Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Levendulaolaj hatásai és alkalmazásai
  2019-05-20 22:08:44, hétfő
 
 



A levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény, hiszen az illatosításon kívül számos gyógyászati felhasználása is ismert. Az ókori görögök és a rómaiak nagy becsben tartották a levendulát tisztító tulajdonsága és illata miatt. Bőségesen használták, testükre kenték, szappanjaikat és fürdővizüket illatosították vele, Egyiptomban balzsamozáshoz használták.

Mit tartalmaz a levendula?

A levendula hatóanyagai főleg a linalool, a linalil-acetát, a cineol és a kumarin, keserűanyagok, fitoszterolok, flavonoidok, valamint cserzőanyagok és rozmaringsav.

A levendula alkalmazása

A levendula teában vagy gyógynövénypárna részeként nyugtató hatású, és elalvást elősegítő.

- Tea formájában enyhíti az idegi alapú felső hasi és bél-problémákat. Naponta egyszer-kétszer 3 csepp levendulaolajat kockacukron vagy kenyéren vegyünk be, ha kellemetlen szagú széklet és puffadás a természetes bélflóra zavarára utal.

- Baktériumellenes hatás: A levendulaolajnak erőteljes antibiotikus és bélflórát szabályozó tulajdonságai vannak. Figyelem: Nagyobb mennyiségű levendulaolaj irritálhatja a nyálkahártyát, kábultságot vagy szédülést okozhat. Citromfűvel kombinálva vírusellenes hatása klinikailag is tesztelt.

- Orrmelléküreg-gyulladás. Levendulaolaj az egyik legjobb aromaterápiás szer. Az illóolaj belégzése nyugtató hatású és enyhíti gyulladás tüneteit. Adjunk hozzá 2 csepp levendula és kakukkfű olajat egy tál gőzölgő vízhez majd közeli mély légzéssel fejünket egy törülközővel lefedve nyugtassuk magunkat.

- Izületi fájdalmakra: Az alkoholos levendulakivonat egy gyógyszertári készítmény, amit reuma, ízületi fájdalom, izomhúzódások és gyulladt ízületek kezelésére alkalmazhatunk.

- Menstruációs görcsök. Masszírozzunk néhány csepp levendulaolajat az alhasi tájékra vagy alkalmazzunk levendula olajos meleg borogatást.

- Levendulafürdő: A keringésszabályozó hatású levendulafürdőt a következőképpen kell elkészíteni: 50 g levendulavirágot 1 liter vízben hirtelen forraljunk fel, lefedve 10 percig hagyjuk állni, majd a folyadékot szűrjük le, és öntsük 38 °C-os fürdővízhez. Ebben fürödjünk 15 percig. A levendulafürdő jótékony hatású idegi alapú keringési zavarokban, és megelőzi a kiütések, ekcéma és a bőrhibák kialakulását. Érdekesség, hogy a levendula hatására a májban tárolt glükóz felszabadul, és növeli a vércukorszintet. Ha étkezés előtt 15 perccel 2 csepp levendulaolajat beveszünk, érezhetően csökken az étvágy.

- Pattanások: segít újra egyensúlyba hozni a túlzott faggyútermelést, csökkenti a hegesedést. Adjunk hozzá néhány csepp levendulaolajat egy sima krémhez és használjuk, mint egy hidratáló vagy tisztítószert.

- Égési sérülések: 5 percig hűtjük az égett területet hideg, folyó vízzel, majd óvatosan levendulaolajat helyezzünk a sérült felületre. A fájdalomcsillapítás szinte azonnali, és égés általában hegesedés nélkül begyógyul.

- Ekcéma: Tegyünk néhány csepp levendulaolajat egy bázisolajba (olívaolaj, kókuszolaj stb.) és dörzsöljük közvetlenül a viszkető száraz bőrre.

- Övsömör: Levendulaolaj egyidejűleg fájdalomcsillapító, vírusölő és hegesedés megakadályozó hatású. A levendulaolajos borogatás csökkenti a tüneteket, az eredményhez legalább 5-8 napos kúra szükséges.

