Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egyetemes egyháztörténet
  2016-07-22 11:58:05, péntek
 
  III.8 Az invesztitúra-harc (1056-1122); VII. Gergely és IV. Henrik; Canossa (1077); Wormsi konkordátum (1122)



Az egész középkoron át folyt a pápa és a világi fejedelmek közötti hatalmi harc. A XI. és XII. század éles küzdelmet hozott, különösen az ún. invesztitúra-harc. Az invesztitúra azt jelenti, hogy tisztviselők kinevezése, ebben az esetben elsősorban egyházi tisztviselőkről van szó. Említettük, hogy III. Henrik német császár megújította a pápai intézményt, sőt új pápát nevezett ki. Ez az új "pápa-generáció" csatlakozott a Cluny-i reformhoz, amely sérelmezte, hogy világi urak nevezzék ki a papokat.
Amikor VII. Gergely(Hildebrand) római pápa lett (1073-1085), megtiltotta a világi uraknak, hogy papokat és püspököket nevezzenek ki. Németországban azonban már működött a Landeskirchen-rendszer. Ez azt jelentette, hogy a német uralkodó olyan személyeket nevezett ki, akik politikailag is megbízhatóknak bizonyultak, hiszen a tartományi egyháznak komoly birtokai voltak. Ha viszont a pápa nevezi ki az új püspököket, akkor azzal közvetve a pápa kezébe kerülnek ezek a földek.
Első pillantásra talán ellentétesnek tűnhet, hogy VII. Gergely egyrészt a reformmozgalom embere volt, támogatta az aszkézist, másrészt pedig világi hatalmat kívánt magának. Az ellentét csak látszólagos: nem kívánt hatalmat magának, de azt annál inkább, hogy az egyházi tekintélyt és a pápai tekintélyt alátámassza a világi hatalommal. A történelem nagy tanulsága, hogy a világi hatalom az egyházban mindig szekularizációval is járt, mert a világi hatalmat csak világi eszközökkel lehet gyakorolni, amibe más világi érdekek is belekeverednek.
1075-ben a dictatus papae-ben VII. Gergely pápa megtiltotta, hogy laikusok nevezzenek ki egyházi tisztviselőket (invesztitúra). A világi személytől kinevezést nyerőket leváltja egyházi hivatalukból és a világi kinevezőt, az adományozót átokkal sújtja.
IV. Henrik (1056-1106) német császár azonban nem akart engedelmeskedni. Már uralkodása kezdetén abszolút uralkodó akart lenni saját birodalmában; központi hatalmat hozott létre, úgy hogy a hűbéresek számára nem maradt sok mozgástér a birodalomban. A pápával is szembe került, mert fontos volt számára, hogy az egyházi tisztviselőket ő nevezze ki, mivel uralmának kiterjesztéséhez megbízható emberekre volt szüksége. Henrik politikája a klérusnak is jól jött, mert egyrészt politikai okokból nem akartak közvetlenül a pápai hatalom alá kerülni, másrészt azért is, mert féltek, hogy a pápai hatalom meg fogja akadályozni az egyházi reformot. Pedig Henrik ellenállása már nem volt időszerű: az utóbbi években a pápai hatalom egyre növekedett, míg a német császár hatalma folyamatosan csökkent. Ez a következőkből is kiderül. Henrik olyan püspököket nevezett ki, akik pápai átok alatt voltak. Amikor aztán a pápa kiátkozással fenyegette meg, Henrik 1076-ban, a Wormsi Zsinaton, a német püspökökkel együtt (köztük azok is, akik kívánták az egyházi reformokat) a pápa ellen foglalt állást. Levélben fordultak a pápához, amelynek címzése így szólt: "Hildebrandnak, a hamis szerzetesnek". A levél ezekkel a hírhedt szavakkal fejeződött be: "Mondj le! Mondj le!" A pápa erre kiátkozta Henriket és felfüggesztette császári tisztségéből. Korábban többször előfordult, hogy a királyok egy pápát felfüggesztettek, de fordítva még soha.
A német fejedelmek (hűbéresek) a pápa mellé álltak, mert nem szerették Henriket és követelték tőle, hogy szabaduljon fel a pápai átok alól. Így 1077-ben Henrik Canossába ment, kanosszát járt, ahol a pápa vonakodott. Ez ravasz sakkhúzás volt! Egyrészt Henrik látszólag vezekelve ment a pápához, másrészt viszont a pápa egyértelműen meg akarta fosztani Henriket királyi trónjától. A pápa kénytelen volt neki megbocsátani, hiszen az egyház a megtért bűnöst nem taszíthatja el. De mindenki tudta, hogy Henrik nem bűnbánattal jött hozzá.
Ez kiderült a folytatásból, mert a harc folytatódott. A részletekbe most nem mehetünk bele, de az fontos, hogy Gergely pápa, a német fejedelmek által kinevezett ellencsászárt támogatta. Henrik háromszor vonult hadsereggel Rómába, végül száműzte a pápát és a zsinat segítségével egy német ellenpápát nevezett ki. Gergely pápa a száműzetésben halt meg.
Utódaiknak végül sikerült kibékülni. 1122-ben létrejött a Wormsi Konkordátum, amely szétválasztotta egymástól a regnum-ot és sacerdotium-ot, a világi hatalomtól az egyházi hatalmat. A világi uralkodó lemondott a pásztorbottal és a gyűrűvel való invesztitúráról, mert azok tipikus lelki jelek, de fenntartotta a pálcával való invesztitúrát, azaz a püspökök stb. hűbéres fejedelemségeikbe való behelyezésének jogát. Az egyházi tisztviselőket a klérus választja, de a világi uralkodónak joga van ezt a választást megtagadni, úgy, hogy nem fogadja el a megválasztottat hűbéresének. Ebben a harcban a pápa lényegében győzött, mert megszerezte a püspökök beiktatásának jogát, amivel eddig nem rendelkezett. A világi fejedelmek minden hatalmát azonban nem sikerült megszereznie, ezért a pápa valószínűleg úgy érezte, hogy veszített. (folyt. köv.)

