Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Öt javaslat
  2018-08-10 11:47:35, péntek
 
  Öt javaslat

Menj ki játszani! A harmincas, negyvenes, ötvenes éveikben járó férfiak már nem úgy játszanak, ahogyan egykor tették. Ropognak a csontok, sajognak az ízületek, szorítanak a kötelezettségek. Későn és kimerülten érünk haza. Leroskadunk egy karosszékbe, egyik kezünkben egy újság, másik kezünkben a távirányító; nézzük a hírműsorokat és a sportközvetítéseket, a reklámok alatt pedig olvassuk az újságot. Testvér, ne engedj a kísértésnek! Évekkel ezelőtt tettem egy fogadalmat: ha választanom kell, hogy játsszam vagy mások játékát nézzem, mindig az aktív részvételt fogom választani. Amíg fel tudok állni, és ki tudok menni játszani, nem fogok sportot nézni a TV-ben. Nem akarsz csatlakozni hozzám?
Légy vidám! Még ha ragaszkodunk is a sportokhoz, nem tudunk mindig ugyanolyan hőfokon lelkesedni értük. Persze ezt nem illik felvállalni; még a legkiválóbb sportolók sem elég lezserek ehhez. A golf és a tenisz csillagai is az álszerénység mögé bújnak, mikor ezt mondják: "Igen, hát egy kicsit tudok golfozni/teniszezni". Vagy maximum elhangzik a szájukból ez az eléggé ellentmondásos mondat: "Én komoly játékos vagyok". De ki a "komoly játékos"? Aki tízezer forintos órákat vesz? Vagy aki órákon át tud sportközvetítéseket nézni? Vagy akinek a vakáció megtervezésekor alapszempont, hogy kedvenc sportjával ne veszítse el a kapcsolatot egy percre sem?
Ahogy idősödünk, úgy válik játékunk egyre ünnepélyesebbé. Amikor a gyerekeink nagyobbacskák voltak már, kedvenc játékukká az "éttermesdi" lépett elő. Az általuk gyártott színes étlap igen-igen díszes volt, ám nagyon kevés ételt tartalmazott:

Sült krumpli - két dollár
Rántott hús - három dollár
Leves - két és fél dollár

A pincérnő (aki én voltam) mindig német vagy skót akcentussal beszélt. Kezdetben udvariasan bánt a vendégekkel (akiknek olyan neveik voltak, mint Gortha Flinderpotts és Sicily Syzygy), de aztán basáskodni kezdett: "Mivel szolgálhatok, aranyoskáim? Választottak már? Jó lenne kicsit sietni. Nem álldogálhatok itt naphosszat, amíg kitalálják, hogy brokkolit vagy karfiolt akarnak! Ez a kétféle köret van, a kettő közül tessék választani! Megvan? Óriási!" Idővel azonban egyre autentikusabbá vált az egész. Az árak közelítettek a valósághoz, a menü is egyre inkább tükrözte a valódi éttermek kínálatát. Mára 11 éves lányom és a barátnője kialakítottak maguknak egy játék-tervezőirodát meg egy katalógus-központot, ahonnan postai úton lehet rendelni; a rajzok és az árak annyira pontosak és élethűek, hogy elképzelem, mikor a két lány egymásra néz, és felteszi a kérdést: "Miért csak játékból csináljuk ezt? Miért nem indítunk be egy közös vállalkozást?" Nincs egyébre szükségük, mint egy picikét naiv, ámde vállalkozó kedvű tőkésre.
