Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hogyan hatnak ránk az ízek – az ayurveda szerint?
  2019-02-20 22:10:07, szerda
 
  A mai napig tartja magát az ayurvédikus étkezési rend, melynek alapja a hat íz. Ennek különböző besorolásait ismerjük, így ízlelés szerint megkülönböztetünk keserűt, savanyút, csípőset, fanyart, sósat és édeset, míg hatásuk szerint beszélhetünk meleg és hideg, könnyű és nehéz, valamint száraz és nedves ízekről. Ezen ízek különböző fiziológiai hatására alakult ki az a szokás, hogy egy étkezés alkalmával öt-hat féle étel kerül az ,,asztalra", így minden íz a megfelelő formában és sorrendben végezheti el a maga feladatát.

Vegyünk tehát egy átlagos indiai ebédet:

-elsőként mindig keserűt fogyasztanak (apróra vágott krumplit, vagy padlizsánt, vagy kínai tököt megpirítanak olajon, majd megszórják nímlevelekkel, ami kiengedve az illóolajakat, keserűvé teszi az ételt)

-másodikként savanyú következik (lehet sóska, spenót, citrusfélék vagy bármilyen savanyú növény), amit gyakran kombinálnak csípőssel (leggyakoribb csípős fűszerek a chili, gyömbér, fahéj, szegfűszeg és kardamon)

-majd a sós ételek következnek. különféle állagú ,,főzelékek". száraz, lédús és gazdagon olajosak.

-ezután jöhet a fanyar (általában csatnit esznek, melyet leggyakrabban éretlen gyümölcsökből, vagy zöld egresből készítenek)

-és a legvégén az édes.

A nehéz, sós és édes ételekhez méregtelenítő, emésztésfokozó fűszereket használnak, esetleg kis golyókká gyúrt fűszeres kiegészítőket -melyeket minden étkezés végén elrágnak-, hogy segítsék a szervezet és az emésztőrendszer munkáját.

Mire valók az ízek?

Mikor a hat alapízről beszélünk, nem szabad elfelejtenünk, hogy orvosi szempontok alapján történt a besorolásuk. Az, hogy ebből a tudományos és kipróbált rendszerből végül ínycsiklandó lakomák születtek, teljes mértékben az indiai nép találékonyságának köszönhető.

Vegyük tehát az ízeket:

Keserű

Méregtelenítő hatása miatt nem csak az étkezések elválaszthatatlan része, de elengedhetetlen kísérője túlsúlyos betegek kezelésének is. Ám ennél az íznél figyelembe kell venni: a kevesebb több. Túl sok keserű fogyasztása a szervezet teljes leépülését okozhatja.

Savanyú

Erjeszt, tárolja a belső hőt, szomjoltó és fenntartja a test savasságát. Tehát stimulálja a szervezetet: melegítő hatása mellett szélhajtó tulajdonságokkal is rendelkezik és táplálja a nyálkahártyát -kivéve a reproduktívat.

Csípős

Emésztésfokozó, anyagcsere serkentő és izzasztó.

Fanyar

Megtartja a szövetek tónusát, ezért is alapvető összetevője a túlsúlyos emberek kezelésében alkalmazott 'triphal' íz kombinációnak (három íz elegyítése), melynek hatására a páciens úgy veszít a súlyából, hogy méregtelenít, szövetei megőrzik tónusukat és szervezete egészséges marad.

Sós

Az ásványi só közismert tulajdonsága, hogy megköti a testben a vizet. Kis mennyiségben fokozza az emésztést, közepes mennyiségben hashajtó, nagy mennyiségben hánytató tulajdonsága miatt gyakran alkalmazzák itthon is a népi gyógyászatban, de indiában is a hétköznapi kezelések szerves részét képezi. De hasznosítják még a jógában alkalmazott tisztítókúra során is.

Édes

Az ayurvéda szerint a legtöbbet ebből kell fogyasztanunk, mert szövetépítő, s így segíti a szervezetnek pótolni az elhalt sejteket. Ennek köszönhetően egy-egy sérülés is hamarabb begyógyul, ha elegendő édeset fogyasztunk. Ezen kívül kiemelt szerepe -melyet Európában és az Egyesült Államokban is előszeretettel hangsúlyosnak-, hogy növeli az elégedettség érzést. (Téves elképzelés azonban, hogy a csokoládé az édes íz bevitelének legegyszerűbb módja. Amerikai kutatók kimutatták, hogy 350 kg csokoládét kellene elfogyasztanunk naponta, hogy olyan érzésünk legyen, mintha szerelmesek lennénk.)

Ám a valódi gyógyhatás a fenti ízek adagolásán is múlik: választhatunk, hogy tisztán, vagy kombinált formában használjuk fel az egyes ízeket. A tiszta használat intenzívebb hatást és gyorsabb eredményt hoz, ám könnyen felboríthatja a szervezet kényes egyensúlyát, míg a kombinált alkalmazás lassabb folyamatot eredményez, ám hosszútávon biztosabb módja az egészség megőrzésének.

Hogy csak néhány példát említsünk:

Édes: Tiszta formája a cukor, kombinált formája a szénhidrát

Sós: Tiszta formája az asztali só, kombinált formája a szárított hínár

Csípős: Tiszta formája a csípős fűszerek, így chili, gyömbér, erőspaprika, különféle borsok, míg kombinált formája az édes fűszerek: fahéj, az ánizs, a szegfűszeg és a kardamon

Savanyú: Tiszta formája az alkohol (s mivel energiát szabadít fel, veszélyes is nagy mennyiségben alkalmazni, mert megszünteti az éhségérzetet és leépíti a szervezetet), kombinált formája a savanyúság, joghurt és a savanyú gyümölcsök

Fanyar: Tiszta formája a csersav vagy a timsó, kombinált formája az egres, a som és a csipkebogyó

Keserű: Tisztán a kínai uborka, szenna, grapefruit és aloe tartalmazza, míg kombináltan a cickafark, az aranypecsét, a salamonpecsét és a svédkeserű (az unicum savanyúnak számít az alkohol miatt!)

