Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Számít-e, hogy miben hiszek?
  2016-07-28 17:35:24, csütörtök
 
  Gyakran halljuk azt a kérdést, hogy ,,számít-e, hogy miben hiszek, ha egyszer hiszek valamiben?" vagy ,,ha a hitünk segít nekünk, akkor mit számít a többi?"
Az ilyen kijelentések mögött az rejlik, hogy nincs olyan abszolút igazság, amiben hinni lehetne, és csak a hit megléte a fontos. Mindnyájan hiszünk valamiben. Ahogyan Edgar Sheffield Brightman mondja: ,,A gondolkodó ember nem lehet meg igazi meggyőződés nélkül, és nincs értelme úgy tennie, mintha nem lenne meggyőződése."
A modern embernek nem sikerült igazságot és értelmet találnia az életben. Ez azt tükrözi, hogy képtelenek vagyunk saját magunkon kívül felfogni valamit: ,,Nincsenek olyan szabályok, amelyek segítségével a világegyetemben valamilyen célt vagy értelmet fedezhetnénk fel."(H. Reichenbach)
Bár olyan korban élünk, amelyben mindnyájunknak határozott elképzeléseink vannak a dolgokról, a hangsúly általában magán a hiten van, nem pedig a hit igazi tárgyán. ,,Ne félj az élettől. Hidd el, hogy érdemes élni, és hited segít megteremteni a tényt" - hirdeti a pragmatista William James.
Sajnos ez nem így van. A hit nem teremti meg a tényt. Az igazság független a hittől. Akármilyen keményen próbálkozom is hinni valamiben, attól az még nem lesz igaz. Egész szívemből hihetem például, hogy holnap havazni fog, de ettől még nem biztos, hogy tényleg havazik majd. Vagy hihetem, hogy elnyűtt, öreg autóm egy vadonatúj Rolls-Royce, hitem azonban nem változtat semmit a tényeken.
A hit csak annyit ér, mint a tárgya. Valaki például odajöhet hozzám a következő szavakkal: ,,Gyere, elviszlek egy körre az új repülőgépemen!" Ha rájövök, hogy gépét alig lehet elindítani, és még vezetői engedélye sincs hozzá, akkor hitem - bármilyen erős is - nem eléggé megalapozott.
Hitemtől még barátom nem lesz remek pilóta, ha egyszer a levegőben vagyunk! Ha viszont egy másik barátom is odajön hozzám, és ugyanazt az ajánlatot teszi, de tudom, hogy képesített pilóta, és új repülőgépe van, akkor bizalmamnak sokkal szilárdabb alapja van. Tehát igenis számít, miben hiszek, mert a puszta hitem nem tesz igazzá semmit.
A Biblia is hangsúlyozza, hogy rendkívül fontos, miben hisz az ember. Jézus mondja: ,,ha nem hiszitek, hogy én vagyok, meghaltok bűneitekben" (János 8:24). A Szentírás kijelenti: ,,Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van, aki pedig nem engedelmeskedik a Fiúnak, nem lát majd életet, hanem az Isten haragja marad rajta." (János 3:36).
A Biblia tehát nem a hit meglétére helyezi a hangsúlyt, hanem a hit tárgyára. Nem azt hangsúlyozza, hogy ki bízik, hanem azt, hogy miben bízik. Jézus mondta: ,,Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam." (János 14:6).
Manapság az emberek abban hisznek, amiben nekik tetszik, de ez végső pusztulásukhoz vezet. Hégelről, a filozófusról hallottuk az iskolában azt a híres történetet, amely jól mutatja, hogy az emberek hite általában szöges ellentétben áll a bibliai hittel. A történet szerint Hegel éppen egy eseménysorozatra utalva magyarázta történetfilozófiáját, amikor az egyik hallgatója kifogásolta Hegel álláspontját, és így szólt: ,,De tanár úr, a tények mást mutatnak."
,,Annál rosszabb a tényeknek" - felelte Hegel.
Izráel történetének egyik legsötétebb szakasza a királyok korában volt. Ekkor zajlott le az Úr Isten és Baal, a sokak által tisztelt istenség párharca.
Fából oltárt készítettek, és áldozat gyanánt egy feldarabolt ökröt helyeztek rá. Megállapodtak, hogy azt az istent fogják elismerni Izráel igaz istenének, aki tűzzel felel, és felemészti az áldozati állatot. Baal próbálkozhatott először.
Ha valaki tüzet küldhetett az égből, az Baal volt - a természet nagy istene, aki az időjárást (pl. Az esőt, a vihart, a villámlást) irányította. Baal papjai felvonultak, és reggeltől késő délutánig keringtek az oltár körül, s könyörögtek Baalhoz, hogy válaszoljon.
Ezek a hamis papok ott ugráltak az oltár körül, kardokkal vagdalták magukat, eksztázisban táncoltak, és egész nap könyörögtek. Mégsem történt semmi. Senki nem vádolhatja őket azzal, hogy nem voltak őszinték, vagy nem hittek.
Miután befejezték, és újjáépült az oltár, az Úr Isten tűzzel válaszolt a mennyből, megemésztve az oltárt és az áldozatot. Ekkor Baal hamis prófétáit megölték.
Ha az őszinteség és a hit üdvözítene, akkor ezeknek a prófétáknak életben kellett volna maradniuk. Csakhogy bizalmukat hamis dolgokba vetették. Sohasem kutatták az igazságot. Isten azt kívánja az embertől, hogy Jézus Krisztusba vesse a hitét - kevesebb sem az embernek, sem Istennek nem elég.

