Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az útifűről jó tudni
  2019-02-11 20:45:19, hétfő
 
 



Úton-útfélen - az értékes de elhanyagolt lándzsás útifű-

Közeli rokona a nagy útifűnek (Plantago major), valamint a réti útifűnek (Plantago media). A gyógyszeripar és a népgyógyászat mindhárom faj leveleit felhasználja. A lándzsás útifű jó baktériumölő, gyulladáscsökkentő, és sebgyógyító, ezért összezúzott levele hasznos gyógyír lehet rovarcsípések, kisebb égési sérülések esetén. A légutak gyulladásos megbetegedéseiben, köhögés csillapítására, köptetőként használják baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatása miatt. Oldja a letapadt nyákot, elősegíti a köpetképződést.

A torok nyálkahártyáját bevonva enyhíti annak gyulladását, szünteti a köhögési ingert. Ártalmatlansága miatt a gyermekgyógyászatban is szívesen alkalmazzák. A mag csekély mértékű duzzadóképessége miatt néha hashajtó szerként is használatos. (Forrás: wikipédia)
A lándzsás útifű (Palntago lanceolata) vagy keskenylevelű útifű - népies nevén kígyófű, gyíkfű vagy útilapu - trágyázatlan mezőkön, réteken, utak mentén, parlagon hagyott területeken nő Még az aszfalt rései között is áttör. A kertünkből jól ismerjük, mint gyomnövényt.

Külsőleg a népgyógyászat bőrsérülésekre, vágott és gennyes sebekre, nehezen gyógyuló fekélyekre és vérzéscsillapításra használta. Az útifű friss levelét nehezen gyógyuló sebekre szokás tenni: fertőtleníti, összehúzza, bezárja a sebet, elősegíti a véralvadást.
A svájci Künzle tisztelendő, a tősgyökeres természetgyógyász és a gyógynövények nagy hatóerejének szakembere, ezt írja: Nincs még egy növény, amelyik úgy tisztítja a vért, a tüdőt és a gyomrot, ezért használ azoknak, akiknek gyenge a tüdejük, veséjük, vérszegények, sápadtak, kiütéseik, májfoltjaik vannak, köhécselnek, rekedtek, soványak, mint az agár, még akkor is, ha mindennel ellátják őket, mi szem-szájnak ingere. Segít lábra állni a gyengécske kisgyerekeknek, akik a jó táplálkozás ellenére is visszamaradtak a fejlődésben.

A nagy útifű (Plantago major) ritkábban fordul elő a mezőn, inkább elhagyott szántóföldeken, útszéleken, a száraz fűben és szintén gyomnövényként a kertben találkozhatunk vele. Népiesen nagy útilapunak is hívják.Bár mindkét növény hasonló hatóanyagokat tartalmaz, a népgyógyászat és a gyógyszeripar is a lándzsás útifüvet részesíti előnyben légúti megbetegedésekre, míg a nagy útifüvet sebekre javasolják.

Mindkét útifüvet akkor szedjük, mielőtt a virágok erős szára megjelenik. Érdemes az újonnan hozott, egészséges leveleket gyűjteni. Lehetőleg száraz, napfényes, teliholdas időben gyűjtsük.
Az útifű keserűanyagokat, labenzimet, flavonoidokat, illóolajat, aukubint és káliumsókat tartalmaz. Ezen kívül a levelek baktériumölő hatóanyaggal is rendelkeznek.

Hatása, alkalmazása

- Levével, tinktúrájával való öblögetés enyhíti a szájüregi gyulladásokat.
- Torokgyulladásnál egészítsük ki orvosi zsályával ( 1:1 arányban)
- Nyálka- és hurutoldó. Önmagában szirupként alkalmazva vagy kakukkfű 1:1 arányú keverékéből készített tea, szirup hatékonyan gyógyítja a légúti megbetegedéseket.
- Megfázás, torokgyulladás, köhögés után, vagy alatt, jelentkező nehéz légzés, mellszorulás esetén azonnal kezdjünk el tea vagy levélborogatást tenni a mellre útifűből, és igyunk zilizgyökér, édesgyökér, tüdőfű, martilapu, kakukkfű, keverékéből teát, napi 3-4 csészével, jó melegen. Ez a keverék megakadályozza a tüdőgyulladást és a mellhártyagyulladást. Elhanyagolt köhögés vagy erős dohányosok megfázásukra azonnal ezzel, vagy hasonló keverékkel kezdjék kúrálni magukat.
- Vérzéscsillapító hatása nem csak a felszíni sebek kezelésénél bevált, hanem nyersen fogyasztott leve belső fekély vagy gyulladás csillapítására is alkalmas.
- A gyomorsavtermelést enyhén visszafogja, a gyomorégést csillapítja. Gyomor és bélhurut esetén teáját jó melegen fogyasszuk. Görcsölés esetén külsőleg pakolást is tehetünk az adott testrészre.
- Teafőzete máj- és hólyagbántalmak esetén is ajánlható.
- Az útifű méregtelenítő hatású is, hiszen a teljes anyagcserére hatással van.
- Vizelethajtó hatása miatt képes csökkenteni a vér húgysavszintjét, fertőtleníti a vizeletkiválasztó rendszert.
- Sebgyógyító hatása régóta ismert. A friss levelek erezetének beirdalása után a levél fonákjával tegyük a gyulladt, sebes bőrre, kötözzük át és fél naponta cseréljük. használhatjuk csípésre, ekcémás felületek és aranyér kezelésére is. Kiválóan alkalmazható nehezen gyógyuló lábszárfekély esetén is. Először felfokozhatja a fájdalmat, de 10-15 perc elteltével fájdalomcsillapítóvá válik és nyugtatólag hat.
- Leve a kövirózsához hasonlóan alkalmas a fülfájással járó hallójárat-gyulladás kezelésére.