A lányom most készül kilépni abból a fantáziavilágból, amelyet a legtöbb férfi már rég maga mögött tud. Mi nem játszunk már boltosost; mi a saját boltunkat vezetjük. Ahogy egyre idősebbek leszünk, játékunk egyre inkább hasonlít a munkához. Hajtjuk magunkat, mert különböző célok lebegnek a szemünk előtt: fogyókúra vagy készségfejlesztés stb. Ha viszont igazából játszunk, újra belépünk abba a világba, ahol következmények nélkül lehet hibázni. Nem kell semmit elérnünk vagy bizonyítanunk. Munka közben - akár tetszik, akár nem - eleget kell tennünk kötelezettségeinknek, és el kell végeznünk a ránk bízott feladatokat. Azok ellenben, akik játszanak, szabadok. Számukra a kemény edzések nem önmagukra kényszerített erőfeszítések. Ha megizzadnak, az attól van, mert túlságosan is kedvükre van a játék ahhoz, hogy ne adjanak bele apait-anyait.
Érezd jól magad! A játék azt jelenti, hogy a gyaloglásból szökdécselés, az álldogálásból ugrabugrálás lesz. Az, aki játszik, a cipőjét nem a helyére rakja, hanem megpróbálja az erkély korlátján át a nyitott ajtón keresztül behajítani a hálószobába, és örömujjongásba tör ki, ha sikerül az akció.
Ha szomorúak vagyunk, nehéz énekelni vagy játszani. A zsidók a babiloni fogság idején nem tudtak a Sionról énekelni (Zsolt 137,1-4). Amikor azonban visszatértek az ígéret földjére, ezt olvassuk róluk: "Akkor megtelt a szánk nevetéssel, és örömkiáltás volt nyelvünkön" (Zsolt 126,2). Az Úr ad éneket a szívünkbe és a szánkba. Ő bőségesen megad mindent a mi boldogulásunkra (1Tim 6,17-19).
Augusztinusz és Aquinói Tamás úgy gondolták, hogy a keresztyéneknek soha semmit nem szabad a puszta élvezet céljából tenni (se enni, se csókolózni, se zenélni), mivel az élvezet testi vágyakat gerjeszt. Tévedtek. Salamon az Énekek énekében a romantikus szerelmet élteti. A Prédikátor könyve egyenesen azt írja, hogy az is Isten ajándéka, ha örömmel fogyasztjuk el az ételünket és az italunkat (Préd 2,24; 3,12-13). Pál azt mondja, hogy minden jó, "ha hálaadással élnek vele, mert megszentelődik az Istennek igéje és a könyörgés által." (1Tim 4,4-5). "Ha pedig Isten valakinek gazdagságot és kincseket is adott, és megengedte neki, hogy azt élvezze, kivegye belőle a részét, és örüljön fáradozása eredményének: ez Isten ajándéka" (Préd 5,18).
A keresztyéneket nem az élvezet élteti (Péld 21,17; 1Tim 5,6), noha az élvezet önmagában még nem gonosz. Mózes azt parancsolta Izráelnek, hogy a tized egy részét adják a szegényeknek és a papoknak, de a másik részt szánják egy lakomára az Isten templomában: "Vásárolj a pénzen bármit, amit kívánsz, marhát vagy juhot, bort vagy szeszes italt, bármit, amit csak megkívánsz, és egyél ott Istenednek, az Úrnak színe előtt, és örvendezz házad népével együtt!" (26. v. az 5Móz 14,22-29-ből; vö. Zsolt 104,15). A dolgok nagyon is rossz irányba haladnak, ha a tizenévesek már nem a játék kedvéért jelentkeznek az iskolai sportcsapatba, hanem hogy a felvételi lapjukra beírhassanak valamilyen sportmúltat is.
