Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A vesekő és megelőzése
  2018-01-29 22:13:24, hétfő
 
  A vesekőképződés világszerte, így hazánkban is az egyike a leggyakrabban előforduló betegségeknek. A vesekövek kialakulásának pontos oka a mai napig nem minden részletében tisztázott, de számos olyan tényezőt ismerünk, amely elősegíti a vesekövek kialakulását.

A genetikai tényezők, egyes anyagcsere-betegségek (pl. a köszvény), húgyúti fertőzések, a vizelet pangása, a kevés folyadék fogyasztása miatti túlkoncentrált vizelet mellett természetesen mozgásszegény életmódunk, egyoldalú táplálkozási szokásaink is lényeges szerepet játszanak a kövek kialakulásában. A vesekövek a vizeletben oldott anyagokból keletkeznek.

Részben anyagcseretermékek, egy részük pedig a táplálékok természetes alkotórésze. A kövek mérete igen változó, a homokszemnagyságtól akár az egész vesemedencét kitöltő méretűek is lehetnek. A vesekövesség sokáig semmilyen panaszt nem okoz, amíg ún. "nyugvókőként" a vesekelyhekben marad. A tünetek akkor jelentkeznek, amikor a vesekő kimozdul, és elindul a vizeletelvezető rendszerben, akadályozva a vizelet elfolyását.

A megnövekedett mennyiségű folyadék pedig feszíteni kezdi a vese rugalmatlan tokját. Ez szinte elviselhetetlen fájdalmat okoz. A kisebb vesekövek spontán is távozhatnak, míg a nagyobb méretű vesekövek gyakran elakadnak a vesevezetékben, ezért ezeket el kell távolítani. A vesekövek összetételük alapján többfélék lehetnek, tartalmazhatnak kalcium-oxalátot, kalcium-foszfátot, húgysavat vagy cisztint.

Vesekövesség megelőzése
A vesekő megelőzésében alapvető a megfelelő folyadékbevitel. A kevés folyadékfogyasztás miatt sűrű, kis mennyiségű, koncentrált vizelet képződik, mely könnyen túltelítetté válhat, és ekkor megindul a kikristályosodás, vagyis a kőmag képződése.
Felnőtteknek napi 2-3 l folyadék elfogyasztás ajánlott egyenletesen egész napra elosztva. Az ürített vizelet napi mennyiségének el kell érni a 2-2,5 litert.
Különösen ügyeljünk, hogy nyári időszakban, sportolás vagy erős fizikai aktivitás során a fokozott izzadás miatti folyadékvesztést pótoljuk.

Az elegendő mennyiségű folyadék mellet az sem mindegy, hogy mit iszunk! A legjobb az ivóvíz, a limonádé, a gyógynövényből (hársfa, kamilla, bodza stb.) készített híg, cukrozatlan tea.
Ajánlottak a magas citráttartalmú gyümölcslevek, de a grapefruitlé ugyanakkor nem.
Kerülendők továbbá a sok foszforsavat tartalmazó üdítőitalok (kóla-félék). Nem javasolt az erősre főzött feketetea sem.

Ásványi anyagok pótlására alkalmasak a gyümölcsök, valódi gyümölcslevek és zöldséglevek. Az állati eredetű fehérje túlzott fogyasztása, ételeink magas sótartalma egyértelműen oka az egyre gyakoribb vesekőnek. Az étrendben csökkenteni kell az állati fehérjék arányát, kerülni kell az ételek túlzott sózását. Naponta testtömeg-kilogrammonként egy gramm fehérje fogyasztása ajánlott. Az étrend nagyobb részben tartalmazzon teljes értékű gabonát, zöldség- és gyümölcsféléket. A sóbevitel legfeljebb napi 4-5 gramm legyen.

Testmozgással is csökkentjük a kőképződés esélyét, mert az áramló, mozgó folyadék nem kedvez a kristályok képződésének. Visszatérő kövesség megelőzése, étrendi kezelése a kő összetétele szerint A kövek összetétele más és más, ezért nem mindegy, hogyan állítjuk össze az étrendet.

Leggyakoribbak a kalciumtartalmú kövek, ezek közül is kiemelendő a kalcium-oxalát kő. Kalcium-oxalát kő A korábbiaktól eltérően újabban nem ajánlják a kalciumbevitel csökkentését. Az étrend napi kalciumtartalma 1000-1200 mg legyen, ugyanakkor a túlzott bevitel sem kedvező (különösen akkor, ha 1000 mg kalciumot veszünk be), mert az hirtelen, nagymértékű kalciumürítést okozhat.

