Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
"Errefelé minden a régi"
  2009-07-25 10:38:35, szombat
 
   
 

Rock Évkönyv 1981. január-december

Zeneműkiadó Budapest, 1982.
Szerkesztette: Sebők János

A főnixes Mici Mackós Annás apokalipszis a szentháromsággal indulva (Illés, Omega, Metro) érintve a babiloni korokat, köztük az aranykort, vaskort, cserépkort, az Útont, a kutyákat, valamennyi egyházat a biblia történetéből. Kezdet: 1946-os tűzkutya évében született Koncz Zsuzsa és a Vörös Oroszlán misztikus szülöttjei és különféle alkémiás zsidó rendjei, a Nyomorultak 1967. óta.

1981-ben ötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Rádió, a KISZ KB kulturális Osztálya és a Népművelési Intézet az Országos Amatőr Pop-Jazz-Rock találkozót Győrben. 1976-ig évente, azóta kétévente gyűlnek össze az ország amatőr zenészei, előadói, hogy a zsüri és a szakmai közönség előtt zajló versenyen eldőljön, kié lesz a találkozó vándorserlege.

Mint az előző években, idén is három területi elődöntő - Budapest, Tamási és Orosháza) legjobbjai jutottak el Győrbe, ahol előadónként 15 perces versenyprogrammal szerepeltek. (Sajnos a Petőfi Sándor Művelődési Ház csengő-bongó előcsarnoka és a váltakozó színvonalú erősítés inkább hátráltatta, mint segítette a fellépőket.)

Néhány szó a programról: október 3, délelőtt 10 óra. Színpadra lép az első együttes, a budapesti Dózis, a zsüri (elnök Viktor Máté, tagjai: Csiba Lajos, Komjáthy György, Berki Tamás, Kirshner György) és meglehetősen gyér számú érdeklődő előtt. "Dallamos hard-rockot játszanak" - mondja az esemény műsorközlője, Hajnal Gábor. Az érdeklődő arcok a program végére "lehervadnak". Következik a Hard-Genius-Rock, szintén Budapestről. Hard, de nem genius, amit csinálnak. Utánuk jön a Fanyúl Salgótarjánból. 1980 decemberében alakultak, "amerikai stílusú rockot játszunk" - mondatják magukról. Klasszikus - 2 gitár, basszusgitár, dob - felállás. Az Előszó című instrumentális szám felrázza az álmosodó közönséget, figyelemre méltó, amit csinálnak. Érdekes, asszimetrikus ritmusok - kiváló a dobos! - váratlan harmóniai megoldások. A második számban (Őszi dal) újabb meglepetés, megszólal a nagy hangterjedelmű énekes, aki hajlékony, tiszta hangon, gazdag vibratóval énekli a középtempójú dalt. Az Elkísér a dal-ban kiderül, hogy kidolgozott, jó a vokál is. Kifejezetten a fergeteges dobos, Hlava István játékára épül a zárószám, a Versenyfutás a halállal.
Összenézünk, jó csapatot hallottunk. Érdekesség, hogy a zenekar az orosházi elődöntőből épp hogy bekerült a fináléba, itt viszont szinte vita nélkül megkapják az egyik aranydiplomát a három közül. Ennyit tenne néhány hónap!? Kívánjuk, hogy sokáig együtt maradjanak! A zsüri jobbal ítélte nekik a találkozó vándorserlegét is.

Radics Szilvia az egyetlen szólista a mezőnyben. Deák Tamás az értékelés alkalmával feltétlen énektanulást javasolt neki. Talán segíthet. Két közepes produkció, a kecskeméti Konzum RT (Panoptikum néven), majd a budapesti Rádiusz lép a színpadra. Zenéjük meglehetősen ekletikus, hallunk funkyt, rock and rollt, new wawe-t, az összhatás mégis jó.

A már-már befutottnak tekinthető (vajon amatőr-e?) bajai Fórum következik, titkos esélyesként. Talán a "már-már befutottság" miatt fáradtabb a produkciójuk, de ezért mégis ők kapják a nap első vastapsát. Koncepciózus színpadi show-t kap a közönség, a négy fiú oldalt elválasztott, előrehulló, újhullámos hajjal, fülbevalókkal, fölül bő, alul szűk nadrágokban szögletes, bábuszerű balettet lejt. Zenéjük egyszerű, közérthető és nagyon hatásos. Rajtuk kívül nálunk senki nem játszik ska-t. Dalaikban délszláv népzenei motívumokkal találkozunk (a szomszéd Bijelo Dugme hatása ez, akiktől különben egyik legsikeresebb Ha-ha-ha c. számukat is átvették). Természetesen aranydiplomát kapnak, de azzal a megjegyzéssel, hogy a show olykor még zavarja a tökéletes megszólalást.

