Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Augusztus havi névnapok
  2009-07-31 11:07:32, péntek
 
   
  Augusztus

Szűz, avagy Kisasszony hava



Bertalan nevét augusztus 24-én külön fejezetben tárgyalja az író.

Bár a Berta is hasonló, semmi köze a Bertalanhoz, germán név, Prechta istennőnek nevéből keletkezett, aki a fény születésének volt istennője, a téli napfordulónak. A csillogás, a fény angol bright szó is családjába tartozik, akárcsak az Albert, Hubert, Róbert és a Norbert név is fény jelentésű második elemével. Hubertből rövidült Hugó, Albertről, Adalbertről szintén volt már szó. Június 6-i Norbert jelentése azt jelenti: északi fény. 1967-ben 120-an kapták ezt a ritka nevet hazánkban.
Június 7-én tarthatják névnapjukat a Róbertek. Míg Szent Norbert a XII. században Észak-Franciaországban a premontrei szerzetet alapította meg, Robert korábban Kelet-Franciaországban a ciszternita rend alapítója lett.
Az ő emlékét április 29-vel szentelte a katolikus egyház, a június 7-es angol rendtársának emlékét őrzi, van még egy Róbert pap május 23-án, a Pázmány Pétert is tanító jezsuita Bellarmin Róbert emlékére. 1967-ben majdnem ezren kapták a Róbert nevet.
Becéző alakja, a Robi, nem anyakönyvezhető, franciában, s angolban kialakult Robin viszont igen.

Erik és Erika összetartoznak, germán eredettel jelentésük: nagyrabecsült. Az Ehre szót ismerjük föl bennük, tisztelet, ,becsület jelentéssel. Erika Erik szabályos női párja. 1967-ben 25 Erik és 3655 Erika lett anyakönyvezve, több, mint Erzsébet, valamivel kevesebb, mint Katalin. A svéd védőszent Eriknek emléknapját nem augusztusban, hanem május l8-án tartja a katolikus naptár.

Sámuel és Samu Erikkel egy napra esik, de megelőzi Ábrahám időrendi sorrendben.
Augusztus 16-ra tették a protestáns naptárok az ószövetségi patriárka nevét, katolikus naptárakban október 9. Volt a szentek közé sorolt bibliai ősatya emléknapja, s ezen kívül március 20-án, ill. június 15-én is megtarthatták nevüket a Katolikus Ábrahámok.
1967-ben egy fiú kapta az Ábrahám nevet. Veszprém megyei Ábrahámhegy, Ábrány, a szatmári Ibrány, a nyírségi Nyíribrony is idetartozik, ezek az Ábrahám mohamedán, arab Ibrahám változatából alakultak, mohamedán népcsoportokkal, mint a böszörmények, akik neve muzulmán, musurman, busurman elnevezésből ered.
Ábrahámból alakult Ábris nevünk is, ahogy Gáborból Gábris.


Mózes eredete is bibliai, egyiptomi névként magyarázzák: ,,A vízből vöttem ki őtet" jelentéssel. Az látszik bizonyosnak, hogy a fiú jelentésű óegyiptomi mes, mesu rejlik benne, ahogy az egyiptomi uralkodók nevében is felfedezhető (Ra-mzesz, Ra, a Napisten fia, Tuttozisz, Tut, a Holdisten fia).
Az óegyiptomban a mo, vagy ma azt jelentette: víz.
Nálunk becéző alakban előfordul Mózes: Móka, Mózsi.
A Mózes kosár megőrizte a bibliai történet hősének a nevét is.
Attila, Csaba és Zsolt jöttek divatba a Mózes helyett.

Sámuel i.e. XI. században élt bíró, pap és próféta, ő kente fel Izrael két királyát: Sault és a zsoltárköltő Dávidot. Sámuel jelentésében meghallgattatottat jelent. Augusztus 20-án van a nevenapja, 21-én az emléknapja. A belőle rövidült Samut február 16-ra vették fel a naptárakba. Sámuelt 1967-ben két kisfiú kapta, Samunak nem akadt gazdája, Mukinak sem.

