Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Első repülés
  2017-02-01 10:07:36, szerda
 
  Első repülés



Kinyújtom a tésztát, és a kerek pizzát vékonyan megszórom a gyűrűs sajttal. Érzem, ahogy a lemenő nap melengetően simogatja a kezeimet, pórusaimból pedig árad a köszönet. Belegondolok, milyen semmitmondónak tűnhet egy sajtgyűrűben megjelenő isteni dicsőség. Már-már bántó, hogy a megnyomorodott, csonka és kétségbeejtően üres világban erre a percre összpontosít a szív lencséje.
Tudok a szegénységről, a rettenetes szenvedésről; láttam az éhezőket és a harcba induló fegyvereket. Átéltem a fájdalmat, és az életem a megmondhatója: csak mélyítem a világ sebét, amikor elmulasztok hálát adni a lombon átszűrődő hajnali fényért, a vadrózsák észbontó illatáért július elején, és a tücsökciripelésért párás estéken, a csobogó patakért, felvillanó csillagokért, hulló esőért és valamennyi jó dologért, amit egy jó Isten ad. Miért kellene a világnak még több harag, még több düh? Hogyan menthetném meg a világot azzal, ha elvetem a szégyenkezés nélküli örömöt , amikor éppen az öröm a megmentőnk? Ha az örömöt elvetve együtt érzően a szenvedők mellé állunk, attól nem menekülnek meg a szenvedők. Épp ellenkezőleg. A bátrak, akik minden jó, szép és igaz dologra összpontosítanak, még a kicsi dolgokban is, akik hálát adnak érte, és a jelen pillanatban is felfedezik az örömöt, ők munkálnak változást, ők hozzák el a legteljesebb Fényt az egész világnak. Amikor kemény életünk talaját megnyitjuk a kegyelem esője előtt, és hagyjuk, hogy az öröm beszivárogjon minden száraz repedésünkbe, hagyjuk, hogy az öröm átitassa sebes bőrünket és mély árkainkat, abból élet fakad. Hogy ne lenne ez a legjobb a világ számára? A mi számunkra? A felhők akkor nyílnak meg, amikor szánk köszönetre mozdul.
A pillanatért szóló hála ugyanaz, mintha elmondanánk azt az imát, amelyet a legáldottabb nő mondott a világra legnagyobb hatást gyakorló eseményben való részvételéért. Mária, akinek Maga Isten töltötte meg embrió képében a méhét, csendes szóval áld: ,,Magasztalja az én lelkem az Urat" (Lukács 1:46).
Így tehetek én is - bizony, akár itt is.
Valami mindig felbukkan, hogy megtöltse az üres helyeket.
És amikor hálát adok a látszólag parányiért, helyet készítek, hogy Isten növekedhessen bennem. Ez, ez tölt meg, és én ,,magasztalom hálaadással" (Zsoltárok 69:31), Isten pedig belép a világba. Mit nagyít fel egy élet? A világ feszültség okozta repedéseit, a nap piszkosságát, mindazt, ami teljes mértékben helytelen, és szörnyen elrontott? Vagy Istent? Isten mindenhatósága és mindentudása soha nem csökken. Nem Istennek van szüksége arra, hogy az ilyen kicsik, mint mi, magasztalják, hanem éppen fordítva. A mi életünk kicsi, énünk pedig hamisan nagyra duzzasztott, a hálaadással viszont összemegyünk, és a világ helyreáll. Köszönetet mondok, Ő naggyá lesz bennem, megduzzasztom a világot, és Ő felkavar, betöltött örömmel.
Hát ez, ez az imádság másik oldala - gondolom.
A kegyelem-pillanatok megnevezése, Isten ajándékainak listája túllép az imádkozás bevásárlólista-jellegén, át a másik oldalra. Az imádkozás másik oldala az Ő tróntermének belseje, az Ő erős, szeretettől dobogó szívének belső fala. A lista Isten listája, az Ő szeretetének, az imáink túloldalán dobogó szeretetének a lüktetése. És most már látom, miről is szól valójában ez a kihívás, hogy írjak le ezer dolgot, amit szeretek. Valójában arról szól, hogy adjak nevet minden módnak, ahogyan Isten szeret engem. Az igazi Szeretet-próba. Belépni jelenlétébe, hallgatni végtelen szeretetét, és megismerni túlcsorduló kegyelmét. Ez a csodák boltozata. Az egyetlen dolgot, ami képes megváltoztatni bennünket, a világot, ez: az Ő nagy-nagy szeretete. Soha nem szabad, hogy megtévesszen, milyen egyszerű az eukhariszteó és az Ő szeretet-listájának papírra vetése. Sajt. Nap. Napló. Névadás. Szeretet. Itt. Döbbenetesen szentségesnek tűnik valamennyi, és alig merek levegőt venni. Le kellene vennem a sarumat.
Ha én harang vagyok, Ő egészen biztosan szél; Ő mozdul, megcsendít, és én felismerem: ez a túloldal, ahol Dániel, az imádkozó ember élt. Dániel, a változást hozó, megrendítő, megmozdító, a király második embere, aki békésen pihent az oroszlánok vermében. Dániel az erős-ima embere, nem csak azért, mert merev térdeit meghajlítva a Legfőbb Trón elé terjeszti kéréseit napjában háromszor. Imái azért mozdítanak meg királyokat és zárják be az oroszlánok száját, mert Dániel ,,napjában háromszor imádkozott, ahogy addig is, hálát adva Istenének" (Dániel 6:10, az angol alapján - kiemelés A. V.). Dániel napjában háromszor hálaadó imát mondott a közönséges hétköznapi dolgokért, a minden dolgok középpontját jelentő Isten-szívből túlcsorduló Isten-szeretetért. Az igaz imákat egyedül a hálás ajkak mondják el. Mert a hála juttat el az ima túloldalára, az Isten-szeretet szívéhez - és a világ megváltoztatásához, az én megváltoztatásomhoz szükséges összes erő itt rejlik az Ő szeretetében. Az imának, hogy ima legyen, hogy legyen ereje bármit megváltoztatni, először hálát kell mondania: ,,Imádságotokban és könyörgésetekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt" (Filippi 4:6, kiemelés A. V.). ,,Intelek azért, mindenekelőtt, hogy tartassanak könyörgések, imádságok, esedezések, hálaadások minden emberért" (1Timótheus 2:1, kiemelés A. V.). A szüntelen imádkozás csak úgy lehetséges, ha életünk állandó hálaadás.
Hogy is gondolhattam, hogy másféleképpen is be lehet lépni az Ő udvarába, mint hálaadással?
Az a lencsevégre kapott, napfényben gyűrűkbe göndörödő, pompázatos reszeltsajt-halom keltette bennem ezt a gondolatot. Ugyanezt a régi korok bölcs asszonya, Norwichi Júlia így fejezte ki:

Az ima legmagasztosabb formája Isten jóságához szól...
Isten csupán arra vágyik, hogy lelkünk teljes erejéből őhozzá ragaszkodjon,
különösképpen is az ő jóságához. Mert valamennyi dolog közül,
amit elménk Istenről gondolhat, az ő jóságáról való gondolkodás van leginkább tetszésére,
lelkünknek pedig javára.

Az ajándéklista valójában az Ő jóságáról való gondolkodás - és ez, ez tetszik neki a legjobban! Ráadásul ez van leginkább a saját lelkem javára, pedig még éppen csak most kezdem ezt megismerni. Ha az Ő jóságához való ragaszkodás az ima legmagasztosabb formája, akkor így, tollal, lencsével, hálaszóval látni az Ő jóságát valójában az elképzelhető legszentségesebb tett. És ilyet bárki, bárhol, bármilyen helyzetben kigondolhat. Az eukhariszteó magával ragad bennünket az Ő szeretetébe Megütődöm, és hosszan csengek: Dániel csak azért az ima embere, mert a hálaadás embere, és én csak úgy lehetek imádkozó nő, ha a hálaadás asszonya leszek. Méghozzá nem itt-ott, általánosságban mondott köszöneté, hanem a napjában háromszori eukhariszteóé. A mindennapi hálaadó ima ereje zárta be a kiéhezett oroszlánok száját? Az oroszlánok mindenképpen a kemény eukhariszteó kategóriájába tartoznak.
Kicsúsztatom a pizzát a sütőből; a sajt szétfolyt rajta és beleolvadt. Egy napon majd elmondom Shellynek, hogy az életváltozás akkor következik be, amikor hálával fogadjuk az életet, és semmi változást nem kérünk.
A kerek pizzát szeletekre vágom. A konyhai sarokablakom előtt reménykedve lógó porcelángalamb, a belekarcolt béke szóval nézi, hogyan kelhetne szárnyra a vad szelekben. (folyt. köv.)