A három szombathelyi együttes közül az első és leghalványabb következik, az akusztikus hangszereken játszó Na és, majd a Judas Priest utánzat Stress Budapestről. A jelenlevő szakmabeliektől ők kapják a csöppet sem hízelgő leggyöngébb csapat címet. Agresszív, dallamtalan hangfaldöngetés, demagóg szövegű dalok, amelyekkel minden békeharcos programját halomra döntik.

A programnak még csak a fele futott le, de már fárad a hallgatóság. Az Onix tatabányai együttes. Ők kapják a másik ezüst diplomát, s az ő produkciójukban hallhatók először dinamikai árnyalatok. A meggyesegyházi művelődési ház zenekara az Orient, amelynek erőssége a kiváló autodidakta gitáros, Kozma Tibor, aki a legjobb gitárosnak járó lemezjutalmat is megkapja. Az egyetlen győri együttes a Wagner. Tiszteletre méltó kitartással zenélnek immár 13 éve. Semmi újság...

A társaság egy része éppen a büfében frissíti magát, amikor bizsergető hangok hallatszanak az előcsarnokból. Egy jazz együttes játszik, dob-basszusgitár-Grencsó István felállásban Szombathelyről. Nevük Masina. Grencsó - foglalkozása lakatos - fuvolázik, szaxofonozik és harmadik hangszere a hangja. Lenyűgöző szólóit hallgatva alig észleljük a hangszerváltásokat. Az első, Infúzió című szám fuvolával indul. A második Grencsó kompozíció címe Hédi, Hédi. Ebben egy háború előtti, 500 forintért vett szaxofonon szól az izgatott tempójú zene, megbízható kíséretet ad Gerő Tamás dobos és Scheer József basszusgitáros.
A Séta magányosan-ban újra fuvolához nyúl Grencsó, hogy végrehajtsa szvinges kísérettel megtámogatott zenei "salto mortáléit".

Győrben tomboló sikert aratott a Masina, s méltóbb zenekar nem kaphatott volna arany diplomát. Sajnos, a Masina zenészeivel folytatott beszélgetés az amatőrök, főleg a vidéki amatőrök majdnem kilátástalan helyzetéről szólt, ha nincs támogató szerv, az anyagi gondok elhalásra ítélik a zenekarokat, ami például a Masina esetében különösen fájdalmas volna, hiszen ők nem mindennapi tehetségek. Jó lenne, ha többen ismernék ezeket az elszánt, lelkes zenészeket.

Az ugyancsak szombathelyi, jazz-rockot játszó Pomákáné műsorával ért véget az 1981-es győri amatőr verseny, s a végeredményt már beleszőttem a beszámolóba.

A találkozó - nagyon fontos! - hagyománya, hogy a versenyen készült rádiófelvételek alapján másnap a szakember - ezúttal Deák Tamás - elemzi az előző napi produkciókat, hasznos gyakorlati tanácsokkal ellátva a zenészeket, már akit ez érdekel...

Már korábban is, most is felvetődött egy állandóan működő műhely megalakításának szükségessége, ahol a szakma képviselői kicsit irányíthatnák a jelenleg szinte vaktában zenélgető, sokszor önkritika nélküli zenekarok munkáját, az alkalmatlanokat lebeszélve vagy eltanácsolva a pályáról. Ez a műhely lehetne akár a KISZ, akár a Szabadfoglalkozású Zenészek szakszervezetének "édes" gyermeke.

Egy ilyen találkozó sokaknak megcsillantja a szakmába való betörés lehetőségét. Példa erre a Panta Rhei, vagy a Color, akiknek sikerült. De hová tűnnek azok a - főleg vidéki - zenekarok, amelyek képességeik alapján szintén érdemesek a figyelemre? Vagy tekintsük az amatőrök versenyét utánpótlás-bányának? Volt rá példa, hogy profi együttesek itt feltűnt tehetségekkel erősítették meg magukat, s a dolog sem a megbontott zenekarnak, sem pedig az erősödni akaró profi társulatnak nem vált javára.

S végezetül még egy megállapítás: a zömmel kemény rockot játszó mezőny korántsem nyújtotta teljes képét az utánpótlásnak. Az új hullám jegyében nagyon sok - elsősorban budapesti - zenekar bontogatja szárnyait, de figyelemre méltó és elgondolkoztató, hogy ezek közül egy sem nevezett be az amatőrök országos versenyére.