Josh McDowell és Don Stewart
 
 
0 komment , kategória:  Hitvédelem  
Címkék: eseménysorozatra, engedelmeskedik, világegyetemben, próbálkozhatott, elképzeléseink, mindnyájunknak, pusztulásukhoz, repülőgépemen, megállapodtak, kijelentések, eksztázisban, filozófusról, hangsúlyozza, meggyőződése, történetének, megteremteni, álláspontját, fedezhetnénk, segítségével, megalapozott, ellentétben, könyörögtek, megemésztve, irányította, készítettek, meggyőződés, bizalmamnak, felvonultak, pragmatista, válaszoljon, prófétáknak, bűneitekben, legsötétebb, próbálkozom, reichenbach, feldarabolt, hitünk segít, ilyen kijelentések, gondolkodó ember, modern embernek, világegyetemben valamilyen, hangsúly általában, pragmatista William, igazság független, vadonatúj Rolls-Royce, következő szavakkal, levegőben vagyunk, másik barátom, ajánlatot teszi, puszta hitem, emberek abban, filozófusról hallottuk, Ahogyan Edgar Sheffield Brightman, William James, Ekkor Baal, Jézus Krisztusba, Josh McDowell,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy párkányon  Facebookon kaptam  Borzasztó  ajándék, mellyel meglepem  Emlékezz  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Esterházy Péterre emlékezünk  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Különleges  Erdei gyöngyvirág  Különleges  Azért kaptad  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Ismeretlen: Ikarusz monda  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Martin Buber, A haszidim meséi  Az ember emlékekből áll  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Pitypang szökőkút  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Alvó kislány  Alvó kislány  Ady Endre - Mindegy átka  Baranyi Ferenc - N i n c s  Andrássy Réka - A bolond Böske  Minden tavaszból őrizz..  Mit ünnepelnek a görögök márci...  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Tavaszi este  különleges  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Vannak emberek  A hagyma antibakteriális hatás...  Pitypang szökőkút  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  A felvilágosodás...  Szép estét  39 ígéret  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Megígért békesség  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kertem  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Egyszerű  Szép estét  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Szeretem ujjad karcsuságait,  James Allen  Egyszerű  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bársony székben  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
hitünk segít, ilyen kijelentések, gondolkodó ember, modern embernek, világegyetemben valamilyen, hangsúly általában, pragmatista William, igazság független, vadonatúj Rolls-Royce, következő szavakkal, levegőben vagyunk, másik barátom, ajánlatot teszi, puszta hitem, emberek abban, filozófusról hallottuk, híres történetet, emberek hite, bibliai hittel, történet szerint, eseménysorozatra utalva, egyik hallgatója, tények mást, királyok korában, sokak által, feldarabolt ökröt, istent fogják, áldozati állatot, természet nagy, oltár körül, hamis papok, prófétáknak életben, hitét &#8211, eseménysorozatra, engedelmeskedik, világegyetemben, próbálkozhatott, elképzeléseink, mindnyájunknak, pusztulásukhoz, repülőgépemen, megállapodtak, kijelentések, eksztázisban, filozófusról, hangsúlyozza, meggyőződése, történetének, megteremteni, álláspontját, fedezhetnénk, segítségével, megalapozott, ellentétben, könyörögtek, megemésztve, irányította, készítettek, meggyőződés, bizalmamnak, felvonultak, pragmatista, válaszoljon, prófétáknak, bűneitekben, legsötétebb, próbálkozom, reichenbach, feldarabolt, kifogásolta, valamilyen, képtelenek, akármilyen, vádolhatja, magyarázta, befejezték, határozott, elindítani, bizalmukat, üdvözítene, hallgatója, gondolkodó, szilárdabb, krisztusba, villámlást, küldhetett, történetet, mindnyájan, felemészti, képesített, őszinteség, repülőgépe, hallottuk, szívemből, nincsenek, természet, iskolában, vadonatúj, kijelenti, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 89 db bejegyzés
e év: 351 db bejegyzés
Összes: 35916 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2732
  • e Hét: 11444
  • e Hónap: 23319
  • e Év: 211121
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.