Testestül-lelkestül merülj bele a játékba! A kártyajátékok vagy táblás társasjátékok többnyire az észjárást élesítik; ideális esetben a játék egyaránt megmozgatja az ember testét és agyát. Ez talán a zene vagy a "Most mutasd meg! " esetében nyilvánul meg a legjobban. Annak a sok millió embernek azonban, akiknek a munkahelyen a maximális fizikai erőkifejtés a billentyűk ütés-veréséig terjed, a játék gyakran a saját testükkel való áldott újraegyesülést jelenti. Milyen kár, hogy különösen a kor előrehaladtával a saját testünk egyre idegenebbé válik. Egész váratlan helyeken nyilallik bele; mozgásunk darabossá válik, mi pedig leroskadunk. A testünk a jól ismert feladatokat egyszerre csak bojkottálja, a sokéves képességeket egyszerűen elfelejti. Játék közben aktív szolgálatba vonjuk a testünket, s ha eleget játszunk, ébredezni kezdenek mélyen szunnyadó készségeink. Legjobb esetben tehát a játék az egész emberre igényt tart kopaszodó feje búbjától a zsibbadó lába ujjáig. Akik játszanak, maguk mögött hagyják a megszokott légteret, és egy másik világba lépnek át.
Ha nem tudsz játszani, őrizd meg legalább játékos kedvedet! Vannak férfiak, akik igen korán (52 évesen) visszavonulnak, hogy ezentúl csak a golfnak éljenek, a többiekre az áll, hogy "minél idősebbek leszünk, annál kevesebbet játszunk". Pedig ahogy az élet egyre bonyolultabbá válik, ahogy a felelősség a terhekkel együtt megnövekszik, még inkább szükségünk van a játékra. A játékos lelkület megőrzése máris fél gyógyulás. Hadd illusztráljam ezt néhány példával:

* Ha a gyermeked szobájából kiszűrődő zajok inkább emlékeztetnek egy szögesdróton csikorgó láncfűrész hangjaira, mint zenére, ne kezdj el ordítozni, hogy: "Azonnal kapcsold ki ezt az undorító zörejt!!!" Ehelyett sétálj be a gyerek szobájába, kacsints rá cinkos mosollyal, és kérd meg kedélyesen: "Nem hangosítanád föl a magnót? Ezen a héten ez a kedvenc számom."
* A profi sportolók teljesen kihajtják magukat az összecsapások alkalmával, naponta kockára téve ezzel egészségüket, hírnevüket és bevételüket. A rizikó ellenére vannak közöttük olyanok is, akik belevétetnek a szerződésükbe egy "a játék szeretete" kezdetű záradékot, miszerint a szóban forgó játékot bármikor, bárhol, bármilyen eredménnyel játszhatják szerződésszegés veszélye nélkül.
* Az igehirdetők komoly felelőssége rámutatni az emberiség bűneire és gyengeségeire. Ezt megtehetik úgy is, hogy a szószék magasából dörgedelmes igehirdetésekben ítélik el azokat, de úgy is, hogy lelépnek a piedesztálról, és saját botlásaikat nevetve pellengérezik ki. Mindkét mód elsegíthet a bűnbánathoz.
* A játékosság azt jelenti, hogy felelősséggel vállalom föl a vidám mókázást. Lehet valaki munka közben is egyszerre játékos és eredményes - sőt talán így még eredményesebb is.

Néhány nappal ezelőtt egy baráti társasággal egy meglehetősen unalmas baseballmérkőzés eseményeit követtük a helyszínen. Amikor a csoport néhány hölgytagja elment körülnézni a büfébe, megkértek bennünket, hogy őrizzük a helyüket. Mikor már jó sok idő eltelt, és még mindig nem értek vissza, lassacskán megfeledkeztünk a meccsről, és elkezdtük találgatni, vajon miért maradnak el ilyen sokáig.
"Lehet, hogy hot-dog helyett egy nagy szelet marhasültet rendeltek, az azért jóval több időbe telik, míg elkészül."
"Lehet, hogy sör helyett bort akartak, amiért ki kellett valakinek ugrania a sarki boltba."
"Lehet, hogy valami olyat szerettek volna, amit aligha lehet egy büfében megkapni - egy bocsánatkérést."
