Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az idő szentélye
  2017-02-02 12:09:17, csütörtök
 
  Az idő szentélye


Csak azt kell eldöntenünk, mihez kezdünk a nekünk adott idővel.
J. R. R. Tolkien

Az áprilisi nap megfürdik a mosogatóvízben, sugara végigcsordul a kezeimen.
Forró a víz. Mosogatok. Feltűrt ingujjam alatt halvány vízfoltokat hagy karomon a szappanos hab. Csillog. És a vízben ázó fazekak között halomba nőnek a szappanbuborékok. Sima-ruganyos gömbökké merevedett törékeny feszültség.
A fény nekicsapódik a csúszós hártyának.
Csak azért veszem észre, mert keresem. A sugarak ráhullnak, visszatükröződnek a buborék külső felszínről... a buborék belső bőrének karimájáról... és ahol összetalálkoznak, szivárványszínekben csillogó fény-kölcsönhatás a buborék íve mentén; ibolya, bíbor, kékeszöld, aranysárga. Mint a csillanás a holló szárnyán; a szögek, az árnyalatok, a tündöklő folyadék, a fény a hullámokon.
Megérintem a csodát, a törékenység megremeg... kidudorodik. Egybeolvad. Egymásba merül. Kerekké érik, átlátszóan csillog az idő.
Aztán kidurran.
A mechanikáját talán elmagyarázza a tudomány, de hogyan látja ezt a lélek szeme? Fogom a párkányon heverő tollat, és újra lejegyzek egyet. Kezemről csepeg az edények leve, lélegzetemet visszafojtva vésem bele mindig nyitva heverő naplómba:
362. Szappanhab... csupa szín a napfényben
Leteszem a tollat. Megszárítom a kezemet a konyharuhával, felitatom a tintába folyó vízpacnikat.
A ház szalad.
Edénykupacok, a déli munka pelyvája. Pulthoz száradt krumplidarabkák. A tanulóasztalon értelmetlen összevisszaságban heverő könyvek, lapok, ceruzák és zsírkréták: elvesztett, otthagyott ötletek. A padlón dominók áradata. A gyerekek egymás hegyén-hátán rohantak ki: ki a levegőre, a nyitott térbe. Mosogatok a csend szigetén magamba roskadva. A délelőtt kavalkádja belesajdul a vállaimba. Dolgozik a mosógép. A kis porcelángalambot, a szárnyába vésett ,,béke" szóval, egyetlen világos cérnaszál tartja. A mosogatónál állva látom, ahogy forog, forog; erre, majd arra, körbe-körbe, szédülten körbe.
A rémálmok éjszakája után azt mondtam, nincs szükségem több időre, hogy bármi többet tegyek, lássak vagy tapasztaljak. De elég csak ránézni egy délelőtt maradványaira, és nyilvánvaló, hogy szívem mélyéből erre vágyom: több időre, hogy rendben tudjam tartani a már meglévő életemet. A munka, a gyerekek, az étel, a szennyes, a szolgálat, az élet, amely annyira teli, hogy már-már üresnek tűnik. Mindezek tetejébe kinek van ideje még egy dolgot magára venni, és hála-naplót vezetni, ajándékokat számlálgatni? Kinek van ideje ezret felróni belőlük? Zsúfolt életünk elbír-e még egy dolgot?
Leengedem a vizet, a szappanhab már csak zsírós tajték.

