Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mit jelentenek a számok a PET palackok alján?
  2018-11-29 19:32:26, csütörtök
 
  A magyarázat szerint "az egytől hétig terjedő számok a polimertípusokat jelölik, amiket a műanyag újrahasználhatóságát jelző háromszögben, vagy annak környékén, többnyire a palack alján kell keresni (...) A témával foglalkozó cikkek többsége egyetért abban, hogy a 2-es, 4-es és 5-ös számmal jelölt csomagolások viszonylag ártatlanok, ezeket használva nem jutnak rákkeltő és a hormonháztartást károsan befolyásoló anyagok szervezetünkbe."

Aztán a levél felsorolja a károsokat: "az 1-es számmal jelölt palackok egyértelműen veszélyesek. Ugyanis ezen, nyers kőolajpárlatból készült palackokból hő hatására különféle, egészségre káros anyagok oldódhatnak ki. Például amikor forró nyári délutánon az autóban felejted a palackot. De hőhatás nélkül is veszélyforrás az 1-es kóddal jelölt palack, mivel ha túl sokáig áll benne a víz, akkor az kioldhat különféle oldó- és lágyító szereket a műanyagból“.

A magyarázat szerint a "3-as számú műanyag alkotóeleme a PVC, amely mellett a 6-os számú polisztirol csomagolások is kockázatot jelenthetnek egészségünkre“. “A 7-es számmal jelölt palackok pedig a Kanadában mérgező vegyületként nyilvántartott “Biszfenol-A"-t (BPA) tartalmaznak...“.

A cikk végül az alábbi összegzéssel zárul:

“1: PET/PETE - Polietilén-tereftalát
termékek: üdítős, ásványvizes flakonok, poharak, néhány háztartási- és tisztálkodószer flakonja

2: HDPE - Nagysűrűségű polietilén
termékek: játékok, tejes flakonok, mosószerek, tisztítószerek, samponok, motorolaj flakonjai

3. V vagy PVC - Polivinilklorid
termékek: csövek, palackok, háztartási olaj palackja

4: LDPE - Kissűrűségű polietilén
termékek: fóliák, zacskók

5: PP - Polipropilén
termékek: palackok, joghurtos dobozok, krémsajtok, egyéb tejtermékek dobozai, mustáros, ketchupos flakonok, műanyag edények, tálcák, kulacsok, háztartási szerek flakonjai

6: PS - Polisztirol
termékek: kávéspoharak, élelmiszeres dobozok, joghurtok dobozai, egyéb tejtermékek dobozai

7: BPA- Biszfenol-A"

A Hoax-Slayer oldalán már 2009-ben foglalkoztak ezzel a figyelmeztetéssel, és a szerző megállapította: a kódrendszer - legalábbis annak angol nyelvű - ismertetése tényszerű volt, a hozzá kapcsolt egészségügyi riasztás azonban már vitatott. Ez alapján pedig mindjárt indokolatlan például a szövegben használt "egyértelműen veszélyes" jelző.

A műanyagpalackok felhasználását és egészségügyi hatásait illetően különböző kutatások ismertek, de még ennél is több szóbeszéd, tévhit, legenda kering a témában. A Hoax-Slayer két idehaza is ismert figyelmeztetést is idéz: az egyik az újrahasznált műanyagpalackok veszélyeire figyelmeztető körlevelet elemzi, a másik pedig a műanyagdobozok melegítésével és lefagyasztásával járó veszélyeket (utóbbival a Snopes is foglalkozott).

A magyar nyelvű figyelmeztetés kiemeli az 1-es számot (érdekes módon az angol verzió ezt nem említi), így talán sokakat érdekelhet, mi a helyzet a palackozott italokkal. Az ezzel kapcsolatos riasztó hírekről a közelmúltban a Ködpiszkáló blog szerzője is beszámolt, hozzátéve: egyáltalán nem biztos, hogy a mérgezőnek titulált anyagok el is érik a káros koncentrációt. A cikk szerzője idézi azt az Eötvös Loránd Tudományegyetem által 10 hazai ásványvízen elvégzett kutatást, amely során megállapították: egyes környezeti tényezők (hő, fény, a folyadék savassága) fokozzák a bizonyos szint felett mérgező antimon kioldódását a palack falából, de az anyag koncentrációja még hosszú idejű tárolás vagy extrém körülmények között sem éri el a biztonsági határértéket. Az eredmények mindenesetre figyelmeztetnek arra, hogy a palackos ásványvizek nem tarthatók el korlátlan ideig, és az ásványvizet célszerű hűvös, fénytől védett helyen tárolni - olvasható a blogon.

Cikke zárásaként a Hoax-Slayer szerzője megállapítja: a kódrendszer ismerete tulajdonképpen hasznos is lehet a tudatos fogyasztóknak. De hogy mit ér a fent bemutatott körlevélben forrás nélkül keringetett információ a mindennapokban, azt már sokkal nehezebb megfogni.

