Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szeptember havi névnapok
  2009-08-31 17:47:31, hétfő
 
   
  Mérleg, avagy Szent Mihály hava

Rozáliák szeptember 4-én tartják a névnapjukat, Csokonai Lilla-dalai, Rozália - vagy Rózsi-dalok címmel kerültek bele irodalmi műveltségünkbe. Már 1793-ban Tempefői c. színjátékának hősnője is Rozália volt, a Diétai Magyar Múzsában közreadott Hány a Grácia? Című kis versében szintén Rozália neve bukkan föl.
Rozália maga olasz eredetű, a virágok királynőjének tartott rózsa latin nevéből, a rosából származik.
A Rózsa - a latinos Róza és magyaros Rózsa, Rózsi alakban már a középkorban előfordult nálunk. A népdalok Rózsának nevezik a kedvest.

Viola is latin eredetű, ibolyát jelentett. 1976-ban a december 9-i Violát 58-an, a június 15-i Violettát 19-en, míg az augusztus 7-i, ill. szeptember 12-i Ibolyát majdnem ezren választották.

A híres színésznő, Déryné Széppataki Rózát sem zavarta ez a név, s Jókai unokájját is Rózának hívták. 1967-ben 139-en kapták a Róza nevet, Rózsát 144-en. Rozáliát viszont 356 kislánynak adták.

Egyik versében Csokonai Rozina fordul elő a kedves neveként, ugyancsak a rosából lett a spanyolos Rozita, s az olaszos Rozalinda, s Rozamunda már germán szó, annyit jelent: dicsóség.

Mihály szeptember 29-re esik,
Debrecenben, a híres Kollégiumban héber nyelvet is tanítottak, tudták, hogy e név Mihály arkangyal neve, bibliai eredetű, s szó szerint azt jelenti: ,,Az istenhez hasonló".
Mihály a régi Mikhál alakjának származéka lehet a Miksa, amelyet később Maximilián név magyar megfelelőjének használtak tévesen. Így beszélünk a Habsburg uralkodók közzött Fenyő Miksa császárról. Fenyő Miksa a Nyugat folyóiratot megalapító tette híressé ezt a nevet.
Szent Mihály nyara a Vénasszonyok nyara, melyről szintén Csokonai írt versében.

Mária - 1967-ben 4232-en kapták - legkedveltebb női neveink egyike, mint Éva, Mariann, Marianna, Marita, Mari, Mary, Maja, Mariska, Marcsa, Maca, Manci, Mara, Manyi, Mici, a naptár több, mint harminc féle Mária-napot tart nyilván.
A katolikus országokban Jézus anyját tisztelték benne. A fő napja Kisboldogasszony napja, Mária születésének napja: szeptember 12.
(festum nominis Beatae Mariae Virginis)
A Biblia szerint Mózes és Áron testvérnénje is ezt a nevet viselte, az ő emléke tette népszerűvé Júdeában. Héber eredetű, ahol Mirjam az alakja, s ez a görög és latin bibliafordításokban módusult Máriává. Jelentését próbálták Úrnő, Szépséges, Reménység, Isten kedveltje, Tenger csillaga stb. jelentéssel értelmezni.
A protestáns főiskolákban a keserű mira szóval hozták összefüggésbe, amint Csokonai egyik halotti búcsúztatójából is kitetszik.
A név megfejtetlensége és alapot adott a különféle misztikus, névmágiás magyarázatokra a középkorban. Temesvári Albert, az európai hírű ferences hitszónok Stellarium Coronae Mariae Virginis (,,Szűz Mária csillagkoszorúja") c. prédikációs gyűjteményében azt írja: ,,Szűz Mária öt betűje jelenti azt az igen nagy jótéteményt, amellyel elárasztja a földet. Először az M betű (mater misericordiae) azt jelenti, hogy ő az irgalmasság anyja, s a világ szószólója!" És sorra veszi a név többi betűjét is: az A az advocata (,,az ügyvéd jelentésű advocatus nőnemű alakja"), mivel ő az emberi nem szószólója (Istennél). Az romlottság helyreállítója, az I az Illuminatio (,,megvilágosítás") kezdőbetűje Pelbárt atya tanításában, s végül A az Auxiliatrix (,,segítő) rövidítése, mivel minden szükségben a nyomorúság segítője".
A középkor misztikus természetrajza a drágaköveknek is titokzatos, jelképes jelentőséget, hatalmat, varázserőt tulajdonított. A margitszigeti domonkos apácák legnagyobb kódexe, az Érsekújvári-kódex Mária nevének betűit drágakövek kezdőbetűiből magyarázta, ill. azokkal értelmezte. Az első betűbl a margaréta nevű küt fejtette meg, a künek pedig a jelentése, félelmes helyen őtet bátorságossá teszi. A margaréta jelentése gyöngy, igazgyöngy. A a gyémántnál keményebb adamas kő nevére utal, az R a rubin kezdőbetűje, a második A az ellegorius nevű nemese kő, ill. kű nevének rövidítése vonzó, bűbájos, csábító tulajdonsággal, az őt viselőt nagy tisztességre, a kódex szerint mennyei tisztességre emeli fel.
Mária-versek születtek e név viselőiről, nemrég egész kötet jelent meg Mária-énekek címmel.