Klára és Lőrinc. Lőrinc nap augusztus 10-én van, Klára pedig 12-én. Lőrinc latin eredetű, a Róma melletti Laurentum tartományból vette eredetét, a másik jelentése: babérkoszorúval övezett.
A Lőkös családnév is ebből alakult, Lőkösháza és Tiszalök nevében is felfedezhető, ahol a híres vízlépcső felépült, de számos helység nevében előfordul a Szentlőrinc név is, mint Pestszentlőrinc, s az észak-amerikai Szent Lőrinc-folyó.
A III. században Rómában élt szent életű pap az egyház vagyonát kiosztotta a szegények között, s mikor az üldözők az egyház kincseit követelték rajta, felvonultatta a város szegényeit, amiért tűzhalállal tüzes rostélyon égették meg. Madrid mellett San Lorenzo is Szent Lőrinc község híres építészeti remeke, amelyet a világ VIII. csodájának is emlegetnek, Escorial erre a szomorú eseményre emlékeztet nevével, azt jelenti: rostély. A múlt század elején 12 helység viselte a Szent Lőrinc nevet.
Lőrinc napja fontos időjósló még, esőjével bő szőlő- és gyümölcstermést ígér.

Klára latin eredetű, fényes, ragyogó, híres jelentésű clarus melléknév nőnemű alakjából keletkezett. Számos alakváltozata van: Klarissza, vagy Clarisse, magyarban Kaja, Klárcsin, Rica.
A római egyház szentje, Szent Klára egy előkelő grófi család sarja volt, tizennyolc éves korában tett szerzetesi fogadalmat Assisi Szent Ferenc kezébe, később is itt élt, megalapítva édesanyjával és két testvérével a klarisszák rendjét. A legenda szerint a szerecsenek - szaracéno - ellen megvédte a kolostorát, ezért már 1235-ben szentté avatták.
A Klarissza-rendet alapító Szent Klára s Szent Ferenc a Poverello - a szegeényke - hőse nálunk is nagy sikerrel játszott filmnek: Sister Moon and Brother Sun - Holdnővér és Napfivér címmel róluk, égi szerelmükről szól Berczeli A. Károly verse is.
A Klárákat gyakran Kalárisnak is becézik, korall, latinosan corallus főnévé a jelentése: koláris, kaláris, majd kláris: Bársony, bíbor, kolaris olvassuk a Károli - bibliában. Nálunk a népnyelv Kalárisnak mondja a gyöngy jelentésű klárissal, kalárissal.

Kosztolányi Dezső felesége Görög Ilona volt, ami voltaképp Heléna változata, görög eredettel. Nálunk az Ilona nevet mégsem a keresztény hagyomány tette népszerűvé, hanem a homéroszi történetet feldolgozó középkori Trója-regény Szép Helénája - Ilonája, s Gyergyei, vagy Gergei Albert XVI. századi híres széphistóriája Árgirus királyfiról és világszép tündér Ilonáról.
1967-ben 1843 kislány kapta az Ilona nevet, míg a Helénát 4-en.

Heléna származéka Hellák névvel a germán eredetű Helgáé, amely azt jelenti: egészséges, boldog, augusztus 18-án van a neve napja, melyhez néphagyomány is tartozik.
Ilka név is Ilonához tartozik. Ilonához tartozó a július 13-i Helka is, ez Heléna becéző alakja, a történetet először Fay András dolgozta fel Sió, a Balaton tündére c. regéjében, ahol a párja Kelén.

Bertalan augusztus 24-én ünnepel, 1967-ben 113-an kapták ezt a nevet.
Bertalan arameus nyelven Bar Tolmai, annyi mint Tolmai fiai a latinban. Bartholomaeus alakot vett föl, ebből már érthető a Bartalus, Bartók és Bertók név. A fiú jelentésű héber bar szó ismerheti föl a Barnabás névben is.
Szent Bertalan Keleten: Örményországban, Júdeában és Mezopotámiában hírdette az evangéliumot, s Szánádrug örmény király ölette meg kínhalállal i.sz. 38 táján. Legendáját az Érdy-kódex őrizte meg.

