Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az Isten szerint férfi mint közszereplő/ Barátok
  2018-04-30 14:37:55, hétfő
 
  III. Rész
Az Isten szerinti férfi mint közszereplő

6. Barátok

Azokban az években, amikor a férfit a párválasztás, a karrierépítés, a családalapítás, vagy anyagi helyzetének megszilárdítása köti le, olyan nagy nyomás nehezedik rá, hogy teljesen háttérbe szorulnak azok a célkitűzések, amelyeket egykoron a barátaival dédelgetett. A férfiaknak szükségük van barátokra, de felnőtt életük jelentős részében annyira nem figyelnek a barátság ápolására, hogy a végén talán nem is tudják, vannak-e egyáltalán igaz barátaik.

Barátság a gyülekezetben

A keresztyének hisznek az emberi kapcsolatokban; ezért védelmezik a családot és szívesen befogadják az idegeneket. Szomorkodnak a barátság hiányán, és kritizálják mai kultúránkat, mivel lekezelően bánik a témával. Mindezek ellenére az egyház meglehetősen tisztázatlan módon áll a barátsághoz. A gyülekezetek tagjai azért szoktak összejönni, hogy "közösségben" legyenek egymással; ugyanezt a "barátkozás" kedvéért csak ritkán teszik meg. Ha az egyház történetére gondolunk, azt látjuk, hogy a "lelki vezetés" mindig kiemelt szerepet kapott, amelynek során a lelki vezetők (mentorok) végezték az új hívők (novíciusok) tanítványozását. Arról a kölcsönös irányításról viszont, amit barátok tudnak egymásnak nyújtani, szinte soha nem esik szó. Nem nehéz megtalálni az okát, hogy miért merült feledésbe a barátság mint a szeretet egyik formája. Ha Jézus tanítása alapján összevetjük a barátságot (filia) és a felebaráti szeretetet (agapé), megérthetjük az egyház viszonylagos közönyét.
- Az agapé nem személyválogató, egyaránt vonatkozik minden felebarátra vagy idegenre; a filia viszont személyválogató, és csak bizonyos személyeket részesít előnyben.
- Az agapé mindenkire kiárad, aki az "útjába kerül"; a filia csak azoknak a keveseknek jár, akik céltudatosan keresztezik az útját.
- Az agapé általános érvényű, és senkit nem utasít el; a filia kizárólagos, és sokaknak nemet mond.
- Az agapé forrása és példája Isten szeretete; a filiáé az emberi vonzalom.
- Az agapé isteni, meg nem érdemelt szeretet; a filia a számára kedves személy iránti vonzalomra épülő emberi szeretet.
A barátságról szóló keresztyén könyvek közül néhány kitér a nehézségekre. Em Griffin úgy fogalmaz, hogy a potenciális barátok közötti szimpátiát "át- meg átszövi az egyre növekvő önbecsülés fonala". Egy barát olyasvalaki, aki mellett "jól érzem magamat". Griffin jól tudja, hogy keresztyén olvasóit ezek a gondolatok kicsit megzavarhatják. Ezért sorol fel olyan tényezőket, amelyek a barátok közötti pozitív érzéseket táplálhatják: közös tulajdonságok, együttműködés, külső megjelenés, szakértelem (de nem tudálékosság), megerősítés ("értékeljük azokat, akik értékelnek bennünket"), kölcsönös szívességek, hasonló képességek, háttér és érdeklődési kör. Griffin szerint az összekötő kapocs: "mindnyájunknak égető szüksége van önbecsülésre".

"A legtöbbünk lelke mélyén bizonytalanság él saját reakcióinkkal és életvitelünkkel kapcsolatosan. Ezért érezhetjük megnyugtatónak az olyan emberek közelségét, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak és éreznek. A szelektív kitárulkozás törvénye azt sejteti, hogy a meggyőződésünket, alapelveinket megkérdőjelezni látszó információkat nagy ívben elkerüljük. A barátság valószínűleg a legtisztább formája saját propagandánk megválogatásának. A hozzánk hasonló emberekkel létesített kapcsolataink segítenek abban, hogy jól érezzük magunkat a saját bőrünkben."

