Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Időskori javasolt étrend
  2018-02-20 21:08:52, kedd
 
  A helyes és egészséges táplálkozással nagyon sok betegséget megelőzhetünk. Ezért érdemes lenne nem idősebb korban, hanem minél hamarabb törekedni a helyes étrend kialakítására. De mit is jelent egészségesen táplálkozni? Idősebb embereknél elsősorban a meglévő betegségekre kell koncentrálni és a táplálkozást e szerint kialakítani. Ebben a szakorvos nagyon sok segítséget tud nyújtani, hiszen teljesen más étrendet kell követnie egy cukorbetegségben szenvedő betegnek vagy egy olyan személynek, akinek valamilyen szívbetegsége van. Viszont ha semmilyen (komoly) betegsége nincs az illetőnek, akkor a következő tanácsok hasznosak lehetnek számára.

Idősebb korban is nagy szüksége van az emberi szervezetnek szénhidrátra, zsírokra, fehérjékre, ásványi anyagokra, vitaminokra és vízre. Melyek a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok? A D-vitamin, hiszen ebben a korban már kevesebb termelődik ebből a vitaminból, így ezt pótolni szükséges.

Természetes D-vitamin-források: tej, tejtermékek, halak, tenger gyümölcsei, máj, tojássárgája, gomba. A következő nagyon fontos vitamin az E-vitamin, amely egy kiváló antioxidáns a szervezet számára. Miben található? Többek között a tökmagban, a mogyoróban, a mandulában, a búzacsírában, a búzakorpában, a hüvelyesekben, a tojássárgájában, a zöld leveles zöldségekben és a növényi olajokban. A folsav is nagyon fontos az idősödő szervezet számára. Folsavban gazdag táplálékok: spárga, spenót, lencse, vese, máj, kelbimbó, brokkoli, búzacsíra. A cinkbevitel egyrészt azért lényeges, mert erősíti az immunrendszert, másrészt viszont az inzulintermelésben játszik kiemelkedő szerepet.

Cinkforrások: lencse, tökmag, zabpehely, marhahús, kagyló, tojássárgája, bárányhús, zab, szezámmag. A szelénnek antioxidáns hatása van, így védelmet nyújt számunkra a daganatos megbetegedésekkel szemben. Miben van szelén? A teljes kiőrlésű gabonafélékben, a tenger gyümölcseiben, a szárnyasokban, az avokádóban, a brokkoliban, a paradicsomban, a búzacsírában és az állati belsőségekben. A kalcium is egy nagyon fontos ásványi anyag az idősebb emberek számára is. Milyen táplálékokkal vihetünk be ebből az ásványi anyagból a szervezetünkbe? Tejjel, tejtermékekkel, rebarbarával, diófélékkel, zöld leveles zöldségekkel, fügével, mákkal, szezámmaggal, szardíniával, zabpehellyel.

Idősebb korban jelentősen lelassul az emésztés és csökken a fizikai aktivitás, így ebben az életkorban jóval kevesebb az energiafelhasználás, mint fiatalabb korban. A bevitt energia körülbelül ötven százaléka legyen szénhidrát, harminc százaléka zsír, amelynek nagyobb hányada elsősorban telítetlen zsírokból kell, hogy álljon. A fehérjebevitel is lényeges, amely egy része állati eredetű, a másik része növényi eredetű legyen.

Az élelmi rostok is nagyon fontosak. Ennek két csoportja létezik. Az emészthető rostok, amelyek például a gyümölcsökben vagy a zöldségekben vannak és a nem emészthető rostok, amelyek megtalálhatók például a teljes kiőrlésű gabonákban. Gyümölcsöt és zöldséget érdemes tehát rendszeres fogyasztani, és ezeket is változatosan. Például gyümölcsöt lehet mindennap enni, de zöldséget egyik nap például eheti az idős személy nyers formában, a másik nap pedig főzelékként elkészítve. A teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyérféléket és péksüteményeket kellene előnyben részesíteni és a tejtermékeket sem lenne szabad kihagyni az étrendből. Itt is a zsírszegényeket kellene előnyben részesíteni.