Ismerős tulajdonságokat láthatunk tehát felvonultatva, s ha megfigyeljük egyes hazai receptek is őriznek valamit ebből a hasznos tudásból: amikor fahéjat szórunk a tejbegrízre, elősegítjük a nehéz, tejes étel megemésztését. Mikor erős paprikát teszünk a nehéz ételekbe, szintén emésztéssegítő anyaggal serkentjük szervezetünket. Sajnálatos módon azonban a folyamatosan tapasztalható életmód változás hatással van étrendünkre is: a mirelit és gyorséttermi ételek teljesen felborítják szervezetünk egyensúlyát, melytől már több ezer éve óv minket az ayurvéda, felállítva az adagolás és egyensúly 4000 éves szabályait.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Címkék: tulajdonságokkal, emésztőrendszer, tulajdonságokat, elfogyasztanunk, elengedhetetlen, előszeretettel, szervezetünket, emésztésfokozó, emésztéssegítő, kombinációnak, méregtelenítő, felvonultatva, gyógyászatban, nímlevelekkel, választhatunk, felboríthatja, legegyszerűbb, hangsúlyosnak, leggyakrabban, megemésztését, fogyasztanunk, gyümölcsökből, salamonpecsét, nyálkahártyát, elfelejtenünk, reproduktívat, tapasztalható, kiegészítőket, köszönhetően, leggyakoribb, mennyiségben, szervezetnek, tisztítókúra, éhségérzetet, fogyasztanak, elégedettség, ayurvédikus étkezési, étkezés alkalmával, megfelelő formában, maga feladatát, átlagos indiai, emésztőrendszer munkáját, étkezések elválaszthatatlan, íznél figyelembe, kevesebb több, szervezet teljes, test savasságát, nyálkahártyát -kivéve, szövetek tónusát, túlsúlyos emberek, népi gyógyászatban, hétköznapi kezelések, Egyesült Államokban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
" A gondolat is rezgés. Minél ...  Nem kellett volna!  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Alvó cica  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Akinek vaj van a fején...  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Könnyáztatta asszonysorsok  Szent Pio atya!  Facebookon kaptam  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kávé  Esti kép  Esti kép  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mély, puha álom - sárga féltés  Ne engedd el kezem!  Facebookon kaptam  Szent-Györgyi Albert gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Keresd azt a valakit,...  Alvó baby  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  Kezdet  Törött csészék  Az élet  Szent Pio atya!  Könnyáztatta asszonysorsok  Esti kép  Facebookon kaptam  Jóga férfiaknak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyász  Síró nő  Mélységes szomorúsággal  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Facebookon kaptam  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Könnyáztatta asszonysorsok  Nem mindegy  Törött csészék  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Ne engedd el kezem!  Ez a miénk!  Házi botox  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem mindegy  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Facebookon kaptam  Amikor még rangja volt...  Jó éjszakát  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Március  Dóró Sándor: Ma  Boldog ünnepeket kívánok minde...  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Egyet értesz?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nemzeti  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Mindig tud adni ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép Álmokat  Facebookon kaptam  Kokárda  Március 15 emlékére virágba bo...  Éljen a magyar szabadság!  A halolaj és a hal még a migré...  Tavaszról álmodom,  Ne feledjük: a föld jóval több...  Dóró Sándor: Ma  Március 15 emlékére virágba bo...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
ayurvédikus étkezési, étkezés alkalmával, megfelelő formában, maga feladatát, átlagos indiai, emésztőrendszer munkáját, étkezések elválaszthatatlan, íznél figyelembe, kevesebb több, szervezet teljes, test savasságát, nyálkahártyát -kivéve, szövetek tónusát, túlsúlyos emberek, népi gyógyászatban, hétköznapi kezelések, jógában alkalmazott, ayurvéda szerint, legtöbbet ebből, szervezetnek pótolni, elhalt sejteket, elégedettség érzést, valódi gyógyhatás, fenti ízek, egyes ízeket, tiszta használat, szervezet kényes, kombinált alkalmazás, egészség megőrzésének, szárított hínár, csípős fűszerek, édes fűszerek, savanyú gyümölcsök, csersav vagy, kínai uborka, unicum savanyúnak, alkohol miatt, hasznos tudásból, nehéz ételekbe, folyamatosan tapasztalható, tulajdonságokkal, emésztőrendszer, tulajdonságokat, elfogyasztanunk, elengedhetetlen, előszeretettel, szervezetünket, emésztésfokozó, emésztéssegítő, kombinációnak, méregtelenítő, felvonultatva, gyógyászatban, nímlevelekkel, választhatunk, felboríthatja, legegyszerűbb, hangsúlyosnak, leggyakrabban, megemésztését, fogyasztanunk, gyümölcsökből, salamonpecsét, nyálkahártyát, elfelejtenünk, reproduktívat, tapasztalható, kiegészítőket, köszönhetően, leggyakoribb, mennyiségben, szervezetnek, tisztítókúra, éhségérzetet, fogyasztanak, elégedettség, megőrzésének, megpirítanak, ínycsiklandó, hasznosítják, illóolajakat, szervezetünk, gyorséttermi, folyamatosan, besorolásait, tulajdonsága, méregtelenít, megfigyeljük, beszélhetünk, szerelmesek, kezelésének, egyensúlyát, kezelésében, rendszerből, intenzívebb, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 795
  • e Hét: 4373
  • e Hónap: 24235
  • e Év: 200110
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.