Jos Colijn
 
 
0 komment , kategória:  Egyetemes egyháztörténet  
Címkék: kiterjesztéséhez, felfüggesztettek, szétválasztotta, tisztviselőkről, invesztitúráról, felfüggesztette, engedelmeskedni, megválasztottat, reformmozgalom, behelyezésének, megbízhatóknak, tisztviselőket, németországban, belekeverednek, ellentétesnek, hildebrandnak, pásztorbottal, száműzetésben, invesztitúrát, ellencsászárt, landeskirchen, következőkből, beiktatásának, folytatásból, segítségével, invesztitúra, tisztségéből, tisztviselők, rendelkezett, politikailag, kiátkozással, fenntartotta, szerzetesnek, birodalmában, megbocsátani, egyértelműen, egész középkoron, világi fejedelmek, esetben elsősorban, pápai intézményt, világi uraknak, német uralkodó, tartományi egyháznak, pápa nevezi, pápa kezébe, reformmozgalom embere, ellentét csak, egyházi tekintélyt, pápai tekintélyt, világi hatalommal, történelem nagy, világi hatalom, Amikor VII, Pedig Henrik, Wormsi Zsinaton, Henrik Canossába, Egyrészt Henrik, Wormsi Konkordátum,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A Magyar Költészet napja alkal...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  képre írva  Isten hűségének mértéke  Zilahy Lajos gondolata  Dóró Sándor: Embernek maradni  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Otthon  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Tanmese  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Egy tavasz  Esterházy Péterre emlékezünk  Vito Giaquinto gondolata  képre írva  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Különleges  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Jázmin  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csend  Borzasztó  Facebookon kaptam  Borzasztó  Szép estét  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Egyszerű  Dóró Sándor: Embernek maradni  Szép álmokat!  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Jázmin  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  40 felett  képre írva  Vidámság  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Robin Wight pitypang szobra  Vidámság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Ismeretlen: Ikarusz monda  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Vannak emberek  jó reggelt  Bornyi Veronika haiku verse  IGEN így  Müller Péter tollából  Töröld le  Az ember  Jánosházy György: Fogd a kezem  Szép estét  Előfordul, hogy  Csend  Martin Buber, A haszidim meséi  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Robert Merle tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Egy párkányon  Magamnak  Különleges  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi 
Bejegyzés Címkék
egész középkoron, világi fejedelmek, esetben elsősorban, pápai intézményt, világi uraknak, német uralkodó, tartományi egyháznak, pápa nevezi, pápa kezébe, reformmozgalom embere, ellentét csak, egyházi tekintélyt, pápai tekintélyt, világi hatalommal, történelem nagy, világi hatalom, egyházban mindig, világi hatalmat, dictatus papae-ben, világi személytől, világi kinevezőt, adományozót átokkal, hűbéresek számára, egyházi tisztviselőket, pápai hatalom, egyházi reformot, utóbbi években, német császár, pápa kiátkozással, német püspökökkel, egyházi reformokat, pápa ellen, hamis szerzetesnek, levél ezekkel, hírhedt szavakkal, pápa erre, pápát felfüggesztettek, német fejedelmek, pápa mellé, pápai átok, pápa vonakodott, pápa egyértelműen, pápa kénytelen, megtért bűnöst, harc folytatódott, részletekbe most, zsinat segítségével, német ellenpápát, száműzetésben halt, világi hatalomtól, egyházi hatalmat, világi uralkodó, gyűrűvel való, pálcával való, klérus választja, világi uralkodónak, választást megtagadni, megválasztottat hűbéresének, pápa lényegében, püspökök beiktatásának, pápa valószínűleg, kiterjesztéséhez, felfüggesztettek, szétválasztotta, tisztviselőkről, invesztitúráról, felfüggesztette, engedelmeskedni, megválasztottat, reformmozgalom, behelyezésének, megbízhatóknak, tisztviselőket, németországban, belekeverednek, ellentétesnek, hildebrandnak, pásztorbottal, száműzetésben, invesztitúrát, ellencsászárt, landeskirchen, következőkből, beiktatásának, folytatásból, segítségével, invesztitúra, tisztségéből, tisztviselők, rendelkezett, politikailag, kiátkozással, fenntartotta, szerzetesnek, birodalmában, megbocsátani, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 89 db bejegyzés
e év: 351 db bejegyzés
Összes: 35916 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2037
  • e Hét: 10749
  • e Hónap: 22624
  • e Év: 210426
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.