Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A gondos családapa
  2018-03-20 15:27:32, kedd
 
  A gondos családapa


A gondos családfenntartó a keményfiú unokatestvére. Hiszi, hogy az ő kötelessége a nősülés, valamint a család számára a kényelmes élet biztosítása. A feleségét felszabadítja arra, hogy az csak a családi fészekkel, a főzéssel, a takarítással, a lakberendezéssel és a család szabad idejének a szervezésével foglalkozzon, emellett vállaljon önkéntes munkát a helyi egyletekben és szervezetekben, irányítsa a családtagok heti programjait - egyszóval változtassa az otthont biztos menedékké ebben a szívtelen világban. Ezalatt a gondos családfenntartó kisiet a világba, sárkányokat mészárol le, egyezségeket köt és mázsás sziklákat mozdít ki a helyükből, kizárólag a család érdekében. Győzedelmeskedik, hazaviszi a pálmát, amelyet aztán a felesége kifüggeszt a falra. A jutalom a csodálat és az elismerés - de az ár a teljesítmény-kényszer, ami jelentheti az állandó robotot, esetleg az üzletemberek elegáns, a munkások egyszerűbb vagy az irodai dolgozók lezser divatvilágához való alkalmazkodást is. A gondos családfenntartó kemény munkával próbálja meg biztosítani az anyagi hátteret, de mire adrenalin-tartalékainak a végére ér, olyan fáradtan érkezik haza, és annyira leenged, hogy érzelmileg már semmit sem tud nyújtani. Tegyük fel ismét a kérdést: vajon ez a fajta férfiasság biblikus vagy kulturális?
A Szentírás, ahogyan a keményfiú esetében is, a gondos családfenntartó modelljét részben pártolja. A Biblia mindig természetesnek tartja, sőt nem egyszer parancsolja is, hogy a férfiak munkával tartsák el a családjukat. A világ kezdetén, már a bűneset előtt is, Ádám Isten kertjét gondozta és művelte. Minden pátriárka dolgozott: pásztorkodott és állatokat tenyésztett. Sok mózesi törvény védelmezi a földművesek és állattartók jogait és életét. Jézus ács volt, és feltehetően kőből is tudott házat építeni. Pál sátorkészítő volt, aki örömmel kereste a kenyerét kétkezi munkával, hogy ne kelljen másnak a terhére lennie. Ezen túlmenően pedig óva intett a tétlenségtől, és elrendelte már a korai keresztyéneknek is, hogy dolgozzanak, s ne élősködjenek a közösségen (1Thessz 2,7-9; 2Thessz 3,6-11). Ezzel kapcsolatban így ír: "ha valaki nem akar dolgozni, ne is egyék" (2Thessz, 3,10).
Ezeken a példákon és parancsolatokon kívül maga Isten adja elénk a gondos családfenntartó példáját. Isten a mi Atyánk, és mint "Izráel férje", gondoskodott népéről. Nagy vagyonnal ruházta fel Ábrahámot, Izsákot, Jákóbot és Józsefet. Miután kihozta Izráelt Egyiptomból, mennyei étellel, mannával táplálta őket a pusztában. Isten nemcsak Dávidot, Salamont és más jó királyokat tett gazdaggá (1Kir 10; 1Krón 28-29), hanem Izráel népének egyszerű tagjait is (Zsolt 128). Dávid, aki szintén gondos családfenntartó volt, Istent jó pásztorhoz hasonlítja, aki zöld legelőkre és csendes vizekhez tereli a nyáját (Zsolt 23). A 104. Zsoltárban pedig Istent, mint az egész föld és élővilág gondviselőjét látjuk. Jézus tökéletesen gondoskodott népéről nemcsak az anyagiakat, de a megváltást és a védelmet illetően is.
