekhez ragaszkodtam - soha ne töltöttem több időt puszta pihenéssel, mint amennyit személyes vallásos áhítatban."

Akárcsak a szívében, kívülről is bájos és elragadó volt, amit a fiatal Samuel Wesley azonnal észre is vett. 1688. november 11-én házasodtak össze, amikor Susanna tizenkilenc éves volt. Azonban a házasságkötés napjánsejtelme sem volt az előttük álló kemény életről.

Az első csata anyagi jellegű volt. Mivel Samuel az anglikán egyház frissen felszentelt papja volt, ezért várnia kellett, hogy kijelöljék egy plébániára, ahol elegendő fizetést kaphatna. Végul rektori állást kaptt Epworthben, ami jó állás volt, de addigra már elmerültek az adósségban.

A helyzetet tovább rontotta, hogy Samuel rosszul kezelte a pénzügyeket. Minden vállakozása katasztrófálisan végződött, és még szegényebbek lettek. A gyermeknevelés és a hosszantartó, lassú lefolyású betegsége miatt Susanna képtelen volt a bevételekhez hozzájárulni. A barátok és támogatók nagylelkűsége segítette őket át a legrosszab időszakokon.

A Susanna iránt érzett szeretete és a Krisztus iránti elkötelezettséges ellenére Samuel nem vette érszre a hibáit. Néha zsarnoki és kegyetlen módon viselkedett otthonoában. Egy apró nézeteltérés miatt egy egész évre magára hagyta Susannát és gyermekeiket.

A körülmények ellenére Susanna elkötelezte magát, hogy a lehető legjobban gondot visel a családjára. Bár a rendelkezésre álló források szűkösek voltak, napi iskolát idnított gyermekeinek. Azt mondta, hgy egyetlen célje csak "a lelkük megmentése" volt, ezért a tudományos szőrszálhasogatás, soha nem élvezett elsőbbséget Isten Igéje előtt. Az órák előtt minden nap egy órára félrevonult, hogy olvassa a szentírást és imádkozzon, azután pedig mindannyian zsoltárokat énekeltek.

Arnold Dallimore életrajzíró megjegyzi: "Susanna engedelmességre tanította gyermekeit, ezzel pedig rendesen átgyúrta jellemüket." Minden gyerekenek saját felelősségi köre volt, ami szükséges volt a hatalmas háztartás fenntartásához. Amikor egyikük bomlasztó volt, Susanna a megfelelő fegyelmezéssel reagált. Habár néhány modern tanácsadó kritikusan szemléli Susanna módszereit, az értékelésük pontos akkor is pontos. Soha nem fegyelmezett szélsőségesen vagy kegyetlenül.

Susanna szeretett volna személyes kapcsolatot kialakítani minden gyermekével, ezért egyszer a héten időt szakított arra, hogy négyszemközt bátorírtsa őket. A hit és szeretet ilyen köteléke segített nekik túlélni a nehézségeket.

Otthonuk kétszer is leégett, de Isten kimentette őket a lángok közül. A második tűzben John az emeleten rekedt. Sem susanna, sem pedig samuel nem érhette el őt, de hallották sírását. Imádkoztak, és John épp időben jelent meg az ablakban, hogy még a tető leomlása előtt kimenthessék.

Röviddel a hetvenhárom éves korában bekövetkezett halála előtt Susanna levélben írta le Charlesnak a hitét. Bevallotta, hogy éveken át kétellyel és zavarral küszködött a megváltását illetően, de végül teljesen megbékélt.

"Amikor elfeledkeztem Istenről, ráébredtem, hogy Ő akkor sem felejtett el engem. Még ekkor is a Szentlelkével megadta lelkemnek az engesztelés érdemét azzol, hogy elmondta, Krisztus meghalt értem."

Amikor halálos ágyámál összegyűlt a családja, ő azt mondta: "Gyerekek, amikor végre szabad leszek, énekeljetek dicsérő zsoltárokat Istennek." Sírján az alábbi felirat olvasható: "... Egy keresztény teste nyugszik itt, s a keresztet koronára cserélte."