Adrien a szeptemberi Máriával ünnepli névnapját. Egy helység rejlik a névben. A Biblia szerint is Ádám vala az első, ez esetben is a név férfipárja, az Adorján megelőzte Adrianát. Jelentése: a Velence tartománybeli Hadria városából való.
1967-ben Adorjánt nyolcan kapták, míg Adriennt tízszer többen.
Ariadné, akinek a labirintusból kivezető fonaláról annyit hallhattunk görög eredetű. Nevének jelentése: nagyon tiszteletre méltó, szent. Június 7-i és szeptember 17-i név, nálunk senki sem kapta 1967-ben.

Gellért latinos szóvéggel a térítő Gellért püspök nevét viseli, aki ugyan velencei családból származott, Itáliában tanult, ott is lett szerzetes, de a neve maga német eredetű: A Gerhárt voltaképp összetett szóból lett személynév: az ófelnémet Ger - jelentése: hajítódárda, gerely - , a hart jelentése: kemény. Kemény dárda lehetett tehát a jelentése.
San Giorgio bencés apátság szerzetese a Szentföldre készült remetéskedni, de apátja rávette, hogy induljon inkább Szent István országába a pogány magyarokat a keresztény hitre téríteni. Így érkezett Pécsre, s hamarosan István fiának, Imre hercegnek lett a nevelője, majd az egyházmegye meg-
Szervezője. Az 1046-os pogány felkelés alkalmával veszítette életét: a lázadók letaszították kis kordéjával együtt a Kelen hegyéről, a ma róla elnevezett Gellérthegyről, ahol szobra is áll.

Enikő talán az eneh pogány névből ered, amit Arany János írt meg a Rege a csodaszarvasról c. versében. Enehből alkotta meg Vörösmarty Mihály képzeleteA két szomszédvár c. költeményében a becéző alakú, bájos Enikőt.
Szeptember 15-én tartják a névnapjukat.

Szeptember 24-én ünnepelnek a Mercédeszek. Spanyol eredettel bíró név,
Mercedes ,,Fogolykiváltó Szűz Mária", vagy a Mária Mercedes kifejezésből önállósult s vált női névvé. A németországi Daimler gyár 1901-ben a gyártásvezető leányának, Mercedesnek nevét adta az új kocsitipusnak.
1967-ben 23 leány kapta ezt a nevet.

A szeptember 18-i Diána is ókori regenév, mint Ariadné a római regevilágban, ,,a szűz Diána" az erdők, a vadászat, a hold(fény) és a szülés istennője volt, azonos jelentésű lehet a nap, nappal dies szóval. Jelentése: ragyogás. 1967-ben 19-en kapták a Diána nevet.