A tejtermékekkel elfogyasztott kalcium egyenletesen szívódik fel. Kerülni kell a magas oxaláttartalmú élelmi anyagokat:
Magas oxaláttartalmú élelmi anyagok: kakaópor, zellergumó, paraj, rebarbara, sóska, petrezselyem, cékla, csokoládé 40% kakaótartalommal, tejcsokoládé 30% kakaótartalommal, kávépor, sárgarépa, zellerlevél, zöldborsó, szárazbab.

Az oxalátkő kialakulását elősegítheti a C-vitamin nagy mennyiségű bevitele is. Napi 500-1000 mg feletti fogyasztás nem javasolható. Kerülni kell az állati fehérjék túlzott mértékű fogyasztását, csökkenteni kell a só mennyiségét az étrendben. Só helyett használjunk friss vagy szárított fűszernövényeket (borsikafű, kakukkfű, tárkony, bazsalikom stb.)!

Ne feledkezzünk meg a bőséges folyadékfogyasztásról és a rendszeres testmozgásról sem! Húgysav és ammónium-urát kövek A húgysav a fehérjék egyik építőanyagából, a purinból keletkezik. Hagyományos táplálkozással mintegy 600-1000 mg purin kerül a szervezetbe naponta.

Húgysavkövesség esetén javasolt a napi purinbevitel 300 mg alá csökkentése.

Igen magas purintartalmú élelmiszerek: élesztő, belsőségek, füstölt húsok, pisztráng, hering, szardíniák, kagylók.
Magas purintartalmú élelmiszerek: marhahús, sertéshús, birkahús, szarvas, pulyka, kacsa, szárazbab, lencse, borsó. Közepes purintartalmú élelmiszerek: csirke, angolna, sonka, zöldborsó.

Minimális purint tartalmazó élelmiszerek: tej, tejtermékek, sajtok, saláták, gyümölcsök, cereáliák, burgonya, sárgarépa, retek, cékla, cukor, olajos magvak.

Ha csak az adatokat nézzük, megtéveszthet bennünket a csokoládé, tea, kávé igen magas purintartalma, szerencsére azonban ezek purinszármazékai, az ún. metilxantinok nem alakulnak át húgysavvá a szervezetben.

Az élvezeti szerek közül tehát a kakaó, a csokoládé, a tea, a kávé mérsékelt fogyasztása megengedhető. Az étrend alapját a sovány tej, tejtermékek, burgonya, rizs, zöldség- és főzelékfélék (kivéve paraj, karfiol, zöldborsó, bab, lencse, sárgaborsó), valamint a gyümölcsök képezzék.

Az étrend purintartalmán túl ügyelni kell arra, hogy a diéta só- és fűszerszegény legyen. Ajánlott az alkoholtartalmú italok fogyasztásának mellőzése, a bőséges, napi legalább 2 liter folyadékfogyasztás, a rendszeres, napi 5 étkezés és a rendszeres testmozgás. A húgysavköves betegek nagy része túlsúlyos, körükben gyakori a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az epekövesség. Az étrend összeállításánál fontos szempont a fizikai aktivitáshoz igazított, csökkentett energiabevitel a lassú ütemű fogyás érdekében.

Húgysavas kövek esetén a vizelet lúgosítására van szükség. Lúgosító hatásúak az úgynevezett alkalikus ásványvizek (Kékkúti, Bükki, Bükkszéki, Salvus), valamint a gyümölcsök és zöldségfélék.

Cisztintartalmú kövek :Fontos a vizelet savanyítása (pH csökkentése) és megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása.

Az étrend összeállításánál ügyeljünk arra, hogy a napi fehérjebevitel az ideális testtömegkilogrammonkénti 1 grammot ne haladja meg. Sok rostos zöldségféle fogyasztása ajánlott.
Az alábbi élelmiszerek kerülése javasolt: hús, hal, tojás, tej és tejtermékek, szárazbab, lencse, rizs, kakaó, káposzta, karfiol, kelbimbó.