Fontos ! Az útszéleken található növényeket a szennyeződés miatt ne alkalmazzuk gyógyászati célra! Ha lehet telepítsünk néhány tövet kertünkbe, lehetőleg tiszta környezetbe.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: megbetegedéseket, duzzadóképessége, vérzéscsillapító, megbetegedésekre, ártalmatlansága, levélborogatást, nyálkahártyáját, hólyagbántalmak, keserűanyagokat, húgysavszintjét, torokgyulladás, visszamaradtak, köpetképződést, bőrsérülésekre, csillapítására, gyomnövényként, találkozhatunk, tüdőgyulladást, kisgyerekeknek, szántóföldeken, megakadályozza, keskenylevelű, gyulladásokat, rovarcsípések, népgyógyászat, tinktúrájával, méregtelenítő, hatóanyagokat, felfokozhatja, flavonoidokat, gyógyszeripar, lábszárfekély, gyógynövények, használhatjuk, fertőtleníti, vizelethajtó, nagy útifűnek, réti útifűnek, népgyógyászat mindhárom, lándzsás útifű, légutak gyulladásos, letapadt nyákot, torok nyálkahártyáját, köhögési ingert, aszfalt rései, népgyógyászat bőrsérülésekre, útifű friss, svájci Künzle, tősgyökeres természetgyógyász, gyógynövények nagy, gyengécske kisgyerekeknek, nagy útifű,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az agyat és a csontokat is erő...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isteni zsebkendők  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az élet  Nemzeti  Üdvözöllek az oldalamon  Jóga férfiaknak  Gősi Vali - Tükre lennék...  Facebookon kaptam  William Shakespeare-től idéze...  Amikor 5 éves voltam,  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Nemzeti  Mindig tud adni ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  A szív és a cselekvés egységes...  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Fújjad márciusi szél . . .  A csonk és a facsemete  Egyet értesz?  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Cicus virággal  Törött csészék  1848. március 15-én  Facebookon kaptam  Márciusi eső  Kakaós piskóta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Szabó Norbert – Szabadsá...  Facebookon kaptam  Egyet értesz?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Márciusi eső  Ted Engstrőm gondolata  Szép estét  Facebookon kaptam  Evan Esar tollából  Rőzsehordó nő szobra  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Mai harmónia kártyám  Keresd azt a valakit,...  Fújjad márciusi szél . . .  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  1848. március 15-én  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  Sajnos ezt elBalogozták  Nem kell ide békemenet  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Rejtő Jenő versei  mindent a népért...  Könnyáztatta asszonysorsok  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Cicus virággal  Heltai Jenő: Szabadság  Fújjad márciusi szél . . .  A kávé  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Az agyat és a csontokat is erő...  Meghitt estéken . . .  Könnyáztatta asszonysorsok  Ibolya  1848. március 15-én  Szép estét kedves látogatóimna...  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Atyám !  Jóga férfiaknak  ...és mégis ráismersz  Szép Álmokat  A gyomorrontás tojással is kez...  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Éljen a magyar szabadság!  Alvó kislány  Szép estét kedves látogatóimna...  " A gondolat is rezgés. Minél ... 
Bejegyzés Címkék
nagy útifűnek, réti útifűnek, népgyógyászat mindhárom, lándzsás útifű, légutak gyulladásos, letapadt nyákot, torok nyálkahártyáját, köhögési ingert, aszfalt rései, népgyógyászat bőrsérülésekre, útifű friss, svájci Künzle, tősgyökeres természetgyógyász, gyógynövények nagy, gyengécske kisgyerekeknek, nagy útifű, száraz fűben, kertben találkozhatunk, lándzsás útifüvet, nagy útifüvet, virágok erős, újonnan hozott, útifű keserűanyagokat, levelek baktériumölő, szájüregi gyulladásokat, légúti megbetegedéseket, mellre útifűből, keverék megakadályozza, felszíni sebek, gyomorégést csillapítja, adott testrészre, útifű méregtelenítő, teljes anyagcserére, vizeletkiválasztó rendszert, friss levelek, levél fonákjával, kövirózsához hasonlóan, fülfájással járó, útszéleken található, szennyeződés miatt, megbetegedéseket, duzzadóképessége, vérzéscsillapító, megbetegedésekre, ártalmatlansága, levélborogatást, nyálkahártyáját, hólyagbántalmak, keserűanyagokat, húgysavszintjét, torokgyulladás, visszamaradtak, köpetképződést, bőrsérülésekre, csillapítására, gyomnövényként, találkozhatunk, tüdőgyulladást, kisgyerekeknek, szántóföldeken, megakadályozza, keskenylevelű, gyulladásokat, rovarcsípések, népgyógyászat, tinktúrájával, méregtelenítő, hatóanyagokat, felfokozhatja, flavonoidokat, gyógyszeripar, lábszárfekély, gyógynövények, használhatjuk, fertőtleníti, vizelethajtó, baktériumölő, megfázásukra, anyagcserére, hatóanyaggal, szennyeződés, mellszorulás, hatóerejének, felhasználja, alkalmazható, trágyázatlan, kövirózsához, vérszegények, rendelkeznek, alkalmazzák, kezelésénél, fogyasztott, gyógyászati, alkalmazása, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 427
  • e Hét: 4005
  • e Hónap: 23867
  • e Év: 199742
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.