Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Reumás betegségekről
  2018-01-23 16:37:55, kedd
 
  Rheumatoid arthritis
Valamennyi ízületet veszélyeztető gyulladásos betegség, mely többnyire a kezek és lábak ,,kisízületein" és a csuklókon kezdődik és jellemző rá ezek szimmetrikus érintettsége. Egyidejűleg több ízület megbetegszik, rossz esetben több tucat is. A betegség lényege az ízületi belhártyában zajló gyulladás, melynek következményeként az ízületi porc és csont fokozatosan tönkremegy, olykor teljesen szétroncsolódik. A betegség véglegesen nem gyógyítható, de megfelelő aktív kezeléssel többnyire jól karbantartható. Hazánkban 80 ezer főre tehető a betegek száma, az enyhébb eseteket azonban többnyire csak későn, sokszor évek múltán ismerik fel. A súlyos és előrehaladott állapot felismerése könnyű, de az enyhébb eseteket csak nagy gyakorlattal lehet a kopásos és egyéb ízületi betegségektől elkülöníteni. Leggyakrabban a negyven-ötven éves nők körében alakul ki, de férfiakat is érint, és bármely életkorban kifejlődhet. Létezik gyermekkorban induló formája, mely a beteget egész életében végigkíséri.

Korai tünetek
Legjellemzőbb a kéz- és lábujjízületek, valamint a csuklók fájdalma, duzzanata, a főként reggelente észlelt merevség érzése, mely miatt a betegnek tornáztatnia kell ízületeit, míg azok be nem járódnak. Valamennyi előbbi tünet más betegségben is előfordulhat, de ha egyidejűleg több említett ízület megbetegszik, fellép a legalább fél óráig tartó ízületi merevség. Ha a kezek valamelyik ízülete is érintett, úgy az nagy valószínűséggel rheumatoid arthritis kialakulását jelzi. Az orvos számára is félrevezető, hogy a betegség ebben a szakában látszólag nagyon jól reagál a szokványos gyulladáscsökkentőkre, de valójában a folyamat nem áll le, az egész ahhoz hasonlít, mintha a tűz lángja kialudna, de a hamu alatt ott izzik a parázs.

Hová vezet a betegség?
A munkaképes korú betegek fele 5-8 év múltán rokkanttá válik, 10 év elteltével pedig minden 7. beteg életvitelében mások segítségére szorul. Az életet átlagosan 5-8 évvel rövidíti meg. Ez a riasztó perspektíva, úgy tűnik, lassanként a múlté, de csak akkor, abban az esetben, ha a betegséget már abban a szakaszban hatékonyan, sokszor úgymond agresszíven kezeljük, mikor maradandó károsodások még nem alakultak ki. A krónikusan gyulladt ízületekbe adott erős gyulladáscsökkentők lehetővé teszik, hogy a leginkább érintett ízületeket hosszabb-rövidebb időre rendbe tegyük. Ha ez nem ad tartós megoldást, szóba jöhet az ízületek izotópos helyi kezelése, mely helyettesítheti az ízületek műtéti kitakarítását. Ha az ízületek elroncsolódása már végleg kialakult, ilyenkor akár számos protézis műtét is szükségessé válhat.

Mi változott az elmúlt néhány évben?
Ezt a gyakran lassú lefolyású betegséget régebben aránylag jóindulatúnak tartották, mivel nem vezet el rövid idő alatt a beteg halálához. Az elmúlt évtizedben alapvető szemléletváltás következett be, az orvosok lassanként elfogadták, hogy a betegség agresszív természete a daganatokhoz hasonlóan, sok nehézséggel járó aktív és agresszív kezelést tesz szükségessé. Bizonyos daganatellenes gyógyszerek is bekerültek a terápiás arzenálba. Hatékony és megfelelő ellenőrzés mellett aránylag veszélytelenül alkalmazható gyógyszerkombinációkat fejlesztettek ki.

Mekkora az agresszív gyógyszeres kezelés kockázata?
Minden gyógyszernek lehet mellékhatása, okozhat allergiát, máj, vérképzőszervi vagy vesekárosodást, azonban a rheumatoid arthritiben alkalmazott gyógyszerek ritkán okoznak súlyos mellékhatásokat. A mellékhatások elkerüléséhez viszont elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés, mert vérvizsgálatokkal többnyire már akkor kimutatható a gyógyszerek esetleges károsító hatása, mikor még maradandó károsodások nem alakultak ki. Megfelelő ellenőrzés mellett a kezelésből származó kockázat össze sem mérhető annak előnyeivel.

Mi a fizioterápia jelentősége a rheumatoid arthritisben?
A gyulladásos folyamat fizioterápiával nem befolyásolható, de az ilyen kezelések segítenek megőrizni az ízületek mozgástartományát, javítják a közérzetet, csökkentik a fájdalmat.