Egyed szintén ókori regevilág eredettel bír, a népi találós kérdés azt tudakolja: Mikor van a túróscsusza nevenapja? Amire ez a helyes felelet: Egyed napján. Egyed szeptember 1-re esik. A név az ókori hitregében a főistennek, Zeusznak csodás védőpajzsa aigis-e kecskebőrrel volt borítva, innen ered a kifejezés is: ,,valakinek az égisze alatt". A paizs aigisból származott az ógörögben, pajzshordozó értelmű Aigidios név, s ennek latinosított Agidius változatából lett a mi Egyed nevünk.
Valamikor szokásban volt, hogy az újszülött gyermek azt a nevet kapta, amely szentnek akkorra esett a névünnepe. Így lett Naplója szerint Szenci Molnár Albert is a keresztségben Egyed. Szenc városában született, az ember megváltásának 1574. Esztendejében, augusztus 30-án, egy hétfői napon, reggel nyolc órakor, amikor a hetivásárra igyekező asszonyok anyámat, Orsolyát meg szokták látogatni. Akkor engem, mint újszülöttet, akit még meg sem kereszteltek Aegidius néven köszöntöttek a közeli ünnepnap miatt, ami a pápista szokás szerint Aegidius ünnepe.
Egyednek nincs női párja.

Ivó sokkal légiesebb, mint női párja Ivonne, mely franciából került hozzánk - Yvonne alakban igen népszerű -, jelentése: Tiszafácska.

Egon Egyeddel egy napra esik, germán eredettel bíró név, Egbert, Egwin, Egmont rövidítése, s így hangzásában is rokona mgis Agidiusnak, Egmont ugyanis azt jelentette: fegyver + védő.
Egont 1967-ben hét kisfiú kapta, Egyedet egy sem.

Editnek szintén harc az egyik eleme germán eredettel, birtok+ harc, más magyarázat szerint gazdag + harc az értelme. Ed-nek jelentése? Vagyon, bírtok, s ezt alátámasztják a hasonló alkotású germán eredetű férfinevek is, mint Edgár, Edward....
Editet 1967-ben 1788 kislány kapta, becéző nevei: Ditke, Ditta, Dina...
Május 6-ra esik Ditta. Húsz éve egyetlen leány sem kapta.

Szeptember 10-i Edgár a romániai magyar irodalom nagyra becsült képviselője, Balogh Edgár, hazánkban csak két gyermek kapta ezt a nevet, amelynek jelentése vagyon + dárda.
Edwárdból lett az Ede nálunk nyelvújítás folytán. Edvinnek október 14-én van a népnapja, szintén idetartozik, nyer jelentésű win rejlik benne, jelentése: birtokot megőrző. November 20-án van Edmond, örökölt birtok megőrzője jelentéssel, Ödönnel azonosítják. Mindkét névnapot november 16-án, ill. 20-án tartják. A régi magyar nyelvben volt Ögyén név, görög eredetű Eugén - előkelő, nemes nemzetségből való - hangtani fejleménye, ebből az Ögyénből alakult az Ödön, a nyelvújítók Edmunddal vették egynek, míg az ótörök eredetű magyar Jenőt Eugénnel. Jenő jelentése: bizalmas, tanácsadó, miniszter.
1967-ben 20-ankaptán az Ödön nevet, Jenőt majdnem 300-an.
A biborbanszületett Konstantin bizánci császár 950 körül írt A birodalom kormányzásáról c. művében fölsorolja a nyolc magyar törzs nevét, köztük a Jenőt is. A törzs egykori szálláshelye helynév lett: Diósjenő, Jászkarajenő...
Eugén női párja a december 25-i Eugénia külföndön divatos, Kazinczy is erre keresztelte egyik kislányát, franciásan Zseninek becézte, s a Zseni így lett anyakönyvezhető női név.


Forrás: Szilágyi Ferenc Sokféle neveknek magyarázatja


 
 