Azt állítja például a felhívás, hogy veszélyes az egyes. Ki mondja ezt, melyik kutatás? Gyors kereséssel minden bizonnyal találhatunk nyolc másikat, amely ezt nem igazolja. De játsszunk el a gondolattal, hogy forrás nélkül is elfogadjuk a körlevél állítását. Mit tehetünk? Nem veszünk több műanyagpalackos ásványvizet, hanem inkább iszunk csapvizet, vagy annak szűrt formáját? Egy másik - szintén forrás nélküli - körlevél szerint azonban a csapvíz sem ajánlott, egy harmadik szerint pedig a tisztított víz egészségtelen a szűrőben megtelepedő gombák miatt. Szuperbiztonságosnak tűnhet semmit nem inni, bár ahhoz brit tudósok sem kellenek, hogy érezzük: ez sem az igazi megoldás.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Címkék: hormonháztartást, polimertípusokat, lefagyasztásával, figyelmeztetést, műanyagpalackok, műanyagpalackos, tudományegyetem, polivinilklorid, megállapították, tisztálkodószer, figyelmeztetnek, kőolajpárlatból, mindennapokban, koncentrációja, tisztítószerek, műanyagdobozok, nyilvántartott, figyelmeztetés, megállapította, tulajdonképpen, szervezetünkbe, felhasználását, melegítésével, koncentrációt, egészségtelen, fogyasztóknak, figyelmeztető, veszélyforrás, egészségünkre, megállapítja, újrahasznált, egészségügyi, csomagolások, foglalkoztak, összegzéssel, háromszögben, magyarázat szerint, egytől hétig, polimertípusokat jelölik, palack alján, témával foglalkozó, hormonháztartást károsan, levél felsorolja, 1-es számmal, autóban felejted, 1-es kóddal, kioldhat különféle, 6-os számú, 7-es számmal, cikk végül, alábbi összegzéssel, szerző megállapította, BPA- Biszfenol-A”, Eötvös Loránd Tudományegyetem,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az angyali üdvözlet  Nárcisz  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam Krisztinától  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  Esti kép  Nagyhétfő:  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Hibáztam már  Nárcisz  Esti kép  Facebookon kaptam  Esti Ima !  képre írva  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  képre írva  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Várnai Zseni - Éveim  Alvó baby  Kövesd a vezetőt  Nem jár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Vérnyomáscsökkentés  Az angyali üdvözlet  J. Donald Walters  A jó kedv a világon  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Haja van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Alvó kutya  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Boldogság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sárkány  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Ne hagyd  Facebookon kaptam  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Boldog virágvasárnapot minden...  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem hazudnak  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Esti kép  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Reményik Sándor: Itt most virá...  képre írva  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után 
Bejegyzés Címkék
magyarázat szerint, egytől hétig, polimertípusokat jelölik, palack alján, témával foglalkozó, hormonháztartást károsan, levél felsorolja, 1-es számmal, autóban felejted, 1-es kóddal, kioldhat különféle, 6-os számú, 7-es számmal, cikk végül, alábbi összegzéssel, szerző megállapította, kódrendszer &#8211, hozzá kapcsolt, szövegben használt, műanyagpalackok felhasználását, újrahasznált műanyagpalackok, másik pedig, műanyagdobozok melegítésével, magyar nyelvű, 1-es számot, angol verzió, palackozott italokkal, ezzel kapcsolatos, mérgezőnek titulált, káros koncentrációt, cikk szerzője, folyadék savassága, bizonyos szint, palack falából, anyag koncentrációja, biztonsági határértéket, eredmények mindenesetre, palackos ásványvizek, ásványvizet célszerű, kódrendszer ismerete, tudatos fogyasztóknak, fent bemutatott, körlevél állítását, másik &#8211, harmadik szerint, szűrőben megtelepedő, igazi megoldás, hormonháztartást, polimertípusokat, lefagyasztásával, figyelmeztetést, műanyagpalackok, műanyagpalackos, tudományegyetem, polivinilklorid, megállapították, tisztálkodószer, figyelmeztetnek, kőolajpárlatból, mindennapokban, koncentrációja, tisztítószerek, műanyagdobozok, nyilvántartott, figyelmeztetés, megállapította, tulajdonképpen, szervezetünkbe, felhasználását, melegítésével, koncentrációt, egészségtelen, fogyasztóknak, figyelmeztető, veszélyforrás, egészségünkre, megállapítja, újrahasznált, egészségügyi, csomagolások, foglalkoztak, összegzéssel, háromszögben, tartalmaznak, egyértelműen, közelmúltban, nagysűrűségű, mindenesetre, határértéket, élelmiszeres, vegyületként, polipropilén, indokolatlan, foglalkozott, kávéspoharak, jelenthetnek, ismertetése, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 472 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1223
  • e Hét: 6464
  • e Hónap: 26326
  • e Év: 202201
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.