Újra teleengedem. A csapból friss víz folyik. Nézem, ahogy a csorgó víz felhabosítja az új adag szappant. Csak azért látom, mert figyelem...
362. Szappanhab... csupa szín a napfényben
A kerek tál kitölti a mosogatót, és a tészta szappanbuborékokban úszik a felszínre. Mosogatok. Nézem a tükörképemet a csap rozsdamentes fémjében. Ismerlek téged, te kereső-szemű! Te vagy az, akinek kétségbeejtően szüksége van időre: arra, amit nem vehetünk meg, amit eladunk magunkból, hogy többet szerezzünk az akarni vélt dolgokból; amit feláldozunk, hogy látszólag nyerjünk. Azt mondják, az idő pénz, de ez nem igaz. Az idő élet. És ha én a legteljesebb életet akarom, a legteljesebb időt kell megtalálnom. Letörlök egy vízcseppet a csapról; ott a tükörképem. Ó, igen, ismerlek téged: az életed zsúfoltsága kevés helyet hagy az életed forrása számára. Én vagyok a gyászoló arc.
Isten időt ad nekünk. És kinek van ideje Isten számára?
Ez így értelmetlen.
Krisztusban nem örökké tart a létezésünk? A keresztyének nem rendelkeznek az összes idővel az örökkévalóságban, az örök életben? Ha a keresztyének kifogynak az időből - nem saját létezésünket veszítjük el? Ha valakinek, hát nem Krisztus követőinek kellene, hogy legyen idejük?
A tál a kezemben, fogom a kötött rongyot, és körbetörlöm a tál karimáját. Visszagondolom, felidézem azt a kopár májusi reggelt, amikor ott ültem a halottakkal, ahogy minden kedden szoktam -de azt a keddet nem felejtem el.
Míg a gyerekek a zongoratanárnál ütögetik a billentyűket, én a sírkövek között várok, és keresem a saját hangnememet.
A temető szélén ülve olvasok. A temetőkert túlsó végén, egy földbe vájt verem mellett két ősz-koronás nő áll magában. Mire várnak a szégyellős tavaszi fényben, szorosan összehúzott kabátban? Egy fehér kisteherautó odatolat a föld tátongó szájához, fölé lógatva csörlőjét. Kiszáll a kocsiból egy zöld munkásnadrágot viselő férfi, ráakasztja a csörlőt a betondobozra, leereszti a koporsó bölcsőjét a fekete űrbe.
Azután fekete halottaskocsi gördül lassan a temetőbe, végigvánszorog a pázsiton. Itt jön a koporsó, benne, ami az élőből maradt. Félreteszem a könyvet.
Nem jön lelkész? Csak a két idős hölgy - és a temetkezési vállalat igazgatója a sírásóval? Meg egy fekete varjú; a kiásott földhalom tetején trónoló, elszállni készülő árnyék.
Ki várakozhat az autóban, hogy csak ketten gyűltek össze a temetésére? És ő, az elhunyt, vajon nekifeszült minden egyes napnak, hogy elsőként szakítsa át a célvonalat, bevégzett élettel? Megtöltötte az ürességet az, ahogyan kapkodva nyúlt az élet után?... Megtöltötte a koporsó ürességét?
,,Járkáló árnyak vagyunk csupán, minden szorgos futkosásunk semmivé lesz" (Zsoltárok 39:6, az angol alapján).
A két hölgy szorosan egymás mellett áll. Legyeket hessegetnek el. És amikor az igazgató és a sírásó kinyitják a koporsószállító hátulját, és kicsúsztatják a koporsót - a földi élet lezárásának abban a csupasz pillanatában kísértetként suhan végig a sírkövek között a kérdés, amit egyszer egy lelkipásztornak tettek fel, és én újra hallom, félreérthetetlenül.
Mit bánt meg a pásztor legmélyebben az életében?
Keresztülviszik a fadobozt a temetőn. A megbánás súlya tesz nehézzé egy koporsót. És hallom, ahogy visszhangzik a pásztor válasza.

A sietséget. Azt, hogy továbbrohantam a következő dologhoz anélkül, hogy teljesen belemerültem volna az éppen előttem álló dologba. Egyetlen előnyt sem tudnék említeni, amit valaha a sietéssel nyertem. De ezernyi, sőt tízezernyi összetört, elszalasztott dolog hever a sok sietség nyomában...
Közben végig azt hittem, pótolom az időt. Kiderült, hogy eltékozoltam.

Rohanásunkban, mint elefántok a porcelánboltban, tönkrezúzzuk az életünket.
A sietség pazarláshoz vezet.
Mielőtt elindultam a temetőből, megálltam, és odanéztem, ahol a temetkezési vállalkozó és a sírásó a sírkövek között lépdeltek, és hallottam egy másik kereső nő szavait is: ,,Az élet minden szintjén, a házimunkától kezdve az ima magaslatáig, minden döntésünkben és erőfeszítésünkben, hogy elintézzük a dolgokat, a sietség és a türelmetlenség az amatőrség biztos jelei."
Erősen súrolom a tálat, próbálom amatőrként élt életem megbánásait ledörzsölni. (folyt. köv.)