A barátság nemcsak jó érzéseket kelt; a barátok rossz hatással is lehetnek másokra. Tudniillik "ha valakinek azt mondom, hogy te a barátom vagy, ez egy másik embernek azt jelentheti, hogy te viszont nem vagy az". Ez a kizárólagosság, amit még önzésnek is lehetne nevezni, természetesen óvatossá teszi az egyházat a barátság kérdésével kapcsolatban.
C.S. Lewis pártolja a barátságot, mégis vannak fenntartásai. Megjegyzi, hogy a kölcsönös elfogadás és a közös látásmód közömbössé teheti a barátokat más emberek véleménye iránt. Egy önszerveződő baráti körben könnyen kifejlődhet a felsőbbrendűségi érzés, a tagok nagyképűvé válhatnak, akik arra büszkék, hogy képességeikkel, erényeikkel és gondolkodásmódjukkal messze a többiek fölött állnak. Mivel a közös meggyőződés erősítheti az embereket, ezért, amikor állást kell foglalni, a barátság szíthatja a tekintéllyel szembeni ellenállást, akár jó, akár rossz értelemben.
Végezetül a barátság a szeretet többi formájánál jóval átmenetibb. Az agapé egyszerre tudja táplálni kötelességtudatunkat és a Krisztus iránti szeretetünket. A családi szeretetkapcsolatok szociálisan is és fizikailag is motiválnak arra, hogy kimutassuk hűségünket, érzelmeinket. A barátságot kevesebb erkölcsi és lelki forrás táplálja. Ezért az egyház nem foglalkozik túl sokat a barátsággal, eltekintve a hűséggel és becsületességgel kapcsolatos, már-már elkoptatott példáktól. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: becsületességgel, megválogatásának, felsőbbrendűségi, meggyőződésünket, megkérdőjelezni, személyválogató, tanítványozását, életvitelünkkel, megszilárdítása, családalapítás, megzavarhatják, mindnyájunknak, képességeikkel, kizárólagosság, megnyugtatónak, bizonytalanság, kapcsolatokban, gyülekezetben, kapcsolataink, tulajdonságok, információkat, alapelveinket, együttműködés, természetesen, karrierépítés, kapcsolatosan, reakcióinkkal, szeretetünket, propagandánk, viszonylagos, fenntartásai, keresztyének, táplálhatják, megérthetjük, irányításról, gondolkodnak, barátaival dédelgetett, barátság ápolására, végén talán, keresztyének hisznek, emberi kapcsolatokban, barátság hiányán, egyház meglehetősen, gyülekezetek tagjai, egyház történetére, lelki vezetők, kölcsönös irányításról, barátság mint, szeretet egyik, felebaráti szeretetet, egyház viszonylagos, filia viszont,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Varga János Veniam - Fontos sz...  képre írva  Szívem tiéd  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Sose bánj semmit  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Png rózsa csokor  Esti kép  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png ház  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Popper Péter szavai  képre írva  A jó emberek mindig szépek mar...  Leonardo da Vinci gondolata  Örülök, hogy látlak!  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Kaffka_Margit  A sors  Png telefon  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Soha ne kedvezz...  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Szép álmokat!  Kaffka_Margit  Png férfi  Fehér virág  képre írva  Nagyi telefonál  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Csak a fogyatkozás látható  A Megváltó szolgálatában  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Nevem  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A jó emberek mindig szépek mar...  Éretlen vers  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Reggel van  Albert Einstein gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Alázat  Adakozás  Reménység és erő Krisztustól e...  Julian Brass gondolata  Szívem tiéd  Kellemes délutánt kívánok  Hazára minden embernek szükség...  Hiányzik  Mai harmónia kártyám  Nevem  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Szívem tiéd  Szép álmokat!  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png kutya  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Neked tudnod kell  Varga János Veniam - Fontos sz... 
Bejegyzés Címkék
barátaival dédelgetett, barátság ápolására, végén talán, keresztyének hisznek, emberi kapcsolatokban, barátság hiányán, egyház meglehetősen, gyülekezetek tagjai, egyház történetére, lelki vezetők, kölcsönös irányításról, barátság mint, szeretet egyik, felebaráti szeretetet, egyház viszonylagos, filia viszont, agapé mindenkire, filia csak, agapé általános, filia kizárólagos, agapé forrása, emberi vonzalom, agapé isteni, számára kedves, barátságról szóló, potenciális barátok, egyre növekvő, barát olyasvalaki, gondolatok kicsit, barátok közötti, összekötő kapocs, legtöbbünk lelke, olyan emberek, szelektív kitárulkozás, barátság valószínűleg, legtisztább formája, hozzánk hasonló, saját bőrünkben, barátság nemcsak, barátok rossz, barátom vagy, másik embernek, barátság kérdésével, kölcsönös elfogadás, közös látásmód, önszerveződő baráti, felsőbbrendűségi érzés, tagok nagyképűvé, többiek fölött, közös meggyőződés, barátság szíthatja, tekintéllyel szembeni, szeretet többi, agapé egyszerre, barátságot kevesebb, becsületességgel, megválogatásának, felsőbbrendűségi, meggyőződésünket, megkérdőjelezni, személyválogató, tanítványozását, életvitelünkkel, megszilárdítása, családalapítás, megzavarhatják, mindnyájunknak, képességeikkel, kizárólagosság, megnyugtatónak, bizonytalanság, kapcsolatokban, gyülekezetben, kapcsolataink, tulajdonságok, információkat, alapelveinket, együttműködés, természetesen, karrierépítés, kapcsolatosan, reakcióinkkal, szeretetünket, propagandánk, viszonylagos, fenntartásai, keresztyének, táplálhatják, megérthetjük, irányításról, gondolkodnak, céltudatosan, szomorkodnak, kitárulkozás, tisztázatlan, gyülekezetek, meglehetősen, tekintéllyel, érzelmeinket, kapcsolatban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 370 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2280
  • e Hét: 13991
  • e Hónap: 43303
  • e Év: 231105
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.