HÍRES KERESZTÉNYEK Link
 
 
1 komment , kategória:  Híres keresztények  
Címkék: katasztrófálisan, engedelmességre, fegyelmezéssel, gyermekkorában, időtöltésekhez, gyermeknevelés, fenntartásához, evangéliumáért, napjánsejtelme, dolgozószobája, bölcsességért, bekövetkezett, szélsőségesen, fáradhatatlan, misszionárius, szentlelkével, házasságkötés, elfeledkeztem, rendelkezésre, nagylelkűsége, gyermekorában, nehézségeket, gyermekeinek, nemzedékekre, ragaszkodtam, kimenthessék, boldogságába, fegyelmezett, hozzájárulni, szembekerült, növekedésére, szegényebbek, keresztények, nézeteltérés, bevételekhez, legfiatalabb, legjobb édesanyák, angliai Epworth, területen valaha, ébredésről prédikál, szobalány fojtotta, másik pedig, gyermekorában tanult, szellemi tevékenység, aktuális kérdéseken, fiatal Susanna, akkoriban csak, lehető legjobban, fiatal Samuel, házasságkötés napjánsejtelme, előttük álló, első csata, Susanna Wesley, Változást Hozott, Samuel Wesley, Samuel Annesley, Mivel Samuel, Isten Igéje, Arnold Dallimore, HÍRES KERESZTÉNYEK,
kriszta (#1)   2008-04-09 15:49:55
Íme a küzdelmes, hittel teli élet gyümölcsei. Ámen.
Ez megkapó, bátorító és elgondolkodtató történet. Köszi.
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Esterházy Péterre emlékezünk  Alvó cica  Szívek  Pitypang szökőkút  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép álmokat!  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Bornyi Veronika haiku verse  Hogyan válunk hűségesekké?  39 ígéret  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam Krisztinától  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Egy barátság története  IGEN így  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Jó nap volt  képre írva  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Magyar költészet napja  Pitypang szökőkút  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Különleges  Hogyan válunk hűségesekké?  Márai Sándor tollából  IGEN így  Facebookon kaptam  Szép estét  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Bornyi Veronika haiku verse  Szabó T. Anna - Pitypang  Borzasztó  Vidámság  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Szép estét kedves látogatóimna...  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  képre írva  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vidámság  39 ígéret  Robert Merle tollából  Jázmin  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Borzasztó  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Esterházy Péterre emlékezünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Márai Sándor tollából  Latinovits Zoltán tollából 
Bejegyzés Címkék
legjobb édesanyák, angliai Epworth, területen valaha, ébredésről prédikál, szobalány fojtotta, másik pedig, gyermekorában tanult, szellemi tevékenység, aktuális kérdéseken, fiatal Susanna, akkoriban csak, lehető legjobban, fiatal Samuel, házasságkötés napjánsejtelme, előttük álló, első csata, anglikán egyház, helyzetet tovább, bevételekhez hozzájárulni, legrosszab időszakokon, apró nézeteltérés, egész évre, körülmények ellenére, rendelkezésre álló, lelkük megmentése, tudományos szőrszálhasogatás, órák előtt, órára félrevonult, hatalmas háztartás, megfelelő fegyelmezéssel, értékelésük pontos, héten időt, lángok közül, második tűzben, emeleten rekedt, tető leomlása, hetvenhárom éves, megváltását illetően, engesztelés érdemét, alábbi felirat, keresztény teste, keresztet koronára, katasztrófálisan, engedelmességre, fegyelmezéssel, gyermekkorában, időtöltésekhez, gyermeknevelés, fenntartásához, evangéliumáért, napjánsejtelme, dolgozószobája, bölcsességért, bekövetkezett, szélsőségesen, fáradhatatlan, misszionárius, szentlelkével, házasságkötés, elfeledkeztem, rendelkezésre, nagylelkűsége, gyermekorában, nehézségeket, gyermekeinek, nemzedékekre, ragaszkodtam, kimenthessék, boldogságába, fegyelmezett, hozzájárulni, szembekerült, növekedésére, szegényebbek, keresztények, nézeteltérés, bevételekhez, legfiatalabb, négyszemközt, hosszantartó, gyermekeiket, felelősségi, vállakozása, viselkedett, tevékenység, tizenkilenc, értékelésük, kegyetlenül, elkötelezte, szivacsként, zsoltárokat, kapcsolatot, kihasználta, pénzügyeket, otthonoában, félrevonult, időszakokon, megváltását, hetvenhárom, felszentelt, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 10080 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1611
  • e Hét: 5315
  • e Hónap: 9116
  • e Év: 70417
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.