- Rühesség: Ezt a fertőzést egy apró atka okozza, ami heves viszketéssel jár. Dörzsölje a tiszta levendulaolajat alkohollal keverve a fertőzött bőrfelületre amíg a tünetek nem csökkennek. Mossa ágyneműjét és ruháit vagy szórja meg matracát egy kis levendulaolajjal a megelőzés érdekében

- Sebekre: Alkalmazzunk levendula olajat a fájdalom ellen, megelőzi a bakteriális fertőzést és segíti a heg nélküli gyógyulást. A seb kitisztul.

- Fülfájás: Melegítsen egy üveg levendula olajat forró vízben egy-két percig, majd finoman masszírozzon néhány cseppet a bőrbe a fül és a torok körül. Csecsemőknek és kisgyermekeknek adjunk hozzá 2-3 csepp felmelegített olajhoz egy kevés olívaolajat és masszírozzunk hasonlóan.

- Fejfájás: A levendula desztillált vizét (Levendulavíz) permetezve az arcra és a halántékra frissítő és megnyugtató hatású. Alternatív megoldásként jeges hideg vízbe mártott borogató kendőre csepegtessünk néhány csepp levendulaolajat, vagy alkalmazzuk a homlok, halánték, tarkó, és a nyak masszírozására.

- Szédülés, rosszullét, szívremegés: Készítsd el saját ,,repülősódat" -tengeri só, levendulaolaj, borsmenta olaj és bazsalikom olaj keverékéből.

- Láz: Láz esetén a hűtőfürdő alkalmazásakor csepegtessünk a vízbe néhány csepp levendulaolajat. A módszer hatásos felnőtteknél is.

- Stressz, szorongás: Permetezze arcát napközben levendula vízzel, vagy dörzsöljön néhány csepp levendulaolajat a halántékába.

- A levendulaolaj elűzi a félelmeket, tisztítja a gondolatokat, csökkenti a harag mértékét, valamint az aggályoskodást.

- Fáradtság: Adjunk hozzá 5 csepp levendulaolajat a forró lábfürdőhöz és pihenjünk, miközben a lábunkat áztatjuk benne. A talpakon az ember különösen érzékeny, a levendula nagyon gyorsan a véráramba jut, ezért élénkítő és nyugtató hatással van a testre.

- Álmatlanság: Idős pszichiátriai betegek esetében kimutatták, hogy jobban alszanak, és éberebbek a nap folyamán azok a betegek akiknek kórtermében levendulaolajat használtak altató és egyéb gyógyszerek helyett. Annak érdekében, hogy tudjunk aludni 3 vagy 4 csepp levendulaolajat cseppentsünk a párnánkra. Kisgyermekek esetében masszírozzunk a hátukra 1 csepp levendulaolajat vagy az esti fürdőzésnél a kádjukba cseppentsünk néhány cseppet.

- Rovarok, Lepkék, szúnyogok, moszkitók: Ezek a bosszantó kis rovarok mind utálják a levendula illatát. Annak megakadályozása érdekében, hogy a bogarak megcsípjenek, kenjük be magunkat egy kis levendula vízzel mielőtt a szabadba mennének, vagy az ágyba 3-4 csepp levendulaolajat csöppentve védjük magunkat ezektől a bosszantó rovaroktól. Csepegtessünk néhány csepp olajat egy csészealjba az ablak előtt, ami szintén meggátolja a rovarok házba jutását. A rovarcsípésbe dörzsölt néhány csepp olaj csökkenti a viszketést, gyulladást. A molyok ellen helyezzünk levendulavirágot a szekrényünkbe, szükség esetén cseppentsünk rá levendulaolajat.

- Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású.