Ann Voskamp
 
 
0 komment , kategória:  Ezernyi ajándék  
Címkék: könyörgésetekben, összpontosítanak, legszentségesebb, legmagasztosabb, kívánságaitokat, általánosságban, megnyomorodott, imádságotokban, megváltoztatni, porcelángalamb, mindenhatósága, semmitmondónak, kétségbeejtően, bevásárlólista, szentségesnek, eukhariszteóé, szegénységről, beszivárogjon, mindenekelőtt, részvételéért, megmondhatója, másféleképpen, megduzzasztom, kategóriájába, növekedhessen, különösképpen, középpontját, sarokablakom, szenvedésről, piszkosságát, gondolhattam, ragaszkodjon, szeretetében, csillagokért, ajándéklista, összpontosít, kerek pizzát, gyűrűs sajttal, sajtgyűrűben megjelenő, percre összpontosít, szív lencséje, rettenetes szenvedésről, harcba induló, világ sebét, lombon átszűrődő, vadrózsák észbontó, csobogó patakért, világot azzal, szégyenkezés nélküli, örömöt elvetve, szenvedők mellé, kicsi dolgokban, Maga Isten, Vagy Istent, Legfőbb Trón, Norwichi Júlia,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Az ember emlékekből áll  jó reggelt  Tavaszi este  képre írva  Az ember emlékekből áll  Előfordul, hogy  József Attila - Kopogtatás nél...  Robin Wight pitypang szobra  Magamnak  Gebhardt Nóra versei II.  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Töröld le  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Jánosházy György: Fogd a kezem  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Vannak emberek  Hogyan válunk hűségesekké?  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Tanmese  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Tanmese  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam Krisztina b...  Alvó cicák  Jó éjszakát  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Vidámság  jó reggelt  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Jó nap volt  Robert Merle tollából  Dóró Sándor: Embernek maradni  Nem kell hozzá fürdőruhás  Alvó kislány  Tavaszi este  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ott van  Szép estét  Paul David Tripp Április 14  József Attila – Keresek ...  Különleges  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Magyar költészet napja  Pitypang szökőkút  Annyira tisztelem a szabadságo...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Jó nap volt  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
kerek pizzát, gyűrűs sajttal, sajtgyűrűben megjelenő, percre összpontosít, szív lencséje, rettenetes szenvedésről, harcba induló, világ sebét, lombon átszűrődő, vadrózsák észbontó, csobogó patakért, világot azzal, szégyenkezés nélküli, örömöt elvetve, szenvedők mellé, kicsi dolgokban, jelen pillanatban, legteljesebb Fényt, egész világnak, kegyelem esője, öröm beszivárogjon, öröm átitassa, világ számára, felhők akkor, pillanatért szóló, világra legnagyobb, üres helyeket, látszólag parányiért, világ feszültség, ilyen kicsik, hálaadással viszont, világ helyreáll, imádság másik, másik oldalra, imádkozás másik, lista Isten, imáink túloldalán, igazi Szeretet-próba, csodák boltozata, egyetlen dolgot, imádkozó ember, változást hozó, király második, oroszlánok vermében, erős-ima embere, oroszlánok száját, angol alapján, közönséges hétköznapi, minden dolgok, igaz imákat, hálás ajkak, hála juttat, szüntelen imádkozás, régi korok, ajándéklista valójában, saját lelkem, elképzelhető legszentségesebb, eukhariszteó magával, hálaadás embere, hálaadás asszonya, napjában háromszori, mindennapi hálaadó, kiéhezett oroszlánok, oroszlánok mindenképpen, kemény eukhariszteó, sajt szétfolyt, napon majd, életváltozás akkor, konyhai sarokablakom, belekarcolt béke, könyörgésetekben, összpontosítanak, legszentségesebb, legmagasztosabb, kívánságaitokat, általánosságban, megnyomorodott, imádságotokban, megváltoztatni, porcelángalamb, mindenhatósága, semmitmondónak, kétségbeejtően, bevásárlólista, szentségesnek, eukhariszteóé, szegénységről, beszivárogjon, mindenekelőtt, részvételéért, megmondhatója, másféleképpen, megduzzasztom, kategóriájába, növekedhessen, különösképpen, középpontját, sarokablakom, szenvedésről, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 83 db bejegyzés
e év: 345 db bejegyzés
Összes: 35910 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1395
  • e Hét: 10107
  • e Hónap: 21982
  • e Év: 209784
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.