Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egyetemes egyháztörténet
  2016-07-06 08:32:36, szerda
 
  II.5.A keresztyénség gyors elterjedése


A keresztyénség nagyon hamar elterjedt a Római Birodalom területén. Ez nemcsak a keresztyénség ellenségeinek volt meglepetés, hanem a keresztyének maguk is csodát láttak benne, Isten áldásának tekintették és annak bizonyítékaként vették, hogy az Úr valóban él és munkálkodik (Mt 28,18k). Tertullianus pl. elmondja, hogy a Római Birodalomnak megvannak a határai, de a keresztyén hit meg azokon is túllépett.
A keresztyénség terjedésének üteme (összefoglalás):
-kb.44-kb.58 Pál apostol missziói útjai - Jeruzsálemtől és Antiochiától Rómáig hirdette az evangéliumot, amely különösen Kis-Ázsiában talált nagy visszhangra;
-100 körül Egyiptomban (Alexandria) megalakult a keresztyén egyház;
-150 körül Galliában és Ézsak-Afrikában; Örményországban szintén;
-185 körül Germániában és Brittániában;
-200 körül Sziriában (Edessa); Perzsiában és Arábiában.

Különösen az első évszázadokban voltak Pál apostol szavai jellemzőek a keresztyénségre: ,,nem sokan vannak köztetek, akik emberi megítélés szerint bölcsek, hatalmasok vagy előkelők" (1Kor 1,26). Az egyszerű embereknek könnyebb volt a keresztyénséghez csatlakozni, mint a magasabb rangúaknak vagy pl. a katonáknak. Ennek okát egyrészt a császárkultuszban kereshetjük, amely mindenkinek kötelező volt, de az előkelők esetében jobban feltűnt, ha abban nem vettek részt. De egyébként is: aki keresztyén lett, az nem igen maradhatott magas poszton. Az egész Újszövetségből az látszik, hogy a keresztyén üzenettől minden etnikai vagy szociális megkülönböztetés távol áll (Kol 3,11). Feltűnő, hogy kezdetben sok nő lett keresztyénné. Majd lassan kezdett megjelenni a gyülekezetekben az értelmiségi és az előkelő réteg is.
Nehéz kérdés az, hogy mivel magyarázható a keresztyénség gyors elterjedése. Elsősorban kétségtelenül maga Isten az, aki utakat nyitott evangéliumának (ApCsel 14,3). Ha pedig emberi szemmel nézzük a dolgokat, akkor a következőket mondhatjuk:
-Bizonyos értelemben kedvezőek voltak a külső körülmények: adott volt egy birodalom, amelyben szabadon lehetett utazni, egy nemzetközi nyelv, jó közlekedési lehetőségek és egy nemzetközi kultúra. Természetesen ez más vallások számára is előnyt jelentett!
-Vonzó volt a példamutató keresztyén élet: a keresztyén etika és életstílus ellentétben állt a kicsapongásokkal, amelyek nemcsak a hadseregben, a vezető réteg tagjai között és a császári udvarban, hanem a misztériumvallásokban is rendszeresek voltak.
-Egy kegyetlen társadalomban nagyon feltűnt a keresztyén gyülekezet szociális érzékenysége, a diakónia és a jótékonyság.
-Nagy hatást keltett a vértanúság, a ,,martyrium", hiszen a nyilvános kihallgatásokból gyakran evangélizáció lett!
-Az I. században Pál apostol után nemigen volt ,,főállású" missziónárius, hanem minden keresztyén missziónárius lett.

Többször próbálták a keresztyénség gyors győzelmét azzal magyarázni, hogy a régi vallásosság csak külsődleges vallás volt, amelyben az emberek nem találtak igazi feleleteket az élet kérdéseire. A keresztyénség viszont választ adott az akkor élő emberek aktuális kérdéseire:
-sokan kerestek megváltást és üdvösséget a misztériumvallásokban - erre a vágyra a keresztyénség új választ adott;
-az emberek féltek a haláltól, a hanyatlástól - a keresztyénség az örök élet evangéliumát hirdette.

Mindebben van némi igazság, azonban rá kell mutatnunk két dologra:
1.Ahogy már láttuk, emberileg szólva sok más megoldás is kínálkozott: a filozófiák és a misztériumvallások szintén az élet legmélyebb kérdéseivel foglalkoztak. A keresztyén evangélium nemigen ,,felelt meg" a hellenisztikus világképnek, hiszen az evangélium ,,nem ember szerint való" (Gal 1,11), a görögöknek ,,bolondság" (1Kor 1,23). A hellenisztikus kor emberének éppen az emberi testtel gyűlt meg a baja: a lélek tiszta és istentől származó, de a test csak börtön. Ezért nem csoda, hogy amikor Pál apostol a test feltámadását hirdette Athénban, akkor hallgatói éppen ezen akadtak fenn: ,,Amikor a halottak feltámadásáról hallottak, egyesek gúnyolódtak, mások pedig azt mondták: ,,Majd meghallgatunk erről máskor is"." (ApCsel 17,32) A görögnek a halottak feltámadása egyáltalán nem kellett, pedig a keresztyén reménység éppen a halottak feltámadásában van: ,,Hiszen ha nincs halottak feltámadása, akkor Krisztus sem támadt fel. Ha pedig Krisztus nem támadt fel, akkor hiábavaló a mi igehirdetésünk, de hiábavaló a ti hitetek is" (1Kor 15,13-14).
2.Ha sok külsőség volt is a hagyományos vallásokban, azért ez nem jelenti azt, hogy az emberek azokhoz már nem ragaszkodtak, sőt gyakran az üres tradicionalizmus lett az evangélium legkeményebb ellenfele! Gondoljunk csak az ApCsel 19-re, ahol Pál apostol Efézusban az ötvösökkel került ellentétbe! De számtalan más iratból is tudjuk, hogy a vallásosság meglehetősen erőteljes volt. Az ApCsel-ben sokféle szentéllyel és oltárral találkozunk Athénban (ApCsel 17,16.22.23), amely az elterjedt hagyományos vallásosságra utal. Varázslásról is olvasunk, pl. Efézusban sok varázsló volt (ApCsel 19,13kk.), ami csak úgy magyarázható, hogy igény is volt rá. Vallásos magatartással találkozunk akkor is, amikor Pál apostolt a hajótörés után egy mérges kígyó megharapta (ApCsel 28,1kk.).


