Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az illatos turbolya gyógyhatásairól
  2019-02-07 20:33:10, csütörtök
 
 



Illatos turbolya (Anthriscus cerefolium)
A turbolya az Apiaceae családba tartozó, a petrezselyemhez hasonló egynyári növény. Népies elnevezései:illatos turbolya, olasz saláta, édespetrezselyem.
A növény őshonos Nyugat-Ázsiában, Délkelet -Európában, de mindenféle talajon megél.
Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű egynyári növényt már a rómaiak is használták. Méter magasra is megnövő faj. Szára üreges, levele a petrezselyem zöldjéhez hasonlít, ernyős virágzata kis fehér virágokból áll. A levelek szárnyasan összetettek. Illóolaj tartalma 0,3%, valamint tartalmaz A, B és C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot, courmarinokat, flavonoidokat, szelént, mangánt és methylchavicolt.

A kora tavaszi friss leveleket az ókori görögök gyermekláncfűvel és vizitormával keverve mint tavaszi tonikumot használták . Úgy gondolták ez a kombináció vitamin és ásványi anyag tartalma miatt megfiatalítja a testet a tél után . Norvégiában és Franciaországban egy tál friss darált turbolyalevél is jár a tavaszi étkezésekhez , amelyet gazdagon szórnak a salátákra, levesekbe, pörköltekre.
A növény nem bírja a szárítást vagy a főzést. Jellegzetes illat és aromaanyagai elvesznek ezért általában frissen kerül az ételekbe. A fiatal levelek igen rövid ideig szedhetőek. A kiskertekben azonban sokáig friss növényhez lehet jutni ha nem egyszerre vetik el az összes magot hanem elcsúsztatva. Ha néhány hónapig még élvezni szeretnénk a friss növény ízét fehér borecetben lehet áztatni, vagy püréjét kevés vízzel összekeverve jégkocka tartóban lefagyasztva lehet tárolni .
A klasszikus francia konyha snidlinggel, tárkonnyal és petrezselyemmel keverve ezt az illatos keveréket sokféle étel ízesítésére használja:például tojás, hal, csirke, könnyű szószok és salátaöntetek. Jól kombinálható sajtokkal és fűszervaj is készíthető evvel a keverékkel.
Kulináris használatán túl számos hatását ismeri a népgyógyászat.

Leggyakoribb felhasználási módja a tea és a belőle készített borogatás:
-Természetes segítség enyhe emésztési zavarokban szenvedőknek
-Mint tavaszi tisztító és élénkítő a fent említett pitypanggalm és vízitormával keverve
-A levelek forrázata máj-, epe- és vese panaszok ellen, valamint emésztési zavarok, étvágytalanság és vérszegénység ellen használható.
-Teája használható vesekőképződés megakadályozására
-Erős fertőtlenítő hatása miatt teája felhasználható bőrbetegségekben ekcéma, dermatitisz, rovarcsípések ,vágások égési sebek lemosására,szájfertőtlenítésre
-Keringésjavító, serkenti az agyműködését, jó hatású emlékezetkiesés ellen.
-Kozmetikai előnyei a bőrtisztításban és tonizálásban rejlenek
-Köptető tulajdonsága miatt légúti fertőzések kiegészítő kezelésére,
-Természetes orvosság a szorongás, depresszió leküzdésére,
-Izületi fájdalmak esetén mint borogatás használható
-Érdekességként említhető csillapíthatatlan csuklás esetén a levelek rágcsálását
-A legutóbbi vizsgálatok,amelyeket a Semmelweis Egyetem kutatói végeztek, erős antioxidáns tulajdonságát igazolták a benne levő flavonoidoknak ,és lignánoknak köszönhetően.
-Friss leveleiből disznózsírral készített kenőccsel keléseket, daganatokat, bőrgyulladást kezeltek.
Közeli rokona az erdei turbolya (Anthriscus sylvestris), hazánkban is tömegesen termő évelő növény, mely gyógyításra nem alkalmas.
TEAKÉSZÍTÉS: 2 kávéskanálnyi szárított és aprított turbolya levelet 2 dl vízzel leforrázunk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Méregtelenítésre ajánlott adagja 3x2 dl.
KONYHAI HASZNÁLATA: Zöld fűszerként levesek, húsok, szárnyasok, mártások, saláták ízesítésére alkalmas, lehetőleg ne főzzük, csak a főzési idő végén nyersen, apróra vágva adjuk hozzá az ételhez.
TURBOLYA MÁRTÁS: 30-30 dkg friss turbolya- és gyermekláncfű levelet folyamatos keverés mellett kis lángon besűrítünk, kevés sóval, cukorral és őrölt fehérborssal vagy borsikafűvel ízesítjük. 2 dl tejszínben elkevert 2 tojássárgájával gazdagítjuk, tetejére 10 dkg apróra vágott friss turbolya levelet hintünk.
A turbolya sikeresen tartható cserépben is ha az megfelelően mély a hosszú gyökerek számára , így folyamatosan friss levelekhez lehet jutni. Kiskertben pedig a megfigyelés szerint távol tartja a csigákat kedvenc növényeinktől.