- Párna készítéséhez egyenlő arányban keverjünk össze levendulalevelet, citromfüvet és komlót.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: levendulavirágot, levendulakivonat, levendulalevelet, levendulaolajjal, levendulaolajnak, gyógynövénypárna, baktériumellenes, legsokoldalúbban, levendulaolajat, aromaterápiában, megakadályozása, levendulafürdőt, következőképpen, kisgyermekeknek, levendulaolajos, vércukorszintet, faggyútermelést, alkalmazhatunk, alkalmazásakor, levendulafürdő, feszültségoldó, balzsamozáshoz, masszírozására, illatosították, aggályoskodást, masszírozzunk, szekrényünkbe, levendulaolaj, nyálkahártyát, izomhúzódások, aromaterápiás, gyógyszertári, orrmelléküreg, megakadályozó, csepegtessünk, felmelegített, egyik legsokoldalúbban, illatosításon kívül, ókori görögök, rómaiak nagy, levendulát tisztító, levendula hatóanyagai, levendula alkalmazása, levendula teában, idegi alapú, természetes bélflóra, levendulaolajnak erőteljes, egyik legjobb, illóolaj belégzése, törülközővel lefedve, alkoholos levendulakivonat, gyógyszertári készítmény,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Tudd, hogy magától az élet soh...  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Alvó kutyák  Az erdőterápia egészségre gyak...  Sárkány  Devecsery László - Húsvét  Válaszok a halál után  Virágos mező  Szép estét kedves látogatóimna...  Öreg nő sóhajt  Sokszor  Tudd, hogy magától az élet soh...  Szép estét  Aki belekortyol  Havazás  képre írva  Virág vasárnap  Facebookon kaptam  Figyeld meg az "én"-t  Facebookon kaptam Mírjam barát...  képre írva  Márciuzs 24.  Sok ember olyan,  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Szép estét kedves látogatóimna...  Virág lány  Paul David Tripp Március 26  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam  Talppontok közérthetően  Szép álmokat!  A pálma a győzelem és a diadal...  J. Donald Walters  Karinthy Frigyes: Almafa  Sárkány  A máj egészségét biztosító és ...  A Víz Világnapja.  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  képre írva  Virág vasárnap  képre írva  Virág vasárnap  2004-es kivégzés után  képre írva  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Most - segíts meg Mária ,  A jó lelkek  képre írva  képre írva  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  Sok ember olyan,  Kövesd a vezetőt  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Karinthy Frigyes: Almafa  A nagy természet  Jó éjszakát  Alvó baby  Az idegen országok éghajlata  képre írva  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Havazás  Alvó baby  Facebookon kaptam  Virág vasárnap  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Benedek Elek - Virágvasárnap  Görgess  képre írva  Virág vasárnap  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Isten . . .  Facebookon kaptam  Ködvirágok  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam  Csak egy életed van....  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Az izmaink nem csak testmozgás... 
Bejegyzés Címkék
egyik legsokoldalúbban, illatosításon kívül, ókori görögök, rómaiak nagy, levendulát tisztító, levendula hatóanyagai, levendula alkalmazása, levendula teában, idegi alapú, természetes bélflóra, levendulaolajnak erőteljes, egyik legjobb, illóolaj belégzése, törülközővel lefedve, alkoholos levendulakivonat, gyógyszertári készítmény, alhasi tájékra, következőképpen kell, folyadékot szűrjük, levendulafürdő jótékony, bőrhibák kialakulását, levendula hatására, májban tárolt, túlzott faggyútermelést, sima krémhez, hidratáló vagy, égett területet, sérült felületre, viszkető száraz, levendulaolajos borogatás, eredményhez legalább, apró atka, tiszta levendulaolajat, fertőzött bőrfelületre, megelőzés érdekében, fájdalom ellen, bakteriális fertőzést, üveg levendula, torok körül, kevés olívaolajat, levendula desztillált, halántékra frissítő, nyak masszírozására, hűtőfürdő alkalmazásakor, vízbe néhány, módszer hatásos, levendulaolaj elűzi, harag mértékét, forró lábfürdőhöz, lábunkat áztatjuk, ember különösen, levendula nagyon, betegek akiknek, esti fürdőzésnél, kádjukba cseppentsünk, levendula illatát, bogarak megcsípjenek, szabadba mennének, bosszantó rovaroktól, ablak előtt, rovarok házba, rovarcsípésbe dörzsölt, molyok ellen, levendulavirágot, levendulakivonat, levendulalevelet, levendulaolajjal, levendulaolajnak, gyógynövénypárna, baktériumellenes, legsokoldalúbban, levendulaolajat, aromaterápiában, megakadályozása, levendulafürdőt, következőképpen, kisgyermekeknek, levendulaolajos, vércukorszintet, faggyútermelést, alkalmazhatunk, alkalmazásakor, levendulafürdő, feszültségoldó, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1398
  • e Hét: 4976
  • e Hónap: 24838
  • e Év: 200713
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.