Struvitkő Ezek a húgyúti fertőzésekkel kapcsolatban kialakuló kövek. Úgynevezett korallkövek, amelyek a leggyorsabban nőnek, és akár az egész vesemedencét is kitölthetik. Ebben a köves megbetegedésben nem ajánlottak a vizeletlúgosító italok és ételek (citrusfélék, vegán étrend), a tej és tejtermékek, a nyálkahártyát izgató, csípős fűszerek, tömény italok. Az ásványvizek fogyasztása ugyancsak kerülendő. A vesekövek megelőzéséért nagyon sokat tehetünk rendszeres testmozgással, kiegyensúlyozott, változatos étrenddel, bőséges folyadékfogyasztással.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: fűszernövényeket, kiegyensúlyozott, összeállításánál, purinszármazékai, kikristályosodás, kakaótartalommal, folyadékvesztést, alkoholtartalmú, vizeletlúgosító, vizeletelvezető, elviselhetetlen, gyümölcsféléket, folyadékbevitel, húgysavkövesség, kalciumtartalmú, kilogrammonként, tartalmazhatnak, megbetegedésben, cisztintartalmú, kalciumtartalma, kialakulásában, túlkoncentrált, vesekelyhekben, építőanyagából, táplálkozással, fogyasztásának, purintartalmán, oxaláttartalmú, kalciumbevitel, kialakulásának, vesevezetékben, vesekőképződés, gyógynövényből, leggyakoribbak, energiabevitel, kalciumürítést, vesekőképződés világszerte, leggyakrabban előforduló, vesekövek kialakulásának, vesekövek kialakulását, genetikai tényezők, vizelet pangása, kevés folyadék, kövek kialakulásában, vizeletben oldott, részük pedig, táplálékok természetes, kövek mérete, egész vesemedencét, vesekövesség sokáig, vesekelyhekben marad, tünetek akkor, Struvitkő Ezek,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Akarat  Próbálj meg ...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Png kutya  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png telefon  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Bertolt Brecht -től idézet  Png csokor  George Gordon Lord Byron: Inez...  A kételkedés kezelése  Szép álmokat!  Reggel van  Boldog születésnapot a ma ünne...  Leonardo da Vinci gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Rátalálsz  Facebookon kaptam Krisztinától  Akik bántanak téged  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sose bánj semmit  Adakozás  A jó emberek mindig szépek mar...  Zilahy Lajos gondolata  Png virág  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Egy maradéktalanul uralt világ  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png férfi  Kaffka_Margit  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  A boldog családok mind hasonló...  Neked tudnod kell  A Megváltó szolgálatában  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Png kutya  Nagyon különös  Esti kép  George Byron - Ahogy itt jár -...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Leonardo da Vinci gondolata  Alázat  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
vesekőképződés világszerte, leggyakrabban előforduló, vesekövek kialakulásának, vesekövek kialakulását, genetikai tényezők, vizelet pangása, kevés folyadék, kövek kialakulásában, vizeletben oldott, részük pedig, táplálékok természetes, kövek mérete, egész vesemedencét, vesekövesség sokáig, vesekelyhekben marad, tünetek akkor, vesekő kimozdul, vizeletelvezető rendszerben, vizelet elfolyását, megnövekedett mennyiségű, vese rugalmatlan, kisebb vesekövek, nagyobb méretű, vesekövek összetételük, vesekő megelőzésében, megfelelő folyadékbevitel, kőmag képződése, ürített vizelet, fokozott izzadás, elegendő mennyiségű, magas citráttartalmú, grapefruitlé ugyanakkor, erősre főzött, állati eredetű, egyre gyakoribb, étrendben csökkenteni, állati fehérjék, ételek túlzott, gramm fehérje, étrend nagyobb, sóbevitel legfeljebb, kőképződés esélyét, kristályok képződésének, kövek összetétele, kalciumtartalmú kövek, korábbiaktól eltérően, kalciumbevitel csökkentését, étrend napi, túlzott bevitel, tejtermékekkel elfogyasztott, magas oxaláttartalmú, oxalátkő kialakulását, rendszeres testmozgásról, fehérjék egyik, purinból keletkezik, szervezetbe naponta, napi purinbevitel, adatokat nézzük, élvezeti szerek, kávé mérsékelt, étrend alapját, gyümölcsök képezzék, étrend purintartalmán, alkoholtartalmú italok, rendszeres testmozgás, húgysavköves betegek, magas vérnyomás, étrend összeállításánál, fizikai aktivitáshoz, lassú ütemű, vizelet lúgosítására, úgynevezett alkalikus, vizelet savanyítása, napi fehérjebevitel, alábbi élelmiszerek, húgyúti fertőzésekkel, leggyorsabban nőnek, köves megbetegedésben, vizeletlúgosító italok, nyálkahártyát izgató, ásványvizek fogyasztása, vesekövek megelőzéséért, fűszernövényeket, kiegyensúlyozott, összeállításánál, purinszármazékai, kikristályosodás, kakaótartalommal, folyadékvesztést, alkoholtartalmú, vizeletlúgosító, vizeletelvezető, elviselhetetlen, gyümölcsféléket, folyadékbevitel, húgysavkövesség, kalciumtartalmú, kilogrammonként, tartalmazhatnak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 667
  • e Hét: 9449
  • e Hónap: 40935
  • e Év: 245636
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.