Figyelem!
Összetéveszthetősége. Leggyakrabban a petrezselyemmel tévesztik össze, de annak levele durvább és nem ánizs illatú. Az illat egyébként az ernyős virágzatú növényeknél fontos határozóbélyeg, a mérgező növényeknek jellegzetes taszító illatuk van, egérpisi, ilyen a bürök, az ádáz, a csormika, a bódító baraboly.
A növényt nem szabad összetéveszteni a mérgező alkaloidokat tartalmazó foltos bürökkel (Conium maculatum L.). Jóllehet küllemileg nagyon hasonló a két faj, de a foltos büröknek kellemetlen egérszaga van!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: méregtelenítésre, édespetrezselyem, gyermekláncfűvel, bőrbetegségekben, franciaországban, bőrtisztításban, methylchavicolt, petrezselyemmel, emlékezetkiesés, petrezselyemhez, tojássárgájával, összetéveszteni, vesekőképződés, étvágytalanság, határozóbélyeg, felhasználható, érdekességként, keringésjavító, flavonoidoknak, leggyakrabban, turbolyalevél, bőrgyulladást, tulajdonságát, flavonoidokat, salátaöntetek, megfiatalítja, felhasználási, rovarcsípések, gyermekláncfű, disznózsírral, növényeinktől, kávéskanálnyi, courmarinokat, népgyógyászat, vérszegénység, pitypanggalm, petrezselyemhez hasonló, növény őshonos, ánizsra emlékeztető, petrezselyem zöldjéhez, levelek szárnyasan, kora tavaszi, ókori görögök, kombináció vitamin, tavaszi étkezésekhez, szárítást vagy, fiatal levelek, kiskertekben azonban, összes magot, friss növény, klasszikus francia, illatos keveréket, Semmelweis Egyetem, KONYHAI HASZNÁLATA, TURBOLYA MÁRTÁS,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Adakozás  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png lepke  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Éretlen vers  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Albert Einsteinről  Kellemes délutánt kívánok  Mi lenne ha  210 éve született a SZÓZAT meg...  Reggel van  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép estét kedves látogatóimna...  Kaffka_Margit  Mindig jusson idő nevetni  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Nem számIt  Png virág  Éretlen vers  Png csokor  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Jó éjszakát  A televizió nem a kultúrát kép...  Csak a fogyatkozás látható  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Szép estét kedves látogatóimna...  Soha ne kedvezz...  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  s immár én is felragyogva, ért...  Tanuld meg ezt a versemet  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nem tudhatod  Nagyi telefonál  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Albert Einstein gondolata  Akarat  Facebookon kaptam  Png ház  A sors  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata 
Bejegyzés Címkék
petrezselyemhez hasonló, növény őshonos, ánizsra emlékeztető, petrezselyem zöldjéhez, levelek szárnyasan, kora tavaszi, ókori görögök, kombináció vitamin, tavaszi étkezésekhez, szárítást vagy, fiatal levelek, kiskertekben azonban, összes magot, friss növény, klasszikus francia, illatos keveréket, belőle készített, fent említett, levelek rágcsálását, benne levő, erdei turbolya, turbolya sikeresen, megfelelően mély, hosszú gyökerek, megfigyelés szerint, csigákat kedvenc, petrezselyemmel tévesztik, illat egyébként, ernyős virágzatú, mérgező növényeknek, bódító baraboly, mérgező alkaloidokat, foltos büröknek, méregtelenítésre, édespetrezselyem, gyermekláncfűvel, bőrbetegségekben, franciaországban, bőrtisztításban, methylchavicolt, petrezselyemmel, emlékezetkiesés, petrezselyemhez, tojássárgájával, összetéveszteni, vesekőképződés, étvágytalanság, határozóbélyeg, felhasználható, érdekességként, keringésjavító, flavonoidoknak, leggyakrabban, turbolyalevél, bőrgyulladást, tulajdonságát, flavonoidokat, salátaöntetek, megfiatalítja, felhasználási, rovarcsípések, gyermekláncfű, disznózsírral, növényeinktől, kávéskanálnyi, courmarinokat, népgyógyászat, vérszegénység, pitypanggalm, vízitormával, szenvedőknek, fehérborssal, petrezselyem, leggyakoribb, vizitormával, fertőtlenítő, köszönhetően, étkezésekhez, tulajdonsága, tonizálásban, agyműködését, kombinálható, borsikafűvel, összekeverve, kiskertekben, aromaanyagai, elcsúsztatva, alkaloidokat, folyamatosan, lefagyasztva, természetes, rágcsálását, elnevezései, pörköltekre, jellegzetes, leküzdésére, használható, magnéziumot, ízesítésére, használatán, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3628
  • e Hét: 12410
  • e Hónap: 43896
  • e Év: 248597
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.