Húst csak hetente két-három alkalommal javasolt fogyasztani, akkor is a sovány húsokat és a halételeket kellene előnyben részesíteni. Édességekre nem nagyon van szüksége a szervezetünknek, de ha valaki semmiképpen sem szeretne lemondani róluk, akkor csak hetente egyetlen alkalommal fogyassza azokat. Az alkoholfogyasztás kis mértékben megengedett, hetente 3-4 alkalommal egy-egy pohárka bort meg lehet inni, de a tömény italok és a dohányzás kerülendő. Ez érvényes a kávéfogyasztásra is. Idősebb korban egyetlen csésze megengedett, ennél több akár kárt is okozhat is a szervezet működésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: cukorbetegségben, kávéfogyasztásra, tojássárgájában, zsírszegényeket, péksüteményeket, szervezetünknek, immunrendszert, gabonafélékben, tejtermékekkel, táplálkozással, fehérjebevitel, szervezetünkbe, táplálékokkal, kenyérféléket, hüvelyesekben, tejtermékeket, belsőségekben, szívbetegsége, paradicsomban, gyümölcsökben, szárnyasokban, megelőzhetünk, megtalálhatók, gyümölcseiben, kialakítására, zabpehellyel, változatosan, szardíniával, szezámmaggal, tojássárgája, cinkforrások, rebarbarával, zöldségekkel, szénhidrátra, táplálkozást, zöldségekben, helyes étrend, meglévő betegségekre, szakorvos nagyon, cukorbetegségben szenvedő, olyan személynek, következő tanácsok, emberi szervezetnek, legfontosabb vitaminok, következő nagyon, kiváló antioxidáns, szervezet számára, zöld leveles, növényi olajokban, idősödő szervezet, cinkbevitel egyrészt, szelénnek antioxidáns, Természetes D-vitamin-források,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nem kellett volna!  Facebookon kaptam  A nemzet csak akkor...  Aztán itt van egy másik szerep...  Tavaszról álmodom,  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Por  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Talpra vándor  Könnyáztatta asszonysorsok  Cicus virággal  Esti kép  Facebookon kaptam  Szép Álmokat  Cicus virággal  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Facebookon kaptam  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Nem mindegy  Házi botox  ...és mégis ráismersz  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mi a különbség  Meghitt estéken . . .  Az embernek fiatal korában van  Jó éjszakát  Szent Pio atya!  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Facebookon kaptam  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 15  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Az agyat és a csontokat is erő...  1848. március 15-én  Dóró Sándor: Ma  Esti kép  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Nem kell ide békemenet  Jó éjszakát  1848. március 15-én  Szent-Györgyi Albert gondolata  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Alvó cica  Mai harmónia kártyám  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Egyet értesz?  Március 15-re emlékve  Szent Pio atya!  Por  Szent Pio atya!  Gősi Vali - Tükre lennék...  Akinek vaj van a fején...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 17  Március  Mély, puha álom - sárga féltés  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Nem foghatunk rá minden sérülé...  A nemzet csak akkor...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Jó éjszakát  Alvó kislány  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A gyász  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam  Aztán itt van egy másik szerep...  Facebookon kaptam  Mély, puha álom - sárga féltés  Csendes éjszakán  A gyász  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Majthényi Flóra: Mi a haza? 
Bejegyzés Címkék
helyes étrend, meglévő betegségekre, szakorvos nagyon, cukorbetegségben szenvedő, olyan személynek, következő tanácsok, emberi szervezetnek, legfontosabb vitaminok, következő nagyon, kiváló antioxidáns, szervezet számára, zöld leveles, növényi olajokban, idősödő szervezet, cinkbevitel egyrészt, szelénnek antioxidáns, daganatos megbetegedésekkel, teljes kiőrlésű, tenger gyümölcseiben, állati belsőségekben, nagyon fontos, idősebb emberek, ásványi anyagból, fizikai aktivitás, életkorban jóval, bevitt energia, része állati, másik része, élelmi rostok, emészthető rostok, gyümölcsökben vagy, zöldségekben vannak, idős személy, zsírszegényeket kellene, sovány húsokat, halételeket kellene, tömény italok, dohányzás kerülendő, szervezet működésében, cukorbetegségben, kávéfogyasztásra, tojássárgájában, zsírszegényeket, péksüteményeket, szervezetünknek, immunrendszert, gabonafélékben, tejtermékekkel, táplálkozással, fehérjebevitel, szervezetünkbe, táplálékokkal, kenyérféléket, hüvelyesekben, tejtermékeket, belsőségekben, szívbetegsége, paradicsomban, gyümölcsökben, szárnyasokban, megelőzhetünk, megtalálhatók, gyümölcseiben, kialakítására, zabpehellyel, változatosan, szardíniával, szezámmaggal, tojássárgája, cinkforrások, rebarbarával, zöldségekkel, szénhidrátra, táplálkozást, zöldségekben, búzakorpában, egészségesen, búzacsírában, szervezetnek, legfontosabb, koncentrálni, betegségekre, brokkoliban, tejtermékek, antioxidáns, részesíteni, cinkbevitel, fogyasztani, halételeket, semmiképpen, diófélékkel, táplálkozni, természetes, működésében, édességekre, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 795
  • e Hét: 4373
  • e Hónap: 24235
  • e Év: 200110
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.