Nos, ilyen és ehhez hasonló tréfás megjegyzésekkel szórakoztattuk egymást. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: baseballmérkőzés, fantáziavilágból, igehirdetésekben, keresztyéneknek, kötelezettségek, megfeledkeztünk, megjegyzésekkel, előrehaladtával, boldogulásunkra, szerződésszegés, megtervezésekor, örömujjongásba, keresztyéneket, ünnepélyesebbé, bocsánatkérést, újraegyesülést, következmények, szórakoztattuk, megszentelődik, visszavonulnak, ellentmondásos, autentikusabbá, bizonyítanunk, gyengeségeire, kártyajátékok, sportcsapatba, szerződésükbe, társasjátékok, nagyobbacskák, bonyolultabbá, pellengérezik, illusztráljam, eredményesebb, felelősséggel, emlékeztetnek, kialakítottak, reklámok alatt, aktív részvételt, legkiválóbb sportolók, tenisz csillagai, álszerénység mögé, kicsit tudok, eléggé ellentmondásos, vakáció megtervezésekor, gyerekeink nagyobbacskák, általuk gyártott, kétféle köret, kettő közül, árak közelítettek, valódi éttermek, barátnője kialakítottak, árak annyira, Gortha Flinderpotts, Sicily Syzygy, Aquinói Tamás,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png virág  Mindig jusson idő nevetni  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Paul David Tripp Április 21  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Őrizkednünk kell...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Lóhere  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png lepke  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Akarat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Örülök, hogy látlak!  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Esti kép  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Akarat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kerüld el az evangélium örömén...  Paul David Tripp Április 19  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Idő  Nevem  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Rátalálsz  Zilahy Lajos gondolata  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png virág  Szívem tiéd  Png lepke  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idő  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  A boldog családok mind hasonló...  Szívem tiéd  Paul David Tripp Április 19  Irgalom és ítélet  Png férfi  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Png telefon  Egy bizonyos határt  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Akarat  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
reklámok alatt, aktív részvételt, legkiválóbb sportolók, tenisz csillagai, álszerénység mögé, kicsit tudok, eléggé ellentmondásos, vakáció megtervezésekor, gyerekeink nagyobbacskák, általuk gyártott, kétféle köret, kettő közül, árak közelítettek, valódi éttermek, barátnője kialakítottak, árak annyira, közös vállalkozást, picikét naiv, lányom most, legtöbb férfi, saját boltunkat, szemünk előtt, ránk bízott, kemény edzések, játék ahhoz, gyaloglásból szökdécselés, álldogálásból ugrabugrálás, helyére rakja, erkély korlátján, nyitott ajtón, babiloni fogság, ígéret földjére, szánk nevetéssel, keresztyéneknek soha, puszta élvezet, élvezet testi, romantikus szerelmet, könyörgés által, élvezet élteti, élvezet önmagában, részét adják, másik részt, dolgok nagyon, játék kedvéért, iskolai sportcsapatba, felvételi lapjukra, kártyajátékok vagy, észjárást élesítik, játék egyaránt, ember testét, zene vagy, maximális fizikai, billentyűk ütés-veréséig, játék gyakran, saját testükkel, saját testünk, sokéves képességeket, egész emberre, zsibbadó lába, megszokott légteret, másik világba, golfnak éljenek, élet egyre, terhekkel együtt, játékos lelkület, gyermeked szobájából, szögesdróton csikorgó, undorító zörejt, gyerek szobájába, kedvenc számom, profi sportolók, összecsapások alkalmával, rizikó ellenére, játék szeretete, szóban forgó, igehirdetők komoly, emberiség bűneire, szószék magasából, vidám mókázást, baráti társasággal, meglehetősen unalmas, csoport néhány, nagy szelet, azért jóval, sarki boltba, büfében megkapni, baseballmérkőzés, fantáziavilágból, igehirdetésekben, keresztyéneknek, kötelezettségek, megfeledkeztünk, megjegyzésekkel, előrehaladtával, boldogulásunkra, szerződésszegés, megtervezésekor, örömujjongásba, keresztyéneket, ünnepélyesebbé, bocsánatkérést, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 370 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 569
  • e Hét: 12280
  • e Hónap: 41592
  • e Év: 229394
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.