Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A keresztyénség egy mankó?
  2016-07-28 17:24:12, csütörtök
 
  Valószínűleg minden egyetemnek megvan a maga ateista szóvivője, aki azt mondja: ,,A keresztyénség csak gyengéknek való, hiszen nem más, mint egy mankó."
Még ma is sokan egyetértenek Marx Károly híres mondásával, mely szerint ,,a vallás a népek ópiuma". A keresztyéneket olyan embereknek tekintik, akiknek szükségük van valamire, hogy megbirkózzanak az élet nehézségeivel. Egyesek az alkoholhoz menekülnek, mások a kábítószerekhez, megint mások a keresztyénséghez, hogy végig tudják járni nehéz életútjukat.
Az igazság az, hogy mindnyájunknak szükségünk van egy mankóra ahhoz, hogy ebben a világban boldoguljunk. Bizonyos értelemben mindannyian nyomorékok vagyunk, és mindegyikünkben ott él a vágy valamiféle támasz után. A valódi kérdés tehát az, hogy ,,a keresztyénségnek nevezett mankó tényleg az igazi, vagy csak a kábítószerekhez és az alkoholhoz hasonló találmány, mellyel az ismert szükségletet igyekszünk betölteni?"
Vannak határozott lélektani szükségletek, veszélytől, betegségtől és haláltól való félelem, ami arra ösztönözhet, hogy feltaláljuk Istent, és akkor majd biztonságban érezhetjük magunkat. Léteznek viszont olyan lélektani problémák is, amelyek Isten létének tagadására indíthatnak. Az agnosztikus vagy az ateista a saját meggyőződését használhatja mankónak ahhoz, hogy kibújjon az Isten iránti kötelessége alól.
A Biblia Istene félelmetes, és fenyegetést jelent az emberiségnek. A mindenható, mindentudó, igaz, szent és igazságos Isten, aki meg fogja ítélni az egész világot a bűnei miatt, rendkívül nagy hatást tud gyakorolni az emberre. Méltányos tehát rámutatni, hogy egyeseknek szükségük van az istentagadás mankójára ahhoz, hogy kedvük szerint élhessék az életüket, és ne kelljen rettegniük az ítélettől.
Aldous Huxley ezt így fogalmazta meg Ends and Means című írásában: ,,Számomra a céltalanság filozófiája lényegében szexuális és politikai téren egyaránt a felszabadulás eszköze volt."
A keresztyén hit igazsága nem az Isten mellett vagy ellen szóló pszihológiai problémákon múlik. A keresztyénség csakugyan kialakulhatott volna azért is, mert az embereknek támaszra van szükségük. Azonban nem az a kérdés, hogy hogyan keletkezhetett volna, hanem az, hogy hogyan keletkezett.
Megint visszajutunk a lényeghez, vagyis Jézus Krisztus személyéhez. Az emberiségnek őrá kell támaszkodnia, vagy valami másra is támaszkodhat?
Jézus nagyon világosan válaszolt erre a kérdésre: ,,Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, feltámadtak a szelek, és nekidőltek annak a háznak, de nem omlott össze, mert kősziklára volt alapozva. Aki pedig hallja tőlem ezeket a beszédeket, de nem cselekszi, hasonló lesz a bolond emberhez, aki homokra építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, feltámadtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; az összeomlott, és teljesen elpusztult." (Máté 7:24-27).
Másképp is megfogalmazhatjuk mindezt. A mankó két dolgot feltételez: (1) adva van egy betegség vagy sérülés, és (2) a szóban forgó személy valamilyen orvosságot kapott (ezért van mankója).
Ez azonnal felvet két kérdést. Először is, mi ez a betegség? Az ember valóban beteg, vagy csak azt képzeli? Másodszor, a kapott orvosság gyógyítja-e a betegséget?
A keresztyénség esetében Isten világosan kijelenti, hogy a betegség a bűn, és ez valódi betegség. Ez nem valamiféle lélektani, beképzelt akadály, melyet a vallás eszközével lehetne orvosolni - ahogy Marx mondaná. Az orvosságot nem a vallás mankója jelenti, hanem a Jézus Krisztussal való kapcsolat.
A keresztyénség tehát bizonyos értelemben mankó. De valójában több annál: biztos alap, az élet igazsága.
Ha Jézus Krisztus Isten, aki a kereszten meghalt a bűneinkért, és arra teremtett minket, hogy általa közösségben éljünk az Atya Istennel, akkor őt mankónak nevezni olyan, mintha a villanykörte azt mondaná a foglalatnak: ,,Te vagy a mankóm". A villanykörtét úgy készítették el, hogy a foglalatba csavarva működjön megfelelően. Ugyanígy minket is úgy teremtett Isten, hogy csak akkor élhetünk megfelelően, ha Jézus Krisztus által személyes kapcsolatban vagyunk vele.