A gondos családfenntartó-modellnek vannak tehát bibliai gyökerei. Egy jó férfi igenis gondoskodik a családjáról. Sok férfi azonban úgy el tudja torzítani a gondos családfenntartó képét, hogy az inkább lesz kulturális, mintsem biblikus. Például: gyakran tévesen idézzük Pál szavait az 1Timótheus 5,8-ból, amikor ezt adjuk a szájába: "Ha egy férfi nem gondoskodik a családjáról, rosszabb a hitetlennél". Pedig az apostol valójában ezt írta: "Ha pedig valaki övéiről és főleg háza népéről nem gondoskodik, az megtagadja a hitet, és rosszabb a hitetlennél". Az eredeti szövegösszefüggésben Pál biztosítani kívánta, hogy a férfiak gondoskodjanak az özvegyekről és más szegény rokonokról is, nem csupán feleségükről és gyermekeikről. Továbbmegyek: annak a szónak a jelentése, melyet a "gondoskodik" szóval fordítottak, nem "pénzt keresni" vagy "megszerezni", hanem "tervezni" valamit, vagy "figyelni" valamire. Vagyis: Pál nem azt követeli a férfiaktól, hogy az összes pénzt ők keressék meg, hanem inkább biztosítsák, hogy a családnak annyi pénze legyen, amennyire szüksége van. Tehát: nincs semmi baj azzal, ha egy asszony pénzt keres. A Példabeszédek 31-ben leírt derék asszonyról azt olvassuk, hogy mezőt vásárol, és finom ingekkel, övekkel kereskedik. Nem ismerünk továbbá arra vonatkozó törvényt, hogy az asszony ne kereshetne több pénzt a férjénél (bár ez azért okozhat feszültséget). Természetesen a férfi akkor teljesíti kötelességét, ha úgy tervez, hogy a felesége csak azalatt az idő alatt keresse meg bevételük nagyobb hányadát, amíg ő - például - megszerzi a képesítést arra a munkára, amellyel aztán évtizedekig biztosítani tudja majd megélhetésüket.
A gondos családfenntartó képe veszélyeket is rejteget. Először is támogatja azt a felfogást, hogy a férfi annyit ér, amennyit keres. Felfogásunkat pénzközpontú kultúránkhoz idomítja, melyben a jólét mércéjét a jövedelem és a kiadás jelentik. Másodszor, a pénzkereset túlhangsúlyozása miatt a férfiak kénytelenek hosszú órákat dolgozni, emiatt persze háttérbe szorulnak a családi és a baráti kapcsolatok. Harmadszor, a gondos családfenntartó-szindróma egyik gyümölcse az állandó mozgás és a gyökértelenség. A magasabb jövedelemért a férfiaknak készen kell lenniük arra, hogy egy másik városba vagy másik államba (országba) költözzenek, ahol magasabbak a bérek. Amikor felszedjük a horgonyt, s messzire hajózunk rokonainktól, barátainktól, elveszítjük a kapcsolatot azokkal, akik személyesen ismerték legjobb és legrosszabb oldalainkat is. Amikor elszakítjuk a családi vagy a gyülekezeti hagyomány szálait, eltávolodunk azoktól az emberektől, akikkel közös emlékeink vannak. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mindennek milyen következményei vannak feleségünk és gyermekeink életére.