Lajos másfél ezer volt 1967-i újszülöttek között. Ófrancia eredetű.
A francia történelem 18 Lajost ismer, közülük szentté avattak a XIII. században élt IX. Lajost, volt, akit nyaktiló alá küldtek - XVI. Lajost a nagy francia forradalomban, volt, akivel nekünk is szorosabb kapcsolatunk volt, mint XIV. Lajossal, a Napkirállyal. IX. Szent Lajos testvére kapta meg az angolból francia koronabirtokká vált Anjou hercegséget, s megalapítója lett a nápolyi és a magyar Anjou hercegségnek, a nápolyi és magyar Anjou háznak. I. Nagy Lajos királyunk is franciáknál divatos nevet viselte, amely nem is igazi francia, hanem frank - vagyis germán eredetű, a római Gallia lakóit a harcias frankok hódították meg az V. században.
A mi Lajosunk nevének jelentése: hírnév + háború. A németben ma is Ludwig a Lajosok neve. Augusztus 19-én van a Lajosok névnapja.

Lujza augusztus 11-én van a naptárban, Lajos női párja Lois, franciában Louise volt. 1967-ben 7 Lujza és 1636 Lajos lett anyakönyvezve.

Alajos Aloysíus változata, katolikus szerzetesi név volt, amiről Tamási Áron írt Szirom és boly c. ,,Magyar regé"-jében, hogy ,,aki Alajos nevet hord, az menjen szerzetesnek".
Alajosnak megvan a női párja: Alojzia.
Az augusztusi Lajosok inkább október 11-én tartják névnapjukat, mikor kisebb a dologidő.

Ágostonok azonban a nyolcadik római császárról, Augustusról kapták nevüket. 1967-ben 14 kisfiú kapta az Ágostont, Ágost egy sem. Ágoston női párja Augusztáva és Augusztina, névnapjukat március 29-én, illetve december 18-án ünneplik.
Ágoston jelentése: fennkölt, fenséges. Szent Ágoston nevével szerzetesrendek alakultak, remeték, az augustinusok és az ágostonrendiek. Így lett a jelentése agg, idős férfi, mint a Gyárfásnak.
Guszti Augusztinák, Ágostonok becéző neve volt, mint a Gusztávoknak.

Gusztáv skandináv, ósvéd eredetű, annyit jelent: a gótok támasza.

Cézár Augusztus Caius Julius Caesar Octavianus volt, innen a mi Cézár nevünk. Cézár női párja Jókai Enyém, tiéd, övé regényében Cezarin alakban fordul elő. A cár is a Cézárból lett, ill. Julius Caesarból.


Forrás: Szilágyi Ferenc Sokféle nevek magyarázata



 
 