Josh McDowell és Don Stewart
 
 
0 komment , kategória:  Hitvédelem  
Címkék: keresztyénségnek, keresztyénséghez, kábítószerekhez, mindegyikünkben, kialakulhatott, megbirkózzanak, mindnyájunknak, keletkezhetett, keresztyéneket, keresztyénség, nehézségeivel, felszabadulás, meggyőződését, villanykörtét, biztonságban, támaszkodhat, támaszkodnia, pszihológiai, valószínűleg, emberiségnek, visszajutunk, szükségletek, boldoguljunk, szükségletet, beleütköztek, istentagadás, villanykörte, használhatja, kapcsolatban, egyetértenek, készítették, fenyegetést, feltaláljuk, kötelessége, agnosztikus, mindannyian, maga ateista, keresztyénség csak, népek ópiuma”, keresztyéneket olyan, élet nehézségeivel, alkoholhoz menekülnek, mankóra ahhoz, világban boldoguljunk, vágy valamiféle, valódi kérdés, keresztyénségnek nevezett, alkoholhoz hasonló, ismert szükségletet, agnosztikus vagy, saját meggyőződését, egész világot, Marx Károly, Biblia Istene, Aldous Huxley, Jézus Krisztus, Jézus Krisztussal, Jézus Krisztus Isten, Atya Istennel, Josh McDowell,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png nő  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Garai Gábor - Takarítás  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  George Byron - Ahogy itt jár -...  Bertolt Brecht -től idézet  Png kutya  Szép estét kedves látogatóimna...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Alázat  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Png rózsa csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Mi lenne ha  Popper Péter szavai  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Akarat  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Alázat  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Akik bántanak téged  A Megváltó szolgálatában  Png csokor  Hiányzik  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Akarat  Ne kapaszkodj magasabbra,  Még csak most kezdődik a nap  Leonardo da Vinci gondolata  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Nem számIt  Png rózsa csokor  Makszim Gorkij gondolata  Nem méltó hozzád  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Hogy lehet megtartani  Németh László tollából  Soha ne kedvezz...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Akarat  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Szép estét kedves látogatóimna...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A boldog családok mind hasonló...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Png cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szabolcska Mihály – Ákác...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
maga ateista, keresztyénség csak, népek ópiuma&#8221, keresztyéneket olyan, élet nehézségeivel, alkoholhoz menekülnek, mankóra ahhoz, világban boldoguljunk, vágy valamiféle, valódi kérdés, keresztyénségnek nevezett, alkoholhoz hasonló, ismert szükségletet, agnosztikus vagy, saját meggyőződését, egész világot, bűnei miatt, istentagadás mankójára, céltalanság filozófiája, felszabadulás eszköze, keresztyénség csakugyan, embereknek támaszra, okos emberhez, bolond emberhez, betegség vagy, szóban forgó, ember valóban, kapott orvosság, keresztyénség esetében, vallás eszközével, vallás mankója, keresztyénség tehát, élet igazsága, kereszten meghalt, foglalatba csavarva, keresztyénségnek, keresztyénséghez, kábítószerekhez, mindegyikünkben, kialakulhatott, megbirkózzanak, mindnyájunknak, keletkezhetett, keresztyéneket, keresztyénség, nehézségeivel, felszabadulás, meggyőződését, villanykörtét, biztonságban, támaszkodhat, támaszkodnia, pszihológiai, valószínűleg, emberiségnek, visszajutunk, szükségletek, boldoguljunk, szükségletet, beleütköztek, istentagadás, villanykörte, használhatja, kapcsolatban, egyetértenek, készítették, fenyegetést, feltaláljuk, kötelessége, agnosztikus, mindannyian, filozófiája, céltalanság, megfelelően, életútjukat, foglalatnak, indíthatnak, problémákon, közösségben, betegségtől, összeomlott, feltámadtak, krisztussal, személyéhez, keletkezett, ösztönözhet, igyekszünk, nyomorékok, orvosságot, értelemben, beszédeket, kősziklára, foglalatba, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 103 db bejegyzés
e év: 365 db bejegyzés
Összes: 35930 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3396
  • e Hét: 5768
  • e Hónap: 35080
  • e Év: 222882
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.