Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Krisztus szeretete
  2018-04-10 12:17:19, kedd
 
  Krisztus szeretete


Amikor arról beszélünk, hogy azért kell feleségünknek megbocsátanunk, mert Isten is megbocsátott nekünk, a legalapvetőbb mércét érintjük. Soha nem szabad arról megfeledkeznünk, hogy nem egy öt lépésből álló forgatókönyv szerint élünk, hanem a mi Urunk jellemét tartjuk szem előtt, miközben Ő saját képmására változtat el minket. Ezért az istenfélő férjek Krisztus szeretetét tekintik mércének. Ahogyan Pál is mondta: "Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte" (Ef 5,25). Most mindenki gondolkozzon el azon, milyen szeretettel bánt vele Krisztus, és vegye számba az Ő példaértékű erényeit.
Alázat. Krisztus az egyház feje, mégsem gyakorolja vezetői hatalmát soha csak azért, hogy személyes előnyökhöz jusson. Ehelyett megalázta magát, és szolgált halálig, egészen a kereszthalálig. Ugyanígy a férfiaknak is meg kellene érteniük: vezetői helyzetük jó lehetőség arra, hogy ők szolgáljanak, és nem arra, hogy őket szolgálják. Az alázatos férfiak nem kívánják uralni a kapcsolatot. Megegyezéses alapon vezetnek, nem utasítgatnak. Vezetnek, de engedik feleségüket is dönteni az időbeosztás, programszervezés, öltözködés, táplálkozás stb. terén.
Szolgálat. Amikor Jézus az utolsó vacsorára hívta egybe tanítványait, nem voltak jelen szolgák, akik megmoshatták volna a férfiak lábát. Így tehát Jézus térdelt le, mint egy házi rabszolga, hogy maga végezze el ezt a feladatot (Jn 13). Ha a mi Mesterünk úgy mossa mások lábát, mint egy közönséges szolga, akkor nekünk is szolgálnunk kell olyan, egészen konkrét módokon is, mint a konyha felmosása. Az ilyen és ehhez hasonló cselekedetek a szeretet létfontosságú kifejezőeszközei. Attól még, hogy a feleség kizárólag a háztartással foglalkozik, egy férj besegíthet - nem fog lemaradni a sportközvetítésekről. A mérkőzések szünetében sugárzott reklámok ideje alatt nyugodtan be lehet rakni egy adag ruhát a mosógépbe, vagy össze lehet pakolni egy-egy szobában. A szolgáló lelkületű férfiak lehetővé teszik, hogy feleségük pihenjen vasárnap.
Türelem. Lehetetlen úgy olvasni az evangéliumokat, hogy ne vegyük észre, hányszor jövendöli meg Jézus saját kereszthalálát, amelynek hallatán a tanítványok mindig csak értetlenkednek (pl. Lk 9,22; 17,25; 18,32). Egyszer Jézus így szólt: "Jegyezzétek meg jól ezeket a szavakat: az Emberfia emberek kezébe adatik!" Lukács azonnal hozzáteszi: "De ők nem értették ezt a kijelentést, mivel el volt rejtve előlük, hogy fel ne fogják. És féltek őt megkérdezni a kijelentés értelméről" (Lk 9,44-45). Lukács négyszeresen hangsúlyozza értetlenségüket. Jézus azonban - minden férfi mintaképe - türelmesen, újra és újra elmagyarázta nekik. Még akkor is hitetlenkedtek, amikor Jézus már föltámadt a halottak közül, és nyugodtan még kétszer elmagyarázta nekik a feltámadást (Lk 24,26. 46). Tanuljunk Megváltónktól!

Összegzés

Sok házasság azért fut zátonyra, mert a bennük élők a romantikát keresik, az pedig megkopik. Az emberek quid pro quo (valamit valamiért) viszonylatokban gondolkodnak, és a quid mindig nagyobb, mint a pro quo. A hibák felnagyítódnak, az erények látszólag összezsugorodnak, beköszönt az elégedetlenkedés időszaka. Mikor az érosz elévül, a filia kifakul, a házasság, amely az egyéni önös vágyakat van hivatva kielégíteni, meghal.
Azok a házasságok viszont, melyek ápolják a szeretet három arcát, életben maradnak. A bölcs férjek és feleségek szánnak időt arra, hogy szemtől szemben is lehessenek egymással, felizzítandó a romantika parazsát. Nagyra becsülik házastársuk erős oldalait, ezzel építik a filiát. Mindig észben tartják az agapét, amely szereti azt, aki nem szeretetre méltó, mert így szeret bennünket Isten. Az érosz és a filia igazán spontán jelennek meg, az agapé inkább tudatos és akaratlagos. Realitása - "a feleségem ma valahogy nem túl szeretetre méltó, de én akkor is szeretem őt" - erősíti a hűségesküt. A filia és az érosz a házasság örömeit táplálják, mégsem tud egyik házasság sem hosszú távon működni agapé nélkül, mely a házasság legistenibb arca. Mindháromhoz szükségünk van arra, hogy Isten kegyelme elfedezze bukásainkat, és hogy az Ő hatalma árassza szívünkbe isteni szeretetét. Ha ez megtörténik, élvezni fogjuk az agapé biztonságát, a filia melegségét és az érosz forróságát.