Ann Voskamp
 
 
0 komment , kategória:  Ezernyi ajándék  
Címkék: örökkévalóságban, porcelángalambot, szappanbuborékok, összetalálkoznak, krumplidarabkák, koporsószállító, zongoratanárnál, porcelánboltban, keresztülviszik, lelkipásztornak, mosogatóvízben, visszagondolom, továbbrohantam, tanulóasztalon, türelmetlenség, kétségbeejtően, munkásnadrágot, végigvánszorog, rohanásunkban, konyharuhával, halottaskocsi, maradványaira, elszalasztott, kicsúsztatják, tapasztaljak, nekicsapódik, edénykupacok, kísértetként, lélegzetemet, tönkrezúzzuk, legmélyebben, visszafojtva, billentyűket, rendelkeznek, keresztyének, felhabosítja, nekünk adott, fény nekicsapódik, csúszós hártyának, sugarak ráhullnak, buborék külső, buborék belső, holló szárnyán, tündöklő folyadék, törékenység megremeg, mechanikáját talán, lélek szeme, párkányon heverő, edények leve, tintába folyó, déli munka, tanulóasztalon értelmetlen,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Sok ember olyan,  Maci az északi fény alatt  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Képes idézet !  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Sárkány  Képes idézet !  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Alvó kutyák  Ha nyitott vagy  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  képre írva  Sonka vásár  Alvó baby  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  Inkább ad  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Odaadja  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  képre írva  A jó kedv a világon  Szép estét  Manna OWell tollából  Szép estét  Amikor még kicsi voltál...  Az erdőterápia egészségre gyak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Inkább ad  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az időszakos böjt és a vérnyom...  képre írva  Szívet megérintő . . .  Színház az egész világ,  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Az angyali üdvözlet  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Facebookon kaptam  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Jó éjszakát  Az izmaink nem csak testmozgás...  Jó éjszakát  Esti Ima !  Facebookon kaptam  Nem azt látja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rács mögé  képre írva  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Kövesd a vezetőt  Alvó cica  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Maci az északi fény alatt  Haja van  Paul David Tripp Március 26  Esti képek 
Bejegyzés Címkék
nekünk adott, fény nekicsapódik, csúszós hártyának, sugarak ráhullnak, buborék külső, buborék belső, holló szárnyán, tündöklő folyadék, törékenység megremeg, mechanikáját talán, lélek szeme, párkányon heverő, edények leve, tintába folyó, déli munka, tanulóasztalon értelmetlen, padlón dominók, gyerekek egymás, nyitott térbe, csend szigetén, délelőtt kavalkádja, szárnyába vésett, mosogatónál állva, rémálmok éjszakája, délelőtt maradványaira, dolgot magára, csapból friss, csap rozsdamentes, akarni vélt, legteljesebb életet, legteljesebb időt, életed zsúfoltsága, életed forrása, összes idővel, örök életben, keresztyének kifogynak, időből &#8211, kötött rongyot, kopár májusi, zongoratanárnál ütögetik, sírkövek között, saját hangnememet, temető szélén, temetőkert túlsó, földbe vájt, szégyellős tavaszi, fehér kisteherautó, föld tátongó, zöld munkásnadrágot, koporsó bölcsőjét, fekete űrbe, élőből maradt, temetkezési vállalat, fekete varjú, kiásott földhalom, élet után, koporsó ürességét, angol alapján, sírásó kinyitják, koporsószállító hátulját, koporsót &#8211, földi élet, csupasz pillanatában, lelkipásztornak tettek, pásztor legmélyebben, megbánás súlya, pásztor válasza, következő dologhoz, éppen előttem, sietéssel nyertem, sietség pazarláshoz, temetkezési vállalkozó, másik kereső, élet minden, házimunkától kezdve, amatőrség biztos, örökkévalóságban, porcelángalambot, szappanbuborékok, összetalálkoznak, krumplidarabkák, koporsószállító, zongoratanárnál, porcelánboltban, keresztülviszik, lelkipásztornak, mosogatóvízben, visszagondolom, továbbrohantam, tanulóasztalon, türelmetlenség, kétségbeejtően, munkásnadrágot, végigvánszorog, rohanásunkban, konyharuhával, halottaskocsi, maradványaira, elszalasztott, kicsúsztatják, tapasztaljak, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 105 db bejegyzés
e év: 251 db bejegyzés
Összes: 35816 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 962
  • e Hét: 5468
  • e Hónap: 67137
  • e Év: 186229
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.