Mit tegyünk, ha ízületi gyulladásra utaló tüneteket észlelünk?
Enyhe tünetek esetén is forduljon háziorvosához, aki dönt arról, hogy van-e szakorvosi kivizsgálásra és ellátásra szüksége. Ha a tünetek 6 hét után még mindig fennállnak, vagy rendszeresen gyulladáscsökkentő szedését teszik szükségessé, akkor már szinte bizonyos, hogy betegsége krónikus természetű, várhatóan nem fog meggyógyulni, ezért szakorvosi gyakorlatot igénylő
kezelésre van szükség.
Forrás: Dr Gál János Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: valószínűséggel, szétroncsolódik, elengedhetetlen, fizioterápiával, szemléletváltás, helyettesítheti, mellékhatásokat, daganatellenes, lábujjízületek, elroncsolódása, karbantartható, vérképzőszervi, vesekárosodást, veszélytelenül, befolyásolható, kitakarítását, elkerüléséhez, veszélyeztető, jóindulatúnak, betegségektől, leggyakrabban, kivizsgálásra, fejlesztettek, háziorvosához, előrehaladott, mellékhatások, legjellemzőbb, gyermekkorban, életvitelében, gyógyszernek, érintettsége, mellékhatása, előfordulhat, kisízületein, alkalmazható, elkülöníteni, csuklókon kezdődik, betegség lényege, ízületi belhártyában, ízületi porc, betegség véglegesen, betegek száma, enyhébb eseteket, negyven-ötven éves, beteget egész, csuklók fájdalma, főként reggelente, betegnek tornáztatnia, kezek valamelyik, nagy valószínűséggel, orvos számára, betegség ebben,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A sorsod  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Esti kép  A bab gyógyhatásairól  Egy valóban nagy örökség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A haragos ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Levél öregségemre  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Remy Bellau - Április  Facebookon kaptam  Reggeli kávé  Nagyi süt  Tavaszi este  Gebhardt Nóra versei II.  A Magyar Költészet napja alkal...  A gyulladáscsökkentő étrend se...  Ady Endre - Mindegy átka  A húsvéti bárány  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Nézni  Facebookon kaptam  Egyszerű  Facebookon kaptam  Szabó M. Gita A maradék idő  Cserépváralja  Erdei gyöngyvirág  Paul David Tripp Április 9  Facebookon kaptam  Csend  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Vidámság  A Balaton-felvidék tanúhegye  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Vidámság  Reggel van  Hatványozott áldások  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hatványozott áldások  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nézni  Kun Magdolna.: Belső félelem  Mi volt e hatalom értelme  Kitaszítva  Paul Verlaine : Költészettan  Csend  Facebookon kaptam  A tavaszi sugár…  Gebhardt Nóra versei II.  A sorsod  Az élet mindig  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha senki sem  Jó éjszakát  Spenót fasírttal  Amellett, amit az emberek  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Jó éjszakát  Csomó  A tavaszi sugár…  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ideges katicabogár  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Különleges  Facebookon kaptam  Fűzfa a tóparton  Mosoly  Szép estét  Erdei gyöngyvirág  Vicces reggeli  Az ember  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Márai Sándor, eredeti nevén  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  "Ez egy csoda" 
Bejegyzés Címkék
csuklókon kezdődik, betegség lényege, ízületi belhártyában, ízületi porc, betegség véglegesen, betegek száma, enyhébb eseteket, negyven-ötven éves, beteget egész, csuklók fájdalma, főként reggelente, betegnek tornáztatnia, kezek valamelyik, nagy valószínűséggel, orvos számára, betegség ebben, szakában látszólag, egész ahhoz, hamu alatt, munkaképes korú, életet átlagosan, riasztó perspektíva, szakaszban hatékonyan, krónikusan gyulladt, leginkább érintett, ízületek izotópos, ízületek műtéti, ízületek elroncsolódása, elmúlt néhány, gyakran lassú, beteg halálához, elmúlt évtizedben, orvosok lassanként, betegség agresszív, daganatokhoz hasonlóan, terápiás arzenálba, agresszív gyógyszeres, rheumatoid arthritiben, mellékhatások elkerüléséhez, rendszeres ellenőrzés, gyógyszerek esetleges, kezelésből származó, fizioterápia jelentősége, rheumatoid arthritisben, gyulladásos folyamat, ilyen kezelések, ízületek mozgástartományát, valószínűséggel, szétroncsolódik, elengedhetetlen, fizioterápiával, szemléletváltás, helyettesítheti, mellékhatásokat, daganatellenes, lábujjízületek, elroncsolódása, karbantartható, vérképzőszervi, vesekárosodást, veszélytelenül, befolyásolható, kitakarítását, elkerüléséhez, veszélyeztető, jóindulatúnak, betegségektől, leggyakrabban, kivizsgálásra, fejlesztettek, háziorvosához, előrehaladott, mellékhatások, legjellemzőbb, gyermekkorban, életvitelében, gyógyszernek, érintettsége, mellékhatása, előfordulhat, kisízületein, alkalmazható, elkülöníteni, rendszeresen, daganatokhoz, szimmetrikus, megbetegszik, arthritisben, tornáztatnia, fizioterápia, kialakulását, gyakorlattal, meggyógyulni, belhártyában, gyulladásos, károsodások, félrevezető, következett, szükségessé, felismerése, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 509 db bejegyzés
Összes: 49302 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 485
  • e Hét: 2468
  • e Hónap: 16217
  • e Év: 220918
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.