Göczey Zsuzsa
 
 
0 komment , kategória:  Rock Évkönyv 1981.  
Címkék: szentháromsággal, elgondolkoztató, hangfaldöngetés, megalakításának, produkciójukban, rádiófelvételek, szakmabeliektől, alkalmatlanokat, hangterjedelmű, meggyesegyházi, instrumentális, vándorserlegét, salgótarjánból, szombathelyről, basszusgitáros, asszimetrikus, lemezjutalmat, aranydiplomát, tehetségekkel, fülbevalókkal, természetesen, megjegyzéssel, leghalványabb, legsikeresebb, utánpótlásnak, vándorserlege, előcsarnokból, szerkesztette, irányíthatnák, szükségessége, megtámogatott, megcsillantja, énektanulást, meglehetősen, megszólalást, szombathelyi, főnixes Mici, szentháromsággal indulva, babiloni korokat, biblia történetéből, ország amatőr, szakmai közönség, találkozó vándorserlege, előző években, váltakozó színvonalú, első együttes, budapesti Dózis, esemény műsorközlője, érdeklődő arcok, program végére, álmosodó közönséget, második számban, Rock Évkönyv, Zeneműkiadó Budapest, Sebők János, Mici Mackós Annás, Koncz Zsuzsa, Vörös Oroszlán, Magyar Rádió, KISZ KB, Népművelési Intézet, Országos Amatőr Pop-Jazz-Rock, Petőfi Sándor Művelődési Ház, Viktor Máté, Csiba Lajos, Komjáthy György, Berki Tamás, Kirshner György, Hajnal Gábor, Fanyúl Salgótarjánból, Hlava István, Radics Szilvia, Deák Tamás, Konzum RT, Bijelo Dugme, Judas Priest, Stress Budapestről, Kozma Tibor, Nevük Masina, Gerő Tamás, Scheer József, Szabadfoglalkozású Zenészek, Panta Rhei, Göczey Zsuzsa,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Erdőn  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Mindig jusson idő nevetni  A kételkedés kezelése  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  s immár én is felragyogva, ért...  Adakozás  Elköszönt  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Nem számIt  Akarat  Idő  Facebookon kaptam  Alázat  Az engedelmesség miért nem vál...  Szép estét kedves látogatóimna...  Mindig jusson idő nevetni  Idő  Leonardo da Vinci gondolata  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nem számIt  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Akik bántanak téged  Png kislány  Esti kép  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Png fotel  Png rózsa csokor  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Png kislány  Adakozás  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Lóhere  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Kerüld el az evangélium örömén...  Bertolt Brecht -től idézet  Szívem  Reggel van  képre írva  Az igazi szeretetért rendszeri...  Neked tudnod kell  Adakozás  A másik dolog,  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szívem tiéd  Nagyi telefonál  Egy hatékony szolga  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Egy maradéktalanul uralt világ  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szép napot kívánok  Png férfi  Akarat  Png csokor  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Fehér virág  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  képre írva  Png nő  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Png nő 
Bejegyzés Címkék
főnixes Mici, szentháromsággal indulva, babiloni korokat, biblia történetéből, ország amatőr, szakmai közönség, találkozó vándorserlege, előző években, váltakozó színvonalú, első együttes, budapesti Dózis, esemény műsorközlője, érdeklődő arcok, program végére, álmosodó közönséget, második számban, nagy hangterjedelmű, középtempójú dalt, dal-ban kiderül, fergeteges dobos, orosházi elődöntőből, egyik aranydiplomát, három közül, zsüri jobbal, találkozó vándorserlegét, egyetlen szólista, értékelés alkalmával, kecskeméti Konzum, budapesti Rádiusz, összhatás mégis, már-már befutottnak, szomszéd Bijelo, show olykor, tökéletes megszólalást, három szombathelyi, akusztikus hangszereken, jelenlevő szakmabeliektől, fele futott, másik ezüst, meggyesegyházi művelődési, kiváló autodidakta, legjobb gitárosnak, egyetlen győri, része éppen, büfében frissíti, jazz együttes, második Grencsó, háború előtti, izgatott tempójú, vidéki amatőrök, anyagi gondok, ugyancsak szombathelyi, 1981-es győri, versenyen készült, előző napi, állandóan működő, szakma képviselői, jelenleg szinte, alkalmatlanokat lebeszélve, műhely lehetne, ilyen találkozó, szakmába való, amatőrök versenyét, megbontott zenekarnak, erősödni akaró, zömmel kemény, amatőrök országos, szentháromsággal, elgondolkoztató, hangfaldöngetés, megalakításának, produkciójukban, rádiófelvételek, szakmabeliektől, alkalmatlanokat, hangterjedelmű, meggyesegyházi, instrumentális, vándorserlegét, salgótarjánból, szombathelyről, basszusgitáros, asszimetrikus, lemezjutalmat, aranydiplomát, tehetségekkel, fülbevalókkal, természetesen, megjegyzéssel, leghalványabb, legsikeresebb, utánpótlásnak, vándorserlege, előcsarnokból, szerkesztette, irányíthatnák, szükségessége, megtámogatott, megcsillantja, énektanulást, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 56
  • e Hét: 424
  • e Hónap: 6665
  • e Év: 58931
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.