Jos Colijn
 
 
0 komment , kategória:  Egyetemes egyháztörténet  
Címkék: megkülönböztetés, kicsapongásokkal, kihallgatásokból, keresztyénséghez, tradicionalizmus, keresztyénségre, gyülekezetekben, bizonyítékaként, örményországban, feltámadásáról, igehirdetésünk, evangéliumának, feltámadásában, újszövetségből, hellenisztikus, keresztyénség, meghallgatunk, természetesen, ellenségeinek, összefoglalás, évszázadokban, missziónárius, jeruzsálemtől, magatartással, kétségtelenül, evangélizáció, vallásosságra, társadalomban, foglalkoztak, érzékenysége, terjedésének, evangéliumát, következőket, brittániában, feltámadását, rendszeresek, keresztyénség gyors, keresztyénség nagyon, keresztyénség ellenségeinek, keresztyének maguk, keresztyénség terjedésének, keresztyén egyház, első évszázadokban, egyszerű embereknek, keresztyénséghez csatlakozni, magasabb rangúaknak, császárkultuszban kereshetjük, előkelők esetében, egész Újszövetségből, keresztyén üzenettől, előkelő réteg, következőket mondhatjuk, Római Birodalom, Római Birodalomnak, Antiochiától Rómáig,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Bertolt Brecht -től idézet  Kövesd a cowboyt!  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png csokor  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Fehér virág  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Szívem tiéd  Egy hatékony szolga  Elköszönt  Leonardo da Vinci gondolata  Szabolcska Mihály – Ákác...  Boldog születésnapot a ma ünne...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Alázat  Alvó cicák  Hogy lehet megtartani  Ami embereknek lehetetlen, az...  Próbálj meg ...  Julian Brass gondolata  A másik dolog,  Alvó cicák  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  Régi emberek, akikre máig büsz...  Szép estét kedves látogatóimna...  A Megváltó szolgálatában  Éretlen vers  Németh László tollából  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akik bántanak téged  Jó éjszakát  Alázat  A kételkedés kezelése  Idő  Rátalálsz  Éretlen vers  Albert Einstein gondolata  Szívem tiéd  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Esti kép  Egy hatékony szolga  Bounty krémes  Régi emberek, akikre máig büsz...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Jó éjszakát  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Varga János Veniam - Fontos sz...  Adakozás  Paul David Tripp Április 21  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Mi lenne ha  Az igazi szeretetért rendszeri...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Albert Einsteinről  Mindig jusson idő nevetni  Alvó cicák  Bertolt Brecht -től idézet  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Akarat  Akik bántanak téged  A boldog családok mind hasonló...  Adakozás  A boldog családok mind hasonló...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Png virág  Alázat  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Örülök, hogy látlak!  Örülök, hogy látlak!  Kellemes délutánt kívánok 
Bejegyzés Címkék
keresztyénség gyors, keresztyénség nagyon, keresztyénség ellenségeinek, keresztyének maguk, keresztyénség terjedésének, keresztyén egyház, első évszázadokban, egyszerű embereknek, keresztyénséghez csatlakozni, magasabb rangúaknak, császárkultuszban kereshetjük, előkelők esetében, egész Újszövetségből, keresztyén üzenettől, előkelő réteg, következőket mondhatjuk, külső körülmények, nemzetközi nyelv, nemzetközi kultúra, példamutató keresztyén, keresztyén etika, vezető réteg, császári udvarban, keresztyén gyülekezet, nyilvános kihallgatásokból, régi vallásosság, élet kérdéseire, keresztyénség viszont, hanyatlástól &#8211, örök élet, élet legmélyebb, keresztyén evangélium, hellenisztikus világképnek, evangélium &#8222, görögöknek &#8222, emberi testtel, lélek tiszta, test csak, test feltámadását, halottak feltámadásáról, halottak feltámadása, keresztyén reménység, halottak feltámadásában, hagyományos vallásokban, emberek azokhoz, üres tradicionalizmus, evangélium legkeményebb, ötvösökkel került, vallásosság meglehetősen, elterjedt hagyományos, hajótörés után, mérges kígyó, megkülönböztetés, kicsapongásokkal, kihallgatásokból, keresztyénséghez, tradicionalizmus, keresztyénségre, gyülekezetekben, bizonyítékaként, örményországban, feltámadásáról, igehirdetésünk, evangéliumának, feltámadásában, újszövetségből, hellenisztikus, keresztyénség, meghallgatunk, természetesen, ellenségeinek, összefoglalás, évszázadokban, missziónárius, jeruzsálemtől, magatartással, kétségtelenül, evangélizáció, vallásosságra, társadalomban, foglalkoztak, érzékenysége, terjedésének, evangéliumát, következőket, brittániában, feltámadását, rendszeresek, magyarázható, keresztyénné, hanyatlástól, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 370 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 209
  • e Hét: 11920
  • e Hónap: 41232
  • e Év: 229034
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.