Kérdések

1. Házasságotokban a szeretet mely arculata a legerősebb: az agapé, a filia vagy az érosz?
2. Van-e közöttetek baráti viszony? Hogyan kezeled a magasfeszültségű problémákat?
3. Sorolj föl legalább húsz dolgot, amiket a feleségedben (férjedben) szeretsz. Ez a gyakorlat könnyű volt vagy nehéz? Mit tanultál belőle? Olvasd föl a listát a házastársadnak, és figyeld a reakcióit!
4. Olvassátok el együtt a Példabeszédek 5-öt és az Énekek énekét! Beszélgessetek a szerelemtől való megittasulásról ("egy erkölcsileg megengedett
szerelmi extázisról"). Mikor imádkoztál utoljára testi kapcsolatotokért? Hálaadásként vagy kérésként imádkoztál akkor?
5. Egyesülhet-e nálatok az agapé, az érosz és a filia, hogy erősítsék a házasságotokat?
(folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: elégedetlenkedés, magasfeszültségű, összezsugorodnak, kapcsolatotokért, programszervezés, kifejezőeszközei, értetlenségüket, megfeledkeznünk, házasságotokban, megittasulásról, viszonylatokban, megbocsátanunk, házastársadnak, értetlenkednek, házasságotokat, hitetlenkedtek, evangéliumokat, kereszthalálig, felnagyítódnak, beszélgessetek, kereszthalálát, feleségeteket, megváltónktól, létfontosságú, feleségünknek, példabeszédek, legalapvetőbb, hálaadásként, hangsúlyozza, szolgáljanak, elmagyarázta, négyszeresen, gondolkodnak, megegyezéses, háztartással, cselekedetek, legalapvetőbb mércét, istenfélő férjek, egyház feje, alázatos férfiak, utolsó vacsorára, férfiak lábát, házi rabszolga, közönséges szolga, konyha felmosása, szeretet létfontosságú, feleség kizárólag, háztartással foglalkozik, férj besegíthet, mérkőzések szünetében, adag ruhát, szolgáló lelkületű, Ahogyan Pál, Amikor Jézus, Egyszer Jézus, Tanuljunk Megváltónktól,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
39 ígéret  Facebookon kaptam  képre írva  Sorsunk miatt...  Minden tavaszból őrizz..  Megígért békesség  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Spenót fasírttal  IGEN így  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Minden tavaszból őrizz..  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Martin Buber, A haszidim meséi  Otthon  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Robert Merle tollából  Walter Chrysler mondta  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  képre írva  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Egyszerű  Magamnak  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Mindent de mindent visszakap  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  képre írva  Eduardo Sacheri gondolata  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  A pitypang legendája  Reményik Sándor: Pierrot &...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Müller Péter tollából  Isten hűségének mértéke  Latinovits Zoltán tollából  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Egyszerű  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Különleges  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Walter Chrysler mondta  Szép estét  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Esterházy Péterre emlékezünk  Szívek  Vannak emberek  képre írva  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  40 felett  Emlékezz 
Bejegyzés Címkék
legalapvetőbb mércét, istenfélő férjek, egyház feje, alázatos férfiak, utolsó vacsorára, férfiak lábát, házi rabszolga, közönséges szolga, konyha felmosása, szeretet létfontosságú, feleség kizárólag, háztartással foglalkozik, férj besegíthet, mérkőzések szünetében, adag ruhát, szolgáló lelkületű, tanítványok mindig, kijelentés értelméről, halottak közül, bennük élők, romantikát keresik, pedig megkopik, emberek quid, quid mindig, hibák felnagyítódnak, erények látszólag, elégedetlenkedés időszaka, érosz elévül, filia kifakul, egyéni önös, házasságok viszont, szeretet három, bölcs férjek, romantika parazsát, filia igazán, agapé inkább, házasság örömeit, házasság legistenibb, agapé biztonságát, filia melegségét, érosz forróságát, szeretet mely, filia vagy, magasfeszültségű problémákat, gyakorlat könnyű, szerelemtől való, erkölcsileg megengedett, elégedetlenkedés, magasfeszültségű, összezsugorodnak, kapcsolatotokért, programszervezés, kifejezőeszközei, értetlenségüket, megfeledkeznünk, házasságotokban, megittasulásról, viszonylatokban, megbocsátanunk, házastársadnak, értetlenkednek, házasságotokat, hitetlenkedtek, evangéliumokat, kereszthalálig, felnagyítódnak, beszélgessetek, kereszthalálát, feleségeteket, megváltónktól, létfontosságú, feleségünknek, példabeszédek, legalapvetőbb, hálaadásként, hangsúlyozza, szolgáljanak, elmagyarázta, négyszeresen, gondolkodnak, megegyezéses, háztartással, cselekedetek, gondolkozzon, megmoshatták, utasítgatnak, tanítványait, felizzítandó, feleségedben, megbocsátott, mindháromhoz, forgatókönyv, jegyezzétek, példaértékű, problémákat, kijelentést, szeretettel, megkérdezni, tanítványok, megtörténik, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 89 db bejegyzés
e év: 351 db bejegyzés
Összes: 35916 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2037
  • e Hét: 10749
  • e Hónap: 22624
  • e Év: 210426
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.