A gondos családfenntartó nem számít ritkaságnak, és - a keményfiú-típushoz hasonlóan - többé-kevésbe hagyománytisztelő férfiak öltik magukra. A férfiasságnak azonban kezdenek megjelenni más modelljei is. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: lakberendezéssel, túlhangsúlyozása, győzedelmeskedik, családfenntartó, keresztyéneknek, parancsolatokon, divatvilágához, gyökértelenség, szervezetekben, alkalmazkodást, következményei, gondoskodjanak, megélhetésüket, természetesnek, tartalékainak, gondviselőjét, példabeszédek, pásztorkodott, unokatestvére, felfogásunkat, férfiasságnak, gyermekeikről, szervezésével, felszabadítja, természetesen, jövedelemért, eltávolodunk, pénzközpontú, gondoskodott, tétlenségtől, üzletemberek, sátorkészítő, kultúránkhoz, egyezségeket, kapcsolatban, élősködjenek, gondos családapa, gondos családfenntartó, keményfiú unokatestvére, család számára, kényelmes élet, feleségét felszabadítja, családi fészekkel, család szabad, szervezésével foglalkozzon, helyi egyletekben, családtagok heti, otthont biztos, szívtelen világban, család érdekében, felesége kifüggeszt, elismerés –, Ádám Isten, Izráelt Egyiptomból,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Jó nap volt  Hegedüs Géza: Magyar költészet  A gyulladáscsökkentő és csonte...  József Attila – Keresek ...  Előfordul, hogy  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Isten hűségének mértéke  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Anyámról való emlékek  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  IGEN így  képre írva  Egy gondolat  Önmaga ellenére  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Ott van  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Otthon  Különleges  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam Krisztinától  Dóró Sándor: Embernek maradni  Jó éjszakát  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  képre írva  Ismeretlen: Ikarusz monda  képre írva  Nevelőszülőkhöz adták,  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Spenót fasírttal  A Magyar Költészet napja alkal...  Pitypang szökőkút  József Attila - Kopogtatás nél...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Bársony székben  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Ott van  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Borzasztó  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  A pitypang legendája  Esterházy Péterre emlékezünk  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Különleges  Van néhány kérdés, amin gondol...  Azért kaptad  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Magamnak  Alvó cicák  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  A sorsod  Pitypang szökőkút  Szabó T. Anna - Pitypang  Jó éjszakát  A sorsod  Facebookon kaptam Krisztina b...  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Szívek  Petőfi Sándor - Mi a szerelem? 
Bejegyzés Címkék
gondos családapa, gondos családfenntartó, keményfiú unokatestvére, család számára, kényelmes élet, feleségét felszabadítja, családi fészekkel, család szabad, szervezésével foglalkozzon, helyi egyletekben, családtagok heti, otthont biztos, szívtelen világban, család érdekében, felesége kifüggeszt, elismerés &#8211, állandó robotot, üzletemberek elegáns, munkások egyszerűbb, irodai dolgozók, anyagi hátteret, fajta férfiasság, keményfiú esetében, férfiak munkával, világ kezdetén, bűneset előtt, kenyerét kétkezi, terhére lennie, korai keresztyéneknek, egész föld, védelmet illetően, inkább lesz, apostol valójában, férfiak gondoskodjanak, összes pénzt, családnak annyi, asszony pénzt, férfi akkor, felesége csak, képesítést arra, férfi annyit, jólét mércéjét, kiadás jelentik, pénzkereset túlhangsúlyozása, férfiak kénytelenek, baráti kapcsolatok, állandó mozgás, magasabb jövedelemért, férfiaknak készen, másik városba, kapcsolatot azokkal, családi vagy, gyülekezeti hagyomány, férfiasságnak azonban, lakberendezéssel, túlhangsúlyozása, győzedelmeskedik, családfenntartó, keresztyéneknek, parancsolatokon, divatvilágához, gyökértelenség, szervezetekben, alkalmazkodást, következményei, gondoskodjanak, megélhetésüket, természetesnek, tartalékainak, gondviselőjét, példabeszédek, pásztorkodott, unokatestvére, felfogásunkat, férfiasságnak, gyermekeikről, szervezésével, felszabadítja, természetesen, jövedelemért, eltávolodunk, pénzközpontú, gondoskodott, tétlenségtől, üzletemberek, sátorkészítő, kultúránkhoz, egyezségeket, kapcsolatban, élősködjenek, kötelességét, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 91 db bejegyzés
e év: 353 db bejegyzés
Összes: 35918 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1990
  • e Hét: 15564
  • e Hónap: 27439
  • e Év: 215241
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.