0 komment , kategória:  Névnapok eredete, versek  
Címkék: franciaországban, gyümölcstermést, pestszentlőrinc, szerzetesrendek, babérkoszorúval, népcsoportokkal, örményországban, anyakönyvezhető, ágostonrendiek, mezopotámiában, széphistóriája, koronabirtokká, összetartoznak, megtarthatták, bartholomaeus, nagyrabecsült, forradalomban, napfordulónak, anyakönyvezve, felvonultatta, alakváltozata, tartományból, elnevezésből, megalapítója, hercegségnek, napkirállyal, kapcsolatunk, szerzetesnek, szerelmükről, evangéliumot, születésének, felfedezhető, gusztávoknak, augustinusok, augusztusban, rendtársának, fény születésének, téli napfordulónak, fény angol, ritka nevet, premontrei szerzetet, ciszternita rend, katolikus egyház, június 7-es, svéd védőszent, katolikus naptár, napra esik, protestáns naptárok, ószövetségi patriárka, szentek közé, szatmári Ibrány, nyírségi Nyíribrony, Szent Norbert, Pázmány Pétert, Bellarmin Róbert, Erika Erik, Samu Erikkel, Katolikus Ábrahámok, Gáborból Gábris, Szent Lőrinc-folyó, Szent Lőrinc, Szent Klára, Assisi Szent Ferenc, Szent Ferenc, Sister Moon, Brother Sun, Berczeli, Kosztolányi Dezső, Görög Ilona, Trója-regény Szép Helénája, Gergei Albert XVI, Szent Bertalan Keleten, Szent Lajos, Nagy Lajos, Alajos Aloysíus, Tamási Áron, Szent Ágoston, Guszti Augusztinák, Cézár Augusztus Caius Julius Caesar Octavianus, Jókai Enyém, Julius Caesarból, Szilágyi Ferenc Sokféle,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az út  Jó éjszakát  üdvözöllek!  virágvasárnap  Esti képek  Szép estét kedves látogatóimna...  Az angyali üdvözlet  Egy hét kihagyás  Az angyali üdvözlet  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam  Sárkány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Minden kedves látogatómnak sze...  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Esti kép  Facebookon kaptam  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Nagy Feró megmondta?  Inkább ad  Heltai Jenő: Március  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  Alvó cica  Nárcisz  Sir Andrew Lloyd Webber  Karinthy Frigyes: Almafa  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Apu  Jó éjszakát  Agárdi Gábor gondolata  Facebookon kaptam  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Alvó kisfiú  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  2004-es kivégzés után  A haj állapotának javítása egy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  J. Donald Walters  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Alvó baby  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Mire jók ?  Nem azt látja  Nem jár  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó baby  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Hibáztam már  Nem azt látja  Az időszakos böjt és a vérnyom...  J. Donald Walters  Esti képek  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  Egy imádság Ágoston Vallomások...  képre írva  Sok ember olyan, 
Bejegyzés Címkék
fény születésének, téli napfordulónak, fény angol, ritka nevet, premontrei szerzetet, ciszternita rend, katolikus egyház, június 7-es, svéd védőszent, katolikus naptár, napra esik, protestáns naptárok, ószövetségi patriárka, szentek közé, szatmári Ibrány, nyírségi Nyíribrony, vízből vöttem, látszik bizonyosnak, egyiptomi uralkodók, bibliai történet, zsoltárköltő Dávidot, belőle rövidült, másik jelentése, híres vízlépcső, észak-amerikai Szent, egyház vagyonát, szegények között, egyház kincseit, város szegényeit, világ VIII, szomorú eseményre, múlt század, római egyház, előkelő grófi, klarisszák rendjét, legenda szerint, szerecsenek &#8211, szegeényke &#8211, népnyelv Kalárisnak, gyöngy jelentésű, keresztény hagyomány, homéroszi történetet, germán eredetű, neve napja, július 13-i, történetet először, párja Kelén, francia történelem, nagy francia, angolból francia, magyar Anjou, római Gallia, harcias frankok, augusztusi Lajosok, nyolcadik római, gótok támasza, franciaországban, gyümölcstermést, pestszentlőrinc, szerzetesrendek, babérkoszorúval, népcsoportokkal, örményországban, anyakönyvezhető, ágostonrendiek, mezopotámiában, széphistóriája, koronabirtokká, összetartoznak, megtarthatták, bartholomaeus, nagyrabecsült, forradalomban, napfordulónak, anyakönyvezve, felvonultatta, alakváltozata, tartományból, elnevezésből, megalapítója, hercegségnek, napkirállyal, kapcsolatunk, szerzetesnek, szerelmükről, evangéliumot, születésének, felfedezhető, gusztávoknak, augustinusok, augusztusban, rendtársának, böszörmények, édesanyjával, néphagyomány, változatából, óegyiptomban, zsoltárköltő, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 7233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 30
  • e Hét: 792
  • e Hónap: 12497
  • e Év: 51498
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.