0 komment , kategória:  Névnapok eredete, versek  
Címkék: csillagkoszorúja, megfejtetlensége, kisboldogasszony, anyakönyvezhető, búcsúztatójából, csodaszarvasról, műveltségünkbe, tulajdonsággal, megfelelőjének, magyarázatokra, gyűjteményében, természetrajza, helyreállítója, megvilágosítás, gellérthegyről, kormányzásáról, költeményében, királynőjének, esztendejében, megváltásának, margitszigeti, alátámasztják, letaszították, keresztségben, kocsitipusnak, összefüggésbe, labirintusból, gyártásvezető, drágaköveknek, tartománybeli, fogolykiváltó, tulajdonított, legkedveltebb, misericordiae, színjátékának, kezdőbetűiből, virágok királynőjének, rosából származik, latinos Róza, középkorban előfordult, népdalok Rózsának, június 15-i, híres színésznő, kedves neveként, rosából lett, spanyolos Rozita, olaszos Rozalinda, híres Kollégiumban, istenhez hasonló”, régi Mikhál, naptár több, katolikus országokban, Szent Mihály, Csokonai Lilla-dalai, Diétai Magyar Múzsában, Déryné Széppataki Rózát, Csokonai Rozina, Fenyő Miksa, Beatae Mariae Virginis, Temesvári Albert, Stellarium Coronae Mariae Virginis, Szűz Mária, Érsekújvári-kódex Mária, Szent István, Arany János, Vörösmarty Mihály, Fogolykiváltó Szűz Mária”, Mária Mercedes, Szenci Molnár Albert, Egon Egyeddel, Balogh Edgár, Jenőt Eugénnel, Szilágyi Ferenc Sokféle,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Március 25  Reményik Sándor: Itt most virá...  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó baby  Mi van, ha?  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Manna OWell tollából  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Szép estét  képre írva  képre írva  Az izmaink nem csak testmozgás...  Heltai Jenő: Március  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Esti képek  Paul David Tripp Március 26  Táplálékok a máj egészségének ...  Nagy Feró megmondta?  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  Graffiti bölcsesség  Könyvek  Egy hét kihagyás  képre írva  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam  Tedd őt foglyul, Uram  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A jó kedv a világon  Alvó baby  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Vérnyomáscsökkentés  Táplálékok a máj egészségének ...  Apu  Humor is meg nem is szerinted?  képre írva  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Most - segíts meg Mária ,  Tudd, hogy magától az élet soh...  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  képre írva  Szívet megérintő . . .  Kövesd a vezetőt  Várnai Zseni - Éveim  képre írva  Isten . . .  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Szép estét  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Fényvarázslat  Mi van, ha?  Esti kép  Facebookon kaptam  Tedd őt foglyul, Uram  Boldog virágvasárnapot minden...  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Csak egy életed van....  Az idegen országok éghajlata  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  képre írva  A jó lelkek  Devecsery László - Húsvét  Boldogság  Alvó cica  Facebookon kaptam  Ködvirágok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  A máj egészségének javítása te...  A nagyhét eseményei 
Bejegyzés Címkék
virágok királynőjének, rosából származik, latinos Róza, középkorban előfordult, népdalok Rózsának, június 15-i, híres színésznő, kedves neveként, rosából lett, spanyolos Rozita, olaszos Rozalinda, híres Kollégiumban, istenhez hasonló&#8221, régi Mikhál, naptár több, katolikus országokban, nevet viselte, protestáns főiskolákban, keserű mira, különféle misztikus, európai hírű, igen nagy, irgalmasság anyja, világ szószólója, ügyvéd jelentésű, romlottság helyreállítója, nyomorúság segítője&#8221, középkor misztikus, margitszigeti domonkos, első betűbl, margaréta nevű, künek pedig, margaréta jelentése, rubin kezdőbetűje, kódex szerint, szeptemberi Máriával, helység rejlik, labirintusból kivezető, térítő Gellért, neve maga, hart jelentése, pogány magyarokat, keresztény hitre, egyházmegye meg-, 1046-os pogány, lázadók letaszították, eneh pogány, becéző alakú, németországi Daimler, gyártásvezető leányának, szeptember 18-i, római regevilágban, szűz Diána&#8221, szülés istennője, népi találós, túróscsusza nevenapja, helyes felelet, ókori hitregében, égisze alatt&#8221, paizs aigisból, újszülött gyermek, nevet kapta, keresztségben Egyed, ember megváltásának, hétfői napon, hetivásárra igyekező, közeli ünnepnap, pápista szokás, napra esik, egyik eleme, hasonló alkotású, romániai magyar, régi magyar, nyelvújítók Edmunddal, ótörök eredetű, biborbanszületett Konstantin, birodalom kormányzásáról, nyolc magyar, törzs egykori, december 25-i, csillagkoszorúja, megfejtetlensége, kisboldogasszony, anyakönyvezhető, búcsúztatójából, csodaszarvasról, műveltségünkbe, tulajdonsággal, megfelelőjének, magyarázatokra, gyűjteményében, természetrajza, helyreállítója, megvilágosítás, gellérthegyről, kormányzásáról, költeményében, királynőjének, esztendejében, megváltásának, margitszigeti, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 7233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 235
  • e Hét: 643
  • e Hónap: 12348
  • e Év: 51349
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.