|
2016-09-27 21:56:14, kedd
|
|
|
A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelynek több feladata is van, hogy szerveztünk megfelelően tudjon működni. Egyik ilyen szerep a véralvadás szabályozása, vagyis segítséget nyújt a fehérjék összetapadásában. Ezen kívül a K-vitamin fontos a csontok növekedéséhez, regenerációjához, a kalcium felhasználásához, a sejtek növekedéséhez és az idegsejtek egészségének megőrzéséhez. Amennyiben szervezetünk K-vitamin-hiánnyal küzd, akkor fennáll a veszélye a csontritkulásnak, az érelmeszesedésnek, a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, illetve a csontjaink törékennyé is válhatnak.
A K-vitaminnak két formája ismert, a K1- és a K2-vitamin. A K2-vitaminnak elsősorban a csontképzésben van kiemelkedő szerepe. Körülbelül 30 éves korunkra érjük el a maximális csonttömegünket. Az életkor előrehaladtával csontjaink mennyisége jelentősen lecsökken, pontosabban a csontok gyorsabban bomlanak, mint ahogyan újraképződnek. A K2-vitaminnak tehát a csontképző folyamatban van jelentős feladata és a kalcium-anyagcsere szabályozásában vesz részt. Segítségével a kalcium a csontokhoz akadálytalanul el tud jutni, be tud épülni, így segítve elő, hogy a csontok egészségesek maradjanak, vagyis a szerkezetük és sűrűségük is megfelelő legyen.
A K2-vitamin abban is segítséget nyújt, hogy a kalcium a csontokban és ne más helyeken rakódjon le. Ahhoz, hogy a folyamat gördülékenyen menjen végbe, egy oszteokalcin nevű fehérjére van szükség, amely segíti a kalcium csontokba való beépülését is, de ehhez mindenképpen szüksége van a K2-vitamin jelenlétére. Egy vizsgálat során kimutatták, hogy ha a szervezetben nincs elegendő K2-vitamin, akkor ez jelentősen csökkenti az aktív oszteokalcin fehérje szintjét, amely a csonttörés veszélyét hordozza magában. Mivel a változókor után a nőknél jelentősen csökkenhet a csontsűrűség, ezért mindig ügyelni kell a K2-vitamin pótlására. Egy másik kutatás során pedig azt bizonyították be, hogy a K2-vitaminnak igenis nagyon fontos szerepe van abban, hogy a kalcium nehogy az artériák falán rakódjon le, vagyis ennek a vitaminnak kitüntetett szerepe van az érelmeszesedés megelőzésében is.
Az élelmiszerek nagy része csak kis mennyiségben tartalmaz K2-vitamint, de azért a tejtermékekben és a fermentált élelmiszerekben van belőle valamennyi. A feta sajtban, a kéksajtban vagy a cheddarban van némi K2-vitamin, de jelen van például a csirkében vagy a marhában, az állati zsírokban és belsőségekben is. K1-vitamin elég nagy mennyiségben megtalálható a zöld leveles zöldségekben, de a K2-vitamin szinte csak az erjesztett, savanyított zöldségekben és ételekben található meg, mint például a kefir vagy a savanyú káposzta. Érdemes ezt a vitamint pótolni, ha K2-vitamin-hiánnyal küzdünk, még akkor is, ha a vastagbél baktériumai is termelnek valamennyit ebből a vitaminból.
Forrás: Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
Címkék: regenerációjához, felhasználásához, összetapadásában, csontritkulásnak, csonttömegünket, szabályozásában, élelmiszerekben, előrehaladtával, tejtermékekben, akadálytalanul, érelmeszesedés, csontképzésben, bizonyították, növekedéséhez, belsőségekben, újraképződnek, megelőzésében, gördülékenyen, szervezetben, megőrzéséhez, segítségével, zöldségekben, szervezetünk, mennyiségben, egészségének, egészségesek, élelmiszerek, megtalálható, szabályozása, csontsűrűség, oszteokalcin, mindenképpen, jelenlétére, valamennyit, szerveztünk, megfelelően, zsírban oldódó, véralvadás szabályozása, fehérjék összetapadásában, csontok növekedéséhez, kalcium felhasználásához, sejtek növekedéséhez, idegsejtek egészségének, csontjaink törékennyé, maximális csonttömegünket, életkor előrehaladtával, csontok gyorsabban, csontképző folyamatban, csontokhoz akadálytalanul, csontok egészségesek, folyamat gördülékenyen, oszteokalcin nevű,
|
|
|
|
zsírban oldódó, véralvadás szabályozása, fehérjék összetapadásában, csontok növekedéséhez, kalcium felhasználásához, sejtek növekedéséhez, idegsejtek egészségének, csontjaink törékennyé, maximális csonttömegünket, életkor előrehaladtával, csontok gyorsabban, csontképző folyamatban, csontokhoz akadálytalanul, csontok egészségesek, folyamat gördülékenyen, oszteokalcin nevű, kalcium csontokba, vizsgálat során, szervezetben nincs, aktív oszteokalcin, csonttörés veszélyét, változókor után, nőknél jelentősen, másik kutatás, kalcium nehogy, artériák falán, vitaminnak kitüntetett, érelmeszesedés megelőzésében, élelmiszerek nagy, fermentált élelmiszerekben, feta sajtban, kéksajtban vagy, csirkében vagy, állati zsírokban, zöld leveles, kefir vagy, savanyú káposzta, vitamint pótolni, vastagbél baktériumai, regenerációjához, felhasználásához, összetapadásában, csontritkulásnak, csonttömegünket, szabályozásában, élelmiszerekben, előrehaladtával, tejtermékekben, akadálytalanul, érelmeszesedés, csontképzésben, bizonyították, növekedéséhez, belsőségekben, újraképződnek, megelőzésében, gördülékenyen, szervezetben, megőrzéséhez, segítségével, zöldségekben, szervezetünk, mennyiségben, egészségének, egészségesek, élelmiszerek, megtalálható, szabályozása, csontsűrűség, oszteokalcin, mindenképpen, jelenlétére, valamennyit, szerveztünk, megfelelően, folyamatban, érrendszeri, kitüntetett, szerkezetük, baktériumai, savanyított, pontosabban, erjesztett, kiemelkedő, cheddarban, törékennyé, mennyisége, jelentősen, vitaminnak, gyorsabban, csontjaink, elsősorban, csontképző, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2846
- e Hét: 11628
- e Hónap: 43114
- e Év: 247815
|
|
|